Στρατιωτικές Σχολές: «Φοβάμαι ότι το 2024 θα έχουμε περισσότερες κενές θέσεις από το 2023»

Στρατιωτικές Σχολές: «Φοβάμαι ότι το 2024 θα έχουμε περισσότερες κενές θέσεις από το 2023»

Την τριετία 2021 – 2023 έμειναν συνολικά 312 κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων – Όπλα

Γράφει ο Στράτος Στρατηγάκης - stratig@yahoo.com
Μαθηματικός-Ερευνητής - www.stadiodromia.gr

Θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ως αντιστάθμισμα στις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν κυρίως στη Σχολή Ευελπίδων. Το ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων δεν σημαίνει, όμως, ότι θα εισαχθούν περισσότεροι σπουδαστές. Υπάρχει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), που έκανε τον αριθμό των εισακτέων να μην ταυτίζεται με τον αριθμό των επιτυχόντων.

Την τριετία 2021 – 2023 έμειναν συνολικά 312 κενές θέσεις στη Σχολή Ευελπίδων – Όπλα. Είναι προφανές ότι ο Στρατός θα έχει λειτουργικό πρόβλημα με 312 λιγότερους αξιωματικούς. Αντίστοιχα έμειναν 147 κενές θέσεις το 2022 και το 2023 στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Στρατού (ΣΜΥ) – Όπλα.

Το ερώτημα είναι γιατί έμειναν κενές θέσεις σε στρατιωτικές σχολές και γιατί έμειναν τόσες πολλές κενές θέσεις σ’ αυτές τις δύο σχολές ειδικά. Οι σχολές ορίζουν το συντελεστή της ΕΒΕ, που μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο. Η Σχολή Ευελπίδων όρισε συντελεστή 1,2 το 2021 και 2022, που έδωσε ΕΒΕ 14,38 και 14,25 αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει ότι για να έχει το δικαίωμα να δηλώσει ένας υποψήφιος τη σχολή έπρεπε να έχει μέσο όρο πάνω από 14,38 το 2021 και 14,25 το 2022. Οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι, που υπερέβαιναν το όριο δεν ήταν τόσοι πολλοί, με αποτέλεσμα να μείνουν 103 θέσεις κενές το 2021 και 139 το 2022. Μάλιστα το 2022 οι επιτυχόντες ήταν μόλις 87, σε σύνολο θέσεων 226.

Ο κίνδυνος να μην εισαχθεί κανείς το 2023 ήταν μεγάλος. Αναγκάστηκε, λοιπόν, η Σχολή Ευελπίδων να μειώσει το συντελεστή της ΕΒΕ από 1,2 σε 1, στην προσπάθειά της να μην έχει τόσες πολλές κενές θέσεις. Πράγματι το 2023 είχε μόνο 70 κενές θέσεις και εισήχθησαν 177 σπουδαστές έναντι των 87 την προηγούμενη χρονιά.

Τα αντίστοιχα συνέβησαν και στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) – Όπλα, που αναγκάστηκε και αυτή να μειώσει το συντελεστή της ΕΒΕ το 2023, αλλά εδώ δεν πέτυχε. Οι κενές θέσεις το 2023 ήταν 105, με συντελεστή ΕΒΕ 0,9, έναντι 42 κενών θέσεων με συντελεστή ΕΒΕ 1 το 2022. Αυτό θα έπρεπε να θορυβήσει ιδιαίτερα τους υπεύθυνους των σχολών.

Η ουσία της ΕΒΕ είναι ότι ο υποψήφιος για να εισαχθεί σε μία σχολή που έχει ορίσει συντελεστή 1,2 πρέπει να γράψει το 120% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων. Γι’ αυτό η ΕΒΕ στη σχολή Ευελπίδων ήταν διαφορετική το 2021 από το 2022, ενώ είχε τον ίδιο συντελεστή. Μειώνοντας το συντελεστή από 1,2 σε 1 χρειάζεται ο υποψήφιος να γράψει το 100% του μέσου όρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί με χαμηλότερες επιδόσεις να περάσει το όριο της ΕΒΕ, να δηλώσει τη σχολή και να εισαχθεί. Έτσι το 2023 η ΕΒΕ μειώθηκε σε 12,34, μείωση σχεδόν δύο μονάδων σε σχέση με τα δύο προηγούμενα χρόνια. Έτσι είχαμε μείωση των κενών θέσεων.

Το ερώτημα είναι γιατί δεν είχαμε την ίδια συμπεριφορά και στη ΣΜΥ, όπου και εκεί μειώθηκε ο συντελεστής της ΕΒΕ από 1 σε 0,9. Η απάντηση έχει να κάνει με τη ζήτηση. Η σχολή Ευελπίδων και η ΣΜΥ είναι από τις στρατιωτικές σχολές αυτές που έχουν το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων. Προσφέρονται πολλές θέσεις και η ζήτηση μικραίνει, διότι μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν το 2ο Πεδίο. Στον πίνακα 2 βλέπουμε ότι η σχολή Ευελπίδων ήταν η πρώτη επιλογή μεγάλου αριθμού υποψηφίων μέχρι και το 2020, πριν την θεσμοθέτηση της ΕΒΕ. Πάνω από 200 υποψήφιοι δήλωναν τη σχολή ως πρώτη επιλογή, για να μειωθούν σε 54 και 51 το 2021 και το 2022. Το 2023 με τη μείωση του συντελεστή της ΕΒΕ οι πρώτες προτιμήσεις αυξήθηκαν σε 85, διότι τώρα μπορούσαν να τη δηλώσουν όσοι είχαν γράψει το 100% του μέσου όρου και επάνω σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια που χρειαζόταν το 120%.

Το συμπέρασμα είναι ότι για να αυξηθεί ο αριθμός των επιτυχόντων στη σχολή Ευελπίδων, αλλά και σε όλες τις σχολές, πρέπει να μειωθεί ο συντελεστής της ΕΒΕ. Όσο δεν μειώνεται, ώστε να προσαρμοστεί η ΕΒΕ στη ζήτηση θα έχουμε πολλές κενές θέσεις. Για το 2024 οι συντελεστές της ΕΒΕ έμειναν σταθεροί, αυτό σημαίνει ότι δεν θα εισαχθούν περισσότεροι υποψήφιοι, αφού ο κόφτης, που είναι η ΕΒΕ, θα παραμείνει ίδιος. Φοβάμαι μάλιστα ότι το 2024 θα έχουμε περισσότερες κενές θέσεις από το 2023, διότι μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν το 2ο Επιστημονικό Πεδίο, στο οποίο είναι ενταγμένες οι στρατιωτικές σχολές.

Το ερώτημα είναι αν πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο συντελεστής της ΕΒΕ, ώστε να μην μείνουν κενές θέσεις ή να προτιμηθεί να παραμείνει υψηλό το επίπεδο των εισερχομένων στην Ευελπίδων. Αυτό είναι ερώτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει το ΓΕΣ: προτιμά λιγότερους αξιωματικούς στο Στρατό ή περισσότερους που έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα; Αυτοί που έχουν χαμηλότερες επιδόσεις στα μαθήματα θα γίνουν χειρότεροι αξιωματικοί; Να σημειώσουμε ότι ο πόλεμος, για τον οποίο εκπαιδεύονται οι αξιωματικοί, έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκος από ότι παλαιότερα. Η στάση του ΓΕΣ να μην αλλάξει τους συντελεστές της ΕΒΕ μας δείχνει ότι μάλλον προτιμά το πρώτο. Φυσικά όταν η έλλειψη προσωπικού γίνει πολύ μεγάλη και αρχίσει να επηρεάζεται η λειτουργία του Στρατού, αναγκαστικά, θα χαμηλώσει το συντελεστή της ΕΒΕ, ώστε να έχει τον αριθμό των σπουδαστών που χρειάζεται.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Σε ΦΕΚ οι νέοι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) στα ΑΕΙ-ΑΣΕΙ-ΑΣΣΥ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ Τεύχος B’ 7022/13.12.2023) η Υπουργική Απόφαση, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Σχολών, Τμημάτων ή Εισαγωγικών Κατευθύνσεων, καθώς και οι Συντελεστές Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) ειδικών μαθημάτων, μουσικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών, τόσο αυτών που ορίστηκαν αρχικά όσο και αυτών που έχουν τροποποιηθεί κατόπιν πρότασης των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και των Συναρμόδιων Υπουργείων, για την συμμετοχή των υποψηφίων στις Πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2024, για εισαγωγή στα Α.Ε.Ι., στις Α.Ε.Α., στις σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων και στις Α.Σ.Τ.Ε.

Πατήστε εδώ για να δείτε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σχετικό ΦΕΚ.

Δείτε παρακάτω τους Συντελεστές ΕΒΕ έτους 2024 στις Σχολές των Α.Σ.Ε.Ι. και Α.Σ.Σ.Υ., στη Σ.Σ.Α.Σ., στις σχολές της Αστυνομικής και Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Α.Ε.Ν., στις σχολές Δοκίμων Σημαιοφόρων Λιμενικού Σώματος και Λιμενοφυλάκων:

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

14 Σχόλια

  1. Ήδη η λειψανδρία ταλανίζει το στράτευμα και είναι γνωστό. Σε λίγο καιρό θα ανατίθονται καθήκοντα δκτη Λόχου στους παλαιότερους ΕΠΟΠ! Εκεί να δούμε γέλιο που θα πέσει..., τί θα πουν οι ανώτατοι; Ποιός είναι ο σχεδιασμός για το μέλλον εκτός από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε λίγο καιρό θα σταματήσουν να πηγαίνουν στη ΣΜΥ. 3 χρόνια σχολή και αποφοιτάς Λοχίας. Και το βασικότερο με 790€ δεν επιβιώνεις καν στον Έβρο ή στο νησί που θα σε στείλουν. Καλή τύχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αιτία δεν είναι ΕΒΕ αλλά :
    Η απαξίωση των σχολών ειδικά των ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ( Εισαγωγή με πανελλήνιες αποφοίτηση χωρίς καμία αναγνώριση).
    Η μισθοί που για νέο και με τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος δεν φτάνουν ούτε για τα απαραίτητα.
    Το χάλι που επικρατεί, όλα για τη εικόνα, στην ουσία από το κακό στο χειρότερο.
    Η ανισότητα που επικρατεί η έλλειψη οράματος, ηγεσίες που δεν εμπνέουν και άλλα πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε τά είπες τέλεια, τώρα γιατί δεν ασχολείται κανένας αρχηγός με αυτά τά χάλια δείχνει τον λόγο πού επιλέχθηκε νά γίνει αρχηγός

      Διαγραφή
  4. Με 800 μισθό και 400 ενοίκιο τί περιμένετε..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας μειώσουν λίγο ακόμα και τα όρια στο ύψος των παιδιών για μπορούν να δηλώσουν τις συγκεκριμένες σχολές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα μειωμένα όρια ύψους είναι στους ΕΠΟΠ. Γιατί άραγε;

      Διαγραφή
    2. Πόσο να γίνει; 1,55 είναι καλά;

      Διαγραφή
  6. Η απαξίωση του αξιωματικού και υπαξιωματικού έφερε αυτά τα αποτελέσματα. Κάποτε έμπαιναν ΣΣΕ σώματα με 17,5 βάση και στα όπλα 17. Τώρα πάνε για 12-13 .Έτσι όμως πέφτει η ποιότητα και υποβαθμίζεται ο στρατός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι μισοί πήγαν με 12-13. Οι άλλοι μισοί δεν πήγαν καθόλου. Αν πήγαιναν , θα πήγαιναν με 10

      Διαγραφή
    2. Ο στρατός υποβαθμίζεται πρωτίστως από την αναξιοκρατία, τον κομματισμό και την ευθυνοφοβία των μεγάλων. Πειθαρχία δεν υπάρχει, οι βαθμοί είναι απλά διακοσμητικοί και κουμάντο κάνουν όσοι έχουν διασυνδέσεις, αγνοώντας και προσπερνώντας τους φυσικούς προϊσταμένους τους. Η υπακοή στις διαταγές είναι πλέον προαιρετική και κανείς δεν ασχολείται γιατί πολύ απλά δεν ξέρει με ποιον θα μπλέξει αν προσπαθήσει να επιβάλει την τήρησή τους. Δευτερευόντως, έρχονται οι χαμηλότατες αποδοχές που πλέον δεν φτάνουν ούτε για μισό μήνα αν δεν μένεις με τους γονείς σου, ενώ βλέπεις τους συμμαθητές σου που δεν ζορίστηκαν ποτέ να δουλεύουν ντελιβεράδες και να βγάζουν μαύρα τα διπλά από σένα, χωρίς να στεναχωριούνται για μεταθέσεις, υπηρεσίες και ασκήσεις ούτε να είναι διαθέσιμοι όλο το 24ωρο στον κάθε κομπλεξικό. Οι στρατιωτκοί έχουν γίνει και επίσημα ορντινάτσες και υποκατάστατα του τεμπέλη δημόσιου τομέα, ξεσκατίζοντας λάθρο, καθαρίζοντας δρόμους, χτίζοντας γέφυρες και σβήνοντας πυρκαγιές αντί να ασχολούνται με την κύρια αποστολή τους, ενώ οι πρόθυμοι "φυσικοί συνδικαλιστές" χτυπάνε τα τακούνια και φωνάζουν "μάλιστα" πριν προλάβει να τελειώσει την απαίτησή του ο πολιτικός προϊστάμενός τους. Σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον, πώς περιμένουν να προσελκύσουν νέα στελέχη;

      Διαγραφή
  7. Η αξιοπρέπεια του αξιωματικού συνδέεται ευθέως με την αξιοπρέπεια επιβίωσης. Αφού αυτή χάθηκε είναι επακόλουθο να χαθεί και η επιθυμία. Με τρικ εισαγωγής δεν αναστρέφεται η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολυ σωστα ..!!
      Που να τη βρεις την αξιοπρεπεια που πληρωνεται η ρημαδα....

      Διαγραφή