Οι τελικές αλλαγές για συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται–Τι προβλέπει το νομοσχέδιο (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Οι τελικές αλλαγές για συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται–Τι προβλέπει το νομοσχέδιο (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Μικρότερες κρατήσεις, που θα είναι όμως πολλών ταχυτήτων, θα έχουν από 1ης/1/2024 περίπου 100.000 συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο Δημόσιο είτε έχουν εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα είτε συνεχίζουν το επάγγελμα που είχαν ως ελεύθεροι

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 25/11/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το νέο καθεστώς είναι κατά πολύ ευνοϊκότερο και αντικαθιστά τη μείωση της σύνταξης κατά 30% που επιβάλλεται στους συνταξιούχους-απόστρατους όταν εργάζονται.

Η μείωση 30% καταργείται και έτσι οι συνταξιούχοι-απόστρατοι που τώρα εργάζονται στα κρυφά για να μην τους κοπεί η σύνταξη, θα έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται «φανερά» και να προσδοκούν προσαύξηση σύνταξης!

Σύμφωνα με τον παρακάτω σχετικό πίνακα που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», με το νέο σύστημα οι συνταξιούχοι-απόστρατοι με μισθωτή απασχόληση θα έχουν αύξηση εισοδήματος από 141 ευρώ το μήνα ως 292 ευρώ το μήνα.

Η τελική διάταξη με τα κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων-αποστράτων περιλαμβάνεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι συνταξιούχοι-απόστρατοι που έχουν ή θα αναλάβουν και θα δηλώσουν εργασία από 1ης/1/2024, αντί μείωσης 30% στη σύνταξη, θα καταβάλουν εισφορά 10% από το μισθό τους, αν εργάζονται ως μισθωτοί, ενώ αν απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα δίνουν τις εισφορές με προσαύξηση 40% για κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι) ή 50% αν έχουν μόνον κύρια ασφάλιση.

Η δήλωση απασχόλησης θα γίνεται στον ΕΦΚΑ. Αν ο συνταξιούχος-απόστρατος εντοπιστεί να εργάζεται αδήλωτος, θα στερείται τις συντάξεις 12 μηνών.

Στην περίπτωση που ένας συνταξιούχος-απόστρατος έχει πολλές δραστηριότητες, η κράτηση που θα επιβάλλεται είτε στο μισθό με το 10% είτε και από την προσαύξηση των εισφορών για ελεύθερο επάγγελμα δεν θα ξεπερνά σε μηνιαία βάση την εθνική σύνταξη και σε ετήσια βάση τις 12 εθνικές συντάξεις, όπως ισχύουν κάθε φορά. Κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, το πλαφόν στις κρατήσεις είναι 413,76 ευρώ το μήνα ή 4.965,12 ευρώ το χρόνο.

Οι κρατήσεις που θα έχουν οι συνταξιούχοι-απόστρατοι ανάλογα με τη δραστηριότητά τους είναι 8 ταχυτήτων και διαμορφώνονται ως εξής:

1. Οι μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10% στον μηνιαίο μισθό υπέρ του ΕΦΚΑ.

2. Οι μη μισθωτοί εργαζόμενοι συνταξιούχοι (ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολούμενοι) θα έχουν προσαύξηση 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας ασφάλισης.

3. Οι αυτοαπασχολούμενοι συνταξιούχοι που υπάγονται υποχρεωτικά σε κύρια και επικουρική ασφάλιση (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) θα έχουν προσαύξηση εισφοράς 40% για κύρια και 40% για επικουρική ασφάλιση.

4. Οι συνταξιούχοι μηχανικοί και δικηγόροι που απασχολούνται ως μισθωτοί θα έχουν κράτηση 10%.

5. Οι αμειβόμενοι με Παραστατικά Παρεχόμενων Υπηρεσιών θα έχουν κράτηση 10% επί της καθαρής αξίας του παραστατικού.

6. Οι συνταξιούχοι που αμείβονται με εργόσημο θα έχουν κράτηση 10% στην αξία του εργοσήμου.

7. Οι συνταξιούχοι με πολλαπλή ασφάλιση, που εργάζονται δηλαδή ως μισθωτοί και ως ελεύθεροι επαγγελματίες, θα έχουν κρατήσεις 10% επί της αμοιβής για τη μισθωτή απασχόληση και προσαύξηση 50% της εισφοράς που καταβάλλουν για το ελεύθερο επάγγελμα ή προσαύξηση εισφορών 40%, αν είναι αυτοαπασχολούμενοι με κύρια και επικουρική ασφάλιση.

8. Οι συνταξιούχοι με παράλληλη απασχόληση, που εργάζονται με μισθό σε δυο ή περισσότερες δουλειές (π.χ. πλήρους ή και μερικής απασχόλησης) θα καταβάλουν κράτηση 10% από τις αμοιβές τους. Αν η παράλληλη απασχόληση είναι σε ελεύθερο επάγγελμα, τότε θα καταβάλουν μια προσαύξηση 50% ή 40% (αν υπάρχει και επικουρική ασφάλιση) επειδή για την παράλληλη απασχόληση σε ελεύθερο επάγγελμα προβλέπεται μια εισφορά.

Μπορούν να εργάζονται χωρίς καμία κράτηση οι αγρότες συνταξιούχοι του ΟΓΑ που συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, καθώς και οι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων που ασκούν αγροτική δραστηριότητα από την οποία αποκτούν ετήσιο εισόδημα ως 10.000 ευρώ. Αν όμως το εισόδημα από αγροτική δραστηριότητα είναι πάνω από 10.000 ευρώ, τότε οι συνταξιούχοι -εκτός του ΟΓΑ- θα καταβάλουν τις εισφορές των αγροτών με προσαύξηση 50%.

Εξαιρούνται από τις κρατήσεις οι πολύτεκνοι και άλλων ειδικών κατηγοριών (πολεμικές συντάξεις, λογοτέχνες, αναπηρία, ψυχικές παθήσεις).

Το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ως τις 6 Δεκεμβρίου για να κατατεθεί στη συνέχεια στη Βουλή.

Κλικ για μεγέθυνση:

Τι θα ισχύει για Δημόσιο και Άτομα με Αναπηρία

Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για απασχόληση στο Δημόσιο. Σήμερα αναστέλλεται η σύνταξη όταν ο συνταξιούχος που απασχολείται στο Δημόσιο είναι κάτω των 62 ετών και μόλις κλείσει τα 62 χορηγείται η σύνταξη με ποινή μείωσης 30%.

Με τη νέα διάταξη παραμένει η αναστολή σύνταξης κάτω των 62, χωρίς όμως να επιβάλλεται η κράτηση 10%. Οι συνταξιούχοι δηλαδή που απασχολούνται στο Δημόσιο και είναι κάτω των 62 ετών θα έχουν αναστολή σύνταξης και κανονικό μισθό χωρίς μείωση. Μετά το 62ο έτος, θα παίρνουν κανονικά όλη τη σύνταξη χωρίς καμία περικοπή και θα έχουν 10% κράτηση στο μισθό τους.

Με το νέο καθεστώς θα μπορούν να εργάζονται και συνταξιούχοι αναπηρίας. Από 1ης/1/2024 αίρεται η απαγόρευση για την απασχόληση συνταξιούχων αναπηρίας και δεν θα επιβάλλεται ούτε η κράτηση 10% που προβλέπεται για τους υπόλοιπους συνταξιούχους που απασχολούνται. Η απασχόληση συνταξιούχων με αναπηρία επιτρέπεται υπό προϋποθέσεις μόνον για συνταξιούχους αναπηρίας του ΙΚΑ. Με το νέο καθεστώς επεκτείνεται σε όλα τα Ταμεία.

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Η αυξηση της ανεργιας εχει επελθει γιατι ΑΝΑΓΑΚΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ συνταξιουχοι φανερα ειτε κρυφα πχ γιατι εχουμε συνταξιουχους 2 ταχυτητων με κρατησεις Ν4093/2012 ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ που εφυγαν οριν το 2018 και σε εκεινους που δεν εχουν και εφυγαν ΜΕΤΑ ΤΟ 2018 ενα παραδειγμα αναφερω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. με αυτους που δεν δουλευοθν...τι γινεται ????????????????...αυτο ειναι το κουμπι της αλαξενας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραίοι είναι να δουλεύεις και να σου κλέβουν το 10% των μικτών αποδοχών. Χειρότερη από την προηγούμενη ρύθμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τα μερίσματα αυξάνονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή