Κύπρος: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας (ΦΩΤΟ)

Κύπρος: Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας (ΦΩΤΟ)

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του σήμερα (08/09) ανήμερα της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Με τη δύναμη Του Κυρίου, της Υπεραγίας Θεοτόκου προστάτιδας της ΕΦ τη γενέθλια ημέρα της οποίας γιορτάζουμε σήμερα και των προστατών αγίων των όπλων μας, θα καταβάλω κάθε ικμάδα των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων μου για να ανταποκριθώ πλήρως στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου υπακούοντας στα κελεύσματα των ηρώων του έθνους και της ημικατεχόμενης πατρίδας μας», δήλωσε ο νέος Αρχηγός.

Ο νέος Αρχηγός, είχε συνάντηση στις 08.00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και ακολούθως έγινε η τελετή διαβεβαίωσης του, παρουσία της Προέδρου της Βουλής Αννίτας Δημητρίου και του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα.

Η στρατιωτική τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοικήσεως της Εθνικής Φρουράς θα λάβει χώρα σήμερα στις 18.00, στο Στρατόπεδο «Στέλιου Καλμπουρτζή» στον Δελίκηπο.

Ο Αντιστράτηγος, έδωσε τις πρώτες του ευχές ως Αρχηγός του ΓΕΕΦ, για τη Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων:

«Χρόνια Πολλά στην οικογένεια της Εθνικής Φρουράς. Στις γυναίκες και άντρες Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς, Στρατιώτες, Ναύτες και Σμηνίτες, στους Εφέδρους, Εθνοφύλακες και στο Πολιτικό Προσωπικό. Η Υπεραγία Θεοτόκος, Προστάτης και Οδηγός μας».

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Άμυνας, διόρισε τον Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα ως Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς προς αντικατάσταση του Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη».

Απευθυνόμενος στον Στρατηγό Γεώργιο Τσιτσικώστα ανέφερε ότι, με τη νενομισμένη διαβεβαίωση που μόλις συνυπογράψαμε, αναλαμβάνετε τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κύπρου, ενός Κράτους Μέλους της ΕΕ που σχεδόν το 37% του εδάφους της βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. «Η άρτια κατάρτιση, οι γνώσεις και οι εμπειρίες που κατέχετε, η πολύχρονη και διακεκριμένη υπηρεσία σας, η άρτια στρατιωτική και ακαδημαϊκή σας κατάρτιση, καθώς και οι διακρίσεις που πετύχατε, ήταν καθοριστικής σημασίας στη λήψη της απόφασης διορισμού σας στο ανώτατο αξίωμα της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς. Σας καλωσορίζω στην Κύπρο και σας εύχομαι από καρδιάς καλή και παραγωγική θητεία».

Ιερή υποχρέωση η διαφύλαξη του ύψιστου αγαθού της ασφάλειας

Πρόσεθεσε ότι από σήμερα, ανήμερα του εορτασμού της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων, ως Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αναλαμβάνετε την ιερή υποχρέωση διαφύλαξης του υψίστου αγαθού της ασφάλειας και προάσπισης της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Καλείστε, την ίδια στιγμή, ως Αρχηγός, να συμβάλετε στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Συνεχίζοντας το καθ΄ ομολογία σημαντικό έργο του προκατόχου σας, σας καλώ να εργαστείτε ανθρωποκεντρικά και σε πνεύμα συνεργασίας, με στόχο την εφαρμογή της πολιτικής της Κυβέρνησης στα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Αναμένω ότι, ανάμεσα σε πολλά άλλα, θα δώσετε προτεραιότητα στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στους χώρους φύλαξης, στρατωνισμού και εκπαίδευσης, στον εκσυγχρονισμό των νόμων και κανονισμών που διέπουν το στράτευμα, στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης, στην ενίσχυση του ηθικού και στη βελτίωση των εγκαταστάσεων διαβίωσης του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς».

Δεν έχω καμία αμφιβολία, σημείωσε, ότι, έχοντας βαθιά συναίσθηση των ευθυνών που σας ανατίθενται, αλλά και της πολυεπίπεδης εμπειρίας σας, με τη δική σας καθοδήγηση, η Εθνική Φρουρά θα ανταποκριθεί στο έπακρο στην εκπλήρωση της αποστολής της.

«Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο στην πατρίδα μας, με την κατοχή να συνεχίζει να υφίσταται για σχεδόν μισό αιώνα και τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις να επιχειρούν, όπως είδαμε πρόσφατα στην Πύλα, να επεκτείνουν το έδαφος υπό κατοχή και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα.

Την ίδια στιγμή, η ανάδυση νέων μορφών υβριδικού πολέμου, η γεωπολιτική αστάθεια, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση, ύψιστη ετοιμότητα και συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Και είμαι σίγουρος ότι η ανάγκη αυτή θα είναι υψηλά στις προτεραιότητές σας.

Με την ευκαιρία της σημερινής τελετής, θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω δημόσια τον απερχόμενο Αρχηγό Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, για την άριστη και εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε».

Ευγνωμοσύνη της Πολιτείας στον Στρατηγό Δημόκριτο Ζερβάκη

Ο Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκλήρωσε μια ευδόκιμη υπηρεσία 3,5 ετών. Συνέβαλε, ουσιαστικά, καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς, όπως επίσης στην ενίσxυση της αποτρεπτικής ικανότητας και της εξωστρέφειάς της.

«Επί αρχηγίας του Στρατηγού Ζερβάκη, στην Εθνική Φρουρά προωθήθηκαν και υλοποιήθηκαν σειρά σημαντικών μεταρρυθμίσεων οι οποίες βελτίωσαν το επίπεδο άμυνας και ασφάλειας και, παράλληλα, αναβάθμισαν τη θέση των Ενόπλων μας Δυνάμεων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οφείλουμε την ίδια στιγμή να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του Στρατηγού Ζερβάκη στη σύναψη στρατιωτικών συνεργασιών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, οι οποίες συνέβαλαν, ανάμεσα σε άλλα, καθοριστικά στην αποκόμιση σημαντικών εμπειριών για το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή μας και στην ανάδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στρατηγέ Ζερβάκη σας μεταφέρω την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας και του κυπριακού λαού για το έργο, το οποίο έχετε επιτελέσει μέσα σε πλαίσια πλήρους συνεννόησης και ύψιστου επαγγελματισμού.

Σας εύχομαι καλή επάνοδο στην Ελλάδα, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε καλό στη μετέπειτα πορεία σας.

Κύριε Αρχηγέ της Εθνικής Φρουράς, με φάρο το έργο των προκατόχων σας και συνοδοιπόρους το καθ’ όλα αξιόλογο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, συναισθανόμενος το μεγαλεπήβολο έργο που αναλαμβάνετε σε μια κατεχόμενη πατρίδα είμαι πεπεισμένος ότι η Εθνική Φρουρά, με τη δική σας αρχηγία και καθοδήγηση, θα αναβαθμιστεί και θα εκσυγχρονιστεί ακόμα περισσότερο και θα καταστεί ένας ισχυρός, ευέλικτος και αποτελεσματικός στρατός, με αποτρεπτική ισχύ και με προσωπικό που διαθέτει ικανότητες και ακμαίο ηθικό, έτοιμο να ανταποκριθεί με επιτυχία στις σημερινές προκλήσεις.

Σε αυτή σας την προσπάθεια, να είστε απόλυτα βέβαιος ότι, η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, όπως επίσης ο Υπουργός Άμυνας, θα βρισκόμαστε στο πλευρό σας, ως αρωγοί και συμπαραστάτες, συνδράμοντας με κάθε τρόπο στην προσπάθεια και το έργο σας.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και μια δημιουργική πορεία στην τιμητική, αλλά και συνάμα απαιτητική αποστολή που αναλαμβάνετε, επαναλαμβάνω, σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα».

Η δήλωση του νέου Αρχηγού

Από την πλευρά του ο νέος Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε ότι «έχοντας απόλυτη επίγνωση της υψίστης τιμής που μου επιφυλάχθηκε με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας να μου ανατεθούν τα καθήκοντα του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, αλλά και του χρέους που απορρέει από τον διορισμό μου έναντι στην κυπριακή κοινωνία και στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς του οποίου από σήμερα καλούμε να ηγηθώ, σας διαβεβαιώνω ότι αντιλαμβάνομαι πλήρως την έκταση και το βάρος της ευθύνης και είμαι έτοιμος να εκτελέσω με συνέπεια και σε απόλυτο βαθμό το έργο που μου έχετε ανατεθεί.

Αναγνωρίζω ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός και ούτε υφίσταται οποιαδήποτε περίοδος ανοχής ή μεταβατικού διαστήματος. Προς τούτο με τον προσήκοντα σεβασμό στο έργο των προκατόχων μου, σας αναφέρω ότι εργαζόμενος εντός του πλαισίου που καθορίζεται από τις πολιτικές σας κατευθύνσεις και σε αγαστή συνεργασία με τους επικεφαλής όλων των συνιστωσών ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είμαι απόλυτα έτοιμος να υλοποιήσω το έργο που μου έχετε αναθέσει με κύριο στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της μαχητικής ισχύος της ΕΦ μέσω της βέλτιστής και ορθολογικής αξιοποίησης των ανθρωπίνων πόρων που μας διατίθενται. Με τη δύναμη Του Κυρίου, της Υπεραγίας Θεοτόκου προστάτιδας της ΕΦ τη γενέθλια ημέρα της οποίας γιορτάζουμε σήμερα και των προστατών αγίων των όπλων μας, θα καταβάλω κάθε ικμάδα των ψυχικών και σωματικών δυνάμεων μου για να ανταποκριθώ πλήρως στις απαιτήσεις των καθηκόντων μου υπακούοντας στα κελεύσματα των ηρώων του έθνους και της ημικατεχόμενης πατρίδας μας».

ΠΗΓΗ: orthodoxianewsagency.gr

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. ακομα να βγαλουν κανα στρατηγο οι κυπριοι;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Άριστος Αξιωματικός με όλη τη σημασία της λέξεως!!!!! Καλή επιτυχία στο εργο του!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή