ΣτΕ: Τέλος η υποχρεωτική Στρατιωτική Θητεία! – Ο Δένδιας μελετάει το Φινλανδικό μοντέλο

ΣτΕ: Τέλος η υποχρεωτική Στρατιωτική Θητεία! – Ο Δένδιας μελετάει το Φινλανδικό μοντέλο

«ΒΟΜΒΑ» ΤΟΥ Στε ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

ΠΗΓΗ: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 16/12/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Με σειρά αποφάσεων το ανώτατο δικαστήριο αποφάσισε ότι αρκεί κάποιος να δηλώσει ότι απεχθάνεται τη βία για να αποφύγει να υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις

Με σειρά αποφάσεων, που αποτελούν σταθμό, το Συμβούλιο της Επικράτειας διευρύνει τα κριτήρια που επιτρέπουν στους αντιρρησίες συνείδησης να μην πιάσουν όπλο!

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο για πρώτη φορά δέχεται ότι κριτήριο για να μην υπηρετήσει κανονικά τη στρατιωτική του θητεία κάποιος είναι το «ηθικά αφόρητο κάθε βίας» και όχι η «απόδειξη συγκεκριμένης δράσης ή ιδεολογίας ή η προσχώρηση σε συγκεκριμένη θρησκεία», όπως οι μάρτυρες του Ιεχωβά. Το ΣτΕ με τρεις αποφάσεις του έκρινε ότι «αρκούν ειλικρινείς ιδεολογικοί λόγοι χωρίς ένταξη σε ορισμένο σχήμα ή διενέργεια πράξεων για να μην υπηρετήσει κάθε Έλληνας πολίτης ένοπλη ή γενικά στρατιωτική υπηρεσία», ενώ θεωρεί ότι δεν είναι αντισυνταγματικό οι αντιρρησίες συνείδησης να υποβάλλονται με νόμο σε αντίστοιχη προς την αντίρρηση «εναλλακτική θητεία».

Με τις αποφάσεις του ανώτατου συνταγματικού δικαστηρίου ακυρώθηκαν υπουργικές αποφάσεις που απέρριψαν αιτήσεις μελών οικογενειών μαρτύρων του Ιεχωβά που δεν στήριξαν την αντίρρησή τους σε θρησκευτικούς αλλά σε ιδεολογικούς λόγους εν όψει και της ανατροφής τους λόγους περί ηθικής αδυναμίας τους να υπηρετήσουν στρατιωτική θητεία Το Συμβούλιο την Επικράτειας ανέτρεψε το καθεστώς που είχε δημιουργηθεί με τις υπουργικές αποφάσεις, καθώς θέτει ως βασική συνταγματική προϋπόθεση για να απαλλαγεί κάποιος από την υποχρέωση να κρατήσει όπλο «τη συνειδησιακή συγκρότηση, η οποία, ανεξάρτητα από τους λόγους που τη δημιούργησαν, καθώς και από το εάν έχει ή όχι υπαχθεί σε δεδομένο σχήμα ή εκδηλωθεί με συγκεκριμένες δράσεις αποστρέφεται όντως με την προεκτεθείσα ηθική ένταση και σοβαρότητα κάθε ανεξαιρέτως μορφή βίας».

Κοινό χαρακτηριστικό και των τριών αποφάσεων, που εκδόθηκαν από το Στ Τμήμα του ΣτΕ (ΣτΕ Στ΄ 2262-4/2023), είναι ότι αναγνωρίζουν την υποχρέωση της Πολιτείας «να σεβαστεί την έτσι διαμορφωμένη συνείδηση και να μην την υποβάλει στην ακραία γι' αυτήν δοκιμασία της υποχρέωσης σε στρατιωτική θητεία ή σε οποιαδήποτε, ευθεία ή συγκεκαλυμμένη, τιμωρία για την άρνησή της να υποβληθεί σ’ αυτήν».

Με τις ίδιες αποφάσεις του το δικαστήριο έκρινε ότι είναι συνταγματικά ανεκτή για τους αντιρρησίες συνείδησης η εξίσωση της στρατιωτικής θητείας με την εναλλακτική υπηρεσία, η τελευταία ορίστηκε κατά βάση (στην πλήρη της διάρκεια) σε 15 μήνες έναντι 12 μηνών αντίστοιχης θητείας στο Ναυτικό και στην Αεροπορία και 9 στον Στρατό.

Δείτε τις αποφάσεις του ΣτΕ ΕΔΩ ή παρακάτω:

ΘΗΤΕΙΑ: Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΕΛΕΤΑΕΙ ΤΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Η υιοθέτηση του φινλανδικού μοντέλου που ανακοίνωσε ο Δένδιας συνδέεται άραγε με την ετυμηγορία του ΣτΕ;

ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ να επιφέρει διαρθρωτικές αλλαγές στο ζήτημα της στρατιωτικής θητείας εμφανίζεται ο Νίκος Δένδιας. Αντιλαμβανόμενος πως η παρούσα συνθήκη δεν αποδίδει τους... καρπούς που χρειάζεται το Στράτευμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι έτοιμος να φέρει τα πάνω κάτω, με μοναδικό στόχο τη βελτίωση του Στρατεύματος και την ενδυνάμωσή του. Μιλώντας στη Βουλή μάλιστα, δεν έκρυψε πως εδώ και καιρό εξετάζει τα μοντέλα που ακολουθούν άλλες χώρες, δείχνονταν σαφή προτίμηση σε αυτό της Φινλανδίας, «θα βελτιώσουμε κατά πολύ την εκπαίδευση, αλλά και τη δυνατότητα το χρονικό αυτό διάστημα να είναι χρήσιμο για τους στρατευσίμους. Έχουμε ονομάσει το πρόγραμμα “Θητεία - Ευκαιρία”».

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της εφεδρείας, κάνοντας λόγο για την ανάγκη τεράστιας αναβάθμισής της. «Να είμαστε ειλικρινείς δεν είμαστε πολλοί εμείς οι Έλληνες είμαστε 10.000.000, χρειαζόμαστε, λοιπόν, μια πραγματική "ζωντανή" εκπαιδευόμενη εφεδρεία» σημείωσε με έμφαση, ενώ οριοθέτησε και την ελάχιστη απαίτηση: «Πρέπει να μπορούμε να διατηρούμε δυνατότητα τουλάχιστον στήριξης του οικοδομήματος των Ενόπλων Δυνάμεων».

Ποιο είναι όμως το φινλανδικό μοντέλο; Κάθε άρρεν πολίτης ηλικίας 18 έως 60 ετών είναι υπόχρεος στρατιωτικής θητείας, ενώ οι γυναίκες μπορούν να υπηρετήσουν σε εθελοντική βάση. Η θητεία μπορεί να είναι ένοπλη ή άοπλη, στρατιωτική ή πολιτική. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται σε τυπικές ειδικότητες υπηρετούν για 165 ημέρες, όσοι εκπαιδεύονται σε ειδικότητες που απαιτούν ειδικές δεξιότητες υπηρετούν για 255 ημέρες, διάστημα το οποίο υπηρετούν και όσοι έχουν επιλέξει την άοπλη στρατιωτική υπηρεσία. Τέλος, οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται ως αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή στις πιο απαιτητικές ειδικότητες υπηρετούν 347 ημέρες (ίδιας διάρκειας είναι και η πολιτική θητεία).

Δημοσίευση σχολίου

12 Σχόλια

  1. Ευτυχώς που αντιμετωπίζουμε τις ίδιες απειλές όπως και η Φιλανδία.
    Εκτός τόπου και χρόνου αυτές οι ιδέες και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ξίφος ειρήνης" δεν υπάρχει.
    Ή μάλλον κάπου υπάρχει, όπως το Ισραήλ, που όπως και η χώρα μας περιβάλλεται από υπέρτερους εχθρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόβλημα κατανόησης κειμένου ο δημοσιογράφος. Και ύστερα λέμε που πάτωσαν οι νέοι στην PISA. Στην Φινλανδία η στράτευση είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και υπάρχει εθελοντική για τις γυναίκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι κατεβάσει η κούτρα τους την αμολάνε, την επεξεργάζονται λένε, μοιράζουν ελπίδα στους νεολαίους και πιθανότατα τίποτα δεν θα κάνουν, έτσι απλά για να κινούνται να δείχνουν ότι παράγουν έργο και μένει κάγκελο το ακροατήριο με ορθάνοιχτη μασέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταρχήν οπλίτης και πρώτη γραμμή στην Ελλάδα πας βάση νόμου έως στα 50 .Το 2001 λέγανε να κάνουν επ. στρατό αλλά πάτωσε άλλο Φιλανδία άλλο Ισραήλ άλλο Ελλάδα. Άσε που σε λίγο ούτε για μόνιμοι δε θα μπαίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. O σαμαρας για ψηφουλακια εβαλε στη χωρα τους ΑΛΒΑΝΟΥΣ ο τσιπρας τους ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ και λοιπους ΕΠΕΝΔΗΤΕΣ και τωρα ο μητσοτακης βρισκει δουλεια σε ολους αυτους και ο δενδιας ....συνεχιζει τις παπαντζες του. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε λιγα χρόνια η Ελλαδα θα ειναι μιγαδες από Πακισταν Ισλαμαμπαντ Ινδία Αφγανισταν Νιγηρια Κενυα Αιγυπτο Μαροκο Αλβανια Βουλγαρια Γεωργια κλπ. Η πλειοψηφια μουσουλμανικη και τους πραγματικους Ελληνες θα τους βρισκεις με το κυαλι! Και αυτοι ολοι ασχολουνται πως θα διευκολυνουν ότι οδηγει στον ανθελληνισμό! Μεχρι τωρα με επιτυχία ξεπουλήσαν όλα τα περουσιακά στοιχεια της χωρας σε ξενους δανειστες! Να ζουσανε οι αγωνιστες του 1821 και οι ηρωες του 1940 να βλέπανε πως οι σημερινοι ηγέτες αλλοιώσαν και πουλήσαν την χώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ποια Φιλανδία ή ακόμη χειρότερα για εσάς,το Ισραήλ, ρε ραγιάδες; Ούτε στο μικρό δακτυλακι του ποδιού τους δεν φτάνετε την φιλοπατρία και την τυπικότητα στους νόμους, τους Φιλανδούς ή τους Ισραηλινούς! Φιλανδικό μοντέλο θέλουν λέει, που ούτε αχούρι για ταράνδους από τα τζάμπο δεν μπορούν να φτιάξτουν στην μπανανία χωρίς μίζες και λαμογιές, θλιβεροί ραγιάδες που προσκυνούν μέσα στο προεδρικό μέγαρο τον τουρκαλά, μήπως και τους βγάλει κανένα φιρμάνι για να περάσουν καλά, αφού διαλύσουν την χώρα και την καταστήσουν έρμαιο! Όσο για κάποιες αποφάσεις κάποιου τμήματος του ΣτΕ φυσικά και ΔΕΝ, αποτελούν θέσφατο, ούτε είναι δεσμευτικές για κάθε κυβέρνηση, βλέπε αποφάσεις για μισθούς και συντάξεις, εάν θέλει η κάθε κυβέρνηση νομοθετεί και τα σκυλιά δεμένα. ΔΕΝ τονίζεται αρνητικό, ΔΕΝ νομοθετεί η κατά τα άλλα σεβαστή δικαστική εξουσία, το έχουν πει και βουλευτες και υπουργοί της κυβέρνησης, έχει καταντήσει κοροϊδία, οπότε συμφέρει κάποια μικροομαδα. Όλες οι αποφάσεις είναι αλληλένδετες με την εξουσία και τα διάφορα συμφέροντα κατά το δοκούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ένα σχόλιο που αποτελείται από μία πρόταση για τον Ισραήλ δεν μπορείς να καταλάβεις. Δεν χρειάζεται να βρίζεις κιόλας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Υποχρεωτική στράτευση και στις γυναίκες άμεσα για λόγους ισονομίας και ισότητας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Την "υποχρεωτικη" θητεια μπορει καποιος να την αποφυγει γιατι του θιγει την προσωπικοτητα, τον "εθελοντικο" μπολιασμο ομως κανεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή