«Τέλος» στο νέο Εθνικό Τυφέκιο – Ο Στρατός προχωρά με G3 και 7,62 διαμέτρημα

«Τέλος» στο νέο Εθνικό Τυφέκιο – Ο Στρατός προχωρά με G3 και 7,62 διαμέτρημα

Η νέα σελίδα στις Ένοπλες Δυνάμεις με την είσοδο νέου τυφεκίου σε υπηρεσία αναβάλλεται επ’ αόριστον. Οι λύσεις που δοκιμάστηκαν και οι προσφορές που ήρθαν δεν προσέφεραν αυτά τα οποία ζητούσε η ηγεσία του Στρατού Ξηράς. Όμως αποφάσισε να επενδύσει στο G3

Του Χρήστου Μαζανίτη

Από το 2020 γράφαμε λεπτομερώς για τις κινήσεις που έκανε το Γενικό Επιτελείο Στρατού σχετικά με την επιλογή του νέου τυφεκίου, που θα αντικαθιστούσε το G3 των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, αξιολογήθηκαν περισσότερες από 15 προτάσεις και φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε 5 από αυτές. Πρόκειται για δοκιμασμένες λύσεις, που ικανοποιούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) είχαν συνταχθεί και για τις 5 αυτές περιπτώσεις λεπτομερείς φάκελοι, με πλήρες ιστορικό των υποψηφιοτήτων από τις δοκιμές και τις επί μέρους αξιολογήσεις.

Και οι 5 επιλογές κρίθηκαν εξαιρετικές για τον αντικαταστάτη του G3 και απ’ ότι μαθαίνουμε το κύριο βάρος θα πέσει πλέον σε 2 τομείς. Ο ένας ήταν ο βαθμός συνεργασίας από τη χώρα που θα επιλεγεί το νέο τυφέκιο και ο δεύτερος – και σπουδαιότερος – η άδεια παραγωγής του στην Ελλάδα.

Έπειτα από 3 χρόνια διεργασιών, κανείς από τους «πέντε» δεν προσέφερε στην Ελλάδα την άδεια παραγωγής και τα δικαιώματα του όπλου. Ταυτόχρονα το κόστος κρίθηκε εξαιρετικά υψηλό.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η επένδυση ύψους 32 εκατ. ευρώ για την ανανέωση του συνόλου των G3 που χρησιμοποιούνται στις ΕΔ. Στόχος είναι το νέο G3 να είναι ελαφρύτερο και πιο εργονομικό στον χρήστη. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακό. Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν περισσότερα από 70.000 αχρησιμοποίητα – ολοκαίνουρια τυφέκια, τα οποία επίσης θα δεχθούν τις εργασίες αναβάθμισης ώστε να είναι έτοιμα προς χρήση όποτε και εάν απαιτηθεί.

Τα διδάγματα από τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή έχουν δείξει ότι το διαμέτρημα 7.62 δεν μπορεί να αντικατασταθεί ενώ το 5.65 διαμέτρημα, παρότι κρίνεται ως ιδανικό για επιχειρήσεις στον αστικό ιστό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί με αξιοπιστία στη στόχευση στο ανοιχτό πεδίο με ανέμους.

ΠΗΓΗ: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

26 Σχόλια

  1. Εδώ και χρόνια το ακούμε το <> και την δήθεν αναβάθμιση και δεν πρόκειται να γίνει μιας τους αρέσουν τα όπλα στα αγήματα,χωρίς να σκεφτούν να γίνει η αναβάθμιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα δώσουν καταπέλτες κι όλο τον οπλισμός αστέριξ

      Διαγραφή
  2. Δεν ήταν αρκετά τα "επιχειρήματα" για την Αγία Οικογένεια φαίνεται από τις εταιρίες,.Σαν τον καινούργιο Δήμαρχο της Αθηνας που τον πετάξανε έξω από την εταιρια ανάπλασης του δημοσίου μιας και δεν ήταν ο δικός τους μιας και τον μαύρισαν οι Αθηναίοι.. Χρόνια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε γελιέται κανείς. Αναβάθμιση σημαίνει μίζα σε κάποιους ενδιάμεσους,ενώ το αποτέλεσμα θα είναι+1 - 1μιση κιλό πάνω απ'το τωρινό. Δηλαδή, πάλι η σειρούλα που κάνει την υπηρεσία θα τα τραβήξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού οι ξένες εταιρίες δεν μας χοριγούν τα δικαιώματα κατασκευής με πλήρη γραμμή παραγωγής στη χώρα, ας αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνουν και να σχεδιάσουμε , παράξουμε ένα καθαρά Ελληνικό όπλο όπως εμείς το θέλουμε. Άλλωστε ο νύν ΥΕΘΑ με δήλωσή του ανέφερε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία τουλάχιστον στα λόγια. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά με ευχάριστες ειδήσεις για την άμυνα της χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά είναι καί τά καριοφίλια ,τά γκρά,τά λή ενφιλτ ,τά Μ1 .Οτι πρέπει γιά ασκήσειs ακριβείαs Aγήματα εεεε;;;; Ο εγγονόs μού άραγε θά έχει G3 ;; Στό διαμέτρημα 7,62 δέν υπάρχουν πιό μοντέρνα τυφέκια;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Τέλος» στο νέο Εθνικό Τυφέκιο – Ο Στρατός προχωρά ολοταχώs όπισθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Ρωσία πριν χρόνια ήταν πρόθυμοι να ανοίξει εργοστάσιο εδώ για τα καλάσνικοφ εάν τα επιλέγαμε. Τόρα θά είχαμε τα καλύτερα όπλα καί παραγωγή εδώ, καί δικαίωμα προς πώληση σε τρίτες χώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να γλειφουμε τούς Αμερικανούς αλλιώς την γ@@@@@@@..

      Διαγραφή
  8. Είστε για γέλια και για κλάματα. Δυστυχώς Ελλαδιτσα μου σε καταντησαμε σαν τα μούτρα μας. Κλείστε το μαγαζί καλύτερα να τελειώσει η βλακεία πού εδώ και πολλά χρόνια την κουβαλάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το άρθρο είναι πλήρως ανακριβές! Κάποιες εταιρείες παραχώρησαν πλήρη παραγωγή και δικαιώματα εξαγωγών και πολλά ακόμη! Υπήρχαν και μοντέρνα τυφέκια 7,62 ανάμεσα στα προσφερόμενη και το κόστος τους ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από το κόστος της αναβάθμισης του G3 από τα ΕΑΣ -1.300 ευρώ 😀 με κιτ αγορασμένα από το εξωτερικό. Για γέλια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι τουρκοι μετα τα G3 τριτης γεννιας εχουν πλεον το εθνικο τους ατομικο εξοπλισμο με τυφεκιο πιστολι χειροβομβιδες κλπ που εξαγουν κιολας.Εμεις...G3 του 1975 πιστολια του 1944 και μονο οι ειδικες δυναμεις εχουν καλυτερα οπλα.Τα εξοπλιστικα μας δεν θα ειναι ολα οπως εξαγγελθηκαν και το νεο μισθολογιο θα ειναι ετοιμο στην επομενη προεκλογικη περιοδο...δηλαδη ποτε.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι στο πλαίσιο των νέων αρβυλων που εξαγγελθηκαν το 2015 επί α/γες μανωλά(χωρίς να φταίει ο ίδιος ήταν άξιος και αξιοπρεπής) και καταλήξαμε να φοράμε ακόμα τα γυψινα μαύρα.
    Και τα νέα στάγιερ και τζιπ επί α/γες καμπα.....
    Και τώρα τις νέες φόρμες επί α/γεεθα που θα τις δούμε μόνο από φωτογραφίες.
    Μόνο οι ειδικές δυνάμεις εξοπλίζονται, οι υπόλοιποι βαθιά το χέρι στην τσέπη και με το φόβο ότι δεν είναι προβλεπόμενα, αλλιώς σαν λετσοι με φόρμα των 5€ και γύψινο τσιμεντένιο μαύρο αρβυλο και μουσειακη Αραβίδα τύπου g3για πάντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εδω ΟΙ ΑΞΚΟΙ ΚΑΙ ΥΠΞΚΟΙ κινδυνευουν καθε μερα στα φερετρα των ενόπλων δυνάμεων που τα ονομαζουν Ο/Σ, Μεσα, Οχηματα και Α/Φ και συχνα δινουν την ζωη τους μεσα στην σαπιλα και την εγκαταλειψη και εσεις περιμενετε τυφέκιο...

    Ξυπνηστε κατοικοι του ελλαντα του 41%

    Ξυπνηστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι γνωστό ότι η εγχώρια παραγωγή θα κόστιζε πολλαπλάσια από ότι η αγορά.Το ίδιο και η αναβάθμιση όπου η προσθήκη κάποιων λειτουργικών εξαρτημάτων θα κοστίσει περίπου όσο η αγορά καινούργιων. Αιτία ο τρόπος λειτουργίας των κρατικών εργοστασίων λόγω κεκτημένων δικαιωμάτων των κρατικοδίαιτων...Βλέπε ΕΑΣ, ΠΥΡΚΑΛ, 700 ΣΕ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Κάπου στην Λάρισα ένας οπλουργος κατέθεσε πρόταση μοντέρνου τυφεκίου έχοντας λύσεις και για τα προβλήματα αλλά παραλίγο να το κλείσει το κράτος μέσα.γιατι; μήπως χαλαγε την πιάτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΡΙΣΚΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΕΣ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Οταν ελεγε ο Μπαλαφινιο πως πρεπει να μην εξοπλιζομαστε και να το ρισκαρουμε με τους Τουρκους...οι νεοδημοκρατες πολιτικοι ηταν στα καγκελα και τωρα ουτε νεα τυφεκια δεν μπορουν να εξασφαλισουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σφεντονες και παλι σφεντονες....πετρες μπολικες εχουμε και δεν επαθε ποτε καμια σφεντονα εμπλοκη...ασε που ειναι και αθορυβες δεν θελουν σιγαστηρα.....ειπαμε οτι αν κατι δεν εχει μεγαλη νομιμη προμηθεια δεν αγοραζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Γιά κοιτάξτε λίγο...List of equipment of the Turkish Land Forces.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το ελλαδισταν στο οποίο ζούμε δε πρόκειται να αλλάξει ποτέ μυαλά. Εξ άλλου, γιατί,τι παραπάνω έχει ο στρατηγός άλλου κράτους που παίρνει τη μίζα απ'τα εξοπλιστικά,και δεν έχουμε εμείς εδώ???!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μια ελληνική εταιρία στο Βόλο η Λάρισα που ήταν και είχε κάνει τι απέγινε δεν μας κάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Οι Τούρκοι έχουν θέματα με τους Κούρδους και άλλους για αυτό αναπτύχθηκε η πολεμική βιομηχανία τους.Εμεις έχουμε τον προστάτη μας σαν την υπάκουη παγκόσμια π@#@@##@που είμαστε οπότε μια αύξηση στα εξοπλιστικά και δη στον στρατό θα ήταν άκυρη ,χωρια που θα είχε λαμβάνειν και το ΜΤΣ και κατ επέκταση αύξηση του μεριδίου που δεν συμφέρει το γκουβερνο λόγω ομηρίας εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων..Αν πως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Τέλος για τα εθνικά ντουφέκια, αρχή για τους εργάτες γης! Φρόντισαν οι άριστοι για το καλό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μια χαρα ειναι και το g3 a3 kai a4,τι θα αλλαξει με το νεο τυφεκιο? εχουμε και ποσα συσκευασμενα σε κουτες απο την αγορα τους,αχρησιμοποιητα,σε δημοσιες σπαταλες να δινει λεφτα το κρατος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή