Α/ΓΕΕΘΑ: Εντός των επομένων ημερών θα παρουσιασθεί η νέα στολή παραλλαγής για τις Ελληνικές ΕΔ

Α/ΓΕΕΘΑ: Εντός των επομένων ημερών θα παρουσιασθεί η νέα στολή παραλλαγής για τις Ελληνικές ΕΔ

Στρατηγός Κ.Φλώρος: Αυτά έκαναν οι Ένοπλες Δυνάμεις την τελευταία τετραετία

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Σε έναν «απολογισμό πεπραγμένων» για τα όσα έγιναν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας την τελευταία τετραετία προέβη χθες βράδυ στην ομιλία του, στην εορταστική εκδήλωση για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Συμφώνως με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ οι ΕΔ της χώρας, με τη βοήθεια και υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ και γενικότερα της κυβερνήσεως, όπου απαιτείτο, πέτυχαν τα εξής:

Επιτυχή αντιμετώπιση σειράς πρωτοφανών προκλήσεων άμυνας και ασφαλείας για την Ελλάδα, και σε ένταση αλλά και σε χρονική διάρκεια, με πρώτη την υβριδική επίθεση στον Έβρο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, και αργότερα το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου την τρίμηνη κρίση του ORUC REIS στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου κινητοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο σύνολό τους για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι σχεδόν το τέλος της χρονιάς.

Ταχύτατη εκτίμηση της διεθνούς καταστάσεως σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο, στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική και οι εξ αυτών δυνητικές προκλήσεις ασφαλείας και συνυπολογιζομένης φυσικά της κυριωτέρας αμυντικής προκλήσεως της Χώρας, ανεδείχθη η αμυντική ανάγκη, αναβαθμίσεως και αναδιοργανώσεως των υποδομών μας αλλά και της συνολικότερης αμυντικής σχεδιάσεως μας στην Κρήτη.

Έτσι λοιπόν από το 2020 απεφασίσθη και τέθηκε σε εφαρμογή η κατασκευή του Νέου Εθνικού Ναυστάθμου για το Πολεμικό Ναυτικό στη Σούδα, που είναι σε εξέλιξη και τρέχει με ταχείς ρυθμούς ώστε στο πολύ εγγύς μέλλον να ναυλοχεί εκεί ο μισός Ελληνικός Στόλος σε σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Επιπλέον στην Κρήτη ενισχύθηκαν και στελεχώθηκαν αερομεταφερόμενες μονάδες ΠΖ και Ειδικών Δυνάμεων, κατασκευάσθηκαν και κατασκευάζονται υποδομές για μεταφορικά και επιθετικά ελικόπτερα, και έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την κατασκευή και δεύτερου πολεμικού αεροδρόμιο στο Καστέλι παράλληλα με το πολιτικό αεροδρόμιο εκεί, που ενισχύουν έτι περαιτέρω τις δυνατότητές μας στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Αυτές είναι τεράστιες αλλαγές στις γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές δυνατότητες προβολής Σημαίας και Ισχύος για την Πατρίδα μας και σμίκρυνση των όποιων αποστάσεων μας ταλάνισαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο μακρινό ή και πιο κοντινό παρελθόν σε σχέση με τις δυνατότητες υπεράσπισης του ευρύτερου Ελληνισμού», κάνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς αναφορά για παροχή βοήθειας οψέποτε απαιτηθεί στην Κύπρο.

Κάθετη αναβάθμιση του ρόλου και των υποδομών στην Αλεξανδρούπολη, την «Σούδα του Βορρά» όπου «…αξιοποιήσαμε και συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τον λιμένα με την παροχή διευκολύνσεων δυνάμεων της Συμμαχίας, για την προώθησή τους προς ενίσχυση της Νοτιοανατολικής Πτέρυγάς της. Ο Άξονας Αλεξανδρούπολη - Βουλγαρία, Ρουμανία - Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη είναι εξαιρετικά σημαντικός τουλάχιστον ως προς την στρατηγική αμυντική διάσταση του για την οποία μου επιτρέπεται να αναφερθώ κι αυτό είναι πέραν πάσης αμφιβολίας γεγονός, που ανέβασε κατακόρυφα το γεωστρατηγικό ειδικό βάρος της Χώρας μας».

Η κατασκευή του νέου υπόγειου επιχειρησιακού στρατηγείου της 1ης Στρατιάς, κάτι το οποίο σε συνδυασμό με το νέο μοντέλο της Διοίκησης και Ελέγχου των χερσαίων επιχειρήσεων και την ομογενοποίηση του χερσαίου χώρου υπό μία μόνο Μείζονα Διοίκηση, αυτή του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων που προσεχώς θα ενεργοποιηθεί θα δώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις αυξημένες δυνατότητες σχεδίασης και εκτέλεσης της χερσαίας διάστασης των διακλαδικών και διυπηρεσιακών επιχειρήσεων».

«Η ίδρυση και λειτουργία ήδη της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, αναμόρφωσε ένα παρωχημένο από δεκαετιών μοντέλο και έβαλε τις Ειδικές Δυνάμεις και τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων της Πατρίδας σε μια νέα εποχή…».

Το νέο της Διοικητήριο της ΔΕΠ στο Στρατόπεδο Παπάγου είναι έτοιμο να την υποδεχθεί και φιλοξενήσει εντός των προσεχών ημερών.

Ολοκληρώθηκε και θα εγκαινιασθεί τις προσεχείς ημέρες η εκ θεμελίων ανακατασκευασμένη και αρκετά μεγαλύτερη σε μέγεθος μίνι ναυτική Βάση Ειδικών Επιχειρήσεων στο Μεγάλο Πεύκο.

Ολοκληρώθηκε και ήδη χρησιμοποιείται ο μοντέρνος στίβος αστικού αγώνα στο Κανδήλι του Μεγάλου Πεύκου.

«Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή αεροσήραγγας στην Πάχη Μεγάρων η οποία θα παρέχει εκπαίδευση εξομοίωσης ελευθέρας πτώσεως, κάτι πολύ σημαντικό…προσφέροντας υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης στο προσωπικό μας με οικονομία κλίμακος και αποφυγή καταπόνησης των μέσων μας».

«Ιδρύθηκε στο ΓΕΕΘΑ η Διεύθυνση Διαστήματος για την βέλτιστη αξιοποίηση και εκμετάλλευση των πληροφοριών και των δεδομένων που προέρχονται από δορυφορικά συστήματα. Απ’ την πρώτη στιγμή εκτός της αγαστής συνεργασίας μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήρθαμε σε επαφή και συνεργαζόμαστε εντατικά και συνεχώς με τις αντίστοιχες Διοικήσεις της Γαλλίας και των ΗΠΑ, και το επόμενο ορόσημο είναι να αποκτήσουμε κι εμείς Διοίκηση Διαστήματος, όταν καταφέρουμε να στείλουμε μέσα στο Διάστημα για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Αναβάθμιση της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας για την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης πρόκλησης των κυβερνοεπιθέσεων. Είναι ευρέως γνωστό ότι συμμετέχουμε μάλιστα και στην προστασία λειτουργίας κρίσιμων φορέων, κυβερνητικών υπηρεσιών και δομών του Κράτους».

Στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο Α/ΓΕΕΘΑ επισήμανε τα εξής:

«Τα αεροσκάφη Rafale είναι ήδη εδώ, τα μαχητικά F-16 αναβαθμίζονται ταχύτατα, οι φρεγάτες Belharra ναυπηγούνται, τα SPIKE-NLOS έρχονται, ενώ εκατοντάδες τεθωρακισμένα τροχοφόρα του Στρατού Ξηράς επιχειρούν ήδη στις Μονάδες πρώτης γραμμής στα σύνορα. Κι αυτά είναι μόνο λίγα και ενδεικτικά από το σύνολο αυτών που γίνονται».

«…την τελευταία τετραετία κατόπιν εναρκτήριων ενεργειών του ΓΕΕΘΑ και των ΓΕ συμβασιοποιήθηκαν 160 εξοπλιστικά προγράμματα, 17 χρηματοδοτήθηκαν επιπλέον 75, και εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ 137, σύμφωνα με τις πρόνοιες και τις διαδικασίες του ισχύοντος Εθνικού Αμυντικού Σχεδιασμού και φυσικά της ισχύουσας νομοθεσίας περί αμυντικών προμηθειών».

Αναφορικώς με το ανθρώπινο δυναμικό:

«…και πάλι το 2020 κατόπιν εισηγήσεως μας και ήδη οι Στρατιωτικές Σχολές μας έχουν αυξήσει κατά σχεδόν 30% τους σπουδαστές τους, ενώ συνεχίζεται η πρόσληψη των 15.580 εν συνόλω για την πενταετία 2020-25.

«Εντός των επομένων ημερών λοιπόν θα παρουσιασθεί και η νέα στολή παραλλαγής για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για να εισέλθουμε επιτέλους σταδιακά σε μια νέα εποχή και σε ότι αφορά στον ατομικό εξοπλισμό και φόρτο του μαχητή που να είναι αντάξιος του προσωπικού μας. Ήδη έχουν παραληφθεί οι πρώτες ποσότητες για τις Ειδικές Δυνάμεις και θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες συν τω χρόνω, για όλους τους Κλάδους αρχής γενομένης από τον Στρατό Ξηράς».

«…οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στάθηκαν με απαράμιλλη συνέπεια στο πλευρό της ελληνικής κοινωνίας σε κάθε είδους δοκιμασίες, θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, αλλά και στην πανδημία».

«Πολύ σύντομα τα ονόματα όλων των πεσόντων υπέρ Πατρίδος εν πολέμω και εν ειρήνη θα βρίσκονται χαραγμένα στο νέο Μνημείο, το Μνημείο των Αθανάτων όπως θα ονομασθεί εντός του Στρατοπέδου Παπάγου με την αιώνια φλόγα να καίει στην μνήμη τους και προς τιμήν τους».

ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Δημοσίευση σχολίου

10 Σχόλια

 1. Είναι το μοντέλο με τις μεγάλες τσέπες για τα αναδρομικά, τα νυχτερινά, τις υπηρεσίες, τις αυξήσεις και άλλα πολλά . Τι όχι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το παντελονι παντως ειναι για τα δωρα εορτων και τα επιδοματα θερινης αδειας....δηλαδη κολαν.

   Διαγραφή
 2. Τα περισσότερα στελέχη δεν έχουν να βγάλουν το μήνα και η ηγεσία ασχολείται με στολές!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπομονή ένα μήνα, έρχονται οι γενναίες αυξήσεις του κουλη και της παρέας του! Πλέον θα τρως μόνο σε εστιατόρια.

   Διαγραφή
  2. Μπορούμε να φύγουμε αν δεν μας φτάνουν τα λεφτά και να πάμε να ζήσουμε από άλλες δουλειές. Είναι κι αυτό μία λύση...

   Διαγραφή
 3. Στολές όπως και τα "μπεζ" αρβύλα χορηγία στους ανωτάτους, ώστε να έχουν κάτι όταν θα πηγαίνουν για κυνήγι στη σύνταξη!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Μήπως και θα έχει μέσα στις τσέπες λεφτά από κάτι επιφυλακες που κάτσαμε 10-12 μέρες μέσα σαν λαθρομετανάστες σε Κιτ ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ψωμί δεν είχαμε τυρί μας φέραν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Ικανοί είναι να μάς βάλουν να τις πληρώσουμε κ αυτές από τσέπη μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Όταν θα δοθεί σε όλους θα είμαστε απόστρατοι

  ΑπάντησηΔιαγραφή