Έκδοση Ταυτοτήτων Νέου Τύπου για απρόσκοπτη δυνατότητα εισόδου Στρατιωτικών στα γήπεδα της Χώρας

Έκδοση Ταυτοτήτων Νέου Τύπου για απρόσκοπτη δυνατότητα εισόδου Στρατιωτικών στα γήπεδα της Χώρας

ΠΟΜΕΝΣ: Δελτία Ταυτότητας και Ψηφιακές δυνατότητες στα στελέχη των Ε.Δ. Στον «αέρα» η είσοδος των στρατιωτικών στα γήπεδα. Απαιτούνται λύσεις!!!

Η Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., λαμβάνοντας υπόψη και την επικείμενη διαδικασία εισόδου, μέσω ταυτοπροσωπίας, που θα ισχύει για την είσοδο των φιλάθλων στα αθλητικά γήπεδα της Χώρας, απέστειλε έγγραφο προς ΥΕΘΑ, με το οποίο επαναφέρει το θέμα της έκδοσης ταυτοτήτων νέου τύπου για όλο το προσωπικό των Ε.Δ, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου

Ειδικότερα αναφέρει στο έγγραφό της:

1. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ, λαμβάνοντας υπόψη και την επικείμενη διαδικασία εισόδου, μέσω ταυτοπροσωπίας, που θα ισχύει για την είσοδο των φιλάθλων στα αθλητικά γήπεδα της Χώρας, επαναφέρουμε σε συνέχεια των (β) και (γ) σχετικών, το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των στρατιωτικών ταυτοτήτων, με την έκδοση ταυτοτήτων νέου τύπου για όλο το προσωπικό των Ε.Δ, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου.

2. Ειδικότερα με τον (δ) όμοιο (ν. 4609/2019), η Βουλή των Ελλήνων έκανε δεκτό ένα χρόνιο αίτημα της Ομοσπονδίας μας, που έχει κατατεθεί με το (α) σχετικό, για την έκδοση Ταυτοτήτων για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Συγκεκριμένα στο άρθρο 40 του νόμου 4609/2019 προβλέπεται:

«Άρθρο 40
Δελτία ταυτότητας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους επαγγελματίες οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, τους σπουδαστές των ανώτατων στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των ανώτερων στρατιωτικών σχολών υπαξιωματικών και για τους οπλίτες βραχείας ανακατάταξης εκδίδεται δελτίο ταυτότητας, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Τα ειδικά δελτία ταυτότητας που έχουν ήδη εκδοθεί διατηρούν την αποδεικτική τους ισχύ έως ότου αντικατασταθούν από τα νέα. Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που αποχωρεί από την υπηρεσία παραδίδει το δελτίο ταυτότητάς του.»

3. Έκτοτε και παρά την έλευση ικανού χρονικού διαστήματος (πλέον των τεσσάρων ετών), αλλά και της πρόσφατης δέσμευσης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την ανάληψη πρωτοβουλιών επίσπευσης και ενίσχυσης της συνεργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προαναφερόμενα εκκρεμή θέματα του κλάδου μας, δεν υπήρχε καμία εξέλιξη από τα αρμόδια Υπουργεία και δεν έχει καταστεί δυνατή η έκδοση των Ταυτοτήτων για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα την διαιώνιση των προβλημάτων και της άσκοπης ταλαιπωρίας την οποία υφίσταται το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, καθόσον:

α. Το Δελτίο Στρατιωτικής Ταυτότητας με την σημερινή του μορφή, δεν αποτελεί ταξιδιωτικό έγγραφο, όπως η πολιτική ταυτότητα και δεν πληροί τα στοιχειώδη κριτήρια ασφαλείας με ότι συνεπάγεται αυτό, τόσο για την προστασία προσωπικών δεδομένων, όσο και για το κόστος έκδοσης διαβατηρίων που επιβαρύνονται οι στρατιωτικοί.

β. Οι Έλληνες Στρατιωτικοί δεν έχουν τη δυνατότητα, που έχουν οι Έλληνες πολίτες να διαθέτουν στο κινητό τους τηλέφωνο ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet), που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store, - σε ψηφιακή μορφή - τόσο της ταυτότητας, όσο και του διπλώματος οδήγησης τους, διότι δεν αναγνωρίζεται ως επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης, το Δελτίο Στρατιωτικής Ταυτότητας.

γ. Η αδυναμία ένταξης του τωρινού υπηρεσιακού μας δελτίου Στρατιωτικής Ταυτότητας, στο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet), έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ηλεκτρονικής έκδοσης, σειράς δημοσίων εγγράφων και πιστοποιητικών, αναγκάζοντας τους στρατιωτικούς να μεταβαίνουν στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών για την ικανοποίηση του αυτονόητου αυτού δικαιώματος τους.

δ. Την αδυναμία ενσωμάτωσης της ψηφιακής κάρτας αναπηρίας των στρατιωτικών/μελών τους στο ψηφιακό πορτοφόλι (wallet).

ε. Οι συνάδελφοί μας που αποστρατεύονται, μένουν χωρίς ταυτότητα για χρονικό διάστημα παραπάνω από ένα μήνα, μη μπορώντας να προχωρήσουν σε συνταξιοδοτικές πράξεις με ότι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση της σύνταξή τους, μένοντας στον «αέρα» χωρίς κοινώς αποδεκτά και αναγνωρισμένα έγγραφα ταυτοπροσωπίας.

4. Επισημαίνεται δε ότι με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου σχετικά με την επανέναρξη παρουσίας θεατών και διάθεσης εισιτηρίων στα γήπεδα ποδοσφαίρου, σε αγώνες ποδοσφαίρου και σε αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή και αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών στο πλαίσιο αθλητικών συναντήσεων θα ισχύουν τα κάτωθι:

«Το εισιτήριο που παράγεται, έχει έναν μοναδικό αριθμό και ένα QR code ή bar Code. H διαδικασία ταυτοποίησης που ακολουθεί και γίνεται αμέσως μετά, θα είναι μέσω του Gov.gr Wallet, μιας εφαρμογής που ήδη έχει αγκαλιαστεί από εκατομμύρια Έλληνες.

Να θυμίσω ότι η απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε Gov.gr Wallet, είναι να έχουμε εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας, το ΕΜΕπ, κάτι που μέχρι σήμερα έχουν κάνει περίπου 4 εκ. Έλληνες. Η διαδικασία είναι απλή. Μπορούμε και σήμερα να αναζητήσουμε για το πώς γράφεται κάποιος στο ΕΜΕπ, αναζητήστε τη σχετική πληροφορία στο gov.gr μέσω του νέου ψηφιακού βοηθού mAigov όπου παρέχεται αναλυτικά το σύνολο της πληροφορίας»

5. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - ΠΟΜΕΝΣ και σε ότι αφορά την απρόσκοπτη δυνατότητα εισόδου των στρατιωτικών και των τέκνων τους στα αθλητικά γήπεδα της Χώρας, με την διαδικασία της ελεγχόμενης ταυτοπροσωπίας μέσω της εφαρμογής wallet, όπως ακριβώς θα ισχύσει για όλους τους Έλληνες από τις 9 Μαρτίου 2024, θέτουμε τα κάτωθι ερωτήματα:

α. Θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 9η Μαρτίου 2024, ημέρα κατά την οποία θα μπει σε εφαρμογή το μέτρο της ταυτοπροσωπίας των εισιτηρίων η ένταξη στο ψηφιακό πορτοφόλι (Wallet) του τωρινού υπηρεσιακού μας δελτίου Στρατιωτικής Ταυτότητας, έως ότου να υλοποιηθεί η έκδοση των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων οι οποίες θα αντικαταστήσουν τις παλιές στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι.

β. Θα είναι δυνατή η είσοδος των παιδιών των στρατιωτικών, συνοδεία των γονιών τους στα αθλητικά γήπεδα λαμβάνοντας υπόψη ότι προυπόθεση για αυτό, σύμφωνα με τον κύριο Υπουργό, είναι για τα παιδιά κάτω των 15 ετών να επιλέγουμε από το wallet ποιος συνοδεύει το παιδί, έτσι ώστε να μπαίνει κανονικά το εισιτήριο στο wallet.

6. Επιπλέον και σε ότι αφορά το πρόβλημα με την έκδοση ταυτοτήτων για τους στρατιωτικούς που αποστρατεύονται, αναρωτιόμαστε για το πότε επιτέλους θα υλοποιηθεί η δέσμευση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την δημιουργία στην ηλεκτρονική εφαρμογή ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας, ειδικής κατηγορίας, για όσα στελέχη αποστρατεύονται, να μπορούν να κλείσουν ραντεβού κατ’ εξαίρεση, λόγω του επείγοντος του θέματος, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει και με τους αστυνομικούς.

7. Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών - Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., αναγνωρίζοντας ότι ο Έλληνας στρατιωτικός έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις όπως κάθε άλλος πολίτης και οι Ταυτότητες είναι η πρώτη απόδειξη αυτών των δικαιωμάτων, ζητούμε να γίνουν έγκαιρα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση νέων Δελτίων Ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης του ως ταξιδιωτικού εγγράφου. Να τονίσουμε ότι οι συνάδελφοί μας που υπηρετούν στον Κυπριακό στρατό, έχουν εδώ και χρόνια ψηφιακό δελτίο ταυτότητας παράλληλα με την υπηρεσιακή τους ταυτότητα!!!

Θέτουμε δε έγκαιρα προ των ευθυνών τους, όλους τους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς, για την επίλυση όλων των τυχόν προβλημάτων έτσι ώστε να καταστεί ανεμπόδιστη η είσοδος των στρατιωτικών και των παιδιών τους, σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις στα γήπεδα της Χώρας.

8. Θα πρέπει επιτέλους να κατανοήσουν οι θεσμικοί παράγοντες της Πατρίδας μας, ότι η ψηφιακή επανάσταση που έχει πράγματι συμβεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν έχει «αγκαλιάσει» ισότιμα το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και εξαιτίας της καθυστέρησης που επιδεικνύεται στο θέμα έκδοσης των δελτίων ταυτοτήτων οι συνάδελφοι μας τόσο κατά το διάστημα της έξαρσης της πανδημίας του COVID-19, όσο και σήμερα, στερούνται σειράς ατομικών δικαιωμάτων.

Το σχετικό έγγραφο της ΠΟΜΕΝΣ ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ staratalogia.gr: Σε πρόσφατο (24/12/2023) κοινοβουλευτικό έλεγχο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), ο ΥΕΘΑ είχε απαντήσει σχετικά τα παρακάτω:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Με μέριμνα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προωθείται νομοθετική ρύθμιση, για την τροποποίηση του ν.δ.127/1969 (Α΄29), η οποία βρίσκεται στο στάδιο επιτελικής επεξεργασίας.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

 1. ΡΕ συνδικαλιστές!!!! Δεν θέλουμε τις νέες ταυτότητες!!! Δεν θέλω να έχει ο καθένας το δικαίωμα να αντλεί το σύνολο των δεδομένων μέσω μίας πηγής!! Τίθενται ειδικά για τους στρατιωτικούς ζήτημα ασφάλειας.. Ανάγκη πλαστικοποίησης, ψηφιοποίησης της συγκεκριμένης ταυτότητας ναι.. Ανάγκη παροχής των νέων όλα σε ένα ταυτοτήτων όχι!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ναι, απ την ταυτότητα θα αντλήσουν τα δικά σου δεδομένα! Τώρα είσαι σε κλωβό ασφαλείας ένα πράμα! Ένα δίκιο ως αντίδραση στο δίνω, γιατί τούτοι έχουν πάρει φόρα και ξηλώνουν τα πάντα.

   Διαγραφή
  2. Τρίτη, Φεβρουαρίου 13, 2024 6:45:00 π.μ.
   η ταυτότητα είναι έγγραφο με το οποίο ταυτοποιείται κάποιος και όχι μέσω συλλογής ετέρων προσωπικών δεδομένων... Δείτε στη Βρετανία τί έγινε με ταυτότητες αστυνομικών..

   Διαγραφή
  3. Για ποιο θέμα ασφαλείας μιλάς; Δηλαδή τώρα που κάθε τράπεζα, πάροχος κινητής ή ενέργειας, εκμισθωτής ακινήτου κλπ κρατάει φωτοτυπίες από το ΣΔΤ με τη φωτογραφία, τον βαθμό και τον αριθμό μητρώου σου, δεν είναι πρόβλημα; Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει αποφανθεί ότι οι στρατιωτικοί πρέπει να εφοδιαστούν με αστυνομικές ταυτότητες όπως όλοι οι πολίτες και τα ΣΔΤ να συνεχίσουν να εκδίδονται όπως τώρα για υπηρεσιακή και μόνο χρήση. Στην αστυνομική ταυτότητα δεν αναγράφεται επάγγελμα ή άλλη σχέση με τις ΕΔ άρα δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας.

   Διαγραφή
  4. Συνάδελφε δυστυχώς εδώ έχουμε να κάνουμε με μπουρτζοβλαχους που θέλουν και ψηφιακές ταυτότητες. Εδώ λέμε πως θα γλιτώσουμε από αυτές και τούτοι τις ζητούν 😂😂😂

   Διαγραφή
 2. Εντάξει στο κόλπο είναι και η ΠΟΜΕΝΣ ποιον ρώτησε η ΠΟΜΕΝΣ για να κάνει τέτοιου είδους διάβημα ;
  Το θέμα της αξιολόγησης και διαχείρισης των προσωπικών μας δεδομένων δεν είναι κάτι που θα αποφασίσει ούτε το γραφείο της ΠΟΜΕΝΣ ούτε κανένας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Για να τα έχουμε καλά με τις κυβερνήσεις πρέπει πότε πότε να σλούρπ λίγο ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μελετήστε τους όχι απλά ενδεχόμενους κινδύνους από τις νέου τύπου ταυτότητες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Τι ταυτότητες θέλετε βρε? Θέλετε να πάτε στα γήπεδα? Ρε νυχτερινές μέχρι να σβήσει ο ήλιος θέλετε. Για ρωτήστε και μας τις πρώτες σειρές αν τα πρώτα χρόνια μας έβλεπε καθόλου το σπίτι μας? Τζάμπα ενοίκια πληρώναμε. Για συνέλθετε ορισμένοι..... Και να είστε λίγο πιο επιφυλακτικοι με το όλο θέμα......

  ΑπάντησηΔιαγραφή