Έρχονται 40 έτη πραγματικής υπηρεσίας-Νέο μισθολόγιο με μειώσεις-Ν/σ για Ενοποίηση Μ.Τ. ΕΔ – Τι αναφέρει η ΠΟΕΣ

Έρχονται 40 έτη πραγματικής υπηρεσίας-Νέο μισθολόγιο με μειώσεις-Ν/σ για Ενοποίηση Μ.Τ. ΕΔ – Τι αναφέρει η ΠΟΕΣ

Η ΠΟΕΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μια ακόμα φορά, προειδοποιώντας για δυσμενή μέτρα που βρίσκονται ήδη καθ' οδόν για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς και καλεί σε συστράτευση για την αντιμετώπιση του επικείμενου Αρμαγεδδώνα, όπως τον χαρακτηρίζει, ο οποίος αναμένεται να χτυπήσει σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας των στελεχών των ΕΔ: οικονομικά, ασφαλιστικά, σταδιοδρομικά, συνταξιοδοτικά κλπ. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται με την ανακοίνωση, έχει διαπιστωθεί ότι αρκετά μέτρα έχουν βρει υποστηρικτές κατά το παρελθόν και το ερώτημα που θέτει είναι αν η υποστήριξη αυτών των θέσεων ήταν εσφαλμένη, προϊόν άγνοιας ή σκόπιμη.

Προειδοποιεί και υπενθυμίζει τα παρακάτω:

• Στα εν όψει υπάρχει σχέδιο για αλλαγή του υφιστάμενου σταδιοδρομικού νόμου με αύξηση πραγματικών ετών υπηρεσίας κατά πέντε (5) έτη και συγκεκριμένα από τα 35 που ισχύει, στα 40.

Επακόλουθο του ανωτέρω νόμου θα είναι οι επιμηκύνσεις των ετών παραμονής σε συγκεκριμένους βαθμούς, για όλες τις προελεύσεις και υφιστάμενες καταστάσεις (και προφανώς με κάποια οριζόντια γραμμή), με όλα όσα αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Εξυπακούεται ότι τα υφιστάμενα προβλήματα των ηλικιακών ορίων που σχετίζονται με το ΝΔ 445/1974 αναμένεται να οξυνθούν.

• Προγραμματίζεται νέο μισθολόγιο στο πνεύμα της «‘‘προσαύξησης’’ στο επίδομα ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας» προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση και με το νέο σταδιοδρομικό πλαίσιο. Εν λόγω μισθολόγιο αναμένουμε να φέρει ονομαστικές (μικτές) αυξήσεις με πραγματικές μειώσεις (έμμεσες και άμεσες), ακριβώς όπως έγινε και με την προαναφερθείσα «προσαύξηση».

• Αναμένεται (πιθανώς σύντομα) η κατάθεση νόμου που θα επιχειρεί να ενοποιήσει τα Μετοχικά Ταμεία σε ένα, συνδυάζοντας δύο αιτήματα: αφενός συγκεκριμένους φορείς αποστράτων που ζητάνε ενοποίηση, αφετέρου την έτερη Ομοσπονδία που ζητάει επικουρική ασφάλιση. Εν λόγω αιτήματα σχετίζονται διότι ο ν.4808/2021 δεν αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να συνδυαστεί η μετοχική σχέση με την επικουρική σύνταξη. Προς αποφυγή παρερμηνειών και επειδή ήδη καλλιεργείται η προπαγάνδα ότι με την ενοποίηση θα ωφεληθούν τα στελέχη του ΣΞ τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ΕΛΟΑΣ και το ΒΟΕΑ, γνωρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι, σύμφωνα με όσα διαφαίνονται, οι μόνοι που μετά βεβαιότητας δεν πρόκειται να ωφεληθούν θα είναι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί λόγω της μη εισέτι επίλυσης των παθογενειών που επί σειρά ετών φέρονται να ταλαιπωρούν το ΜΤΣ.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή με τους φορείς στο πλαίσιο της ψήφισης του ν.5036/2023 του Υπ. Οικονομικών, ο πρόεδρος της έτερης Ομοσπονδίας εξέφρασε ρητά θέση υπέρ του κατακερματισμού (άρα κατάργηση) του Επιδόματος Στόλου, υπεραμυνόμενος με αυτό τον τρόπο των έμμεσων περικοπών που υπέστη το προσωπικό του ΠΝ, αντί να συνταχθεί με την ΠΟΕΣ απαιτώντας τη θέσπιση πρόσθετων επιδομάτων.

Κατά τους προηγούμενους μήνες και πριν την ψήφιση του ν.4997/2022 (άρθρο 23), η έτερη Ομοσπονδία ζητούσε επιτακτικά τη θέσπιση ασφάλισης 5 ετών στο διπλάσιο, δήθεν διότι δεν υπήρχε σχετική πρόνοια. Αυτό φυσικά ήταν αναληθές διότι το πρόβλημα είχε επιλυθεί με το άρθρο 11 του ν. 4609/2019, το οποίο όμως δεν εφαρμοζόταν. Τελικώς η ευεργετική διάταξη του νόμου αντικαταστάθηκε με δυσμενέστερη.

Μια ακόμα πάγια απαίτηση της εν λόγω Ομοσπονδίας είναι η έκδοση ΠΔ για εναρμόνιση των ημερησίων αποζημιώσεων για εκτέλεση υπηρεσίας υπό τους ιδιαίτερα δυσμενείς όρους του μνημονιακού νόμου 4336/2015, ο οποίος αυστηροποιεί τις συνθήκες και ελαχιστοποιεί του δικαιούχους.

Προσφάτως, ως αποκαλύψαμε, η έτερη Ομοσπονδία νομιμοποίησε διά της δημοσιοποιήσεως ένα κυριολεκτικώς ανύπαρκτο non paper αναφορικά με το μείζον πρόβλημα των πρόωρων αποστρατειών των ΕΠΟΠ, το οποίο ατυχώς κατέστησε ως «πρόταση» στο τραπέζι των συζητήσεων.

Διαφαίνεται ότι εξακολουθεί να παραμένει η πάγια θέση της έτερης Ομοσπονδίας για δημιουργία Σώματος Υπαξιωματικών (όχι με την υφιστάμενη έννοια), το οποίο διά της δημιουργίας Πανεπιστημίου ΕΔ θα σηματοδοτήσει την κατάργηση όλων των ΑΣΣΥ. Εν λόγω απόφαση, εάν υλοποιηθεί από την πολιτική Ηγεσία, θα συμπαρασύρει συνολικά τους Υπαξιωματικούς (ιδίως εν όψει σχεδιαζόμενου σταδιοδρομικού νόμου) ανεξαρτήτως προελεύσεως με όσα αυτό συνεπάγεται, όπως το μισθολόγιο που είναι συνδεδεμένο με τη σταδιοδρομία.

Αναφορικά με την απασχόληση στρατιωτικών στον ΕΦΚΑ, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το αίτημα της έτερης Ομοσπονδίας για διάθεση (γενικώς) εξειδικευμένου προσωπικού, δήθεν για την «αμεσότερη εκκαθάριση των συσσωρευμένων Στρατιωτικών συντάξεων», βάζοντας με αυτό τον τρόπο πλάτη στην ανεξέλεγκτη απασχόληση των στρατιωτικών σε οποιοδήποτε κενό του κρατικού μηχανισμού, όταν η υποστελέχωση στις ΕΔ δεν αποτελεί τωρινό φαινόμενο.

Υπενθυμίζουμε δε, ότι κατά το παρελθόν η έτερη Ομοσπονδία είχε ζητήσει την επέκταση εφαρμογής του μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε περισσότερους εργαζόμενους στο πλαίσιο «ισότιμης» αντιμετώπισης, ενέργεια που όπως όλοι θυμόμαστε οδήγησε σε απολύσεις οι οποίες απετράπησαν στις ΕΔ κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή λόγω απόφασης του ΣτΕ που αφορούσε «τρίτους».

Υπενθυμίζουμε τέλος, την απόρριψη του «δικαστικού ακτιβισμού» και κατ’ επέκταση την εναντίωση στις διεκδικήσεις των δεδουλευμένων και των δικαιωμάτων μας, ως είχε σχολιαστεί με άνευ ημερομηνίας ανακοίνωση του Προέδρου της έτερης Ομοσπονδίας, ενώ είχε υποστηριχθεί με παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων που είχαν εκφράσει την ευαρέσκειά τους την αποτροπή του προσωπικού. Εν λόγω θέση ουδέποτε αναιρέθηκε ρητώς αν και αναγνωρίζουμε ότι υφίστανται σημάδια σιωπηρής μεταστροφής της, ακολουθώντας την ΠΟΕΣ στο δρόμο των δικαστικών διεκδικήσεων.

Θεωρούμε αναμενόμενο η Κυβέρνηση να επιχειρεί να ασκεί την οικονομική της πολιτική έμμεσα ή άμεσα εις βάρος των στελεχών των ΕΔ. Το έχει δηλώσει ανοικτά εξάλλου. Υπενθυμίζουμε δε, ότι κατά το παρελθόν έχουμε αποκαλύψει ότι, στο πλαίσιο των αδιαμφισβήτητων οικονομικών στενοτήτων, η κυβέρνηση κάνει διαρκώς διαχείριση δαπανών εκ των έσω (βλ. απολύσεις προσωπικού για να προσληφθεί νέο, υπέρμετρες περικοπές που βαφτίζονται «παροχές», αυξανόμενη μη / πλημμελώς αποζημιούμενη εργασία, μη αναγνώριση υπερωριών κλπ). Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε είναι να υπάρχουν στρατιωτικοί που βάζουν πλάτη στον ήδη υλοποιούμενο γενικότερο Αρμαγεδδώνα και μάλιστα με επίσημες τοποθετήσεις.

Η σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕΣ:

Δημοσίευση σχολίου

34 Σχόλια

  1. Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ Ε.Δ ΕΜΙΛΗΣΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.ΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΝ ΜΕ ΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Ε.Δ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟ ΓΕΕΘΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΠΡΟΚΟΠΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενοποίηση χθες ν αρχίσει το φαγοπότι ερχόμαστε σαν ακρίδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κασελακης με τον τεηλορ θα τα αλλάξουν όλα μην ανησυχείτε. Θα φάμε με χρυσά κουταλιά και θα φεύγουμε και στα 25 έτη όπως παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς το παρόν ούτε με χρυσά κουτάλια τρως ούτε στα 25 φεύγεις

      Διαγραφή
  5. Κατ'αρχήν,να ισχύσει το αυτό και για τους αξιωματικούς εκ ΣΣΕ(μοντέλου Αμερικής).Και κατά δεύτερο,τα "φιλιά της ζωής" στα ταμεία θα τελειώσουν-αν δεν είν' αυτό το τελευταίο(πόσο να μεγαλώσουν το χρόνο υπηρεσίας???50 χρόνια???!!!)....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατ'αρχήν, κατ'αρχάς μικρέ αγραμματούλη, μετά συζητάς για την ΣΣΕ!

      Διαγραφή
    2. Ισχύει δες τους εοθ σχες κάθονται ως τα 60τους,αφου γλυψουν κάθε χρόνο παπάδες πολιτικούς και στρατηγούς μη τυχόν και πάρουν πόδι και χάσουν το 2χιλιαρο

      Διαγραφή
    3. Φίλε 1:06, είναι πραγματικά καταρχήν. 12000 μόρια μην ξεχνιόμαστε

      Διαγραφή
    4. Βρε "φίλε", είναι κατ'αρχάς, διότι μετά "κοτσάρει" και ένα "κατά δεύτερο", οπότε όντως είναι πραγματικά αγράμματος. LoL 😂😂😂

      Διαγραφή
    5. 1:06:00 μ.μ.έλα σειρά,είμ΄ο αγραμματούλης που ανέφερες.Άντε να παρεδεχτώ το λάθος,παραδέχεσαι κι εσύ όμως ότι αν έμπαινες στο σύστημα αξιολόγησης των αξκων των US,θα σε κάναν υπάξ στα πρώτα 5 χρόνια???

      Διαγραφή
  6. Τα ταμεία ούτε σώνονται τόσο εύκολα,ούτε θα εξυγιανθούν με μια σπασμωδική κίνηση.Η χώρα μας πλέον δεν παράγει τον πλούτο ωστε να συντηρηθούν άλλα βασικότερα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγωνιώ για δύο θέματα: πρώτον: άν θα γίνει πρόταση να πάνε όλα τα Ταμεία στον ΕΦΚΑ και δεύτερον αν θα γίνουν μελέτες ενοποίησης με χαρακτηρισμό ΑΠΟΡΡΗΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Επιτέλους θα φάμε μερίσματα φρεγάτες και φ35.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να καταργηθεί το ΜΤΣ να εκποιήσουν τα πάντα μέχρι και τα πόμολα να επιστρέψουν τα χρήματα μας δε θέλουμε ούτε μερίσματα ούτε τίποτα. Δε θα πληρώνουν οι μλκες οι ε.ε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ξέχασα θέλουμε και τα μερίσματα των ραφαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στο νέο διευρυμένο ΜΤ ποιος θα υπογράφει τις ανακοινώσεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλά πως γκεγκε αυτό? Μπουααχααχαχα. Εδώ τα ΕΜΘ θέλουν να φτάνουν στρατηγοί. Προβλέπω Στρατηγός ΕΜΘ και οι ΣΣΕ μέχρι Αρχιλοχιες. Μπουααααααχαχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολύ μπουαααχαχα και χαρουλες είσαι εσύ και ο κλαρουχος που ζει στο 2345μχ. Μπουχεσας κι εσύ και ο άλλος έτσι?

      Διαγραφή
  13. ρε είστε τρελοί ρε ;! τι νομίζατε είναι τα μνημόνια ; Μια δεκαετία και καθαρίσατε; ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΗΜΑΣΤΕ, ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ - ΔΕΝ ΣΩΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς 16 Οκτωβρίου 12:12. Θα θελες. Πιες και εσύ ένα βαρέλι με ξύδι. Δεν προκειτε ο πόθος σου να συμβεί ούτε το 2345 μ.χ. Θα βλέπεις Ανώτερους Ταγματάρχες, Αντισυνταγματαρχες και Συνταγματαρχες Ανώτερους Αξιωματικους από την ΣΜΥ και θα σαλεύει η βίδα. Ζήσε με τον πόνο σου. Μπουααααχαχαχχαχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. για σενα που βαζεις συνεχεια το Μπουααααχαχαχαχαχα σε ολες τις αναρτησεις σου εδω και καιρο παντου πρεπει βεβαιως να το κανεις επιτηδες δεν νομιζω οτι εισαι ΑΣΣΥ. Ειδαλλως εισαι για λυπηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η αριστεροστροφη ΠΟΕΣ δεν θα πρεπει να προβοκαρει την ΠΟΜΕΝΣ η οποια ΟΦΕΙΛΕΙ να απαντησει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Eγω προτεινω να μη δινουν συνταξη και να μη σε σε θαβουν στο τελος... να δουλευεις μεχρι να βογκηξεις σαν χελωνα που βατεβεται και να σε καινε απλα στη θεση που βρισκεσαι...τις σταχτες στον Καιαδα οσο πιο βαθια γινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Είναι λάθος η υποχρεωτική παραμονή στα 40 χρόνια υπηρεσίας, επειδή ο στρατός είναι κάτι το "διαφορετικό" από τα άλλα επαγγέλματα (δυσκολίες, υπηρεσίες, ξενύχτια, έχεις να κάνεις με τον κάθε τυχάρπαστο ανώτερο που νομίζει ότι είναι ο βασιλιάς Λουδοβίκος, ειδικά οι αξκοι ΑΣΕΙ λόγω νοοτροπίας από τις σχολές τους- όχι όλοι φυσικά), κάτι το οποίο δεν αντέχετε από κάποιους, δηλαδή η μείωση της ανθρώπινης προσωπικότητας. Επίσης μη ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει παράδοση (από ιδρύσεώς της στην νεότερη ιστορία), υπαξιωματικοί να μπορούν να εξελίσσονται σε αξιωματικούς π.χ. Κονδύλης, Πλαστήρας και πολλοί άλλοι. Εννοείται ότι με την πάροδο των χρόνων το μορφωτικό επίπεδο των αξιωματικών και αργότερα των υπαξιωματικών, είναι πολύ υψηλό, ειδικότερα μετά τη δεκαετία του 80. Όλες οι στρατιωτικές σχολές έχουν πολύ υψηλό επίπεδο. Προσωπικά θα έπρεπε να επιστρέψουμε στο καθεστώς της παραίτησης, με δυνατότητα σύνταξης από τα 25 έτη (άντε στα 30 το πολύ) λόγω των παραπάνω. Τέλος δε νομίζω ότι το ¨σύστημα¨ θα ήθελε υπαξιωματικούς με δυνατότητες όπως, π.χ. υπογραφής μεταθέσεων, επιθεωρήσεις σε μεγάλους σχηματισμούς, εκπαιδευτές σε σχολεία αξιωματικών κλπ (όπως ΗΠΑ). Μάλλον θέλουμε απλά τη μη εξέλιξη σε αξιωματικούς. Πως θα γίνει όμως αυτή η μετάβαση, αφού οι Ε.Δ. είναι σε όλα αξιωματικοκεντρικές, (βλέπε μισθολόγιο, δικαιώματα, καθήκοντα κλπ). Ίσως θα ήταν καλύτερα να καταργηθούν οι στρατιωτικές σχολές των υπαξιωματικών-στελεχών και να εισέρχονται στις Ε.Δ. μόνο ΕΠΟΠ που ούτως η άλλως εξελίσσονται μόνο ως υπαξιωματικοί. Το θέλουμε αυτό όμως? Τι ένοπλες δυνάμεις θα έχουμε μετά από αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ειναι λάθος Οι υπόλοιποι που δουλεύουν έως τα 67 και να δούμε (αγρότες οικοδόμοι οδηγοί κλπ κλπ τι είναι ....... Κορόιδα οι μ@λ@κες; Σταματήστε την κλάψα και δουλέψτε αλλιώς παραιτηθείτε!!!!!! Και πηγαίνετε να δουλέψετε στον πολλά υποσχόμενο ιδιωτικό τομέα

      Διαγραφή
    2. @ 19 4:56, στον ιδιωτικό τομέα (αγρότες, οικοδόμοι, οδηγοί κοκ) δουλεύουν και θα δουλεύουν αυτοί που δεν στρώθηκαν από τα 6 τους στο διάβασμα, αλλά τριγύρναγαν στις αλάνες και αυτοί που δεν είχαν τα κότσια να αντικρίσουν τις Στρατιωτικές Σχολές.
      Κανείς από εμάς δεν απαξιώνει τη δουλειά τους, αλλά τα τελευταία χρόνια παραέγινε το κακό με τις επιθέσεις τους σε αυτούς που δεν δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Αλήθεια, γιατί μπαίνεις στο blog;

      Διαγραφή
    3. 4:56:00 για ανώτατο σε κόβω,για να μιλάς με άνεση κι ευκολία για τα ιδιωτικά επαγγέλματα. Τη στιγμή,που αν είσαι ανώτατος,το πιο ψυχοφθόρο και κουραστικό είναι ο χρόνος υπηρεσίας έως του λχγού. Οι μεγάλες κουβέντες σειρά, λέγονται απ'αυτούς που δεν έχουν κάνει τα όσα λένε, συνήθως.

      Διαγραφή
    4. 4:56:00 μ.μ.τραβα να κλάψεις για το αεροθερμο που χάλασε κι σσ'τα αυτά, αυτά είναι γι'αυτούς που δουλεύουν όχι για σένα.

      Διαγραφή
    5. @ 19 4:56 Βρε λάλακα αγρότη ποια η σχέση σου με τις ώρες, μέρες, έτη που αναγκαστικά εργάζεται-συγκεντρώνει εν τέλει ο στρατιωτικός; (υπηρεσίες, ασκήσεις και προσφάτως στο συμμάζεμα της σκαταδούρας σας).

      Διαγραφή
    6. @19 4:56 Αν εσύ είσαι αμεταθετος γιατί έχεις καταγωγή από νησί ή από τον Εβρο ή είσαι κάπως βολεμένος δεν μπορείς να το παίζεις έξυπνος στους υπόλοιπους. Η διαφορά με αυτά τα επαγγέλματα που προανεφερες είναι τα ατελείωτα ξενύχτια οι ατελείωτες εκπαιδεύσεις με πραγματικά πυρά οι αμέτρητες μεταθέσεις με ότι επακολουθει τα ατελείωτα έξοδα σε ενοίκια μετακινήσεις και οικογενειακά με έσοδα σταθερά τόσα χρόνια 1000 ευρώ και τόσα άλλα που δεν αξίζει να σου πω γιατί θα χάσω το χρόνο μου μαζί σου....

      Διαγραφή
  19. Ερχόμαστε σαν διψασμένοι κοριοί σαν δράκοι του Κομόντο θα φάμε και το τελευταίο λεπτό του ευρώ.εφτασε η ώρα παιδιά.ντου από παντου

    ΑπάντησηΔιαγραφή