Δεν αποσύρονται τα τζιπ Mercedes και τα Steyr του Στρατού–Τι σχεδιάζει το ΓΕΣ

Δεν αποσύρονται τα τζιπ Mercedes και τα Steyr του Στρατού–Τι σχεδιάζει το ΓΕΣ

Τι θα γίνει με τα τζιπ Mercedes και τα Steyr του Ελληνικού Στρατού;

Πρακτικά όλοι γνωρίζουν για ποια στρατιωτικά οχήματα μιλάμε… Ο λόγος για τα γνωστά τζιπ της Mercedes και τα φορτηγά Steyr του Ελληνικού Στρατού που εξυπηρετούν σε κάθε κίνηση εκτός στρατοπέδου που κάνουν οι στρατιώτες μαζί με επαγγελματίες οπλίτες ή ακόμα και με αξιωματικούς. Η χρησιμότητά τους είναι τόσο μεγάλη που παρόλο που κανείς θα περίμενε να ετοιμάζονται για απόσυρση μετά από τόσες δεκαετίες στην υπηρεσία φαίνεται πως πλέον εξετάζεται η λύση της ανακατασκευής και αναβάθμισής τους.

Γεγονός είναι πως πριν από τέσσερα χρόνια, είχε εκπονηθεί πρόγραμμα σταδιακής αντικατάστασης των τζιπ Mercedes και των φορτηγών Steyr του Στρατού Ξηράς, όμως στην πράξη δεν προχώρησε.

Η έλευση των 1.200 θωρακισμένων M117 και τα δημοσιονομικά της Ελλάδας έχουν αναγκάσει το Γενικό Επιτελείο Στρατού να εξετάζει πιο οικονομικές λύσεις για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων του.

Η ΕΛΒΟ είναι ένας κατασκευαστής με βαθιά γνώση του αντικειμένου που μπορεί να συμμετέχει στο εγχείρημα, καθώς προκρίνει την θωρακισμένη έκδοση HYRAX για το τζιπ Mercedes.

Στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκη άλλωστε κατασκευάζοντας τα Mercedes-Benz W462 σε δύο εκδόσεις, τις 240GD/24 (1,25 τόνοι) και 290GD/28 (1,5 τόνοι) και μάλιστα σε πολλές παραλλαγές. Από όχημα διοίκησης μέχρι ασθενοφόρο.

Συνολικά έχουν κατασκευαστεί πάνω από 10.000 μονάδες, συγκεκριμένα 5.500 240GD και 4.500 290GD, καθώς και 250 δεξιοτίμονα για την Κυπριακή Εθνοφρουρά.

Φυσικά πριν το ΓΕΣ πάρει την τελική του απόφαση και προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαδικασίας θα εξεταστούν και άλλες λύσεις αλλά προς το παρόν αυτή έχει το προβάδισμα.

Ο σχεδιασμός του Γενικού Επιτελείου Στρατού σχετικά με την συντήρηση και αναβάθμιση του στόλου οχημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπει αναβάθμιση στους κινητήρες, στα ηλεκτρικά συστήματα και μία σειρά από διαφορετικές εκδόσεις σε επίπεδα θωράκισης και διαμόρφωσης. Κάθε έκδοση θα διατίθεται για διαφορετικό σκοπό.

Όσον αφορά τις θωρακισμένες εκδόσεις που αυτή τη στιγμή δεν υφίστανται στον Στρατό Ξηράς, τα νέα οχήματα ή τα αναβαθμισμένα Mercedes G-Wagen και Steyr θα πρέπει απαραίτητα και με βάση τις νέες προδιαγραφές του ΝΑΤΟ να έχουν θωράκιση σε παράθυρα, παρμπρίζ, αλλά και στην καμπίνα των επιβατών.

ΠΗΓΗ: newsauto.gr

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Πολύ σωστή απόφαση. Αφού είναι σχεδόν καινούργια. Ουτε 1 αιώνα δεν τα έχουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα πραγματικά είμαστε άξιοι της μοίρας μας...οχήματα σάπια να τα κάνουν πάλι λειτουργικά ..απορώ με τις ικανότητες καποιων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λιγο βαψιμο και μετα καινουργια ολα και η ευθυνη στους οδηγους...<>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε τί τώρα???!!! Μακακείες θα κάνουμε, να δώσουμε λεφτά για τα παλιοπράματα (στα οποία βασιζόμαστε πάνω τους) ή το να αναφέρουν οι διοικήσεις ότι δεν δουλεύουν????!!!!
      Πάνε οι προαγωγές ,, κι όταν γίνεται η στραβή τότε φταίει ο οδηγός ΚΑΙ ΜΟΝΟ......!!!!!!

      Διαγραφή
    2. 34 χρόνια οδηγός,ευτυχώς σώος και αβλαβής

      Διαγραφή
  4. Φαίνεται πως μετά την καταστροφή στη Θεσσαλία και την οικονομική ζημιά που πάθαμε, πολλά προγράμματα θα αναβληθούν ή και θα ακυρωθούν. Ας ελπίσουμε σε ένα θαύμα για να σωθεί η χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ανεξαρτήτος της ηλικίας τους και των χιλιομέτρων που έχουν διανύσει ένα μεγάλο μπράβο στους οδηγούς και συντηρητές αυτών , εξάλλου τα πετρελαιοκίνητα σηκώνουν πολλά χλμ το βασικό θεμα ειναι τι προστασία παρέχουν στο πεδίο της μάχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πληρωστε απο την τσεπη σας την αγορα καινουριων οχηματων,και ειμαστε οκ,αφου ακομα εχουν να προσφερουν πολλα, σιγα την καταπονηση που ειχαν τοσα χρονια,11 χρονια ημουν στο στρατο,μια πιο καλυτερη συντηρηση θελουν και τιποτα αλλο,ειστε στον στρατο,και δεν καταλαβατε ακομα γιατι ειστε,λιμουζινες θελετε? αγοραστε τες με δικα σας λεφτα,το δημοσιο ταμειο ειναι μειον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τουλαχιστων να δωσουν χρηματα για μπαταριες λαστιχα και αναλωσιμα, οι μοναδες βαζουν λεφτα απο τα κυλεικια, ελεος δηλαδη καταντια!η αστυνομια περνει καινουργια περιπολικα συνεχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και οι δυο τύποι οχημάτων είναι εξαιρετικοί για μετακινήσεις εντός πόλεων και σε πεδία ασκήσεων και βολών μέχρι εκεί όμως. Μακριά από εχθροπραξίες, θα θρηνήσουμε πολλά Ελληνόπουλα και δεν θα είναι ούτε παιδιά πολιτικών ούτε βιομηχάνων αλλά ούτε και ανωτάτων αξκων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή