Δένδιας: Οι Οικονομικές Απολαβές Στρατιωτικών θα προσαυξηθούν από 01/01/24 – Τι είπε για ένταξη OBA στα ΜΚ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Δένδιας: Οι Οικονομικές Απολαβές Στρατιωτικών θα προσαυξηθούν από 01/01/24 – Τι είπε για ένταξη OBA στα ΜΚ (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Το αντικείμενο του θέματος εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), υπό την έννοια ότι η ακολουθούμενη δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική εφαρμόζεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, το ΥΠΕΘΑ επιδιώκει από πλευράς του τη ρεαλιστική ρύθμιση των ζητημάτων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εξαντλώντας για την επίλυσή τους όλα τα περιθώρια που υπάρχουν, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για την αποκατάσταση αδικιών. Προς τούτο αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, προκειμένου να μη διαψεύδονται οι προσδοκίες του προσωπικού στη βάση της τρέχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, σας γνωρίζεται ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ απέστειλαν προτάσεις περαιτέρω νομοθετικής βελτίωσης των διατάξεων του ν.5045/2023 (Α΄136), αναφορικά με τις αποδοχές των στελεχών και των σπουδαστών των Παραγωγικών Σχολών των ΕΔ, των οποίων οι αποδοχές θα προσαυξηθούν από 01 Ιανουαρίου 2024.

Εκτός των ανωτέρω, με το άρθρο 91 του ν.5036/2023 (Α΄77) αναπροσαρμόστηκε η ένταξη των ΟΒΑ στα μισθολογικά κλιμάκια του ν.4472/2017 (Α΄74), αναγνωρίζοντας την συμβολή τους στη διατήρηση του αξιόμαχου των ΕΔ σε υψηλά επίπεδα.

Δείτε το Άρθρο 91 του ν.5036/2023 (Α΄77):

Ανάλογη τροπολογία σχετικά με το αίτημα της χορήγησης αποζημίωσης EUROCONTROL στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ, που παρέχει υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας σε πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών, έχει προωθηθεί στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, αναγνωρίζοντας το πολύτιμο έργο και την κοινωνική προσφορά των ΕΔ, λαμβάνει υπόψη όλες τις προτάσεις που υποβάλλονται ανεξαιρέτως, πλην όμως προβαίνει στους απαραίτητους σχεδιασμούς και στις τελικές αποφάσεις με ρεαλισμό, βάσει των υφιστάμενων δυνατοτήτων της Χώρας, κατόπιν εμπεριστατωμένων επιτελικών μελετών από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά και όπου απαιτείται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

38 Σχόλια

 1. Κανονικά οι αυξήσεις θα έπρεπε να δωθουν αυξητική και όχι κάθετη αύξηση
  Δεν είναι δυνατόν εποπ με αξιωματικό μετά τις κρατήσεις να έχουν. 50 ευρώ διαφορα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προσπαθείς να γενικεύσεις πολλά πράγματα,που έχουν όμως μεγάλες διαφορές μεταξύ τους, άρα τη μικρότερη σχέση. Περαστικά.

   Διαγραφή
  2. Σε πολλές περιπτώσεις οι εποπ παίρνουν περισσότερα από αξιωματικούς!! Άντε μετά να διοικήσεις, γελάνε και οι πέτρες με αυτές τις μισθολογικες επιλογές των κυβερνήσεων με τα ρουσφετια....

   Διαγραφή
 2. Αυξήσεις αυξητικα με το βαθμό. Όχι κάθετα . Δεν είναι σωστό εποπ με Αξκοι σχολής να έχουν 50 ευρώ καθαρά διάφορα στα ίδια χρονιά υπηρεσιας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Πρόταση. Να καθιερωθεί ως πόρος του ΜΤΣ το ηλεκτρονικό παράβολο βλακείας τάξεως κλιμακωτής από 10 ευρώ για μικροανοησίες μέχρι 100 ευρώ για χοντράδες. Κάθε δήλωση δημόσιου προσώπου που θα δημοσιεύεται θα τίθεται αυτόματα σε διαδικτυακή ψηφοφορία (τύπου βαρόμετρο) βλακείας (μέσω ειδικής εφαρμογής). Αναλόγως της κατηγοριοποίησης η αξία του αντίστοιχου παραβόλου θα βεβαιώνεται αυτομάτως στο ΑΦΜ του δημόσιου προσώπου υπέρ ΜΤΣ. Με τις χοντράδες που κυκλοφορούν δεξιά - αριστέρα εκτιμάται ότι θα έχει άμεση ενίσχυση το ΜΤΣ της τάξεως τουλάχιστον των 10 εκ ευρώ εκ των οποίων ένα 40% μπορεί να δοθεί στον ΕΚΟΕΜΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Άμεση ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο, κατάργηση του (εκτρώματος) ειδικού μισθολογίου και αποδέσμευση ΜΚ από το βαθμολογικό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δεν έχει γίνει νόμος εδώ και κάτι μήνες ότι οι ΕΜΘ θα έχουν καταληκτικό βαθμό Υπολοχαγού και αποστρατευτκο Λοχαγού; Αυτό τι έγινε ξεχάστηκε;Τι κάνει το ΥΕΘΑ και τα Γενικά επιτελεία; Μεγάλη αδικία οι ΕΜΘ να μην είναι στο β μισθολογικό κλιμάκιο, όπως είναι κάποιοι άλλοι που είναι το ίδιο με τους ΕΜΘ.Αλλα γαβγίζουν κάποιοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ποιοι είναι αυτοί οι "ίδιοι" με τους ΕΜΘ?

   Διαγραφή
  2. 9:15:00 Κάτσε και σκέψου εσύ ποιοι είναι ίδιοι με τους ΕΜΘ.Αυτοι που μπήκαν με τις ίδιες εξετάσεις με τους ΕΜΘ και που είχαν την ίδια εκπαίδευση και που είχαν τα ίδια καθήκοντα και την ίδια σύμβαση και το ίδιο όνομα.Μονο ο αριθμός των νόμων είναι διαφορετικός.Κανεις τον χαζό;

   Διαγραφή
  3. 3:50:00 μ.μ γιατί να μην είναι και ΕΠΟΠ τότε στο Β' κλιμάκιο-αν εννοείς αυτούς?? Αφού,με τον ίδιο τρόπο μπήκατε μέσα...

   Διαγραφή
  4. 5:39:00 Έχεις ακούσει ποτέ για εθελοντές υπαξιωματικούς; Εθελοντές υπαξιωματικοί είναι των νόμων 445/74, 705/77 κ1848/89.Οι ΕΠΟΠ είναι άλλος θεσμός που δεν έχει καμία σχέση με τους εθελοντές υπαξιωματικούς.Ειναι επαγγελματίες οπλίτες.Οι δύο πρώτοι θεσμοί είναι στο β κλιμάκιο και ο τρίτος είναι στο γ.Ε αυτό είναι αδικία.Δεν σχολιάζω για τους ΕΠΟΠ και δεν με πέφτει λόγος.

   Διαγραφή
  5. 12:44:00 Μαζέψου σειρά. Μάθε ποιος είναι ο διαχωρισμός των κλιμάκων σε ιδιωτικό κ' δημόσιο τομέα και μετά μίλα.

   Διαγραφή
  6. 10:53:00 Τι λες ρε ασχετε; Εδώ είναι στρατός και μιλάμε για ίδιους θεσμούς.Τι ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μου λες και κουραφεξαλα;Οι εθελοντριες με τους ΕΜΘ τι διαφορά στα προσόντα, στις γραμματικες γνώσεις και στην εκπαίδευση έχουν; Ξέρεις;Είσαι καλά τώρα;

   Διαγραφή
  7. 2:24:00 γι' αυτό είσαι εμθ. Επειδή δε βλέπεις διαφορές.

   Διαγραφή
  8. 7:27:00 Χαχαχα.Λοιπον τα καθήκοντα, τις δουλειές και την αναγνώριση που είχα εγώ ως ΕΜΘ και ως στέλεχος,εσύ ούτε στο όνειρο σου δεν θα τα δεις.Απ' ότι καταλαβαίνω από αυτά που γράφεις, μπορείς να μοιράσεις άχυρο σε δύο γαϊδούρια; χαχαχα.Αλλα αν είσαι μάγκας,θέλω να με γράψεις τις διαφορές των ΕΜΘ ν.1848/89 με τους εθελοντές και τις εθελοντριες των ν.445/74 και 705/77 αντίστοιχα.Να μου γράψεις γραμματικές γνώσεις, εισαγωγικές εξετάσεις, εκπαίδευση και καθήκοντα, των μεν και των δε.Με επιχειρήματα να μιλήσουμε.Εσυ πετάς μόνο λάσπη.Περιμενω.

   Διαγραφή
  9. Σεπτεμβρίου 28, 2023 12:44:00 π.μ. είναι διαφορετικοί,ειδάλλως δε θα βγάζανε άλλο καινούριο.Πάντως,το οτι είδα ΕΜΘ που δεν ήξερε να γράφει,με ξεπέρασε ως άνθρωπο και θα μου μείνει ανεξίτηλο ως η κατάντια κάποιων πραγμάτων,όπως και οτι άτομα(συνάδελφοι) σαν κι εσένα προσπαθούν να πιαστούν όχι από τρίχα,αλλά από μία πνοή του αέρα.

   Διαγραφή
 6. ΑΦΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΣΟ ΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΚΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΟΥΝ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΤΚΑ
  ΜΑΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Να αφήσει τις εξυπνάδες και να δώσει εντολή στα Μ.Τ. να δώσουν το συμπληρωματικό εφάπαξ σε αυτούς που έφυγαν 2012-2016

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Οι μισθοί μας είναι για γέλια. Ευτυχώς αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει τα παλιά κακώς κείμενα. Ελπίζω να τα καταφέρει επιτυχώς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Οι αυξήσεις αφορούν όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και όχι μόνο τους στρατιωτικούς.. δεν αποτελεί αναγνώριση των ενόπλων δυνάμεων αλλά κοροϊδία.. για αυτό οι παραιτήσεις.. όλοι ΑΣΕΠ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Και για να έχουμε καλό ερώτημα τι είδους αύξηση θα γίνει στις σχολές; Το καλό που τους θέλω να είναι άξια λόγου γιατί κανείς δεν θα μείνει. Τέσσερα χρόνια στα κάτεργα για να πάρουν τα ίδια λεφτά με ΕΠΟΠ που μέχρι να βγουν οι άλλοι από τη σχολή ο άλλος ξεπληρώσε και αμαξι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 9:53:00 φίλε, έχουν ψοφήσει όλες οι κατσίκες των γειτόνων -δεν έχει μείνει καμία, μόνο η δικιά σου έμεινε.....

   Διαγραφή
  2. Αφού θα παίρνεις περισσότερα απο τους ΕΠΟΠ,εννοείται οτι πρέπει να κάνεις ότι κάνουν και ακόμα περισσότερα,πτυχιούχος σχολής με περισσότερα προσόντα γαρ.

   Διαγραφή
  3. Εγώ θα έλεγα ότι οι ΕΠΟΠ δεν θα έπρεπε να πληρώνονται καθόλου.Η να παίρνουν ότι παίρνουν οι κληρωτοί.Αν δεν τους συμφέρει τους ΑΣΕΙ,ας γίνουν ΕΠΟΠ, που παίρνουν πολύ χρήμα.Γιατι πάνε στα κάτεργα;

   Διαγραφή
  4. Μπες κι εσύ ΕΠΟΠ τότε. Το να μπαίνει κάποιος σε οποιοδήποτε σύστημα με τις χειρότερες των προθέσεων,πρωτίστως είναι επιζήμιο ψυχολογικά για τον ίδιο,χώρια του οτι αυτό θα πάει και παραπέρα,δλδή στα καθηκοντά του και τη δουλειά του,και αν έχει και κάποια εξουσία-κάποια θέση κλειδί,τότε μαύρο φίδι που έφαγε τους γύρω του.

   Διαγραφή
 11. Προς 3:21.Εγω θα έλεγα να πληρώνονται οι εποπ σύμφωνα με αυτά που υπέγραψαν στην αρχή κι όχι μόλις δέσανε το γάιδαρο να αμολάνε κοιλιά και να ζητάνε διαρκώς

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Υπέγραψαν με πίεση και για παραμονή 35 ετών υπηρεσίας. Για πες...

   Διαγραφή
  2. Μακάρι να γινόταν αυτο.θα ήταν τουλάχιστον 200- 300 ευρώ πιο πάνω ο μισθός με το παλιό μισθολόγιο,συν τα δώρα.εχεις κανένα τροπο μήπως να το επαναφέρεις;;;άντε εσύ που είσαι γνώστης και ο βαθμός σου μετράει!!!!!

   Διαγραφή
 12. Ο ανειδίκευτος εργάτης με πιθανώς μη ολοκληρωμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση η με προσόντα άσχετα με το αντικείμενο της σύμβασης με την οποία προσελήφθην δεν μπορεί να ζητάει πέραν του βασικού μισθού

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Βγες απ' το κλουβί το οποίο σε κλείσανε και μπες στην πραγματικότητα.Μπορεί να πονέσεις αλλά... πρέπει να το συνηθίσεις.

   Διαγραφή
  2. Σε ακούμε συνάδελφε,τι ειδίκευση έχεις προσωπικά??

   Διαγραφή
 13. Πρώτον..Να μας απαντήσει και κάποιος αξιωματικός τι ειδίκευση εχει... Δεύτερον..Σας φταίνε οι Εποπ και οι Εμθ για χρήματα που παίρνουν παραπάνω η αλήθεια είναι ότι κάνουν πολλά περισσότερα από εσάς στην καθημερινότητα για να δικαιολογούν τα χρήματα...και το ξέρετε αυτό... Τρίτον το αφήγημα ότι εσείς διαβάσατε και είστε της σχολής...φέτος οι βάσεις κοντά στο 12 σε κάνα δύο χρόνια με προκήρυξη θα ζητάνε αξιωματικούς και δεν θα μπαίνουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Λέγεται τριτοβάθμια η ειδίκευση Ακριβώς, στο 12. Γιατί να μπούν και να σκοτώνονται στο διάβασμα όπως τα προηγούμενα έτη για να είναι ίσα κι όμοια όλοι;

   Διαγραφή
 14. Αγαπητέ 7:29 . Για ποια πίεση μιλάς; Της εξασφάλισης πιθανόν. Ας αναλογιστούμε τα παιδιά που γράφουν πανελλήνιες και δεν είχαν ξένοιαστα εφηβικά χρόνια για απλά την ίδια εξασφάλιση. Ενα μισθό. Κι αν είναι τόσο ευνοημένοι και χαλαροί οι των σχολών ας διάβαζαν και οι άλλοι. Ως ανειδίκευτος εργάτης δεν μπορείς να μιλάς για απολαβές μεγαλύτερες των προσόντων σου

  ΑπάντησηΔιαγραφή