Δένδιας: Θεσπίζεται νέο νομικό πλαίσιο για EΠOΠ – Αυτές είναι οι παρεμβάσεις για επίλυση αδικιών στελεχών EΔ

Δένδιας: Θεσπίζεται νέο νομικό πλαίσιο για EΠOΠ – Αυτές είναι οι παρεμβάσεις για επίλυση αδικιών στελεχών EΔ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης σχετικά με την «Ανάγκη αλλαγής κυβερνητικής πολιτικής για την αξιοποίηση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των οικογενειών τους. Το προσωπικό άλλωστε αποτελεί τον βασικό πυλώνα ισχύος των ΕΔ. Επιτελεί το καθήκον του με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης, με υλικές αντιπαροχές που είναι αλήθεια ότι δεν ανταποκρίνονται στο ύψος της αποστολής τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, σε αγαστή συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία, καταβάλλουν εργώδη προσπάθεια προκειμένου να επιλύσουν τις υπάρχουσες αδικίες εις βάρος των στελεχών με νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν ενεργή την επικοινωνία με συναρμόδια Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με στόχο την ομαλοποίηση και εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου στις σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εντός των δημοσιονομικών προϋπολογισμών και δεσμεύσεων της Χώρας.

Σταχυολογώντας, λοιπόν, οι σχετικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί ή πρόκειται να υλοποιηθούν, έχουν ως εξής:

Σημαντική αύξηση των εισακτέων στις Παραγωγικές Σχολές των ΕΔ για τα έτη 2021-2025 (άνω των 1335 θέσεων μαθητών), με στόχο την κάλυψη κενών θέσεων λόγω δημοσιονομικών περιορισμών για τα έτη προ του 2020 (819 θέσεις μαθητών) καθώς και την κάλυψη των αυξημένων επιχειρησιακών αναγκών.

Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο Τομέα, συμπεριλαμβανομένου των ειδικών μισθολογίων, για πρώτη φορά μετά από 12 έτη (ν.5045/2023). Συνεπεία αυτού επήλθε προσαύξηση στη μισθοδοσία των σπουδαστών Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων – Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΕΙ - ΑΣΣΥ).

Η θέσπιση νέου νομικού πλαισίου για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία επιτελικής επεξεργασίας.

Η εκ νέου εξέταση του θεσμικού πλαισίου καταβολής και εκκαθάρισης δαπανών υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οικιστικό πρόγραμμα ΕΔ, στο οποίο υλοποιείται σταδιακά η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ΕΔ, καθώς και η κατασκευή νέων κατοικιών σε περιοχές με ιδιαίτερα μεγάλες ανάγκες στέγασης.

Η διοικητική μέριμνα, όπως ενδεικτικά αποτυπώθηκε στον ν.5018/2023 ή στην Υπουργική Απόφαση (Β΄3267/2023), προκειμένου να αντιμετωπίζονται κατά τρόπο δίκαιο και ορθολογικό τα αιτήματα των υπηρετούντων στις ΕΔ.

Η παραπάνω δέσμη μέτρων αποδεικνύει ένα μέρος του συντονισμένου και οργανωμένου προγράμματος της πολιτικής και στρατιωτικής Ηγεσίας των ΕΔ, κατόπιν εμπεριστατωμένων επιτελικών μελετών, προκειμένου να εξεταστεί και να επιλυθεί το μεγαλύτερο μέρος των ζητημάτων των στελεχών των ΕΔ, ως ελάχιστη απόδοση της ευγνωμοσύνης και της αναγνώρισης της ελληνικής κοινωνίας.

Τέλος, η συνεισφορά των ΕΔ στο πολύτιμο έργο, ενδεικτικά, της πολιτικής προστασίας ή της υγειονομικής κάλυψης της ελληνικής επικράτειας ή του μεταναστευτικού ζητήματος, συνδέεται με την αίσθηση του καθήκοντος και της προάσπισης της Χώρας από εσωτερικούς (κλιματική κρίση) ή εξωτερικούς παράγοντες, οι οποίοι δύνανται λόγω της δυναμικής τους, πολλές φορές, να απειλήσουν την ελληνική κοινωνία, αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι οι ΕΔ. Η παραπάνω συνδρομή πραγματοποιείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Γενικών Επιτελείων.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

29 Σχόλια

  1. Στάδιο επ. επεξεργασίας! Ας μείνει έτσι για πάντα για να σωθούμε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν εσένα σε καλύπτουν 600-700e ok υπάρχει κόσμος όμως που δεν τα βγαζει πέρα με αυτά τα χρήματα

      Διαγραφή
  2. Η αδικία που βιώνουν τα στελέχη που μπηκαν απο το 1996 και μετά σε σχέση με τα στελέχη που μπαίνουν τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια. Έχουμε και λέμε
    1. 12ημερα,10ημερα ,4ημερα που υπήρχαν πριν τη κρίση και έχουν καταργηθεί σήμερα με τη μορφή που υπήρχαν τότε.
    2. Απληρωτες Υπηρεσίες και χωρίς απαλλαγή για τουλάχιστον 15 χρόνια σε σχέση με τα σημερινά.
    3. Μεταθέσεις χωρίς να υπάρχουν ειδικές κατηγορίες και η μέριμνα που υπάρχει σήμερα.
    Και ερωτώ. Που είναι η μέριμνα για όλες και όλους αυτούς που έχουν εργαστεί πολύ περισσότερο σε σχέση με τους σημερινούς?
    Που
    είναι η μέριμνα για όλους αυτούς, σε σχέση με το 95 και πίσω, που τους δίνεται δυνατότητα να αναγνωρίσουν 3ετια και στους πιο παλιούς ακόμη, να φεύγουν στα 25.
    Αυτά είναι θέματα που έπρεπε να πιέζει η ΠΟΜΕΝΣ προς επίλυση και όχι οι αρλούμπες που προτείνει στον Υπουργό και δεν αφορούν κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να μας απαντήσει ο γραφικός τύπος που επιτέλους έγινε ταγματάρχης και έβαλε τις κλαρες. Και να μας πει εάν όντως τελικά πήρε απολυτήριο λυκείου γιατί είχε μπει στον ε. Σ 15 χρονών

      Διαγραφή
    2. Σωστός... να προσθεσω και τις ατέλειωτες ώρες και ημερες προσφορας των στελεχων στις φυσικες καταστροφες και στους μετανάστες . Πιεση γιασυνταξιμο χρονο .

      Διαγραφή
  3. Θέσπιση μέγιστης υπηρεσίας στα 35 ετη
    Δυνατότητα αναγνώρισης 3ετιας και για όσους έχουν καταταγεί μετά το 95.
    Αμεταθετο μετά τα 23 έτη πραγματικής υπηρεσισς (ανευ της 5ετιας δλδ)
    Αυτά να κοιτάξει η υπηρεσία. Δεν θα δουλεύει σε λίγο ο στρατός με 50αριδες και 55αριδες. Πας στον τόπο σου στα 23 ετη κάθεσαι μια 4ετια πληρώνεις 3ετια και 5ετια και αντε γεια με 27 πραγματικά ετη στα 45-48. Δεν αντέχεται ο στρατός για παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ λέω ότι θα πας στα 23 στον τόπο σου και δεν θα φεύγεις ούτε στα 40 πραγματικά. Άσε που έχοντας το αμεταθετο δεν θα σηκώνεσαι από την καρέκλα

      Διαγραφή
  4. Το πρώτο πράγμα που σου ήρθε στο μυαλό είναι η καρέκλα. Κάτι ξέρεις παραπάνω.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνατε τον κόσμο να γελάσει,τόσο χωρατατζήδες είστε.Δεν είδα όμως τέτοια αργοπορημένη ευαισθησία για μερίσματα ΕΑ(ενα τυχαίο παράδειγμα,κ' το πρωτο που ρχεται στο μυαλό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εσύ που σχολιάζεις έτσι τα λεγόμενα του 1:49 κάποιος αδικημένος Εποπακος θα σαι. Γρήγορα πίσω στην τρυπουλα σου και όταν εμείς οι "παλαιοί " αποστρατευτουμε θα σου δώσουμε άδεια να ξαναβγείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν θα βγει απ'το μυαλό σας εσάς των "παλιακών" η ανατολίτικη νοοτροπία, τότε, πίστεψε το,θα πάνε αρκετά πράγματα πιο καλά. Αλλά αυτό γίνεται ελέω πολιτικής ηγεσίας και με ψευδείς αναφορές, οπότε, ποιος τα βάζει με ψεύτες?? Χαμένος θα βγει ούτως ή άλλως.

      Διαγραφή
    2. 11:14:00 είμ' ο γράφων 12:17:00. Δεν είμαι ΕΠΟΠ,και καλό είναι να βγεί απ'το μυαλό η νοοτροπία "παραπονιέται, άρα είναι ΕΠΟΠ". Πάλι στη διοίκηση θα πάνε τα παράπονα.

      Διαγραφή
  7. Του 12:56 ήθελα να γράψω το 1:49 είναι το Εποπακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είμαι εποπακι. Είμαι ημιπαλιος που ξέρω πολύ καλά εσάς τους ΠΑΛΙΟΎΣ

      Διαγραφή
    2. Εποπακι ...κ@λοεποπ,χαρακτηρισμοι εμπάθειας.Ειμαστε στελεχοι,εχουμε οικογενειες Καποιοι σπουδαζουμε παιδια και δε λετε κάποιοι να συνηθίσετε την υπαρξη μας επειτα απο 20 χρονια!!!!

      Διαγραφή
    3. Ποιοί είναι οι στελεχοι;

      Διαγραφή
  8. Γεννημένος για πορτιέρης στη Μ νρετανια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εγώ σε λίγο φεύγω.εκανα 6 παραμεθόρια.εμπειριες.κοιτωντας πίσω δεν θα πήγαινα ούτε φαντάρος.αυτο το έκτρωμα είναι δημιούργημα κάποιων ανωτάτων.και βλέποντας τον κόσμο να τσακώνεται μου έρχεται στο μυαλό η φασαρία που κάνουν τα γουρούνια όταν το φαγητό είναι λιγοστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σε μια 5ετια το πολύ τελειώνει ο Θεσμός των ΕΜΘ. Για τους Εποπ δεν έχει αλλάξει κάποια νομοθεσία και θα αρχίσουν αποστρατείες σένα έτος. Από ΣΜΥ τυχεροί όσοι αποστρατευονται εντός 5ετιας. Όλοι οι λοιποί θα τραβήξουν τρελό κουπί και ήδη αρκετοί κατώτεροι Αξκοι και Υπξκοι παραιτουνται. Άρα συμφωνώ με το σχόλιο του συναδέλφου ΕΣ=Έκτρωμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όλοι κοιτάτε να φάτε και να κερδίσετε και δεν κοιτάτε ούτε την εξέλιξή σας (όχι την βαθμολογική) στην δουλειά ούτε την εκπαίδευσή σας γιατί είστε χαραμοφάηδες και δεν έχετε δουλέψει ποτέ στην ζωή σας. Πραγματικά όμως ποτέ δεν έχω ακούσει κανέναν να λέει ρε συ δουλεύουμε 9 μήνες από τους 12 και από το 8ωρο, 4 με 6 ώρες. Πότε θα αλλάξει αυτό το δημόσιο? Εξαιρώντας τις υπηρεσίες και κάποιες ιδιαίτερες θέσεις όλοι οι άλλοι ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα και οι περισσότεροι χωρίς προσόντα. Ενδιαφέρεται κανείς να πρωτοτυπήσει και να διακριθεί στη δουλειά του? Όχι και αυτό σας κρατάει αρνιά στη στάνη. Ξεκινήστε να αλλάζετε το κατεστημένο και να ζητάτε περισσότερα δουλεύοντας περισσότερο. Εξέλιξη βαθμολογική και οικονομική με την ποιότητα και την ποσότητα της δουλειάς του καθενός. Και όχι να μαλώνετε σε ξένο αχυρώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εισαι βλακξ , μα εντελως βλακξ , τεραστιε δουλευταρα.

      Διαγραφή
    2. Ποία διαταγή δεν εκτελέστηκε ή καλύτερα ποια διαταγή δεν θα εκτελεστεί από κατώτερους. Απλά όλες εκτελούνται πολύ απλά γιατί δεν είναι δημόσιο όπως θέλουν να λένε κάποιοι αλλά Στρατός...

      Διαγραφή
  12. Καλά εσύ έχεις τρικυμία στο κεφάλι σου.
    Κάθε στέλεχος του ΕΣ ξεπερνάει κατά πολύ το θεσμοθετημενο ωράριο. εργασιας (4 υπηρεσίες 24ωρες το λιγότερο. νυχτερινές, 4ημερα , ειδικά ωράρια πριν από επιθεωρήσεις, περίπολα δασοπροστασιας), και η λίστα συνεχιζεται. Και για ποια ποιοτική εκπαίδευση-εξέλιξη μιλάς όταν το κάθε στέλεχος χρησιμοποιείται πέραν της ειδικότητας του και του αλλάζουν και πόστο ανάλογα των Υπηρεσιακών αναγκων. Τις παρατηρήσεις σου πήγαινε να τις κάνεις σε κανέναν τεμπελαχανα του ευρύτερου δημοσιου, Μάθε πως το ψάρι βρωμάει απ το κεφάλι κριτή του πληκτρολόγιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κλείστε το το μαγαζάκι παιδιά.... Τζάμπα τρέχει ο κόσμος,για να μην πάρει κανονική σύνταξη κ' εφ'άπαξ, αλλά να συντηρούνται πάση θυσία τα μερίσματα των ΕΑ. Το μόνο ελαφρυντικό μας(των ΕΠΟΠ) είναι ότι άλλος νομοθετεί κι αποφασίζει, όχι οι ενδιαφερόμενοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συνάδελφε και γω εποπ είμαι μην βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα μια χαρά σύνταξη θα μας βγάλουν. Πόσα περισσότερα νομίζεις θα πάρεις αν σε κρατήσουν γέρο? Και πως θα τα καταφέρνεις δίπλα σε 20χρονους? Να λες πάλι καλά που έχουμε τον Δενδια. Περνάει ο λόγος του πιστεύω ότι θα τα καταφέρει να δώσει λύση.

      Διαγραφή