Αναδρομικές διορθώσεις Ε9 από το 2010! – Τα 11 βήματα

Αναδρομικές διορθώσεις Ε9 από το 2010! – Τα 11 βήματα

Χωρίς πρόστιμα οι αλλαγές, αλλά με αυξημένο ΕΝΦΙΑ εάν η αξία της ακίνητης περιουσίας ήταν μεγαλύτερη

Σε διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στην εφαρμογή του Ε9 του Taxisnet, μπορούν να προβούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι διαπιστώνουν λάθη στα στοιχεία που έχουν δηλώσει ή είναι διαφορετικά σε σχέση με εκείνα που δήλωσαν στο Κτηματολόγιο.

Οι διορθώσεις αφορούν σε στοιχεία των ακινήτων που κατέχουν, αναδρομικά από το έτος 2010 έως και την 1η Ιανουαρίου 2024.

Μετά τις διορθώσεις, εφόσον γίνουν έως και την 31η Μαρτίου, ο ΕΝΦΙΑ του 2024 θα υπολογιστεί με τα νέα δεδομένα.

Οι διορθώσεις των στοιχείων των ακινήτων γίνονται χωρίς την επιβολή προστίμων, αλλά εφόσον, μετά τις διορθώσεις η ακίνητη περιουσία μεγαλώσει, τότε θα επανυπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ ή και ο ΦΑΠ των προηγούμενων ετών και θα σταλεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται κάποιοι φορολογούμενοι να λάβουν και επιστροφή ΕΝΦΙΑ, εφόσον μετά τις διορθώσεις προκύψει πως η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ήταν μικρότερη εκείνης που είχε δηλωθεί αρχικά και με βάση την οποία είχε υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ.

Οι διορθώσεις σε 11 βήματα

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, για τις διορθώσεις των εντύπων Ε9 ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:

 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
 2. Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα  περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.τ.λ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται  τροποποίηση.
 5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, Α.Φ.Μ. συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.      
 7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί  η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 9. Όταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πως έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.      
 11. Από τις διαθέσιμες ενέργειες μπορείτε να εκτυπώσετε τις υποβληθείσες δηλώσεις Ε9, την περιουσιακή σας κατάσταση και τα εκκαθαριστικά σημειώματα Φ.Α.Π. /πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων Ε9 ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: sofokleousin.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια