Οι ΗΠΑ ρίχνουν 125 εκατομμύρια δολάρια για εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων της Ελευσίνας

Οι ΗΠΑ ρίχνουν 125 εκατομμύρια δολάρια για εκσυγχρονισμό των ναυπηγείων της Ελευσίνας

Δημιουργία κόμβου προμήθειας κρίσιμης ενέργειας στη Μεσόγειο

ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΚΑΣΙΑΜΗΣ

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της U.S. International Development Finance Corporation (DFC) Scott Nathan υπέγραψε σήμερα συμφωνία χρηματοδότησης για δάνειο 125 εκατομμυρίων δολαρίων στην ONEX Elefsis Shipyards and Industries (ONEX) για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του ναυπηγείου Ελευσίνας κοντά στην Αθήνα.

Η χρηματοδότηση DFC θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός στρατηγικά κρίσιμου κόμβου θαλάσσιου και ενεργειακού εφοδιασμού για την περιοχή, επεκτείνοντας την ικανότητα του ναυπηγείου να εξυπηρετεί πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), προωθώντας την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, δημιουργώντας νέες τοπικές θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας μέσω μιας διαφανούς, υψηλής ποιότητας επένδυσης.

«Η επένδυση της DFC στο ναυπηγείο Ελευσίνας θα αναπτύξει έναν κόμβο θαλάσσιου και ενεργειακού εφοδιασμού που θα δημιουργήσει καλές τοπικές θέσεις εργασίας εδώ στην Ελλάδα και θα βοηθήσει τη χώρα και την περιοχή να εξαρτώνται λιγότερο από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της DFC, Scott Nathan. «Η DFC είναι περήφανη που προωθεί αυτό το έργο υποδομής υψηλής ποιότητας που θα δημιουργήσει πιο αξιόπιστη πρόσβαση στην ενέργεια και θα προωθήσει μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη και ευημερία για τους εταίρους μας σε όλη την περιοχή» πρόσθεσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Nathan συνάντησε τον Έλληνα Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστα Σκρέκα και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Γιώργο Τσούνη στο ναυπηγείο για την τελετή υπογραφής. Με την υποστήριξη DFC, η ONEX θα επεκτείνει την ικανότητα του ναυπηγείου να επισκευάζει και να αναβαθμίζει πλοία, ιδιαίτερα πλοία που εξυπηρετούν τον κοντινό τερματικό σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Αυτό θα προωθήσει την αυξημένη πρόσβαση σε αξιόπιστη, ασφαλή ενέργεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, επεκτείνοντας υποδομές υψηλής ποιότητας για την υποστήριξη της διαφοροποίησης του εφοδιασμού LNG για την περιοχή - ένα κρίσιμο εγχείρημα εν μέσω των προσπαθειών της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την περιφερειακή ενεργειακή πρόσβαση.

Το ναυπηγείο βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία κοντά σε πολλές βασικές οδούς εμπορίου φυσικού αερίου. Η ONEX θα χρησιμοποιήσει τη χρηματοδότηση DFC για να μετατρέψει το ναυπηγείο σε κόμβο εφοδιασμού ενέργειας που θα υποστηρίζει τις ναυτιλιακές λωρίδες LNG στη Μεσόγειο και το Αιγαίο και υποστηρίζει τους στόχους της Ελλάδας για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η επένδυση της DFC προβλέπεται να επεκτείνει την ικανότητα του ναυπηγείου να εξυπηρετεί έως και 200 πλοία ετησίως. Επιπλέον, οι νέες εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν ηλιακό πάρκο ισχύος 30 MW για την παροχή ενέργειας στο ναυπηγείο και στο τοπικό δίκτυο. Οι αναβαθμίσεις θα περιλαμβάνουν την επαναχρησιμοποίηση μέρους της ναυπηγικής υποδομής για την κατασκευή και συναρμολόγηση ανεμογεννητριών.

Αυτή η επένδυση προάγει τη δέσμευση του Προέδρου Μπάιντεν και της G7 για ενίσχυση της παγκόσμιας υποδομής μέσω επενδύσεων με γνώμονα τις αξίες, υψηλών προδιαγραφών και διαφανών.

ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια