Ο νέος Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης

Ο νέος Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην 2η/2024 συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) αποφασίστηκαν οι τοποθετήσεις των νέων αντιστρατήγων του Ελληνικού Στρατού. Στην Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) τοποθετήθηκε Διοικητής ο Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, αξιωματικός που έχει διατελέσει Διοικητής σε τρεις Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων (μεταξύ των οποίων και το ΕΤΑ) της Σχολής Αλεξιπτωτιστών, όσο και ενός ιδιαίτερου Σχηματισμού, της ΕΛΔΥΚ.

Το βιογραφικό του νέου Διοικητού της ΔΕΠ, έχει ως εξής:

Ο Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Εισήχθη το 1984 στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1988, με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού Πεζικού και επιλέχθηκε να υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις.

Είναι απόφοιτος του Σχολείου Βασικής και Προκεχωρημένης Εκπαίδευσης της Σχολής Πεζικού, όλων των σχολείων Ειδικών Δυνάμεων, της Ανωτάτης Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης. Απόφοιτος Σχολείου Αρχηγού Ρίψεως Ελευθέρας Πτώσεως Μεγάλων Υψών ΗΠΑ, Σχολείων καταρτίσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην Διεθνή Σχολή Περιπόλων Μακράς Ακτίνος Δράσεως (ILRRPS), Σχεδίασης Ειδικών Επιχειρήσεων και Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας (CIMIC) στην Γερμανία και Στρατηγικών Πληροφοριών.

Κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας του, μέχρι και Ανώτερος αξιωματικός, υπηρέτησε ως διμοιρίτης και διοικητής Λόχου σε Μονάδες Ειδικών Δυνάμεων – Ειδικών Επιχειρήσεων και διοικητής Λόχου Εκπαιδεύσεως Αλεξιπτωτιστών (ΛΕΚ).

Ως Ανώτερος αξιωματικός, διετέλεσε διοικητής του ΕΤΑ, της Γ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Γ΄ ΜΑΚ), της 2ας Μοίρας Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ), της Σχολής Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) και της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) ενώ του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διευθυντού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΣ (ΚΕΠΙΧ), Διευθυντού Επιτελικού Γραφείου Α/ΓΕΣ, επιτελούς σε Επιτελεία Σχηματισμών, Μειζόνων Σχηματισμών, ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ.

Ως Ανώτατος αξιωματικός, από τον Μάρτιο του 2018, του ανατέθηκε η διοίκηση της 13ης Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ), της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) και τα καθήκοντα του Διευθυντού Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, υποδιοικητού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) και Κλαδάρχου Επιχειρήσεων (Α΄ Κλάδος) του ΓΕΕΘΑ.

Στις 13 Ιανουαρίου 2024, με απόφαση του ΣΑΓΕ, προήχθη στον βαθμό του αντιστρατήγου και στις 15 Ιανουαρίου, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, τοποθετήθηκε διοικητής της ΔΕΠ.

Είναι πτυχιούχος αλεξιπτωτιστής Ελευθέρας Πτώσεως και Υποβρύχιος Καταστροφέας.

Τιμήθηκε με όλα τα προβλεπόμενα για τον βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις.

Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ανθρωπίνων Πόρων (MBA) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα και είναι έγγαμος, με ένα τέκνο.

ΠΗΓΗ: doureios.com

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Βλέπω να φυτρώνει επιτέλους η φακή....Καλή επιτυχία στον νέο ΔΕΠΑΡΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απ τα πιο μαχιμα στελεχη των ειδικων δυναμεων,καλη θητεια στο καινουργιο σας ποστο Στρατηγε.... ΕΤΑ 2006 :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή