Τράπεζες: Επιβολή Μηνιαίας Πάγιας Χρέωσης 0,50€ σε κάθε Καταθετικό Λογαριασµό

Τράπεζες: Επιβολή Μηνιαίας Πάγιας Χρέωσης 0,50€ σε κάθε Καταθετικό Λογαριασµό

Ξεκίνησαν οι ελληνικές τράπεζες την επιβολή πάγιας χρέωσης σε κάθε καταθετικό λογαριασμό που είναι συνδεδεμένος με υπηρεσίες πληρωμών, χρεωστικά και πιστωτικές κάρτες κ.ά. Από τη χρέωση αυτή θα εξαιρούνται μόνο οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστική κάρτα. Η αρχή έγινε από τη Eurobank, η οποία ξεκίνησε με χρέωση έως 0,6 ευρώ τον μήνα, και ισχύει μόνο για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών (αναλήψεις, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, αγορές κ.ά.)

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 01/02/2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Καθώς πλέον δεν αναμένεται περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων και, κατά συνέπεια, άνοδος των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο, οι ελληνικές τράπεζες αναζητούν τρόπους για να αυξήσουν τα έσοδα από προμήθειες και ταυτόχρονα να μειώσουν το λειτουργικό κόστος από τη διατήρηση ξεχασμένων ή διπλών και τριπλών λογαριασμών χωρίς υπόλοιπα και κινήσεις.

Η επιβολή μιας πάγιας χρέωσης της τάξης των 0,50 ευρώ τον μήνα θα αφορά μόνο την τήρηση καταθετικών λογαριασμών που έχουν τη δυνατότητα να κάνουν πληρωμές, να έχουν χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, να μεταφέρουν κεφάλαια κ.ά. Αντίθετα, δεν θα υπάρχει επιβάρυνση στους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς, οι οποίοι όμως δεν θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμών ή χρεωστικής κάρτας για αναλήψεις. Σημειώνεται ότι μηνιαίες χρεώσεις υπήρχαν σήμερα στους λογαριασμούς για επιχειρήσεις.

Τι περιμένουν

Με την κίνηση αυτή οι τράπεζες εκτιμούν ότι:

Πρώτον, θα ενισχύσουν τα έσοδα από προμήθειες που ετησίως ανέρχονται γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ και αποτελούν μικρό μέρος των συνολικών λειτουργικών κερδών.

Δεύτερον, θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος αδρανών ή μηδενικών και ακίνητων λογαριασμών. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 65 εκατ. καταθετικοί λογαριασμοί στις ελληνικές τράπεζες, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι διπλοί και τριπλοί (ένας καταθέτης έχει πάνω από έναν λογαριασμό), ενώ σχεδόν το 73% έχει υπόλοιπο μέχρι 5.000 ευρώ. Με άλλα λόγια, εκτιμούν ότι αρκετοί δικαιούχοι μηδενικών και ξεχασμένων λογαριασμών θα αναγκαστούν να τους κλείσουν ή να συγκεντρώσουν τα υπόλοιπά τους σε ένα νέο καταθετικό προϊόν με πιο συμφέρον επιτόκιο που θα συνοδεύεται με περισσότερες υπηρεσίες.

Τρίτον, θα προωθηθούν τα λεγόμενα πακέτα συνδρομών που έχουν λανσάρει σήμερα όλες οι συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για προαγορά πακέτων από 2 έως 10 ευρώ τον μήνα ή 25 ευρώ τον χρόνο που περιλαμβάνουν ανάλογο αριθμό δωρεάν κινήσεων (μεταφορές, εμβάσματα, πάγιες εντολές, αναλήψεις, συνδρομές καρτών κ.ά.). Διευκρινίζεται ότι η διάθεση των πακέτων αυτών είναι προαιρετική και για αυτούς που κάνουν πολλές συναλλαγές μπορεί να είναι μια συμφέρουσα λύση.

Τέταρτον, περαιτέρω προώθηση του διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών IRIS, το οποίο προσφέρει δωρεάν και άμεσες πληρωμές μέχρι 500 ευρώ την ημέρα.

Πέμπτον, αναμόρφωση και απλοποίηση του τιμοκαταλόγου των χρεώσεων που θα λαμβάνει περισσότερο τις ανάγκες της νέας ψηφιακής εποχής. Δηλαδή, άλλες χρεώσεις μπορεί να μειωθούν ή να εξαφανιστούν και άλλες ίσως να αυξηθούν.

Έκτον, συμμόρφωση με τις τελευταίες αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού που, πέραν του προστίμου, ανάγκασαν τις τράπεζες να ρίξουν τις προμήθειες στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ άλλων τραπεζών.

Η Eurobank

Η αρχή έγινε με τη Eurobank, η οποία επιβάλλει μηνιαία χρέωση έως 0,60 ευρώ για την τήρηση λογαριασμού πληρωμών για αναλήψεις, καταθέσεις, μεταφορές χρημάτων, αγορές κ.ά. Πρόκειται για το πρόγραμμα Eurobank My Blue Advantage. Στη χρέωση αυτή προσφέρονται:

Έκδοση και 5ετής ανανέωση χρεωστικής κάρτας για ιδιώτες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Επιστροφή».

Αποστολές χρημάτων έως και 500 ευρώ την ημέρα από το Eurobank Mobile App με την υπηρεσία IRIS Payments.

1 πάγια εντολή τον μήνα για αυτόματη πληρωμή λογαριασμών κ.ά.

Εξακολουθούν να υπάρχουν τα πακέτα Eurobank My Advantage Banking που είναι προαιρετικά και οι χρεώσεις κυμαίνονται μεταξύ 2 και 10 ευρώ τον μήνα ανάλογα με τον αριθμό δωρεάν συναλλαγών και υπηρεσιών (ακόμα και κάρτα χωρίς συνδρομή) που επιλέγονται.

Προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να κινηθούν και οι υπόλοιπες συστημικές και μικρότερες τράπεζες, κάτι το οποίο μπορεί να χρειαστεί έως 5 έτη για να ολοκληρωθεί.

Κι αυτό διότι η κάθε τράπεζα έχει διαφορετικό προφίλ καταθετών και διαφορετικό μείγμα καταθετικών λογαριασμών (απλό ταμιευτήριο, φοιτητικοί λογαριασμοί, μισθοδοσία, όψεως/τρεχούμενοι, επιχειρηματικοί κ.λπ.). Επιπλέον, ο τρόπος μετάβασης θα εξαρτηθεί από τη σύνδεση της μηνιαίας χρέωσης με την προώθηση άλλων παροχών ή κινήτρων (π.χ. χωρίς καμία χρέωση εάν είναι μισθοδοσίας) ή με το να επιβάλλεται χρέωση μόνο όπου προσφέρεται από την τράπεζα υπηρεσία προστιθέμενης αξίας.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

18 Σχόλια

  1. το ειπε προσφατως ο αδονειδος,΄΄οταν θες να σταματησεις μια παρανομια, την ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΕΙΣ...΄΄ αναφερομενος στο φακελακι στην υγεια.Την συνεκρινε μαλιστα με την νομιμοποιηση της ποταπαγορευσης στην Αμερικη. Καθολου τυχαιως παρα το οτι το ενα ειναι προιον βιομηχανικο, ενω η υγεια ανθρωπινο αγαθο(υποτιθεται), πλην ομως στο καπιταλιστικο συστημα και αυτη ειναι προιον
    και μαλιστα ταξικο.Συνεχιζοντας μαλιστα ειπε ευθεως οτι συναγωνιζεται με τα
    υπο καθιερωση απογευματινα χειρουργεια στα δημοσια νοσοκομεια τις ιδιωτικες κλινικες!!! Η ολη τους φιλοσοφια ενδεικτικη και των προθεσεων τους στους ακραιφνεις κομματικους τους φιλους.Πως αλλιως θα ετρωγαν οι καρχαριες και τα κορακια(funds) αν δεν χρωστουσαν τα θαλασσοδανεια οι υπηρετες τους με εγγυηση, μεσω της υποθηκευσης της κρατικης ενισχυσης των κομματων. Αρκει να δει κανεις σε ποια εντυπα κατευθυνθηκε η κρατικη διαφημιση, η διαφημιση των τραπεζων και των προιοντων τους για να καταλαβει και τη φιλοσοφια της υπο δικαστικη διερευνηση πετσωμενης... λιστας.Δεν ειναι καθολου τυχαιο οτι απο τους επιχειρηματικους ομιλους που κατεχουν τα μεγαλα ΜΜΕ κανενας δεν ειναι αμιγως θεματικος ιδιοκτητης, αλλα κατεχει και εταιρειες μεγαλων συμφεροντων.Ιστορικα παντως το εμποριο του χρηματος ειναι το πιο προσοδοφορο, αφου το χρηματοπιστωτικο συστημα ειναι η ραχοκοκκαλια (σπονδυλικη στηλη) του πολιτικου οικονομικου συστηματος που ουσιαστικα διοικει και κυβερναει.Τα 0,50 λεπτα χρεωση (νταβατζιλικι) ανα λογαριασμο μπορει να ακουγονται αστειο ποσο, αλλα πολλαπλασιαζομενο αποκτα αλλη αξια και νοητικα.Αυτη που δεν μπορουν να την κατανοησουν πολιτικα οι ψηφοφοροι που εξαγοραζονται συνειδησιακα απο τα καθημερινα life style σκυβαλα που τους σερβιρουν για ωρα αναγκης οι ολιγαρχες μεσω των προθυμων υπαλληλων τους δημοσιοκαφρων.Οι προσμονες για αυξησεις και αναδρομικα ανηκουν στη σφαιρα της αεναης ελπιδας ως μεταφυσικη ακολουθια η παραμυθια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αχαχαχα
    Λες και μας κανουν χαρη δλδ.
    Βρε ουστ απο δω κλεφτεοκοταδες κανονικοί.
    Σηκωστε οσοι εχετε τα χρηματα σας και βαλτε τα σε τραπεζες εξωτερικου η ακομα καλυτερα κρατηστε τα μετρητα.
    Μην πληρωνεται με καρτες.
    Μποικοταρετε τα λαμογια του
    41 %.
    Δειξτε τους ποιος κανει κουμάντο στα λεφτα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μας εχουν δεμενους χειροποδαρα

      Διαγραφή
    2. Τράπεζα εξωτερικού (Βέλγιο) χρεώνει 4 ευρώ το μήνα, αντί για 0,5 ευρώ που θα χρεώνουν οι ελληνικές!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμο 02, 2024 10:54:00 μ.μ.
      Δηλαδή τι μας λες να χαρούμε, να στήσουμε χορό;

      Διαγραφή
  3. Τράπεζες, τα βαμπίρ της κοινωνίας. Αφού λοιπόν μας έβαλαν όλους στις τράπεζες, μισθοί, συντάξεις, πληρωμές, κάρτες κ.α, τώρα ήλθε η ώρα να μας "χορέψουν" (όχι ότι πριν δεν το έκαναν) για τα καλά! Ναι οι τράπεζες που τούτη η κυβέρνηση έλεγε ότι πιέζει για τη μείωση των προμηθειών!, ναι οι τράπεζες που ανακεφαλαιώθηκαν με τα χρήματα του ελληνικού λαού, ναι οι τράπεζες που εκμεταλλεύονται τα όποια χρήματα σου με μηδενικά επιτόκια και σε βγάζουν "στο σφυρί" αν δεν έχεις να πληρώσεις, ναι αυτές οι τράπεζες, οι αχόρταγες βάζουν και άλλο χαράτσι στα χρήματα σου! Ξεφτίλες όλοι που με οπουδήποτε τρόπο επιτρέπουν, συνηγορούν σε τέτοιες ληστείες. Η λαλίστατη κυβέρνηση θα μας διαβεβαιώσει και πάλι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πως θεωρειται ΝΟΜΙΜΟ να πουλαει καποιος (τραπεζα) σε αλλον(fund)την νομιμη απαιτηση του απο υποχρεο στο υποδεκαπολλαπλασιο της αρχικης (υποτιθεται νομιμης...) απαιτησης του και αυτος που το αγορασε μπιρ παρα να απαιτει απο τον υποχρεο το δεκαπλασιο της αρχικης(νομιμης) απαιτησης της τραπεζας;Πως ομως γινεται να μην διωκεται κανεις τραπεζιτης αφου(υποτιθεται) επερχεται ΖΗΜΙΑ στο πιστωτικο ιδρυμα που οριζεται απο το αρθ.390ΠΚ; Απλα αναθεωρησαν με τον νομο 4619/2019 το αρθ.390ΠΚ Απιστια΄ οπου τα κακουργηματα που αφορουν χρηματοπιστωτικα ιδρυματα διωκονται κατ' εγκλησιν!!! Δηλαδη μια διοικηση που παρανομησε θα πρεπει να κανει μηνυση στον εαυτον της!!! Το ακαταδιωκτο(ασυλια) των τραπεζιτων ηταν απο τους πρωτους νομους της κυβερνησης Μητσοτακη. Την ιδια στιγμη ευαλωτοι συμπολιτες, υπεργηροι,αναπηροι πεταγονται ανηλεως στο δρομο και συρονται στα δικαστηρια επειδη υπερασπιστηκαν το δικαιωμα τους στην κατοικια.Ετσι σοβαρες υποθεσεις απιστιας μπηκαν στο αρχειο(Ταχ. Ταμιευτηριο) αφου επαψε καθε διωξη. Να θυμηθουμε οτι στελεχη εισπρακτικων ηταν πρωην βουλευτες (Πατσης Ν.Δ.) και δικηγοροι γονοι εισαγγελεων(Ντογιακος). Και βεβαιως για τα επιλεκτικως κουρεμενα(ληστευμενα) αποθεματικα των ασφαλιστικων ταμειων απο τον πρωην Διοικητη της ΤτΕ Προβοπουλο ΟΥΔΕΙΣ διωχθηκε στο ονομα της προσελκυσης επενδυτων!!! Πως το'λεγε ο συγχωρεμενος Ορεστης Μακρης ΄΄ολες οι ματσαραγκες στο ονομα του νομου γινονται..΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πόσο δίκιο έχεις! αλλά ο λαός κοιμισμένος, ποτισμένος με "φλούφλικα" θεάματα και κουλτούρα ορθότητας να χτίζει νέες γενιές πάνω σε ένα σαθρό υπόστρωμα

      Διαγραφή
    2. Απάντηση θα σου δωσει ο Παπαδημούλης

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμο Φεβρουαρίου 03, 2024 6:59:00 μ.μ.
      Αγαπητέ λουλακί φίλε, σημασία έχει η δική σου απάντηση

      Διαγραφή
  5. Αν εξηγουσες αγαπητε ανωνυμε 3-2-2024 6:59:00 γιατι εκτος απο τον Παπαδημουλη αλλος τις δεν δυναται να απαντησει ισως καταλαβαιναμε και τι θες να πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ασχολούνται από που πήρε η φωτιά...αντί να τρέχουν να της ξεφύγουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε μισθοδοτικούς και συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς, ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ να αφήνουν την ανάληψη του μισθού ή της σύνταξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ολοκληρωθηκε προσφατως η πωληση των μετοχων(αποεπενδυση) που κατειχε το Δημοσιο μεσω του ΤΧΣ για την διασωση των ελληνικων τραπεζων με σοβαρη ζημια για το ελληνικο δημοσιο. Απο την εκθεση του στο δανεισμο των τεσσαρων συστημικων τραπεζων εκτιμαται οτι χαθηκαν γυρω στα 43δις απο
    τα συνολικα 46δις της διασωσης(...)συμφωνα με εκτιμησεις τουΚΕΠΕ(Καθημερινη 3-11-23).Ιδου λοιπον γιατι:
    1. Η τεραστια κερδοφορια των τραπεζων
    2. Το ξεφορτωμα μπιρ παρα σε fund και servicers των κοκκινων δανειων και το ανηλεες πεταγμα στο δρομο φτωχων και ευαλωτων συμπολιτων και η ληστεια της πρωτης κατοικιας.
    3.Η ασφαλεστερη χρηματοδοτηση του κεφαλαιοκρατικου συστηματος μεσω της αφαιμαξης(ληστειας) των ελληνικων νοικοκυριων, δηλ. εργαζομενων και συνταξιουχων.
    Και μετα αναρρωτιωνται γιατι αποθεωσαν τον Αυτια οι πτωχοι(τω πνευματι..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ακριβως αγαπητε ανωνυμε SAS ε π ι β α λ λ ε τ α ι να γινεται αναληψη μισθου
    η συνταξης καθοτι (μισθος και συνταξη) ειναι το πιο σιγουρο, ΝΟΜΙΜΟ και ασφαλες σωμα της λ η σ τ ε ι α ς που ακολουθει. Αφου δεν τους στελνουμε εμεις στη συνταξη μας στελνουν αυτοι κατα διαολου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή