ΣAΣMY προς ΥΕΘΑ: Καλύψτε τα κενά στη ΣΜΥ λόγω «EBE»–Θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με αρχικό μισθό 1000€ για Μον. Λοχία

ΣAΣMY προς ΥΕΘΑ: Καλύψτε τα κενά στη ΣΜΥ λόγω «EBE»–Θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με αρχικό μισθό 1000€ για Μον. Λοχία

Ο ΣΑΣΜΥ (Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) θέλοντας να αναδείξει προβλήματα και παθογένειες που ταλανίζουν την οικογένεια των αποφοίτων ΣΜΥ, τα οποία επιδέχονται βελτίωσης με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία απέστειλε έγγραφο με θέμα «Αύξηση των εισακτέων στην Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) – Κάλυψη των κενών θέσεων- Δημιουργία παροχής κινήτρων» προς τον κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναλύοντας τους προβληματισμούς των μελών του και επισημαίνοντας ότι η βελτίωση του ενδιαφέροντος για την ΣΜΥ θα έρθει μέσα από την επίλυση χρόνιων παθογενειών που αφορούν ζητήματα οικονομικά, βαθμολογικής εξέλιξης ,στέγασης και αναβάθμισης της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης του Μόνιμου Υπαξιωματικού.

Αναλυτικά η επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ως ΣΑΣΜΥ(Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών) διαπιστώσαμε ότι λόγω και των μνημονιακών δεσμεύσεων υπάρχει μείωση των εισακτέων στην ΣΜΥ «Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών» την τελευταία δεκαετία. Επιπρόσθετα με την εισαγωγή της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής «ΕΒΕ» παρατηρήθηκε το φαινόμενο της δημιουργίας κενών θέσεων λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος.

Ειδικά την φετινή χρονιά, εκτός των άλλων προέκυψαν λόγω ΕΒΕ, 105 κενές στα «Όπλα», που δεν αναπληρώθηκαν. Διαπιστώσαμε επίσης μια μείωση του ενδιαφέροντος των νέων για την ΣΜΥ σε σχέση με την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για αντίστοιχες σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας.

Οι διαπιστώσεις αυτές σε συνδυασμό με τις αποστρατείες αλλά και τις εθελούσιες εξόδους (αιτήσεις παραίτησης) στελεχών ,έχουν επιφέρει μια σημαντική μείωση του προσωπικού προερχόμενων από την ΣΜΥ στο Στρατό Ξηράς.

Η μείωση αυτή εφόσον συνεχιστεί θα προκαλέσει αναπόφευκτα προβλήματα όχι μόνο στην κάλυψη κρίσιμων ειδικοτήτων αλλά και στο ΜΤΣ .Όλο και λιγότεροι θα πρέπει να καλύπτουν την απρόσκοπτη ανατροφοδότηση του ΜΤΣ ώστε αυτό να μπορεί να χορηγήσει στο ίδιο ύψος τα μερίσματα των εν αποστρατεία στελεχών καθώς και μια σειρά επιδομάτων.

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι εισακτέοι σπουδαστές ανά έτος, πριν την εποχή των μνημονιακών δεσμεύσεων, ξεπερνούσαν κάποιες χρονιές και τον αριθμό 350. Τώρα ο αριθμός αυτών έχει μειωθεί κατά το ήμισυ.

Ως «Σύνδεσμος Αποφοίτων Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών» πιστεύουμε ότι η βελτίωση του ενδιαφέροντος θα έρθει μέσα από την επίλυση χρόνιων παθογενειών που αφορούν ζητήματα οικονομικά, βαθμολογικής εξέλιξης ,στέγασης και αναβάθμισης της παρεχόμενης ακαδημαϊκής εκπαίδευσης.

Με απόλυτο σεβασμό προς το πρόσωπό σας και με απολύτως θετική προαίρεση, η παρούσα παρέμβαση στοχεύει στο να αναδείξει όλες εκείνες τις, μη εμφανείς ίσως εξαρχής, παραμέτρους που διέπουν συγκεκριμένα ζητήματα, οι οποίες θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα σε μια νέα εποχή, με την οριστική αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν στο παρελθόν λόγο και της οικονομικής δυσπραγίας που περιήλθε η χώρα μας, και να αναληφθούν οι απαραίτητες κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε:

Να βρεθεί λύση αρχικά, για άμεση αναπλήρωση των 105 κενών θέσεων που προέκυψαν στη ΣΜΥ λόγω της «ΕΒΕ». Εάν αυτό δεν σταθεί ικανό να υπάρχει αρχικά αύξηση κατά 105 θέσεις για το έτος 2024.

Θεσμοθέτηση της αύξησης των εισακτέων στην ΣΜΥ στα πριν του μνημονίου επίπεδα.

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την υλοποίηση ενός γενναίου προγράμματος κατασκευής στρατιωτικών κατοικιών αλλά και χορήγησης χαμηλότοκων δανείων για ανέγερση κατοικιών με αναζήτηση κονδυλίων ακόμη και από το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας εξετάζοντας όλες τις ευκαιρίες που παρέχονται από το πρόγραμμα στεγαστικής πολιτικής της Ε.Ε «Εξάλειψη Αστεγίας έως το 2030».

Εξέταση και θεσμοθέτηση νέου μισθολογίου με ενίσχυση των απολαβών των χαμηλόβαθμων νεοεισερχόμενων στελεχών αποφοίτων ΣΜΥ με αρχικό καταβαλλόμενο μισθό που θα αγγίζει τα 1000 ευρώ για τον Μόνιμο Λοχία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στο αυξημένο κόστος ζωής(ειδικά στην αύξηση των ενοικίων που την τελευταία 5ετιά αγγίζει το 40%).

Εναρμονισμό της αποζημίωσης που λαμβάνουν οι σπουδαστές της ΣΜΥ με ότι ισχύει στις αντίστοιχες των ΣΑ.

Κατάθεση σχεδίου νόμου ώστε να γίνουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον κανονισμό λειτουργίας της ΣΜΥ (πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού με δημιουργία κοσμητείας κτλ) ώστε να ενταχθούν στην ανώτατη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης όπως προβλέφθηκε για τα τριετής φοίτησης κολέγια. Λαμβάνοντας υπόψη πάντα και την « Διακήρυξη της Μπολόνια», όπως έχει εξελιχθεί και διαμορφωθεί ως σήμερα. Εκεί ορίζεται ότι ο βασικός προπτυχιακός πανεπιστημιακός τίτλος σπουδών (bachelor) θα χορηγείται ύστερα από σπουδές διάρκειας 3 ετών.

Τροποποίηση του νομικού πλαισίου που αφορά την βαθμολογική εξέλιξη , που θα βασίζεται στην ίση μεταχείριση όλων των αποφοίτων ΣΜΥ, που δεν θα δημιουργεί εσωστρέφεια, και αποφοίτους δύο ταχυτήτων.

Αναμένοντας την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών από εσάς με δέσμευση και κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του 2024 παραμένουμε στην διάθεση σας για περαιτέρω ανάλυση των θέσεων μας.

H σχετική επιστολή του ΣΑΣΜΥ ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

9 Σχόλια

 1. (σχόλιο που δεν αφορά την παραπάνω ανάρτηση)
  Πως εκτυπωνουμε ενημερωτικά κυρίας σύνταξης ετών 2017,2018(2016 ,2015 κλπ)
  1) γράφουμε ΓΛΚ(enter)
  2) στον πίνακα που εμφανίζεται κλικ στο ΥΠΗΡΕΣΊΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
  3)στον πίνακα που εμφανίζεται κλικ στο ΠΡΟΣΩΠΟΠΟΙΗΜΈΝΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΣΗ (αριστερά στην μέση του πίνακα)
  4) μετά γράφω κωδικούς TAXIS και μετά κλικ στο ΣΥΝΔΕΣΗ.
  5)στον πίνακα που εμφανίζεται κλικ στο ΜΗΝΙΑΊΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΌ ΣΗΜΕΊΩΜΑ ΣΎΝΤΑΞΗΣ.
  6)Στον πίνακα που εμφανίζεται κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ μετά επιλέγω ΕΤΟΣ , ΜΗΝΑ και μετά κλικ στο Εμφάνιση Pdf οπότε έχουμε το σχετικό ενημερωτικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι θέσεις θα καλυφθούν από πτυχιούχους ΕΠΟΠ. Θα ενισχυθεί έτσι ο θεσμός των σμυ αφού θα συμπεριλάβει στελέχη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όχι ΙΕΚ που βγαίνουν από την δεξαμενή της σμυ. .Αναβάθμιση θέλατε, αναβάθμιση πήρατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν σε προβληματίζει που υπάρχουν άνθρωποι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως λες, οι οποίοι θέλουν να πάρουν θέση αποφοίτων ΙΕΚ? Κάτι δεν κολλάει.

   Διαγραφή
 3. Από την στιγμή που μπαίνουν με πανελληνιες εξετάσεις και τα μόρια που χρειάζονται είναι σχεδόν κοντά στης στρατιωτικές σχολές αξιωματικών θα πρέπει να θεωρούνται πανεπιστημιακές τουλάχιστον 3τοβαμθιας εκπαίδευσης αυτό θεωρείτε αναβάθμιση και όχι μόνο τον τρίτο χρόνο που βάλανε τα παιδιά αυτά διάβασαν και έκαναν έξοδα σε φροντιστήρια για να περάσουν επόμενος δικαιοστετα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ρε φίλε, εδώ και 5 λεπτά πονάνε τα μάτια μου. Τόσο έκανα να καταλάβω τί γράφεις σε 10 γραμμές.

   Διαγραφή
  2. Η πανεπιστημιακή εκπαίδευση έχει συγκεκριμένα στάνταρτ που τα ΑΣΣΥ δεν τα πλησιάζουν στο ελάχιστο. Εξάλλου ο στρατός έχει στελέχη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (περίπου) οπότε αυτό που χρειάζεται είναι κατώτερα στελέχη για τις χειρονακτικές και τεχνικές εργασίες. Κακώς έχουν πάει τίς σχολές ΑΣΣΥ στα τρία χρόνια, όπως κακώς φτάνουν μέχρι τον βαθμό του συνταγματάρχη . Μέχρι λοχαγός και αυτό υπό προϋποθέσεις θα έπρεπε να συμβαίνει. Η άλλη λύση καθολική εφαρμογή του αμερικανικού συστήματος με διαχωρισμό αξιωματικών και υπαξιωματικών.

   Διαγραφή
 4. Όχι αύξηση δεν χρειάζονται οι Στρατιωτικοί γιατί θα δώσετε ψίχουλα. Δωρεάν στέγαση για όλους όμως. Έχετε τα guts?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μονο αν θεσπίσει την 30ετια ώστε να φεύγουν όλοι αυτοί οι Τχες,Ανχες ,Σχές με 31-35 έτη, οι οποίοι κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 3Κ έκαστος χωρίς να προσφέρουν απολύτως τίποτα. Όλοι τους βλέπουμε και κατανοούμε ακριβώς τι εννοώ με τη λέξη δεν προσφέρουν. Μόνο τότε θα ανοίξει δημοσιονομικος χώρος για να αυξηθεί ο μισθός του Μ.Λχια ,του νέου ΕΠΟΠ, του Ανθλγου από ΣΣΕ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. ΚΑΝΤΕ ΣΩΜΑ ΥΠΞΚΩΝ ΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ ΚΑΙ ΜΠΟΝΟΥΣ
  ΜΗΝ ΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΤΟΝ ΕΠΟΠ ΜΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΕΜΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΣΕ. ΑΛΛΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑς

  ΑπάντησηΔιαγραφή