Συνταξιούχοι: Ποιοι είδαν «κουτσουρεμένες» συντάξεις και γιατί (BINTEO)

Συνταξιούχοι: Ποιοι είδαν «κουτσουρεμένες» συντάξεις και γιατί (BINTEO)

Οι συνταξιούχοι μπαίνουν στους λογαριασμούς τους και βλέπουν διαφορές καθώς έχουν ξεκινήσει να πληρώνονται οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Ημέρες πληρωμών συντάξεων οι τρέχουσες, με τους συνταξιούχους να μπαίνουν με αγωνία στους λογαριασμούς τους για να δουν το ποσό της αύξησης και πώς διαμορφώθηκε το καθαρό ποσό.

Ωστόσο πολλοί δικαιούχοι έχουν δει ελάχιστη αύξηση, πράγμα το οποίο δεν ανέμεναν, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ, το συνολικό ποσό όλων των κύριων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023 αυξάνεται από την 1.1.2024 κατά 3%.

Η «σύγχυση» έχει προκληθεί καθώς οι περισσότεροι είχαν υπολογίσει το 3% της αύξησης βάσει του προηγούμενου «καθαρού» ποσού που ελάμβαναν και όχι βάσει του μικτού ποσού που παραδοσιακά αφορά κάθε είδους αύξηση.

Συνεπώς, όσο αυξάνεται η σύνταξη, αυξάνεται και ο φόρος (οι κρατήσεις που δέχεται η σύνταξη). Μάλιστα, σε όσους η σύνταξη πλησιάζει ή ξεπερνά το ποσό των 1.400 ευρώ ενεργοποιείται και η εισφορά αλληλεγγύης.

Πως η ΕΑΣ «ροκανίζει» την αύξηση του 3%

• Η εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400€
• Κλιμακωτά από 3% έως 14%
• Αφορά 400.000 από: Δημόσιο-Απόστρατους, πρώην ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και ΝΑΤ
• Λόγω της αύξησης -> ανεβαίνει η κλίμακα των κρατήσεων -> «χάνεται» μέρος της σύνταξης

«Έχασα 30 ευρώ αντί να πάρω και το 3%» – Τι καταγγέλλουν πολίτες

Η κ. Ελένη μίλησε στο MEGA για την μείωση αντί για αύξηση των συντάξεών της.

«Εγώ ξεκίνησα με 402 ευρώ, με το επικουρικό έφτασε στα 549 ευρώ. Πέρσι πήρα την αύξηση και πήγε 589 ευρώ. Τώρα πήγα να πληρωθώ και είδα ότι έλειπε το ποσό της αύξησης της περσινής αλλά και της φετινής», τόνισε η καταγγέλλουσα.

Το υπουργείο δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση για το γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει χρήματα αντί να έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις τους.

Κοντολογίς, από τις σχεδόν 2,8 εκ. συντάξεις (2.480.000 φυσικά πρόσωπα), οι 2.140.000 είτε δεν αυξήθηκαν καθόλου είτε έλαβαν σαν αύξηση λίγα ευρώ το μήνα (με ανώτερο ποσό τα 20 ευρώ!).

Αλλά και από το υπόλοιπο 23% που απολαμβάνει συντάξεις που διαμορφώνονται πάνω από 1.000 ευρώ, δεν είχε καλύτερη αντιμετώπιση. Για αποδοχές πάνω από 1.600 ευρώ το μήνα και «προσωπική διαφορά» δεν προβλέφθηκε ούτε εφάπαξ επίδομα. Όπως και εν γένει για «διαφορά» έως 10 ευρώ.

Με τούτα και με τ’ άλλα, στους συνταξιούχους καταβλήθηκαν σαν αυξήσεις 450 εκ. ευρώ (λιγότερο από 1,4% στη συνολκή συνταξιοδοτική δαπάνη των σχεδόν 31 δις ευρώ), από τα οποία παρακρατήθηκαν σχεδόν τα μισά (εισφορά Υγείας, ΕΑΣ, εφορία).

Συν 330 εκ. ευρώ που δόθηκαν εφάπαξ σε όσους είχαν «προσωπική διαφορά» (8,3 έως 16,6 ευρώ το μήνα) και στους χαμηλοσυνταξιούχους (έως 700 ευρώ το μηνά, χωρίς όμως «προσωπική διαφορά»).

Τα 2 σενάρια για την ελάφρυνση της ΕΑΣ

1. Επιβολή εισφοράς σε όλο το ποσό της σύνταξης, ΟΜΩΣ μείωση ποσοστού στο 50%

π.χ 1η κλίμακα: 1,5% από 3%
2η κλίμακα: 3% από 6%

2. Επιβολή εισφοράς στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400€ με αυξημένο όμως συντελεστή

π.χ Σύνταξη 1.500€ (κράτηση 3% σε όλο το ποσό)
Σήμερα χάνει 45€
Με την κράτηση να επιβάλλεται στο υπερβάλλον ποσό (100€) με αυξημένο όμως συντελεστή έστω 10%, θα χάσει: 10€

Δημοσίευση σχολίου

15 Σχόλια

  1. Ειναι Πρωτοφανής η στρέβλωση που προκαλει η μειωση κρατήσεων EAΣ με αυξηση 3% στις συντάξεις. Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων και σε πολλους προκαλει ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ η αυξηση.Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι θα βρεθούν με λιγότερα παρά την αύξηση επειδή θα αλλάξουν κλίμακα ΕΑΣ από 3% στο 6%.
    Ιδού ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: https://www.staratalogia.gr/2023/12/ea-inake.html
    Συνταξιούχος που λαμβάνει 1.695 ευρώ μικτά σήμερα, πληρώνει ΕΑΣ 3% και έχει κράτηση 50,85 ευρώ, οπότε η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.644,15 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% για το 2024 (στα μικτά) η σύνταξη ανεβαίνει στα 1.745,85 ευρώ, αλλά η κράτηση ΕΑΣ πάει στο 6%, οπότε αυτομάτως εξαφανίζεται όλη η αύξηση και γυρίζει στο μείον,
    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ που η κυβερνηση ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕ Ν.3865/10- Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
    Ο νόμος επιβλήθηκε από την Τρόικα ,κρίθηκε αντισυνταγματικός από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 και ο Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.
    Επομενως οτι και να δωσει θα ειναι κατω απο το 1/3 της ...φερομένης αυξησης ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ ΔΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ.
    Ο Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ αφορα τα 2/3 των αποστρατων.ΒΓΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ και ενας -ενας ΜΝΗΜΟΝΙΚΟΙ
    ΝΟΜΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΧΙ ΝΑ ΡΕΤΟΥΣΑΡΟΝΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι Μπράβο αλλά σιγά μην καταλάβουν τι συμβαίνει τα ένστολα δεδομένα Γίδια.....καλές Γιορτές!

      Διαγραφή
    2. Πολύ σωστό το παράδειγμα σας.

      Διαγραφή
  2. Δεν υπαρχει καμμια στρεβλωση οπως (αφελως) μεσα στη δικαιολογημενη απολυτα αγανακτηση τους νομιζουν καποιοι, απαντες ομοιοπαθεις μην το ξεχναμε κυριοι. Ολα ειναι α π ο λ υ τ α μελετημενα, κοστολογημενα το λενε οι πολιτικαντηδες του συστηματος και τα φιλικα τους (τσιρακια) ΜΜΕ. Η λογικη της ε ξ α π α τ η σ η ς ειναι κεφαλαιωδες ζητημα του καπιταλιστικου συστηματος καθοτι τοιουτοτροπως χ ε ι ρ α γ ω γ ε ι τις μαζες. Οτι δινει(ονομαστικα) το παιρνει πισω(πραγματικα) πολλαπλως, ειτε με λογιστικες επινοησεις(π.χ.κλιμακες) ειτε με αμεσους η εμμεσους φορους.Οι περισσοτεροι δυστυχως εχουν συνηθισει αυτη την λογικη γι' αυτο κινητοποιουν μονον την αδιεξοδη λογικη του θυμικου(βριζουν,καταθλιβονται), αλλοι ικανοποιουνται με διψηφια ποσοστα αυξησης ειδικα οταν αλλοι ομοιοπαθεις ειναι ριγμενοι(π.χ. προσωπικη διαφορα,εμμεσες μειωσεις) ενω αλλοι επιλεγουν τον κοινωνικο αυτοματισμο(βριζουν και ειρωνευονται αλλους ομοιοπαθεις), κακεκτυπο παραγωγο ενος ιδιοτυπου κοινωνικου δαρβινισμου και ανταγωνισμου ακρως βολικου για το πολιτικο συστημα με εμφαση το δογμα του ΄΄διαιρει και βασιλευε΄΄. Καθε εννοια δεν αποκτα νοημα κανενα αν δεν αποδωσεις το ουσιαστικο πολιτικο και κοινωνικο της προσημο(νοημα), αλλιως παραμενει ηθικολογικα ασαφης(π.χ. αλητες) χανοντας το πραγματικο της περιεχομενο. Ως λογιστικα παραγωγα του συστηματος αποδιδουμε(λογιστικα) αποτελεσματα που αποτιμωνται σε οικονομικα μεγεθη με βαση τη χρονικοτητα(μακρο η μικρο) και που το συστημα τα εχει μελετησει πριν απο εμας.Οπως ακριβως ειναι οι προπληρωμενες καρτες που μοιραζει αφειδως (ηθικη εξαπατηση)
    στους φτωχους συμπολιτες που πορω απεχουν απο την αντιμετωπιση της φτωχειας. Αυτο το νοημα εχει η προκατασκευασμενη(προπληρωμενη) συνειδηση που δεν επιτρεπει ως πληρως αλλοτριωμενη(αποξενωμενη) να καταλαβει ο μεσος πολιτης, οτι παντα υπηρχαν και θα υπαρχουν φτωχοι ΟΧΙ ως φυσικο φαινομενο αλλα ως φυσιολογικο αποτελεσμα(συμπτωμα) ενος ληστρικου συστηματος που αυγατιζει τα κερδη των ολιγων.Και που ισως να ημαστε εμεις στη θεση των φτωχων αν δεν υπηρχαν αυτοι. Ουτως η αλλως σ υ ν τ ο π ι τ ε ς ειμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λογιστική αύξηση μόνο, πραγματική μηδέν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το επαναλαμβάνω για όσους δεν το είχαν διαβάσει: "Την ώρα που αυτοί (κυβέρνηση) συσκέπτονται για την ΕΑΣ και τα σενάρια πέφτουν ως καταιγίδα, από 1-1-2024 οι υπουργοί και υφυπουργοί που δεν έχουν και την ιδιότητα του βουλευτή, τσιμπάνε μια αυξησάρα κομπλέ που θα παίζει μαζί με τις αυξήσεις των δικαστικών, θυμάστε τι ζητούν οι δικαστικοί που έγινε και τόσος ντόρος, ευκαιρία λοιπόν αφού θα τους τα δώσουν, να τα πάρουν και τα καλόπαιδα!! Αγκομάχησε τώρα εσύ για το 3% που σου έλεγαν και τι πήρες τελικά". Η αύξηση τους θα είναι κοντά στο 45% απ ότι διαβάζω. Καλά Χριστούγεννα να περάσετε με υγεία πάνω απ όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μια απάτη είναι η αύξηση 3 % αρκετοί δεν θα πάρουν τίποτα, ορισμένοι δε θα έχουν και μείωση επί του καθαρού ποσού που λαμβάνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα δουν μείωση, βέβαια, γιατί θα ενεργοποιηθεί, προσωπική διαφορά, παρότι μέχρι χθες δεν είχαν. Φτου κ από την αρχή δηλαδή, χάνεται κ η επόμενη αύξηση, γιατί θα βρεθεί, απο το πουθενά προσωπική διαφορά κ στο ύψος της προσωπικής διαφοράς. Ψαχτετο να δείτε ότι έτσι είναι. Να το πάω κ ποιο κάτω? Έχει αρχίσει το παιχνίδι της κράτησης της ΕΑΣ, αν είναι 3, 6, η 12%, σας πληροφορώ ότι στην προσωπική Διαγόρα θα προστεθεί η οποία αύξηση, γιατί θα ανέβει η 0αλια

      Διαγραφή
    2. Συνέχεια στο προηγούμενο, γιατί ο δαίμων χτύπησε πλήκτρο... Λεω λοιπόν ότι η μείωση της ΕΑΣ, (που μας τσαμπουνανε, οτι θα κάνουν ) , για τους περισσότερους που έχουν, μικρή αρνητική διαφορά, δεν θα υπάρξει όφελος, αλλά θα δουν εκ νέου προσωπική διαφορά, στο μηνιαίο τους κ τα επόμενα χρόνια δεν θα δουν αυξήσεις. Οι αυξήσεις θα απορροφώνται, απο την προσωπική διαφορά. Εν τοις πραγμασι δηλ τι θα έχουμε? Λήψη τώρα κάποια αύξησης, της προσωπικής διαφοράς δηλ, κ απώλεια αυξήσεων αντίστοιχα στα επόμενα χρόνια, μέχρι μηδενισμού της. Παπαλα δηλ μας πωλούν φικια για μεταξοτες κορδέλες.

      Διαγραφή
  6. Υπαρχουν κατι ανεγκεφαλοι(ουγκανα) που τρεμουν την αντιθετη αποψη ειδικα οταν δικαιωνεται απο την πραγματικοτητα. Αυτοι που τους εχει ξερασει το ιδιο το συστημα που πιστευουν ακομα κι οταν τους π..δαει που νομιζουν οτι κανουν τραμπαλα η οταν τους φτυνει και νομιζουν οτι βρεχει...γιατι πιστεψαν σε μεγαλεια (αερας κοπανιστος) και κυριως γιατι βλεπουν εντρομοι οπως και ολοι οι ανοητοι μικροαστοι οτι ΔΕΝ προκειται να παρουν κοντα τους ΤΙΠΟΤΑ παρα μονον το τομαρι τους. Ειναι αυτο που εκανε τον μεγαλο ΑΛΕΞ. ΔΟΥΜΑ να αναφωνησει: ΄΄Προτιμω τους κακους απο τους βλακες γιατι αυτοι ξεκουραζονται καπου καπου...΄΄

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΕ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 2018 ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν4093/2012 ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ.
    Ας το καταλαβουν ολοι οι Ν.3865/10- Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ουσιαστικα λενε ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΜΗΝ ΠΑΡΕΤΕ ΑΥΞΗΣΗ ΘΑ ΛΑΒΕΤΕ ΛΙΓΟΤΕΡΑ.-Καταργηση ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απόλυτα σωστή η τοποθέτηση σας. Αν δεν καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι να χαμε να λέγαμε

      Διαγραφή
  8. Τό ΄΄διαίρει και βασίλευε'' το ξέρετε.Αυτό κάνουν!Δοκιμασμένη μέθοδος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οταν το κεφαλι ειναι απο μυαλο ΚΑΣΙΔΙ(θου κυριε φυλακη...) τοτε μονο κουτσουρα περιφερομενα και ζομπι υποσιτιζομενα αλλα ευχαριστημενα που ονειρευονται καζανι και market pass. Oπως ο Σεραφινο τα κοτοπουλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή