Kρίσεις EΛ.AΣ: Αλλαγές με βάθος σε Yποστρατήγους – Tαξιάρχους και νέα δεδομένα

Kρίσεις EΛ.AΣ: Αλλαγές με βάθος σε Yποστρατήγους – Tαξιάρχους και νέα δεδομένα

ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ - Η αξιολόγηση βάσει πεπραγμένων και όχι επαφών, το κόστος της υπόθεσης με τους Κροάτες χούλιγκαν και η ξαφνική αλλαγή στο υπουργείο

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΟΜΠΟΛΟΥ-sompolosgeorge@gmail.com - ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 05-01-2024 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Όλοι θα κριθούν βάσει του έργου και της αποδοτικότητας τους, είναι το μήνυμα που στέλνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ενόψει των ετήσιων κρίσεων στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μάλιστα, έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αξιωματούχους να προαχθούν μόνο όσοι έχουν προσφέρει έργο και αναζητούν τρόπους εξέλιξης του αστυνομικού έργου. Σύμφωνα με την ενημέρωση των «Παραπολιτικών», οι κρίσεις των αξιωματικών του Σώματος της ΕΛ.ΑΣ. αναμένεται να πραγματοποιηθούν μετά τις 20 Ιανουάριου, αφού φυσικά προηγηθεί η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ, που αρχικά θα κρίνει την αλλαγή του τωρινού Αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αφού ολοκληρωθεί η επιλογή του νέου Αρχηγού, στη συνέχεια το ΚΥΣΕΑ θα συγκληθεί εκ νέου, για να αποφασίσει για τη διατήρηση ή την απομάκρυνση του τωρινού Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Οι κρίσεις, εκτός απροόπτου, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου με τις προαγωγές και τις τοποθετήσεις των αστυνομικών διευθυντών, υποδιευθυντών κ.λπ.

Οι φετινές κρίσεις, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, αφού αυξήθηκαν σημαντικά οι θέσεις των ανώτατων και των ανώτερων αξιωματικών του Σώματος. Αυτό που διαμηνύεται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι πως οι κρίσεις «θα έχουν βάθος στους Υποστρατήγους και τους Ταξιάρχους. Θα παραμείνουν όσοι προσφέρουν έργο και λύσεις». Οι αυξημένες θέσεις των υποστρατήγων, των ταξιαρχών και των αστυνομικών διευθυντών έχουν άμεση σχέση με τις αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του σώματος, που προωθεί εδώ και καιρό ο μέχρι πρότινος υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, για μια πιο ευέλικτη Αστυνομία, με άμεσα αντανακλαστικά. Υπενθυμίζεται πως οι υποστράτηγοι με Προεδρικό Διάταγμα αυξήθηκαν από 20 σε 25, οι ταξίαρχοι από 65 σε 85 και οι αστυνομικοί διευθυντές από 230 σε 260.

Οι ζυμώσεις για τους υπαρχηγούς και τους επιτελείς του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τα πεπραγμένα των στελεχών να «ξεσκονίζονται», καθώς αυτό που έχει ζητηθεί είναι να αξιολογηθούν σε βάθος όλοι και να προχωρήσουν μόνο οι ικανοί. Οι ευαίσθητες θέσεις του ΓΑΔΑρχη και του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, όπως και οι γενικοί επιθεωρητές, δεν έχουν προς το παρόν «κλειδώσει».

Η ιδιαίτερη υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ., αυτή των Εσωτερικών Υποθέσεων, και τα μάχιμα τμήματα της Ασφάλειας, μεταξύ των οποίων το Ανθρωποκτονιών, το Ληστειών/Διαρρηκτών και το Αναζητήσεων, εκτός απροόπτου μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί εάν θα αλλάξουν επικεφαλής ή όχι.

Ως προς το θέμα του Αρχηγού του Σώματος, η νέα πολιτική ηγεσία ακόμη δεν έχει εκφράσει επίσημα άποψη, ωστόσο αυτό που διαρρέει είναι πως ο πρωθυπουργός εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τα έως τώρα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της μικροεγκληματικότητας αλλά και από την έξαρση της παραβατικότητας στους κόλπους των νέων. Όπως και να έχει, όμως, αυτό που έχει ζητηθεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι να υπάρχει ορθή αξιολόγηση βάσει πεπραγμένων και όχι βάσει επαφών που μπορεί να έχει ο κάθε κρινόμενος.

ΘΑ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ

Η υπόθεση που φαίνεται πως θα στοιχίσει σε κάποιους αξιωματικούς την αναβάθμιση ή ακόμα και την παραμονή τους στο σώμα είναι αυτή της δολοφονίας του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσούρη. Το φιάσκο με τους Κροάτες χούλιγκαν, που μπήκαν ανενόχλητοι στη χώρα, διέσχισαν τη μισή Ελλάδα, έφτασαν στην Αθήνα και προκάλεσαν πρωτοφανή επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του φιλάθλου της ΑΕΚ, δεν έχει ξεχαστεί και οι υπεύθυνοι αυτής της υπόθεσης, που διέσυρε σε ολόκληρο τον κόσμο τη χώρα μας, θα κριθούν αναλόγως.

Το μόνο βέβαιο είναι πως, εάν ο σημερινός αρχηγός αποστρατευτεί, θα «ξεκλειδώσουν» αρκετές θέσεις αντιστράτηγων και υποστρατήγων, μιας και τουλάχιστον τρεις από τους τελευταίους αναμένεται να τερματίσουν τη θητεία τους λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου υπηρεσίας στο σώμα. Αρκετοί αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ξεκινήσει ήδη να προσεγγίζουν στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να ζητήσουν από τον Γιάννη Οικονόμου την ανέλιξή τους ή την τοποθέτησή τους σε πιο αναβαθμισμένα πόστα, πλην όμως η ξαφνική απόφαση του πρωθυπουργού για αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τους... χάλασε το σχέδιο. Αυτήν τη φορά, επεσήμαναν συνεργάτες του νέου υπουργού, οι κρίσεις θα έχουν ουσία και ο καθένας θα κριθεί με το έργο του και όχι βάσει των γνωριμιών του.

Σύμφωνα με τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-SECRET»: Τι κρίνει τις κρίσεις σε Αστυνομία

Ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν οι κρίσεις σε Ένοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία, αν και η αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μπορεί να καθυστερήσει για καμιά δεκαριά ημέρες την όλη διαδικασία. Λογικό, αφού ο Χρυσοχοίδης, αν και γνωρίζει την ανθρωπογεωγραφία, είναι θεμιτό να ζητήσει χρόνο για τη στοιχειώδη ενημέρωση. Πάντως, από τις πρώτες πληροφορίες και κυρίως από την ελάχιστη γνώση που διαθέτουμε σε σχέση με τις προθέσεις του νέου υπουργού εκτιμούμε ότι δύσκολα θα συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του νυν Αρχηγού της Αστυνομίας. Απεναντίας, όσοι τον γνωρίζουν προεξοφλούν δομικές αλλαγές κατά τις επικείμενες κρίσεις.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Χρυσοχοΐδη καθάρισε το τοπίο και να μείνουν μόνο οι ικανοί για θέσεις ευθύνης και όχι κάθε καρυδιάς καρύδι. Επιτέλους οι μη έχοντες γνώσεις και εμπειρίες στο σπίτι τους. Θέλουμε να βλέπουμε να καθαρίζει ή χώρα από την σαπιλα που κυκλοφορεί στο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ότι πει η πρεσβεία και το Μαξίμου, γιατί από έργο μηδέν,ο καλύτερος μάρτυρας είναι η καθημερινότητα στην κοινωνία που η χώρα κατάντησε Κολομβία των Βαλκανίων.

      Διαγραφή
  2. Ποσα θέλετε να μας τρελαίνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα οι κρίσεις είναι αξιοκρατικες
    Το δόγμα είναι πάντα ο γλύπτης ο πολύ γλύπτης ο πιο πολύ γλύπτης ο αρχιγλυφτης


    ΑπάντησηΔιαγραφή