Μειώνονται οι κρατήσεις ΕΑΣ στις συντάξεις – Ειδική επιτροπή ετοιμάζει πρόταση στο Υπ. Εργασίας

Μειώνονται οι κρατήσεις ΕΑΣ στις συντάξεις – Ειδική επιτροπή ετοιμάζει πρόταση στο Υπ. Εργασίας

Το σχέδιο και τα 4 σενάρια για την εφαρμογή των ελαφρύνσεων

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 19/01/2024 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων τόσο στις κύριες συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ όσο και για τις επικουρικές πάνω από τα 300 ευρώ, προωθεί το υπουργείο Εργασίας με σχέδιο που προβλέπει 4 σενάρια.

Το «ξήλωμα» της ΕΑΣ με τη σημερινή της μορφή είχε αποκαλύψει πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς το υπουργείο διαπίστωσε ότι όχι μόνον περιορίζει τις αυξήσεις στις συντάξεις, αλλά επιπρόσθετα ότι οι κρατήσεις μηδενίζουν την αύξηση κατά 3% για το 2024 και οι συνταξιούχοι βλέπουν πραγματικές μειώσεις!

Επίσπευση

Οι αλλαγές επισπεύδονται και ήδη, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» έχει συγκροτηθεί άτυπη επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών υπουργείου και ΕΦΚΑ για να παραδώσουν εντός διμήνου, δηλαδή ως τα μέσα Μαρτίου, τις προτάσεις για την αναμόρφωση της ΕΑΣ.

Η νέα ΕΑΣ θα έχει λιγότερες κλίμακες και θα επιβάλλεται στις συντάξεις με την ίδια φιλοσοφία που διέπει τους φορολογικούς συντελεστές, δηλαδή δεν θα υπόκειται σε κράτηση όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά το τμήμα που θα υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ για τις κύριες συντάξεις και τα 300 ευρώ για τις επικουρικές.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πρώτες πληροφορίες που συνέλεξε ο «Ε.Τ» στην επιτροπή θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο η απαλλαγή από την ΕΑΣ να καλύπτει τις συντάξεις ως τα 1.500 ευρώ, ενώ σήμερα απαλλάσσονται οι συντάξεις ως τα 1.400 ευρώ.

Στο… τραπέζι

Τα 4 σενάρια που θα εξεταστούν για τη νέα ΕΑΣ είναι:

1. Διατήρηση των σημερινών (8) κλιμακίων συντάξεων αλλά με θέσπιση των κρατήσεων επί της διαφοράς των 300 ευρώ του κάθε κλιμακίου, με συντελεστές 10% ως 20%. Τα πρώτα 300 ευρώ θα έχουν κράτηση 10%, για τα επόμενα 300 ευρώ η κράτηση θα είναι 12%, κ.ο.κ. Στο σενάριο αυτό θα έχει και κόφτη, ώστε οι μειώσεις της ΕΑΣ να φτάσουν και στις υψηλές συντάξεις.

2. Αύξηση του απαλλασσόμενου ποσού σύνταξης στα 1.500 ευρώ (αντί 1.400 ευρώ) με λιγότερα όμως κλιμάκια και διαφορετικό μίγμα συντελεστών. Στο σενάριο αυτό εξετάζεται να γίνουν για παράδειγμα 4 κλιμάκια ανά 600 ευρώ σύνταξης με ποσοστά κρατήσεων που θα ξεκινούν από 10% ή 12%, και μπορεί να φτάνουν ως και 30%. Και εδώ θα προβλεφθεί πλαφόν από ένα ύψος σύνταξης και πάνω για να μην υπάρχει επιβάρυνση αλλά ουσιαστική μείωση από τη νέα ΕΑΣ.

3. Αλλαγή του μηχανισμού κρατήσεων της ΕΑΣ και στις επικουρικές συντάξεις με την ίδια φιλοσοφία που θα διέπει τις κύριες, δηλαδή με αντικατάσταση της κράτησης επί όλης της σύνταξης σε κράτηση επί της διαφοράς σύνταξης της κάθε κλίμακας. Για παράδειγμα, σήμερα οι επικουρικές από 300 ως 350 ευρώ έχουν κράτηση 3% σε όλο το ποσό, από τα 350 ως τα 400 ευρώ έχουν κράτηση 4%, ενώ από τα 650 και άνω η κράτηση είναι στο 10%. Με το νέο μηχανισμό η κράτηση στην πρώτη κλίμακα θα επιβάλλεται στη διαφορά σύνταξης από τα 300 ως τα 400 ευρώ με συντελεστή 8%, κ.λπ.

4. Θέσπιση ενιαίου αθροίσματος κύριων και επικουρικών συντάξεων για την επιβολή της ΕΑΣ με 3 ή 4 το πολύ κλίμακες και με συντελεστές κρατήσεων επί της διαφοράς της κάθε κλίμακας.

Ο λογαριασμός

Ο ΕΦΚΑ εισπράττει κάθε μήνα περίπου 25 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις ΕΑΣ στις κύριες συντάξεις. Μια πρώτη «άσκηση» που έκαναν αρμόδια στελέχη του ταμείου, με μείωση της ΕΑΣ οδήγησε τις εισπράξεις στα 10 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο θα επιδιώξει να μη μειωθούν τόσο πολύ τα έσοδα, αλλά κυρίως να αποκατασταθούν οι αδικίες στους συνταξιούχους που δεν είδαν τίποτα από την μικρή αύξηση του 3% ή ακόμη χειρότερα κατέληξαν να παίρνουν λιγότερα από πέρυσι επειδή ανέβηκαν κλίμακα και πλήρωσαν διπλάσια κράτηση από 3% στο 6%.

Αύξηση προσωπικής διαφοράς για παλαιούς - Άμεσα ωφελημένοι 400.000 νέοι συνταξιούχοι

Περίπου 400.000 νέοι από Μάιο 2016 και μετά συνταξιούχοι με μικτές κύριες συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ, θα βγουν άμεσα ωφελημένοι, καθώς η μείωση της ΕΑΣ θα περάσει ως αύξηση στη σύνταξη.

Στους παλαιούς όμως που οι συντάξεις έχουν επανυπολογιστεί το όφελος θα φανεί στην παλιά σύνταξη που θα έχει μικρότερη ΕΑΣ και θα μεταφερθεί στην επανυπολογισμένη σύνταξη ως αύξηση της προσωπικής διαφοράς. Το κέρδος για τους παλαιούς θα είναι ότι θα πάρουν περισσότερα στην τσέπη, αλλά θα κρατήσουν για μεγαλύτερο διάστημα την προσωπική διαφορά.

Δύο από τα σενάρια για τη νέα ΕΑΣ με λιγότερες κρατήσεις στις συντάξεις

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

23 Σχόλια

 1. περισσότερα χρήματα μαζεύουν τώρα από τους συνταξιούχους διότι, οι 400.000 χιλ συνταξιούχοι πληρώνουν περισσότερη κράτηση ΕΑΣ απ' ότι πλήρωναν το 2022 αφού με τις αυξήσεις πέρυσι και φέτος η κράτηση ΕΑΣ αυξήθηκε ορισμένοι δε άλλαξαν και κλίμακα, επίσης χιλιάδες νέοι συνταξιούχοι πέρυσι και φέτος έχουν υπερβεί μικτά τα 1.400 ευρώ και πληρώνουν και αυτοί ΕΑΣ, άρα υπάρχει η δυνατότητα μείωσης της κράτησης ΕΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 9:31:00, άρα ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη. Αυτό δε λες;

   Διαγραφή
 2. Ο νόμος επιβλήθηκε από την Τρόικα ,κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17.
  Είναι ο μοναδικός νόμος των μνημονίων, που δεν καταργήθηκε στις νέες συντάξεις των νόμων 4387/16 και 4670/20. Η κράτηση αυτή περιόρισε την αύξηση του προβλεπόμενου 7,75% κάτω του 50% σε μεγάλο αριθμό συνταξιούχων των οποίων η μεικτή σύνταξη υπερβαίνει τα 1.400,00 €..Οι μειώσεις είναι κατά πολύ μικρότερες για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 2.000,00€ .OOOOOι συνταξιούχοι που πλήττονται από αυτή την κράτηση Ε.Α.Σ είναι της κατηγορίας μεικτών συντάξεων 1.400,00€ έως 2.000,00€ όπου είναι η πλειονότητα των συντάξεων των συνταξιούχων αποστράτων.
  Ελπίζουμε ότι αυτός ο νόμος 3865/10, που η δικαιοσύνη το ανώτατο δικαστήριο του κράτους Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 τον κήρυξε αντισυνταγματικό να καταργηθεί

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η επιτροπή δεν ψάχνει τρόπους για να αυξηθούν οι συντάξεις, αλλά πώς θά μας κοροϊδέψουν πάλι δίνοντας ψίχουλα σέ μερικούς καί κόβοντας από άλλους, υπάρχει ακόμα κανένας πού δεν τό καταλαβαίνει αυτό καί περιμένει νά πάρει λεφτά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Έτσι είναι και όλοι το καταλαβαίνουν πλην ίσως κάποιων που φορούν σκούρα μπλε γυαλιά και δεν τους "στραβώνει" τίποτα, μα τίποτα λέμε, όπως βέβαια σκούρου χρώματος αντίστοιχα φορούσαν και κάποιοι άλλοι σε προηγούμενα έτη.

   Διαγραφή
  2. ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ . 41 ΤΑ ΄ΚΑΤΟ 41 ΤΑ ' ΚΑΤΟ 41 ΤΑ' ΚΑΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ 41 ΤΑ' ΚΑΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΩΤΑΣ

   Διαγραφή
  3. Ακριβώς γιαυτό μιλώ, για το 41% αόμματους μιλώ & δεν ρωτώ γιατί είναι εξακριβωμένο αυτό (αόμματοι) κε συνάδελφε.

   Διαγραφή
 4. Η κοροϊδία συνεχίζεται, "σχέδιο και τα 4 σενάρια", "άτυπη επιτροπή", "εντός διμήνου οι προτάσεις" και επίσπευση (γέλιο πολύ), πια επίσπευση βρε...να μη γράψω καμιά βαριά κουβέντα, που η μόνη πρεμούρα που έχετε είναι να τακτοποιήστε τα θέματα των Φούστηδων και τα "χέρια" των μεγάλων κατασκευαστικών, βλέπε ελληνικό!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Και το βλέπω το τραγουδάκι, αν υπήρχε επιθεώρηση: Τη μαμά τη λένε Μήτσο, τον μπαμπά τον λένε Κίτσο, τη γιαγιά τη λένε Νίνα, τον παππού μου Ασημίνα. Ο προπάππους μου η Λόλα και η προγιαγιά η Βιόλα. Μνήσθητι μου κύριε και θαυμαστά τα έργα σου»!

   Διαγραφή
  2. κάπως έτσι..και με τη λόλα και τη βιόλα θα ψάχνουν να βρουν φαντάρο στη φινλανδία

   Διαγραφή
 5. αύξηση το 2023 κατά 7,75 % και αύξηση κατά 3 % το 2024, σύνολο 10,75 % το ποσό των 25 εκ ευρώ που συγκεντρώνονταν κάθε μήνα το 2022, τώρα έγινε 27,70 εκ ευρώ και άνω, εάν υπολογίσουμε και αυτούς που για πρώτη φορά τα έτη 2023 και 2024 πληρώ-νουν κράτηση ΕΑΣ (υπερέβησαν τα μικτά των 1400 ευρώ με τις αυξήσεις) τότε υπερβαίνει τα 28 εκ ευρώ, τόσους μήνες τραγουδάνε και τώρα θα κάνουν επιτροπή εξέτασης του θέματος ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. τόσο καιρό που έλεγαν ότι θα γίνει αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κράτησης ΕΑΣ δεν έγινε καμία ουσιαστική μελέτη και επεξεργασία και ο πρώην υπουργός έλεγε ότι το Φεβρουάριο θα κατατίθονταν στη Βουλή για ψήφιση

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΕΑΣ (Ν.3863/10, Ν.3865/10)
  Μείωση Ν.4024/11
  Μείωση Ν.4051/
  Μείωση Ν.4093/12, όσο θα υπάρχουν αυτοί οι παράνομοι νόμοι ,δεν πρόκειται να δούμε πραγματικές αυξήσεις .Είναι τόσο απατεώνες που ακόμη κ όταν κλεισεις τα 55έτη συνεχίζουν κ σου κρατάνε . Οπως επίσης κ μεωτην.προσωπική διαφορά . Ας ειναι καλά ο μέγας κατρουγκαλος κ οι όμοιοί του...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. το κακό είναι ότι ετούτοι και οι άλλοι, πάντα βρίσκουν και θα βρίσκουν πιστά ανθρωπάκια να τους ακολουθούν

   Διαγραφή
 8. Το άλλο με τον Τοτο το ξερεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Αυτό που δεν έχει ακόμη αναφερθεί, σε άρθρο και σχόλια, είναι ότι έχουν εκδοθεί ήδη οι αποφάσεις από Ελεγκτικό Συνέδριο για επιστροφή των χρημάτων της ΕΑΣ, δηλαδή των κλεμμένων χρημάτων μας από τις συντάξεις μας. Όσοι έχουν κάνει τις προσφυγές έχουν ειδοποιηθεί από τους δικηγόρους για επικείμενη επιστροφή των ποσών για κάποια χρόνια πίσω. Για να καταλάβουν με τι απατεώνες και κλέφτες έχουν μπλέξει οι συνταξιούχοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. μαθηματικά στην επιτροπή γνωρίζουν ή πάλι θα κάνουν μπούρδες όπως οι προηγούμενοι επιστήμονες της πλάκας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. δεν χρειάζονται μαθηματικά αρκεί να αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί παντρεύοντας αδελφές και εξαδέλφες χαρίζοντας τους και ένα τέκνο ως γαμήλιο δωράκι

   Διαγραφή
 11. Σκέφτονται να δώσουν ψίχουλα απ' την ΕΑΣ την οποία επέβαλαν οι ίδιοι πετσοκοβόντας τις συντάξεις και θα τούς ευχαριστίσουμε κι όλας;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Μετά την απομάκρυνση από τη κάλπη έστω και με πλαστά αποτελέσματα - βλέπε singular- ουδέν λάθος αναγνωρίζεται!!!
  Το 2027 που θα πεινάτε για σανό γίδια βλέπουνε πως θα σας ταίσουν!!!
  Τώρα ευχαριστηθεί τε κλάψτε και χτυπηθεί τε κάτω σα τα χταπόδια!!!
  Γραμμένους μας έχουν!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Οχι αλλο Μητσοτακη παιδια. Φθανειιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Το ξηλωμα της ΕΑΣ πρωτος ο α-κατικητος το αποκαλυψε. Κλουζω ο ατιμος... Σκεφθειτε εκει στο υπουργειο, ονομα δεν λεμε καθοτι μια ζωη προληπτικοι,
  τι κομματια ευδοκιμουν που υποτιθεται μετα απο δεκατρια χρονια ανακαλυψαν οτι κλεβουν!!! τον συνταξιουχο.Δουλεμα τοις μετρητοις και ανευ οπισθοδρομησεως.Αν δεν δουλευομαστε μεταξυ μας,υπομονη παιδια ο θεος ειναι μεγαλος...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Τώρα μην τους ενοχλείς έχουν άλλα στο μυαλό τους, "Νομοσχέδιο για ομόφυλα ζευγάρια, πώς κλείδωσε η παραμονή Βορίδη"! Αχ καημένε γέρο, γέρασες αλλά οι εμπειρίες σου δεν σε δίδαξαν, δεν βλέπεις τι ακριβώς συμβαίνει. Έτσι και τώρα σιγά σιγά με επιτροπές, αερολογίες και ταξίματα σε πάνε στις ευρωεκλογές, θα χαρείς με τη ρύθμιση που με νόμο και πάλι νομιμοποιούν για άλλη μια φορά την ληστεία, θα χαρείς που θα πάρεις 20 ευρώ πίσω απ τα κλεμμένα σου, δεν λέω καλό και το 20σάρικο στις δύσκολες μέρες που ζεις, όχι όμως τόσο καλό ώστε να διαγράφεις τις εμπειρίες μιας ζωής και με το χέρι σου να τους κάνεις αλαζόνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή