Ρόδος: Αποζημίωση 15.000€ σε οπλίτη που ξυλοκοπήθηκε μέσα σε Στρατιωτική Μονάδα

Ρόδος: Αποζημίωση 15.000€ σε οπλίτη που ξυλοκοπήθηκε μέσα σε Στρατιωτική Μονάδα

Επιδικάστηκε αποζημίωση σε Ροδίτη που ξυλοκοπήθηκε βάναυσα κατά την διάρκεια της θητείας του στο νησί! - Επιπλέον, εκκρεμεί αγωγή ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων κατά του Ελληνικού Δημοσίου, για την ίδια υπόθεση

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (τακτική διαδικασία) έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή που άσκησε ένας ημεδαπός, κάτοικος της Ρόδου, κατά ενός αλλοδαπού, κατοίκου Αγίου Νικολάου Κρήτης και του επιδικάστηκε χρηματική αποζημίωση ύψους 15.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, που υπέστη κατά την διάρκεια της θητείας του όταν χτυπήθηκε ανελέητα σε στρατιωτική μονάδα του νησιού.

Για την ίδια υπόθεση έχει ασκηθεί εξάλλου και αγωγή ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων κατά του Ελληνικού Δημοσίου που εκκρεμεί.

Την 23η Οκτωβρίου 2017 και περί ώρα 20.30', ο ενάγων, ο οποίος υπηρετούσε υπό την ιδιότητα του οπλίτη στην Αρχίπολη Ρόδου (95 ΤΥΠΕΘ), βρισκόταν στο θάλαμό του και προετοιμαζόταν για την επερχόμενη υπηρεσία του ως θαλαμοφύλακας.

Αμέσως μετά τη λήξη της θα αντικαθίστατο από τον εναγόμενο, ο οποίος θα ανελάμβανε υπηρεσία από τις 02.00’ π.μ. έως τις 04.00’ π,μ.

Όταν ο ενάγων ενημέρωσε τον εναγόμενο ότι θα τον ξυπνούσε δέκα λεπτά πριν αναλάβει υπηρεσία, ο τελευταίος άρχισε να τον απειλεί, ενώ ταυτόχρονα τον απώθησε έξω από το θάλαμο και τον έριξε στο έδαφος, όπου διαπληκτίστηκε μαζί του. Όπως αποδεικνύεται από τις προσκομιζόμενες εκ μέρους του ενάγοντος από 25.10.2017 εκθέσεις εξέτασης μάρτυρα στο πλαίσιο διεξαγωγής ένορκης διοικητικής εξέτασης, δύο ατόμων οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο επίδικο περιστατικό, ο ενάγων προσπάθησε να απωθήσει τον εναγόμενο, ενώ ο τελευταίος, προτού κατορθώσουν οι ανωτέρω να τον απομακρύνουν, τον γρονθοκόπησε στον αριστερό οφθαλμό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει σοβαρά.

Κατόπιν τούτου, ο ενάγων εισήχθη την 25.10.2017 στην Οφθαλμολογική Κλινική ταυ 401 ΓΣΝΑ, κατόπιν παραπομπής από το 95 ΤΥΠΕΘ της Ρόδου.

Στο ενημερωτικό σημείωμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» αναφερόταν «Αναφερόμενος ξυλοδαρμός, εκχύμωση άνω και κάτω βλεφάρου ΑΟ. Οφθαλμοκινητικότης ΕΦΟ, κόρη ωοειδής, ελαφρώς αντιδρώσα στο φως. VAO:1/10, Βυθός: περιθηλαία αιμορραγία, οίδημα Berlin κροταφικά και διάσπαση της στιβάδας των φωτοϋποδοχέων στο κεντρικό βοθρίο».

Επίσης, έφερε απεικονιστική εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής με διάγνωση «Ρήξη της στιβάδας των φωτοϋποδοχέων και της μεμβράνης του Bruch».

Ο ενάγων παρέμεινε στην Οφθαλμολογική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ έως την 03.11.2017, οπότε πήρε εξιτήριο με βελτίωση της οπτικής του οξύτητας και βελτίωση της κλινικής του εικόνας.

Την 07.12.2017 επέστρεψε στην Οφθαλμολογική Κλινική, οπότε διαπιστώθηκε στη βυθοσκόπηση ρήξη χοριοειδούς με συνοδό επιαμφιβληστροειδική ίνωση που διατρέχει σχεδόν το σύνολο του οπίσθιου πόλου, υπαμφιβληστροειδική αιμορραγία κάτω κροταφικά της οπτικής θηλής και δεύτερη χοριοειδική ρήξη στην ίδια περιοχή.

Την 08.01.2018, επανεισήχθη στην Οφθαλμολογική Κλινική του 401 ΓΣΝΑ και διαπιστώθηκε απορρόφηση της υπαμφιβληστροειδικής αιμορραγίας και μείωση του αμφιβληστροειδικοό οιδήματος.

Η κλινική εικόνα του ήταν βελτιωμένη και εν συνεχεία την 15-01.2018, εξήλθε με τη διάγνωση «τραύμα ΑΟ οφθαλμού με συνοδό ρήξη χοριοειδούς», ενώ, ως προς την προβλεπόμενη τυχόν αναπηρία κατά προσέγγιση, σημειώθηκε ότι αυτή «δεν δύναται να προβλεφθεί, αλλά συνήθως καταλείπεται».

Επιπροσθέτως, όπως αποδεικνύεται από τη γνωμάτευση σωματικής ικανότητας της Επιτροπής Απαλλαγών Αθηνών, χορηγήθηκε στον ενάγοντα διετής αναβολή.

Το δικαστήριο έκρινε πως δεν αποδείχθηκε ο ισχυρισμός του ενάγοντος ότι απώλεσε πλήρως την όρασή του στον αριστερό οφθαλμό, καθώς, η αναπηρία δεν δύναται να προβλεφθεί.

Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Μανώλης Κουτσούκος.

ΠΗΓΗ: dimokratiki.gr - Δαμιανός Αθανασίου - ΦΩΤΟ: Αρχείου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια