Ιδρύεται Στρατηγείο Φυσικών Καταστροφών: Οι ΕΔ απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ιδρύεται Στρατηγείο Φυσικών Καταστροφών: Οι ΕΔ απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα

Του Κώστα Σαρικά

Η εξαιρετικά επιτυχημένη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων καταστροφών που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία φαίνεται ότι αποτέλεσαν τον καθοριστικό παράγοντα στην απόφαση του ΓΕΕΘΑ και του νέου Αρχηγού Στρατηγού Δημητρίου Χούπη έπειτα από εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια για δημιουργία Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Στη λογική ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορούν να έχουν διττή αποστολή. Και πέρα από την προάσπιση της Εθνικής Κυριαρχίας μπορούν να βρίσκονται και δίπλα στον πολίτη ειδικά σε καταστάσεις αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών.

Έτσι, η νέα Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε την θεσμοθέτηση της νέας Διοίκησης και τοποθέτησε ως επικεφαλής Επιθεωρητή Αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς υπό το ΓΕΕΘΑ, Συντονιστή Σύστασης Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών τον προαχθέντα Αντιστράτηγο του Μηχανικού Μιχαήλ Κλούβα. Ήταν ο Αξιωματικός τον οποίο είδαμε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία να συντονίζει, ως Διοικητής της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ, την κατασκευή γεφυρών Bailey στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το Μηχανικό στην πρώτη γραμμή – Ο Στρατηγός κρεμασμένος στο κενό κάνει αυτοψία για τη γέφυρα (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Τότε, ως επικεφαλής του κλιμακίου, έφτασε στα Καλά Νερά για να συντονίσει την επιχείρηση κατασκευής γέφυρας Bailey. Φόρεσε εξοπλισμό αναρριχητή και, όπως ακριβώς οι κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων και χωρίς να διστάσει, κρεμάστηκε στο κενό από το απλωμένο συρματόσχοινο προκειμένου να ελέγξει το έδαφος και τα θεμέλια της τσακισμένης γέφυρας για να δώσει το τελικό «πράσινο φως», ώστε να στηθεί η πτυσσόμενη μεταλλική Bailey.

Ο Αντιστράτηγος, πλέον, Kλούβας, με σπουδές στο Πολυτεχνείο και άλλες περγαμηνές, αναλαμβάνει το δύσκολο έργο σύστασης και οργάνωσης της νέας Διοίκησης με στόχο το επόμενο διάστημα να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο όχι απλά θα συνδράμει τις υπόλοιπες αρμόδιες υπηρεσίες στην αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών, αλλά θα αποκτήσει ενεργό ρόλο με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και αποστολές.

Στην πρωτόγνωρη θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία, οι Ένοπλες Δυνάμεις με μια σειρά από Μονάδες και Σχηματισμούς έδωσε διαπιστευτήρια ικανοτήτων και απέσπασε την καθολική αναγνώριση των κατοίκων που είδαν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων στην πρώτη γραμμή να σώζουν πολίτες μέσα από τα λασπόνερα και να μεταφέρουν τρόφιμα και εφόδια στα πλημμυρισμένα χωριά. Ήταν, μεταξύ άλλων, οι Μονάδες του Μηχανικού, οι κομάντος της Ζ’ ΜΑΚ, οι σκληροτράχηλοι Πεζοναύτες της 32ης Ταξιαρχίας, τα πληρώματα των ελικοπτέρων που ρίχτηκαν στη μάχη και σε 24ωρη βάση συνέβαλαν τα μέγιστα στις προσπάθειες για απεγκλωβισμούς και παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.

Οι γέφυρες Bailey στήθηκαν σε χρόνους ρεκόρ προκειμένου να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση δεκάδων αποκλεισμένων χωριών. Τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετείχαν ακόμα και στην ιατρική βοήθεια, σε απολυμάνσεις αλλά ακόμα και στην αποκομιδή νεκρών ζώων.

Ο νέος Αντιστράτηγος έχει την ευθύνη να προετοιμάσει έναν μηχανισμό, μια Task Force αποτελούμενη από προσωπικό και μέσα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να φτάσει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και να συνδράμει καθοριστικά στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση κάθε είδους Φυσικής Καταστροφής. Αν και ακόμη δεν έχει καν αρχίσει ο σχεδιασμός της νέας Διοίκησης, σημαντικό ρόλο θα είχε το Μηχανικό – από το οποίο άλλωστε προέρχεται και ο Διοικητής Αντιστράτηγος.

ΠΗΓΗ: onalert.gr

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Παιδια για ολες τις δουλειες με θεσμοθετημενη απληρωτη υπεραπασχοληση και χωρις αυξηση ημερομισθιων αργιων και εορτων....για να μην εχουν καλυτερες απολαβες και συνταξεις.Εργασιακη σκλαβια νομαδικος βιος κι ο καθε ασχετος να τους θεωρει υψηλομισθους χαραμοφαηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άντε και ανθρακωρύχοι από του χρόνου υπεύθυνοι για τις εξορύξεις, κάνα δίπλωμα τρακτέρ για βοήθεια στον αγρότη, ξεφόρτωμα στα λιμάνια ,καλά το πάνε...είναι το λεγόμενο όραμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να μαζευουν τα ψοφια...τζαμπα και οι αλλες εταιρειες να παιρνουν τα εκατομμυρια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εις ανώτερα!!!
    Πληρης ανυπαρξία κρατους, θεσμων, λειτουργιων, οργανισμών και κυβέρνησης.

    Η ανικανότητα των αριστων του 41 % και οι σύγχρονοι πληβείοι.

    Ζητω οι ΕΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εφέ μπουφέ και πράσινο μπερέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καριέρες στις πλάτες των πληβείων... Και οι παραιτήσεις πάνε σύννεφο.. κάντε έρευνα ποιο σώμα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παραιτήσεων το 2023...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η συμμετοχή των Ενόπλων δυνάμεων και μάλιστα καταληκτικής σημασίας, για την σωτηρία των άσχετων και επικίνδυνων πολιτικών αυτού του τόπου. Όπως πάντα οι ΕΔ θα υποχρεωθούν με τη νέα διοίκηση να αφαιρέσουν από τον προϋπολογισμό τους ποσά για την νέα διοίκηση. Επίσης ένα μέρος του προσωπικού θα μετακινηθεί για την στελέχωση αυτού. Μία λύση θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός σώματος φυσικών καταστροφών με στρατιωτική δομή η οποία θα στελεχώνεται από απόστρατους οι οποίοι έχουν υποστεί εκπαίδευση για να επιτελέσουν το έργο τους. Επίσης το νέο σώμα θα απορροφήσει τμήματα όπως η ΕΜΑΚ η Πυροσβεστική υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες. Η διοίκηση θα είναι αποκλειστικά από απόστρατους αξκους των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων δυνάμεων καί σέ καμία περίπτωση πολιτικών (άσχετων, επικίνδυνων, και ακατάλληλων.). Θα έχει ξεχωριστό προϋπολογισμό για την μισθοδοσία και τον εξοπλισμό της. Θεωρώ πώς είναι μια σωστή κίνηση γιατί απ'εδώ και στο εξής θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με όλο και πιο συχνά με τέτοια φαινόμενα, και οφείλουμε να ήμαστε απόλυτα προετοιμασμένοι για να σώζουμε ζωές και περιουσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όχι "Στρατηγείο Φυσικών Καταστροφών:", υπάλληλοι του δήμου(δεν έχω κάτι με τους ανθρώπους) με επικεφαλής στρατηγό του στρατού(τι είναι μια θεσούλα Ανγου ακόμη??).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και η πολιτική προστασία τί θα κάνει; Θα πίνει φρεντο;;
    Αλλά έτσι είναι όταν δεν έχεις ηγεσία... Η βασικά η ηγεσία που έχεις κοιτάζει μόνο εαυτόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χειρότερα από λαθρομετανάστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άλλη μία θέση Αντγου. Αλήθεια όσοι υπηρετούν στη ΜΟΜΚΑ ΠΟΘΕΝ υποβάλλουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Να συγκροτηθουν αμεσα στρατηγεία απορριμμάτων, νοσηλευτών , σχολικών λεωφορείων, δασοπροστασίας κ ένα υπερστρατηγειο για να μοιράζει Μίλτο στην Αττική οδό. Αμέσως αμέσως πέντε νέοι στρατηγοί, είκοσι επιτελάρχης κ άλλοι εκατό γλιτσες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είσαι πιο μπροστά απ'την εποχή σου. Έχεις μεγάλο όραμα.

      Διαγραφή
    2. Όχι,δεν το λέω για μένα. Το λέω για την ΑΠΟΣΤΟΛΉ. Για να γίνω υπουργός, περιφερειάρχης, ευρωβουλευτής ή για να γίνει η γυναίκα μου τέλος πάντων.

      Διαγραφή
  13. Μετατάξεις κάντε από ΕΔ στους δήμους!!!! Περισσότερα χρήματα θα παίρνουν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή