Η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) μειώνεται–Τα 3 σενάρια για 400.000 συνταξιούχους-απόστρατους

Η Εισφορά Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) μειώνεται–Τα 3 σενάρια για 400.000 συνταξιούχους-απόστρατους

Τα τρία σενάρια για 400.000 συνταξιούχους-απόστρατους με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ

Γράφει ο Γιώργος Αυτιάς - ΠΗΓΗ: ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ 16/12/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες μείωσης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), η οποία ταλαιπωρεί 400.000 συνταξιούχους-απόστρατους με αποδοχές άνω των 1.400 ευρώ. Τα σενάρια μείωσης της ΕΑΣ περιλαμβάνουν αρκετές παραμέτρους, οι οποίες εξετάζονται τώρα από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, να τονίζει ότι «θα αλλάξουμε κλιμακωτά την ΕΑΣ, προκειμένου να επιτύχουμε ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Ακόμη και ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου, τάσσεται «υπέρ της δίκαιης κλιμάκωσης των ποσοστών», αλλά πάντοτε χωρίς να ξεφεύγει από το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Εισηγήσεις

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας επεξεργάζονται πολλές εισηγήσεις, κοινή συνισταμένη των οποίων αποτελεί η πρόθεση διόρθωσης της αδικίας με μικρότερη κράτηση, αλλά όχι η πλήρης κατάργηση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι μέχρι σήμερα εισηγήσεις κάνουν λόγο για ουσιαστική μείωση της κράτησης με βάση τα εξής σενάρια:

1. Ολική επανεξέταση. Δηλαδή, να αλλάξει όλο το οικοδόμημα της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην εισπράττεται από το «πρώτο ευρώ». Εδώ η εισήγηση είναι συγκεκριμένη: Να επιβάλλεται «μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου...». Δηλαδή, ό,τι ισχύει και με τους φορολογικούς συντελεστές για το εισόδημα. Για παράδειγμα, σύνταξη 1.500 ευρώ έχει σήμερα κράτηση ΕΑΣ 3%, η οποία επιβάλλεται σε ολόκληρο το ποσό και φτάνει στα 45 €. Αν όμως επιβάλλεται μόνο στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 €, τότε με συντελεστή 5% ή 10%, η εισφορά υποχωρεί στα 7,5 ή 10 €. Όφελος για τον συνταξιούχο έως 35 € τον μήνα.

2. Σε αυτό το σενάριο προτείνεται η μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και όχι από το πρώτο. Η επιχειρηματολογία για αυτό εδράζεται στο εξής σκεπτικό: «Με τον τωρινό τρόπο εφαρμογής ο συντελεστής διπλασιάζεται από το πρώτο στο δεύτερο κλιμάκιο (από 3% σε 6%)». Συνεπώς, απαιτείται δραστική μείωση της εισφοράς.

3. Γενική μείωση όλων των κλιμακίων, ώστε η μείωση στη σύνταξη να μην είναι δυσανάλογη σε καμία κατηγορία. Οι συντάκτες αυτής της πρότασης ισχυρίζονται ότι έτσι θα έχουμε αναλογικότερο τρόπο μετάβασης από κλιμάκιο σε κλιμάκιο, ώστε η περικοπή να είναι δικαιότερη. Όπως και να έχει το θέμα, όλα εξετάζονται και οριοθετούνται μέσα από το πρίσμα της οικονομικής σταθερότητας.

Τι ισχύει

Η ΕΑΣ συνταξιούχων επιβλήθηκε από την 1/8/2010, ενώ το μέτρο έχει αποφέρει περισσότερα από 14 δισ. € έσοδα στον ΕΦΚΑ μέχρι σήμερα. Αφορά πάνω από 400.000 συνταξιούχους και εφαρμόσθηκε στη λογική της διατήρησης ενός κεφαλαίου που θα βοηθήσει σε «δύσκολες εποχές» στην προστασία των συνταξιοδοτικών παροχών. Από την ΕΑΣ, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί, «μπαίνουν στα Ταμεία 700.000.000 ευρώ ετησίως».

Η εισφορά αυτή επιβάλλει κλιμακωτά στις κύριες (σε ποσοστό από 3% έως 14%) και επικουρικές (από 3% έως 10%) συντάξεις, που υπερβαίνουν τα 1.400 (16.800 ευρώ τον χρόνο) και τα 300 ευρώ αντιστοίχως. Μάλιστα, η ΕΑΣ θεωρείται υπεύθυνη για το «κούρεμα» στις αυξήσεις των συντάξεων, καθώς οι υπόχρεοι βρίσκουν μικρότερα ποσά από αυτά που ανέμεναν στον λογαριασμό τους.

Παρακράτηση

Η ΕΑΣ παρακρατείται μηνιαία από τις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο ως εξής:

α) Για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ, ποσοστό 3%
β) Για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ, ποσοστό 6%
γ) Για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ, ποσοστό 7%
δ) Για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ, ποσοστό 9%
ε) Για συντάξεις από 2.600,01 έως 2.900 ευρώ, ποσοστό 10%
στ) Για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ, ποσοστό 12%
ζ) Για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ, ποσοστό 13%
η) Για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω, ποσοστό 14%.

Δημοσίευση σχολίου

24 Σχόλια

  1. Ρε αυτιά δε βαρέθηκες το παραμύθι. Πόσα σου έχουν δώσει ρε άνθρωπε?
    Πέντε χρόνια κυβερνάει έλεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα που δημιουργεί η ΕΑΣ είναι ότι η κράτηση μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων και σε πολλους προκαλει ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ η αυξηση.
    Προακαλει πρωτοφανή στρέβλωσηη η μειωση σε κρατήσεις EAΣ στις συντάξεις τοσο με τον Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ που ισχυει Μονο ΣΕ ΟΣΟΥς ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 2018 κια σε αλλους με αυξηση προσωπικης διαφορας.
    Για παράδειγμα νέος συνταξιούχος με σύνταξη 1.395 ευρώ δεν έχει κράτηση ΕΑΣ γιατί είναι κάτω από τα 1.400 ευρώ. Με την αύξηση κατά 3% που θα πάρει όμως για το 2024 η σύνταξή του θα φτάσει στα 1.436,85 ευρώ και θα έχει την κράτηση ΕΑΣ της πρώτης κλίμακας με 3%.
    Πρακτικά η αύξηση μηδενίζεται λόγω ΕΑΣ. Η αύξηση που θα πάρει είναι 41,85 ευρώ αλλά λόγω της ΕΑΣ η σύνταξή του θα γυρίσει στα 1.400 ευρώ, με όφελος μόλις 5 ευρώ.
    Τι φέρνει η αλλαγή κλίμακας από 3% στο 6%
    Σε πολλές περιπτώσεις οι συνταξιούχοι θα βρεθούν με λιγότερα παρά την αύξηση επειδή θα αλλάξουν κλίμακα ΕΑΣ από 3% στο 6%.
    https://www.staratalogia.gr/2023/12/ea-inake.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ίδια και τα ίδια, μήνες τώρα. Απόφαση τελικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σενάρια επί σεναρίων του αυτιά και άλλων περιφερόμενων. Η κράτηση παραμένει ως έχει στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε, ουδεμία αλλαγή. Τώρα τα έρχεται, τα θα και τα 3-5 σενάρια, εκεί κοντά στις ευρωεκλογές κάτι ΘΑ παρουσιάσουν. Απ το κάτι ως το έγινε, πολλά τσιγάρα δρόμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάρε τώρα εσύ των 1390€ την αύξηση 3% η οποία εν τέλει από 40€ θα είναι 5€ επειδή τόλμησες να πατήσεις τα 1400 και όταν θα επεξεργαστούν τα σενάρια και όταν καταλήξουν, τότε θα δούμε τι κερδίζεις, ως τότε βολέψου με αυτά που παίρνεις γιατί υπάρχουν και χειρότερα να ξέρεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εισφορά αλληλεγγύης έπρεπε να έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια! Διότι επιβλήθηκε όταν η χώρα ήταν στα μνημόνια και η οικονομία δεν πήγαινε καλά. Τώρα η χώρα εχει βγει από τα μνημόνια και έχει αναβαθμιστεί οικονομικά από τους διεθνείς οίκους. Γιατί λοιπόν να περικόπτει την δικιά μου σύνταξη εφαρμόζοντας μια διπλή φορολογία (ΕΑΣ και Φ. Εισοδήματος) για να στηρίξει ταχα μου τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κράτος εισπράττει φόρους από τον ΦΠΑ, το ΦΕ, τα καύσιμα κλπ . Ας εφαρμόσει λοιπόν κοινωνική πολιτική από τους φόρους που εισπράττει χωρίς να κουρεύει τις συντάξεις ανθρώπων που δούλευαν μια ζωή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αλλη μια αποδειξη του πως αντιμετωπιζει τους συνταξιουχους το ντοπιο κλεπτοκρατικο κατεστημενο της οικονομικης ολιγαρχιας, παρακλαδι του παγκοσμιοποιημενου καπιταλισμου. Η κλοπη του μοχθου των απομαχων για τον οποιο εχουμε πληρωσει (και πληρωνουμε) οχι μονο εισφορες αλλα και δυσαναλογα φορολογικα βαρη,συνεχιζεται με το ψευδεπιγραφο προσχημα της (δηθεν) αλληλεγγυης που καμμια σχεση δεν εχει με την εννοια αυτη καθ'αυτη.Οι κλιμακες που εχουν επινοησει μεσω της δημιουργικης λογιστικης αποδιδουν περισσοτερα εσοδα (κλοπιμαια) εκει οπου ο αριθμος των συνταξιουχων ανα κατηγορια ειναι μεγαλυτερος. Γιαυτο και το σεναριο το πρωτο κλιμακιο (1.400-1.700) να μεινει ως εχει, οπως βεβαιως και το σεναριο αν φορολογηθει το υπερβαλλον ποσο απο τη βαση των ηδη υπαρχοντων αυτο θα γινει με αυξημενο ποσοστο πραγμα που θα αποδωσει λιγοτερα σε μας και περισσοτερα στα κρατικα ταμεια. Ουτως η αλλως τα ψιχουλα σε μας θα εμεναν, αλλα δυστυχως οι περισσοτεροι απομαχοι θυματα του μεγαλου κεφαλαιου φοβισμενοι, ψευτοβολεμενοι, αποπροσανατολισμενοι και αλλοτριωμενοι θα συνεχισουν εμμονικα να αναμετρωνται με τις λεπτομερειες των ποσοστων της πενταρας που οι διαφοροι Α-κατοικητοι και αυτιαδες εμμισθα παπαγαλακια συμφεροντων θα συνεχισουν να προπαγανδιζουν ως πολλαπλασιαστες ισχυος των αφεντικων τους. Ο Αη Βασιλης ως παραμυθία πολιτικη θα συνεχισει να χαιδευει στοργικα τις χαινουσες πληγες των μονιμων υποζυγιων μοιραζοντας αφειδως ελπιδες εις ωτα μη ακουοντων, εις οφθαλμους μη οροντων και εις νοες ανηκεστων υπαρχοντων. Περιμενοντας στη γωνια με το πηλικιο αναποδα το 13ο μερισμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα"θύματα του μεγάλου κεφαλαίου" με τα" ψίχουλα " της σύνταξης 1700€. Μάλιστα

      Διαγραφή
  8. O νόμος 3865/10, επιβλήθηκε από την Τρόικα ΚΑΙ επέβαλε την Ε.Α.Σ(Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων) υπέρ του Α.Κ.Α. ΓΕ ,
    ΟΜΩΣ η δικαιοσύνη το ανώτατο δικαστήριο του κράτους Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την απόφαση 244/17 τον κήρυξε αντισυνταγματικό και ΠΡΕΠΕΙ να καταργηθεί. Είναι ο μοναδικός νόμος των μνημονίων, που δεν καταργήθηκε στις νέες συντάξεις των νόμων 4387/16 και 4670/20. Πολλοί απόστρατοι το 2011 προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, στο Ε.Σ και το Α΄ Κλιμάκιο τους δικαίωσε με πράξεις-αποφάσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη εκτελεστεί από τον Ε.Φ.Κ.Α.Ο συνδυασμος Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ που ισχυει Μονο ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 2018 και σε αλλους με αυξηση προσωπικης διαφορας κανει την μειωση κρατησης ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟΝ.Ενας -ενας ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΝΟΜΟΙ πρεπει να καταργηθουν τοσο ο 3865/10 οσο και ο 4093/2012.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. .Ο συνδυασμος Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ που ισχυει Μονο ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΦΥΓΑΝ ΠΡΙΝ ΤΟ 2018 και σε αλλους με αυξηση προσωπικης διαφορας κανει την μειωση κρατησης ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟΝ. Εδω ειναι όλο το ζουμί της υποθεσης!! ΟΙ ενωσεις Αποστράτων θα επρεπε να εχουν πιέση για κατάργηση του και να εχουν κινητοποιήσει τα μελη που συνταξιοδοτήθηκαν μετα το 2018 και δεν λαμβάνουν προσωπική διαφορά για ομαδικές αγωγές!!

      Διαγραφή
  9. 3 σεναρια...και 3 .....@ ιδια... μας τα πρηξατε !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. όσοι μπαίνουν στη κράτηση ΕΑΣ και όσοι αλλάζουν κλίμακα αύξηση μηδέν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καποιοι ανοητοι που οι ιδεολογικοι νταβαδες τους εμαθαν να πανηγυριζουν οταν τους κλεβουν πετωντας τους το ξεροκομματο (αντιδωρο) δεν ειναι θυματα μονο του μεγαλου κεφαλαιου, αλλα της αμετρης βλακειας τους.Αυτη τρεμουν μια ζωη (ασυνειδητα) γιαυτο και υπερασπιζονται (συνειδητα) αυτο που φοβουνται και δεν τολμουν να εκστομισουν. Το μεγαλο καφαλαιο που ειτε το θελουν ειτε οχι, ειναι μια ιστορικη πραγματικοτητα που οριζει και βιολογικα τις ζωες και τις τυχες ολων των ανθρωπων. Πως αλλιως θα εφτιαχναν τα golden boys βιλλες κλεβοντας μεσω των bonus και των panama papers σε συνθηκες αγριας λιτοτητας; Να' χαν εστω 1.700 δευτερα γονιμης σκεψης και διαυγειας ισως κατι θα αντιλαμβανονταν, αλλα με τη μωρία που τους διακρινει δυο γαιδουριων αχυρα (σαν αυτα της κεφαλης τους) δεν μπορουν να χωρισουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και τώρα αφού 6 μήνες κάθε μέρα μας ζαλισατε ταααα.....
    με το 3 τακατο και το 100αρικακι αρχίσατε το νέο παραμυθάκι σας με την εισφορά αλληλεγγύης.δε ντρέπεστε λίγο γιατί να υπάρχει εισφορά απατεώνες βγήκαμε η όχι από τα μνημονια που είναι τα δώρα
    Α Π α τ ε ω ν ε ς
    Κοροϊδεύεις τα πνιγμένα γερόντια που μη μπορώντας αλλιώς πιάνονται από τα όσα έχουν μαλλι τουε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Την ώρα που αυτοί (κυβέρνηση) συσκέπτονται για την ΕΑΣ και τα σενάρια πέφτουν ως καταιγίδα, από 1-1-2024 οι υπουργοί και υφυπουργοί που δεν έχουν και την ιδιότητα του βουλευτή, τσιμπάνε μια αυξησάρα κομπλέ που θα "παίζει" μαζί με τις αυξήσεις των δικαστικών, θυμάστε τι ζητούν οι δικαστικοί που έγινε και τόσος ντόρος, ευκαιρία λοιπόν αφού θα τους τα δώσουν, να τα πάρουν και τα καλόπαιδα!! Αγκομάχησε τώρα εσύ για το 3% που στο δίνουν αλλά δεν στο δίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός, δυστυχώς είμαστε πάρα πολλοί καί ανίσχυροι νά διεκδικήσουμε οτιδήποτε

      Διαγραφή
  14. Οχι δεν μπορουμε, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ και να αφησουμε τις δικαιολογιες. Οτι αδρανει ΑΤΡΟΦΕΙ λεει η επιστημη.Κι επειδη αδρανουμε ΑΤΡΟΦΟΥΜΕ. Η κινηση παραγει αποτελεσματα(φυσικος νομος) μεσω της βουλησης που δινει νοημα στην συνειδηση, αρα υποστασιοποιει την υπαρξη. Αρκει να μην εχεις στειλει στην αποστρατεια την σκεψη και την ΛΟΓΙΚΗ. Ο σπουδαιος Α.ΣΟΠΕΝΧΑΟΥΕΡ λεει οτι η νοηση ειναι συνδεδεμενη με την αρχη της επαρκους αιτιας, που ειναι αναγκαια μεσα απο συνειρμους σκεψεων και αιτιολογηση να λειτουργησει και (ως εξασκηση) η ικανοτητα της μνημης, διαφορετικα χανεται.Η εξουσια ως μηχανισμος αυτο ακριβως στοχοποιει και μπλοκαρει το μυαλο και τριβει τα χερια της παραγοντας ομοειδη απροσωπα ανθρωπακια που χρησιμευουν μονο ως
    υποζυγια(αριθμοι). Γιαυτο μας εχουν και σε εκτιμηση, κοινως για κλαματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτιαδες και Ακατικητοι ολου του χωρου ενωθειτε. Κολοκυθια τουμπανα με σιροπι μουσταλευριας πασπαλισμενο με σαφραν βατραχοποδαρου και σως κουτοχορτου με αυγολεμονο αλα πεκινουα κατοικιδιου πολλων αστερων. - Παιδι, ενα στο 4 με ολιγη απο κοπρια Κολοκοτρωνεικη. - Εφτασειιι. Προλαβαινετε δε προλαβαινετε για το χορο της λεσχης. Θαχει πλουσιο προγραμμα με all inclusive ακροβατες,κλοουν,γελωτοποιους,χατζηαβατες,μασκαραδες,ξωτικα και αλλα πολλα φυντανια. Πλουσια δωρα απο αυθεντικο ντε κλαρε Αη Βασιλη με τσαρτερ πτηση απο Kolokotroni-tsi airport.Στο Show πιστας το ζευγος Hatzida και Adoni. Εκτακτη εμφανιση o monsieur Katrugal. Στο μπουζουκι ο θρυλικος ρεμπετης Μητσος ΣωτηραΚουλης. Στο τελος ως σουπερ δωρο θα διανεμηθουν 13 μερισματα μαιμουδοσκονης φετεινης σοδιας. Marry Cristmass and happy new year patriotes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εμαθε ο Φωσκολος για τα σεναρια και την κοπανησε εγκαιρα. Σου λεει να μου παρει ο Αυτιας την τεχνη φορα παρτιδα, we painted (τη βαψαμε κοινως). Και μετα να περιμενω να ζησω απο μερισμα Κολοκοτρωνη και Ματσαραγκας γωνια αστο καλυτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Τελικά τι φταίει για αυτήν την κατάντια; Οι Ενώσεις μας η εμείς οι ίδιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Θελει και ρωτημα κυριε μου τις πταει; η αφεντια μας που συμπεριφερεται σαν τις ιπταμενες σακαρακες κανοντας την παπια στα αφεντικα και το μαγκα απο τον καναπε. Εκεινες οι ενωσεις συγκομιδης τραχανα και ριγανης ειναι ολα τα λεφτα. Για τα λαβαρα δηλαδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Προσεξτε τι λεει ο γιωργακης ο αυτιας που ΣΚΑΕΙ απο αντικειμενικοτητα: θα γινει ολικη επαναφορα, κατι δηλ. σαν την ταινια επιστημονικης φαντασιας του '90.Και μετα σου λεει μη πιστευεις στον Αη Βασιλη...Πιο κατω ομως ειναι ολο το ζουμι αφου μας αποκαλυπτει το σκοπο της κ λ ο π η ς (συγγνωμη της εισφορας) που ειναι ΄΄για τις δυσκολες εποχες΄΄. Καλη ωρα οπως οι σερβιετες ΄΄για τις δυσκολες μερες΄΄. Συμπτωσεις.Υπομονη σε λιγο σκαει ο α-Κατοικητος(του ρυπου) με αυξησεις κι ο ...εργασιομανης(του Τσουκαλη) με ολιγη απο τιποτα και μπολικο καθολου..Ζουμε αξεχαστες εποχες τελικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή