Μια Σημαντική Πρωτοβουλία για την Αναβάθμιση της Εθνοφυλακής

Μια Σημαντική Πρωτοβουλία για την Αναβάθμιση της Εθνοφυλακής

Συγκρότηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Ειδικής Σύνθεσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις του εσωτερικού της χώρας, όπως Λάρισα, Βόλο, Λαμία, Θήβα, Χαλκίδα, Πάτρα, Τρίπολη, Κόρινθο, Καλαμάτα κ.λπ. - Μια Σημαντική Πρωτοβουλία για την Αναβάθμιση της Εθνοφυλακής

Υποστράτηγος ε.α. Κίμων Κωστής

Η πρωτοβουλία βασίζεται στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης του κρατικού μηχανισμού σε προσωπικό, όπως προέκυψε κυρίως από τα παρακάτω δεδομένα:

α. Τα διδάγματα από τις φυσικές καταστροφές που συγκλόνισαν την Ελλάδα, όπως τους σεισμούς που έπληξαν την Αθήνα το 1999, τις φονικές πυρκαγιές το 2007 στην Πελοπόννησο και το 2018 στο Μάτι, τις πλημμύρες στη Μάνδρα και τις έντονες χιονοπτώσεις στην Εύβοια το 2017, καθώς και τις μεγάλες πυρκαγιές το 2021 στη Βόρεια Εύβοια, Πελοπόννησο και Αττική, το 2022 στην Αττική και το 2023 στην Αττική, Λουτράκι κ.ά. και τις πρωτοφανείς πλημμύρες το 2023 στη Θεσσαλία.

β. Τη διαπίστωση σε διεθνές επίπεδο ότι: πρώτον με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, τα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να είναι περισσότερο ακραία και πιο συχνά απ’ ότι στο παρελθόν, προκαλώντας φυσικές καταστροφές, δεύτερον στις φυσικές καταστροφές είναι κρίσιμη η εξασφάλιση επικοινωνιών μεταξύ πολλών εμπλεκομένων φορέων και η επικοινωνιακή υποστήριξη ad hoc ad loc του συντονιστικού κέντρου και τρίτον αυξάνονται οι ανάγκες σε κυβερνοασφάλεια για την προστασία πληροφοριακών συστημάτων από κυβερνοεπιθέσεις και αποκτά μεγαλύτερη σημασία ο κυβερνοπόλεμος με τη διεξαγωγή αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων στον κυβερνοχώρο.

γ. Το γεγονός ότι στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες πόλεις του εσωτερικού της χώρας κατοικεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και βρίσκονται οι περισσότερες από τις ζωτικές εγκαταστάσεις και τα κοινωφελή έργα, των οποίων είναι απαραίτητη η εξασφάλιση.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) στην περίοδο Ειρήνης, εκτός από την κύρια αποστολή τους, συνδράμουν τον κρατικό μηχανισμό στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς τους. Καθοριστική είναι η συμβολή του Στρατού Ξηράς (ΣΞ), ο οποίος αποτελείται από 3 πυλώνες: τον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή και την Εφεδρεία. Όσον αφορά στην Εθνοφυλακή, για τον σκοπό, την οργάνωση και την αποστολή της ορίζονται στο άρθρο 61 του Ν.5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/9.2.2023) [1] τα εξής:

α. Στην παρ. 1 ο σκοπός της: «H Εθνοφυλακή, ως οργανική ένοπλη δύναμη του Στρατού Ξηράς, συγκροτείται στην περίοδο ειρήνης για την ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους σε περιόδους ειρήνης, επιστράτευσης (γενικής ή μερικής) και πολέμου.».

β. Στην παρ. 2 η οργάνωσή της: «Η Εθνοφυλακή οργανώνεται σε ενεργές και επιστρατευόμενες Μονάδες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ειδικές στρατιωτικές και ονομάζονται Τάγματα Εθνοφυλακής (ΤΕΘ), με την προσθήκη του ονόματος της περιοχής όπου εδρεύουν. Τα ΤΕΘ δύναται να περιλαμβάνουν Υπομονάδες και Τμήματα Εθνοφυλακής.».

γ. Στις παρ. 3 και 4 η αποστολή της: «3. Αποστολή της Εθνοφυλακής είναι η συμβολή στην άμυνα της χώρας, η ενίσχυση και υποβοήθηση του Στρατού Ξηράς στην εκπλήρωση της αποστολής του, όπως αυτή καθορίζεται στο πλαίσιο της διακλαδικής λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, σε περιόδους ειρήνης, επιστράτευσης (γενικής ή μερικής) και πολέμου. 4. Οι επιμέρους αποστολές της Εθνοφυλακής, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εκπλήρωσή τους, καθορίζονται στον Στρατιωτικό Κανονισμό Οργάνωσης και Λειτουργίας της Εθνοφυλακής, στους αντίστοιχους Πίνακες Οργάνωσης και Υλικού, στα σχέδια επιχειρήσεων των κλιμακίων διοίκησης, στα οποία υπάγονται οι Μονάδες Εθνοφυλακής και στις διαταγές του Γενικού Επιτελείου Στρατού.».

Υπάρχει μεγάλος αριθμός ενεργών ΤΕΘ, που βρίσκονται κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές.

Η σκοπιμότητα της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση των νέων ΤΕΘ απορρέει από την ανάγκη να δοθεί η δυνατότητα στην Εθνοφυλακή να ενισχύει και να υποβοηθεί αποτελεσματικά τον ΣΞ όχι μόνο στις παραμεθόριες περιοχές αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, στην εκπλήρωση της αποστολής του σε περιόδους Ειρήνης, Έντασης-Κρίσης και Πολέμου, εφόσον σύμφωνα με τον νόμο δεν τίθεται καμία διάκριση μεταξύ των περιοχών της πατρίδας μας...

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου παρακάτω:

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

  1. Ο αποστρατος αναρωτήθηκε που θα βρεθεί το προσωπικό για την στελέχωση των μονάδων που αναφέρει;
    Ξέρει ότι είναι υποστελεχωμένες ήδη όλες οι μονάδες ή απλά να είχαμε να λέγαμε;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορεί να βγάλει ακόμα τη στολή. Ο κόσμος δεν έχει να ζήσει και αυτός ονειρεύεται ΤΕΘ ειδικής σύνθεσης. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη την χακί κοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή