Διπλή αύξηση στα μερίσματα 50.000 Αποστράτων ΜΤΣ–Πληρώνονται τα «έξτρα» μερίδια αναδρομικά από 1/1/23 (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Διπλή αύξηση στα μερίσματα 50.000 Αποστράτων ΜΤΣ–Πληρώνονται τα «έξτρα» μερίδια αναδρομικά από 1/1/23 (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Σε συνέχεια της αποκλειστικής μας ανάρτησης ΕΔΩ, σχετικά με την πληρωμή των έξτρα μεριδίων, η οποία επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις ανακοινώσεις του ΜΤΣ την 06/11/2023, σας γνωστοποιούμε το παρακάτω σημερινό (08/11/2023) άρθρο του Ε.Τ.:

Αύξηση που κυμαίνεται από 41 ευρώ έως 102 ευρώ μηνιαίως θα λάβουν στα μερίσματα και την ειδική ενίσχυση μηνός Δεκεμβρίου 2023 50.000 περίπου απόστρατοι του Στρατού Ξηράς και της ΕΛ.ΑΣ.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 08/11/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Η αύξηση θα πληρωθεί στις 29 Νοεμβρίου 2023 και προέρχεται από ψηφισμένη διάταξη νόμου με την οποία χορηγούνται από 4 έως 10 μερίδια επιπλέον στους απόστρατους που λαμβάνουν μερίσματα από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού.

Η αναπροσαρμογή των μεριδίων τους προβλέφθηκε στο άρθρο 29 του νόμου 5018/2023. Η διάταξη εφαρμόζεται τώρα από το ΜΤΣ.

Τα «έξτρα» μερίδια θα προστεθούν στα υφιστάμενα μερίδια του μερίσματος και στα μερίδια της ειδικής οικονομικής ενίσχυσης (ΕΚΟΕΜΣ).

Δικαιούχοι των έξτρα μεριδίων είναι οι στρατιωτικοί που αποστρατεύθηκαν έως τον Δεκέμβριο του 2016 με βαθμό ταξίαρχου και άνω. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΜΤΣ, για την αναπροσαρμογή των μεριδίων δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν διοικητικές αποκαταστάσεις (άρθρου 20 παρ. 2 του Ν.1545/85).

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση αφορά όσους κατά την αποστρατεία τους είχαν βαθμό Tαξιάρχου και άνω. Δεν θα πάρουν έξτρα μερίδια όσοι αποστρατεύτηκαν με χαμηλότερο βαθμό και αποκαταστάθηκαν σε υψηλότερο στη συνέχεια.

Τα μερίσματα προσαυξάνονται ανάλογα με το βαθμό αποστρατείας ως εξής:

κατά 10 μερίδια για Aρχηγούς ΓΕΕΘΑ,

κατά 9 μερίδια για Aρχηγούς ΓΕΣ, πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.,

κατά 8 μερίδια για Γενικούς Επιθεωρητές Στρατού και Διοικητές Στρατιάς και αντίστοιχους πρώην Χωροφυλακής και ΕΛ.ΑΣ.,

κατά 6 μερίδια για Αντιστράτηγους,

κατά 5 μερίδια για Υποστράτηγους,

κατά 4 μερίδια για Ταξίαρχους.

Τα μερίδια υπολογίζονται με βάση τα έτη υπηρεσίας και χιλιοστά ανάλογα με τα έτη και το βαθμό για απόστρατους έως το 2016. Η τιμή του κάθε μεριδίου από το ΜΤΣ είναι στα 5,1524 ευρώ. (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

Για παράδειγμα, Υποστράτηγος με 31 έτη, που αποχώρησε έως τον Δεκέμβριο του 2016, παίρνει 29 μερίδια και το μηνιαίο μέρισμα ανέρχεται σήμερα στα 145 ευρώ. Άλλα τόσα (145 ευρώ) εισπράττει από τον Ειδικό Κλάδο Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού (ΕΚΟΕΜΣ), οπότε συνολικά λαμβάνει 290 ευρώ.

Με την αύξηση τα μερίδιά του θα αυξηθούν κατά 5 και θα γίνουν 34 τόσο για το μέρισμα όσο και για το ΕΚΟΕΜΣ (το ΕΚΟΕΜΣ ενδέχεται να παίρνει και λιγότερα μερίδια). Η αύξηση που θα λάβει θα είναι διπλή με 5 επιπλέον μερίδια στο μέρισμα και σχεδόν άλλα 5 στην ειδική ενίσχυση. Με τα έξτρα μερίδια θα λαμβάνει 341 ευρώ με αύξηση κατά 51 ευρώ.

Επειδή η αύξηση ισχύει από 1ης/1/2023, ο απόστρατος δικαιούται αναδρομικά 612 ευρώ, τα οποία θα πληρωθεί μαζί με το αυξημένο μέρισμα μηνός Δεκεμβρίου που καταβάλλεται στις 29 Νοεμβρίου 2023.

Κατά ανάλογο τρόπο θα δουν αυξήσεις και δεκάδες χιλιάδες απόστρατοι με βαθμό ταξίαρχου και άνω.

Τα νέα ποσά, ανάλογα με τα έξτρα μερίδια που παίρνει ο κάθε βαθμός, παρουσιάζονται στον αναλυτικό πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Για παράδειγμα:

Απόστρατος με 35 έτη που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ θα πάρει 10 επιπλέον μερίδια σε μέρισμα και περίπου άλλα 10 στο ΕΚΟΕΜΣ, δηλαδή 20 στο σύνολο. Σήμερα λαμβάνει 408 ευρώ μηνιαίως από μέρισμα και ειδική ενίσχυση και με τα 10+10 επιπλέον μερίδια παίρνει αύξηση 102 ευρώ και από τον Δεκέμβριο θα λαμβάνει 510 ευρώ, ενώ τα αναδρομικά της αύξησης που θα πάρει ανέρχονται στα 1.224 ευρώ.

Αντιστράτηγος με 33 έτη θα πάρει 6 επιπλέον μερίδια σε μέρισμα και περίπου 6 στο ΕΚΟΕΜΣ, δηλαδή 12 στο σύνολο. Σήμερα λαμβάνει 348 ευρώ μηνιαίως από μέρισμα και ειδική ενίσχυση και με τα 12 επιπλέον μερίδια παίρνει αύξηση 61 ευρώ και από τον Δεκέμβριο θα λαμβάνει 409 ευρώ, ενώ τα αναδρομικά της αύξησης που θα πάρει ανέρχονται στα 734 ευρώ.

Απόστρατος ταξίαρχος με 35 έτη θα πάρει 4 επιπλέον μερίδια σε μέρισμα και 4 στο ΕΚΟΕΜΣ, δηλαδή 8 στο σύνολο. Σήμερα λαμβάνει 276 ευρώ μηνιαίως από μέρισμα και ειδική ενίσχυση και με τα 8 επιπλέον μερίδια παίρνει αύξηση 41 ευρώ και από τον Δεκέμβριο θα λαμβάνει 317 ευρώ, ενώ τα αναδρομικά της αύξησης που θα πάρει ανέρχονται στα 490 ευρώ.

Διευκρινίζεται ότι στο ΕΚΟΕΜΣ ενδέχεται να είναι και λιγότερα τα μερίδια λόγω διαφορετικού τρόπου υπολογισμού.

Τα ποσά για τους απόστρατους

Κλικ για μεγέθυνση:

Σε όσους καθίστανται μερισματούχοι του Ταμείου από την 1η.1.2017 και έπειτα, ο αριθμός των μεριδίων για τον υπολογισμό του μερίσματός τους προσδιορίζεται από τον βασικό μισθό του μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας στην οποία υπάγονται κατά την έξοδό τους από την υπηρεσία. [ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ]

ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Τις αυξήσεις ανακοίνωσε επίσημα τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου η Διοίκηση του ΜΤΣ. Για το μέρισμα αναφέρεται ότι με το μέρισμα του Δεκεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί η αναπροσαρμογή των μεριδίων στους μερισματούχους Δεκεμβρίου 2016, σε εφαρμογή του άρθρου 29 του Ν. 5018/23, με αναδρομικότητα από 1ης Ιανουαρίου 2023.

Η ίδια αύξηση ισχύει και για το ΕΚΟΕΜΣ, όπως αναφέρει η δεύτερη ανακοίνωση, ενώ επισημαίνεται ότι για την αναπροσαρμογή των μεριδίων δεν λαμβάνονται υπόψη τυχόν διοικητικές αποκαταστάσεις (άρθρου 20 παρ. 2 του Ν. 1545/85).

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

22 Σχόλια

  1. Ανακοίνωση ΕΚΟΕΜΣ και υπογράφεται από τον Γενικό Δντή του ΜΤΣ λες και δεν έχει Δντή ο ΕΚΟΕΜΣ. Ακατανόητα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι μιας και το ταμείο είναι εύρωστο δώστε χρήμα στους Στραταρχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί μόνον οι ανώτατοι έχουν δικαίωμα ,ρε δε πάτε να ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά τα λεφτά που τα βρήκαν; οι υπόλοιποι από ταξχο και κάτω δεν θα πάρουν τίποτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η απόλυτη ξεφτίλα συνεχίζεται λεφτά υπάρχουν για λίγους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο και να τους φτάνετε αυτοί θα λένε βρέχει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οτι ψηφιζουμε παιρνουμε ειτε πολιτικα ειτε ως ΕΑΑΣ. Εμεις αυτοπυροβολιομαστε και αυτοκτονουμε αφου μας παιρνανε για χαμηλο IQ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΔΩΑΣΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ (ΒΟΑ) ΣΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙΡΝΑΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ντροπή και μόνο ντροπή στους διοικούντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ντροπή εσείς μόνο στρατηγοί υπάρχουν κάντε το κλειστό κλαμπ ντροπή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κανένα έξτρα μέρισμα για τους υπόλοιπους ενόψει εορτών παίζει ή δεν υπάρχουν λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γιατί όσοι αποκαταστάθηκαν από την δικαιοσύνη και έλαβαν τον ανώτατο βαθμό δεν δικαιούνται αύξηση στα μερίδια.; Δεν θεωρούνται ισότιμοι των ομοιοβάθμων τους; Τι έννοια έχει τότε η αποκατάσταση; Οι αδικίες σε αυτό το κράτος αποτελούν τον κανόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ 5:32:00 από λάθος της υπηρεσίας (ΓΕΣ) δεν προήχθησα στον επόμενο βαθμό.Με μία απλή αίτηση, όχι δικαστήριο το τονίζω, προάχθηκα στον επόμενο βαθμό όπως όλοι οι συμμαθητές μου (ΣΜΥ). Δεν μου έδωσε το ΜΤΣ τα μερίσματα ούτε και ο ΕΛΟΑΣ τη διαφορά του εφάπαξ αναλόγως του βαθμού μου, διότι μου απάντησαν ότι αποκαταστάθηκα διοικητικά, σύμφωνα με τον Ν.1545/1985 άρθρο 20. Είναι να γελάς με αυτό το κράτος τελικά....

      Διαγραφή
    2. Να πάτε σε άλλο κράτος. Σας αποστρατευει η υπηρεσία που με τόσο σφοδρότητα υπερασπίζεστε και κινείστε νομικά εναντίον της . Εύγε.

      Διαγραφή
  13. Ο παραπάνω κύριος πρέπει να υπηρέτησε κατά πολλά έτη στο κρατίδιο ΥΕΘΑ , όπως στην Ιταλία υπάρχουν δύο κράτη, Το Βατικανό και οι υπόλοιποι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το δίκαιο θα ήταν να γίνει αναπροσαρμογη στα μερίδια όλων..γιατί αυτή η διάκριση???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όλα για τα μεγάλα...τσιράκια τους. Λες και οι υπόλοιποι απόστρατοι ανεξαρτήτου βαθμού ,δεν πλήρωναν τις κρατήσεις. Ε ρε ραβδί που τους χρειάζεται...τέλος πάντων,ας όψονται οι ανεγκέφαλοι που σχεδιάζουν πάντα αδικίες,τις οποίες θα πληρωθούν από το δίκαιο σύμπαν που όλα τα βλέπει.

      Διαγραφή
  15. Μια ζωή έτσι ήταν και θα είναι..γιατί να ντρέπονται αφού θα μπει ζεστό χρήμα στις τσέπες......οι παρακάτω ρε τ@@@@@ τι είναι;;;;;ρε ουουουουουουουστ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Το ΜΤΣ είναι τσιφλίκι των Στρατηγών; Ήθελα να ήξερα ποιος ήταν ο εισηγητής για την αναπροσαρμογή των μεριδίων μόνο στους Ανωτάτους. Η Πολιτική ηγεσία δεν βλέπει την αδικία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή