Αύξηση στα εκτός έδρας Στρατιωτικών και Αστυνομικών (χιλιομετρική αποζημίωση και έξοδα διανυκτέρευσης)

Αύξηση στα εκτός έδρας Στρατιωτικών και Αστυνομικών (χιλιομετρική αποζημίωση και έξοδα διανυκτέρευσης)

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) αυξάνεται η αποζημίωση χιλιομετρικών αποστάσεων και διανυκτέρευσης

Ειδικότερα:

Άλλο ένα πολύπαθο αίτημα της Ομοσπονδίας που απασχολούσε το σύνολο των Πρωτοβαθμίων Ενώσεων μας από το 2015 με την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και τη μη έκδοση του αναγκαίου Προεδρικού Διατάγματος για το ξεπάγωμα των οδοιπορικών εξόδων, την αναπροσαρμογή των χιλιομετρικών αποστάσεων και την αποζημίωση των εξόδων διανυκτέρευοης, βρήκε τη θέση του στο υπό διαβούλευοη σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Πρόκειται για το Άρθρο 37 «Χιλιομετρική αποζημίωση και έξοδα διανυκτέρευσης εσωτερικού κατά τις μετακινήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», σύμφωνα με το οποίο:

«Από 1η Ιανουάριου 2024 και μέχρι την έκδοση του διατάγματος του άρθρου 15 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 (Α' 94) για τη χιλιομετρική αποζημίωση και τα έξοδα διανυκτέρευοης εσωτερικού, κατά τις μετακινήσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εφαρμόζονται αναλογικά το άρθρο 8 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ’ του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 και η παρ. 2 του άρθρου 10 της υποπαρ. Δ9 της παρ. Δ" του άρθρου 2 του ν. 4336/2015».

Με την εν λογω ρύθμιση θα ισχύσουν ευνοϊκότερες διατάξεις για τον υπολογισμό της δικαιούμενης αποζημίωσης, τις οποίες είχαμε αιτηθεί κατά την συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών (Ν. 5045/2023, άρθρα 26 και 27), όταν από αυτές είχε εξαιρεθεί το αστυνομικό προσωπικό υπό την επίκληση του ότι εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του νόμου 4336/2015.

Πλέον, από 01/01/2024 θα ισχύσουν οι νέες διατάξεις του Ν. 5045/2023, ούτως ώστε η χιλιομετρική αποζημίωση να αυξηθεί από 0,15 ευρώ σε 0,20 ευρώ για κάθε χιλιόμετρο (άρθρο 26) και τα έξοδα διανυκτέρευοης να αυξηθούν:

για μεν την Α' κατηγορία [Αξιωματικοί από Αστυνομικό Διευθυντή (Συνταγματάρχη) έως Αντιστράτηγο] από 55 ευρώ σε 100 ευρώ και
για δε τη Β' κατηγορία από Αστυνομικό Υποδιευθυντή (Ανισυνταγματάρχη) έως Αστυφύλακα από 40 ευρώ σε 80 ευρώ.

Πρόκειται στην ουσία για έμμεσο ξεπάγωμα της διαδικασίας χορήγησης των οδοιπορικών, που θα θεραπεύσει μια χρονίζουσα ανωμαλία ανοίγοντας το δρόμο για μια καλύτερη αποζημίωση των συναδέλφων μας ανά την επικράτεια που ένιωθαν την αδικία και την άνιση μεταχείριση έναντι των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα.

Δείτε την σχετική ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ:

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Ακόμα με αντιστοιχία με δραχμές μας έχετε ρε αθεόφοβοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω ότι τα παραπάνω αναφέρονται μόνο στην περίπτωση που η υπηρεσία σου επιτρέψει να ταξιδέψεις με ιχ...δηλαδή ποτέ. Πάντα γράφουν με το φθηνότερο μέσο συγκοινωνίας. Για τα έξοδα ξενοδοχείου που είχαν μείνει στα 35-42 ευρώ τόσα χρόνια τι να πει κανείς. Ωστόσο ξενοδοχείο δίνουν μόνο αν δεν υπάρχει στρατόπεδο ή ξενώνας

    ΑπάντησηΔιαγραφή