Ξεκινά αύριο η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των EΔ «Παρμενίων '23» σε όλη την Eλληνική Eπικράτεια

Ξεκινά αύριο η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των EΔ «Παρμενίων '23» σε όλη την Eλληνική Eπικράτεια

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ξεκινά αύριο 27 Σεπτεμβρίου η μεγαλύτερη εθνική, διακλαδική, άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων ’23» σε όλη την ελληνική επικράτεια και με αφορμή αυτό το γεγονός, πραγματοποιήθηκε χθες στο Αμφιθέατρο «Επισμηναγός(Ι) Δημήτριος Καμπέρος» η αρχική ενημέρωσή της.

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε παρουσία των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ΓΕΣ Αντιστρατήγου Άγγελου Χουδελούδη και ΓΕΝ Αντιναυάρχου Ιωάννη Δρυμούση ΠΝ.

Όπως έγινε γνωστό η άσκηση, η οποία σχεδιάσθηκε και διευθύνεται από το ΓΕΕΘΑ, θα διεξαχθεί το διάστημα από 27 Σεπτεμβρίου ως 4 Οκτωβρίου 2023 σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και κατά την διάρκεια της αρχικής ενημερώσεως παρουσιάστηκε η τακτική πλαισίωση και ο γενικός σχεδιασμός διεξαγωγής της.

Μιλώντας προς τους συμμετέχοντες στην ενημέρωση αυτή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρείχε κατευθύνσεις «…για την επιτυχή και ασφαλή διεξαγωγή της, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα συμπεράσματα και διδάγματα αντίστοιχων ασκήσεων προηγούμενων ετών και στην ρεαλιστική αντιμετώπιση των προσχεδιασμένων και έκτακτων επεισοδίων της άσκησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες», όπως σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα μείζονα εκπαιδευτική δραστηριότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, που διεξάγεται σε 24ωρη βάση, εκτός από το ΓΕΕΘΑ, τα Γενικά Επιτελεία, τις Μείζονες Διοικήσεις, τους Σχηματισμούς και Μονάδες, συμμετέχουν σε όση έκταση απαιτείται σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς και φορείς του πολιτικού τομέα.

Από τους σχεδιαστές της ασκήσεως ως κύριοι σκοποί αυτής καθορίστηκαν:

Η προσαρμογή της επιχειρησιακής σχεδιάσεως στη διαμορφούμενη από τις διεθνείς εξελίξεις κατάσταση στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.

Η εξάσκηση στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, συμφώνως με το ισχύον Δόγμα Διακλαδικών Επιχειρήσεων.

Η εφαρμογή των διαδικασιών του Συστήματος Χειρισμού Κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και του αντίστοιχου Συστήματος Συναγερμού Παλλαϊκής Άμυνας - Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης του ΓΕΕΘΑ (ΣΣ/ΠΑΜ-ΠΣΕΑ/ΓΕΕΘΑ).

Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των Κλάδων των ΕΔ, των φορέων του Πολιτικού Τομέα και των Σωμάτων Ασφαλείας κατά την εφαρμογή των Εθνικών Σχεδίων.

Τέλος, σημειώνεται ότι ένας άλλος – εκτός προγραμματισμού – σκοπός της ασκήσεως είναι και το γεγονός ότι φέτος, αυτή διεξάγεται κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, με τις ΕΔ να βρίσκονται εδώ και ένα μήνα σχεδόν σε κινητοποίηση για την προσφορά πολύτιμης βοήθειας σε άλλους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών καταστροφικών καιρικών φαινομένων, όπως οι τεράστιες πυρκαγιές στον Έβρο, οι πλημμύρες τις Θεσσαλίας, όπου απασχολήθηκαν και εξακολουθούν να απασχολούνται χιλιάδες στελέχη και μέσα όλων των Κλάδων των ΕΔ, βοηθώντας τους πάσχοντες συνανθρώπους μας, είτε στην αντιμετώπιση των συνεπειών, είτε προληπτικώς.

ΠΗΓΗ: thepressroom.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια