Έρχεται τριπλή αύξηση μισθών έως 30% το 2024–Τι προβλέπεται για Στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Έρχεται τριπλή αύξηση μισθών έως 30% το 2024–Τι προβλέπεται για Στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Από τη νέα χρονιά οι ενισχύσεις σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους - Ξεπαγώνουν οι τριετίες και τα επιδόματα προϋπηρεσίας των ιδιωτικών - Από την 1η Μαΐου αναπροσαρμόζεται ο κατώτατος μισθός

ΗΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ - ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 11/11/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σε τρεις φάσεις θα πραγματοποιηθούν οι αυξήσεις το 2024. Από 1-1-2024 για τους δημοσίους υπαλλήλους – Στελέχη ΕΔ-ΣΑ με το νέο μισθολόγιο και τους συνταξιούχους. Με ξεπάγωμα τριετιών και με νέο κατώτατο μισθό από την 1η Μαΐου στον ιδιωτικό τομέα για περίπου 600.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, κανείς εργαζόμενος στη χώρα, είτε απασχολείται στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα λαμβάνει λιγότερα από 700 ευρώ καθαρά μετά την 1-5-2024, αρκεί να απασχολείται με πλήρες ωράριο.

Ειδικότερα:

Νέο μισθολόγιο Δημοσίου

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, οι βασικοί μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων, ανεξαρτήτως επιπέδου εκπαίδευσης, ετών προϋπηρεσίας και οικογενειακής κατάστασης, αυξάνονται κατά 70 ευρώ. Ωστόσο, οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατέχουν θέσεις ευθύνης καθώς και εκείνοι με παιδιά θα δουν επιπλέον ενίσχυση του εισοδήματός τους λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης αλλά και των ποσών της οικογενειακής παροχής για κάθε παιδί.

Τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων στο Δημόσιο ενεργοποιεί η εγκύκλιος του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά με την οποία παρέχονται αναλυτικές οδηγίες για τον υπολογισμό της μισθοδοσίας όλων των πολιτικών υπαλλήλων, αλλά και των στελεχών ΕΔ-ΣΑ, των δικαστών, των πανεπιστημιακών καθηγητών και άλλων κρατικών λειτουργών που αμείβονται βάσει ειδικών μισθολογίων (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ).

Βασικός μισθός

Οι βασικοί μισθοί των μισθολογικών κλιμακίων προσαυξάνονται από 1ης Ιανουαρίου 2024 με ποσό το οποίο αντιστοιχεί στο γινόμενο του εισαγωγικού μισθού της κατηγορίας Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης πολλαπλασιαζόμενου με συντελεστή 0,0897. Η προσαύξηση είναι σταθερή, ανέρχεται στο ύψος των 70 ευρώ και προστίθεται στους βασικούς μισθούς. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 840 ευρώ, δηλαδή περίπου ένας μισθός ετησίως για όσους λαμβάνουν τον εισαγωγικό.

Κλικ για μεγέθυνση:

Οικογενειακή παροχή

Η οικογενειακή παροχή αυξάνεται σε 70 ευρώ για ένα τέκνο, 120 ευρώ για δύο τέκνα, 170 ευρώ για τρία τέκνα, 220 ευρώ για τέσσερα τέκνα και συν 70 ευρώ για κάθε επιπλέον τέκνο. Έτσι, ένας δημόσιος υπάλληλος με ένα τέκνο θα λάβει επιπλέον αύξηση 20 ευρώ κάθε μήνα, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος με δύο παιδιά ή περισσότερα παιδιά θα λάβει αύξηση 50 ευρώ τον μήνα. Το ετήσιο όφελος ανέρχεται σε 240-600 ευρώ επιπλέον αντίστοιχα.

Κλικ για μεγέθυνση:

Επίδομα θέσης ευθύνης

Αυξάνεται κατά 30%. Το επίδομα θέσης ευθύνης λαμβάνουν περίπου 65.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Αφορά τμηματάρχες, υποδιευθυντές, διευθυντές, γενικούς διευθυντές, ενώ αντιστοίχως αφορά και τα επιδόματα θέσεως ευθύνης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, των ιατρών του ΕΣΥ, των ερευνητών, των προϊσταμένων εκπαίδευσης κ.λπ. Σε ετήσια βάση, λαμβάνουν έτσι αύξηση ίση με 4-5 μηνιαία επιδόματα επιπλέον όσων ήδη λάμβαναν ως τώρα κάθε χρόνο.

Κλικ για μεγέθυνση:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοί είναι οι πίνακες με τους νέους Βασικούς Μισθούς στελεχών ΕΔ-ΣΑ κατά Βαθμό και Κατηγορία Α-Β-Γ-Δ [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

Στελέχη ΕΔ-ΣΑ

Αύξηση 15 ευρώ στο επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας που είναι έγγαμοι ή έχουν παιδιά. Το ειδικό επίδομα λαμβάνουν 112.000 δικαιούχοι και αυξάνεται από 55 ευρώ σε 70 ευρώ για τους έγγαμους χωρίς τέκνα και από 115 ευρώ σε 130 ευρώ για τους έγγαμους με τέκνα.

Κλικ για μεγέθυνση:

Ως εκ τούτου το ύψος του ανωτέρω επιδόματος αποτυπώνεται στους πίνακες που ακολουθούν:

Κλικ για μεγέθυνση:

Επίσης, ορίζεται ότι σε περίπτωση συζύγων ή συμβιούντων που αμείβονται και οι δύο με τις διατάξεις του ν. 4472/2017 (δηλαδή είναι και οι δύο εν ενεργεία στελέχη των Ε.Δ. ή των Σ.Α.), η ως άνω προσαύξηση καταβάλλεται και στους δύο.

Επίδομα παραμεθορίου

Αύξηση κατά 30% και στο επίδομα παραμεθορίου (στα 130 ευρώ από 100 που ισχύει ως τώρα ή 360 ευρώ επιπλέον ετησίως) για 21.200 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού Ελληνικής Αστυνομίας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Μέλη ΔΕΠ

Επιπλέον αύξηση μισθών των μελών ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό) και θέσπιση ειδικού επιδόματος βιβλιοθήκης, με συνολική μεσοσταθμική αύξηση αμοιβών κατά 10%. Αυτό σημαίνει αύξηση αποδοχών που ξεπερνά τον έναν μηνιαίο μισθό επιπλέον. Για τους συγκεκριμένους λειτουργούς (12.500 δικαιούχοι) η αύξηση θα ισχύσει και αναδρομικά από 7/10/2022, σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ. Η αύξηση αυτή είναι επιπλέον της αύξησης των 70 ευρώ για όλους αλλά και της οικογενειακής παροχής (επιδόματα τέκνων) τις οποίες λαμβάνουν αδιακρίτως όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως αναλύθηκε παραπάνω.

Χιλιομετρική αποζημίωση

Για τις μετακινήσεις εντός ή εκτός έδρας, αυξάνεται στο ποσό των 20 λεπτών για κάθε χιλιόμετρο, όταν η μετακίνηση γίνεται με χρήση ιδιωτικής χρήσης μεταφορικού μέσου.

Αύξηση κατώτατου μισθού

Κατά 5%-6% εκτιμάται ότι θα αυξηθεί την άνοιξη του 2024 ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να φθάσει στα 820-830 ευρώ (από 780 ευρώ). Στον ιδιωτικό τομέα η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εκκινήσει – εκ νέου – στο τέλος Ιανουαρίου του 2024, ούτως ώστε να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος μισθός τον Απρίλιο – Μάιο του 2024. Εκτιμάται ότι ο νέος μισθός θα κυμανθεί από τα 820 έως τα 830 ευρώ, οπότε θα απομένουν 120 έως 130 ευρώ – επιπλέον – έως το 2027 για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα υπάρξει αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ.

Tριετίες (ιδιωτικός τομέας). Ξεπαγώνουν από 1-1-2024 οι τριετίες και τα επιδόματα προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα. Θα ισχύουν:

α) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου που είχε προσληφθεί πριν από τις 14-2-2012, όπως η προϋπηρεσία αυτή είχε διαμορφωθεί στις 14-2-2012, οπότε και ανεστάλη. Η συμπλήρωσή της συνεχίζεται μετά την 1-1-2024.

β) Η προϋπηρεσία κάθε εργαζομένου που προσλήφθηκε μετά τις 14-2-2012 αρχίζει να συμπληρώνεται μετά την 1-1-2024.

γ) Ειδικώς για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας σε όσους εργαζομένους αμείβονται με τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό ή ημερομίσθιο, ως χρόνος προϋπηρεσίας αναγνωρίζεται ο χρόνος εξαρτημένης σύμβασης ή σχέσης εργασίας που έχει διανυθεί σε οποιονδήποτε εργοδότη και σε οποιαδήποτε ειδικότητα πριν από τις 14-2-2012 και μετά την 1-1-2024.

Η προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας καθορίζεται ως εξής:

α) Για τους υπαλλήλους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά σε ποσοστό 30% για προϋπηρεσία εννέα ετών και άνω.

β) Για τους εργατοτεχνίτες με εξαρτημένη σχέση εργασίας, σε ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία δεκαοκτώ ετών και άνω.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

 1. ΠΑΡΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΚΑΙ ΤΡΕΧΑ ................ ΟΠΙΣΘΟΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΓΟΥΡΛΟΜΑΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Όταν γράφετε άρθρα οφείλετε να γράφετε και τα έως σας σε τι ποσοστό των στελεχών αναλογεί...απλά λέω, γιατί δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις...

  π.χ. ένας νέος χωρίς παιδιά, θέση ευθύνης και επίδομα παραμεθωρίου θα πάρει μετά από 10 χρόνια που δεν έχει δει καμία αύξηση 70 + 15 ευρώ μεικτά!!!

  Ξοδευτήκατε!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΜΕ 2 ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ 32 ΕΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΞΗΣΗ 90 ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΕΥΡΩ....ΟΛΑ ΚΑΛΑ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχεις ανάγκη εσύ. Σε 3 χρόνια παίρνεις σύνταξη και εφάπαξ. Αλίμονο σ εμάς τους υπόλοιπους που θα συνεχίσουμε σε αυτό το τοξικό περιβάλλον που κυριαρχείται από καρεκλοκένταυρους χωρίς σεβασμό για το προσωπικό. Όταν θα πέσουν οι πρώτες μηνύσεις όμως θα παρακαλάνε!

   Διαγραφή
 4. Όποιος πάρει 30% πραγματική αύξηση,να βγάλει φωτογραφία και να την στείλει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σιγά την αύξηση...μας δουλεύετε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αν δεν εισαι υψηλοβαθμος πολυτεκνος παραμεθοριας περιοχης...μηδεν εις το πηλικιον που ελεγε και ο Τζεφρεη.Επαναφορα δωρων εορτων επιδοματος θερινης αδειας και νεο μισθολογιο και κομμενα τα ξεροκομματα.-

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ότι μας δώσετε καλοδεχουμενο είναι! Να ξέρετε ότι βρισκόμαστε σε άθλια οικονομική κατάσταση.....................................

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Δεν αξίζει πραγματικά να ασχολείται κανείς σοβαρά με αυτό το "κάτι σαν χώρα". Χρεοκόπησε πριν μια 15ετια οριστικά σε όλους τους τομείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή