ΣΑΓΕ: «Πράσινο φως» για drone UAV HERON

ΣΑΓΕ: «Πράσινο φως» για drone UAV HERON

Στα τέλη του 2024 θα φτάσουν στην Ελλάδα και τα πρώτα γαλλικής κατασκευής UAV Patroller που αγοράστηκαν μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας προμηθειών NSPA

Σταύρος Ιωαννίδης

Την απόκτηση ενός νέου μη επανδρωμένου συστήματος HERON Mk2 ενεργοποίησε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) που συνεδρίασε το πρωί της Δευτέρας στο Πεντάγωνο. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η αγορά, θα πρόκειται για το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος του συγκεκριμένου τύπου που θα ανήκει στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς τα δύο συστήματα που ήδη επιχειρούν έχουν αποκτηθεί με τη μέθοδο leasing.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα είναι αρκετά ώριμο για να εισαχθεί στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων και έπειτα στο ΚΥΣΕΑ, ώστε η ΓΔΑΕΕ να προχωρήσει στη σύνταξη της σύμβασης το ταχύτερο δυνατόν.

Παράλληλα, στρατιωτικές πηγές επιβεβαιώνουν στην «Κ» ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Ισραήλ για την αγορά και των δύο «νοικιασμένων» UAV HERON, παλαιότερης έκδοσης Mk1, όταν ολοκληρωθεί η περίοδος εκμίσθωσης, αποσκοπώντας στην ενίσχυση του ελληνικού στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να αποδώσουν εντός των προσεχών μηνών.

Ενίσχυση του στόλου UAV

Στους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ βρίσκεται η δημιουργία ενός στόλου μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα καλύπτουν όλη την γκάμα των αναγκών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Εκτός από την επιτήρηση και συλλογή πληροφοριών, στις προτεραιότητες που θέτουν οι επιτελείς βρίσκεται η μεταφορά εικόνας υψηλής ευκρίνειας με υπέρυθρες και θερμικές κάμερες για τη συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης καθώς και η δυνατότητα πλήγματος με τη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων μάχης UCAV.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του 2024 θα φτάσουν στην Ελλάδα τα πρώτα γαλλικής κατασκευής UAV Patroller που αγοράστηκαν μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας προμηθειών NSPA και θα ανήκουν στον Στρατό Ξηράς. Ο κύριος ρόλος των τεσσάρων Patroller θα είναι η συμμετοχή σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, η συλλογή πληροφοριών και η αναγνώριση/κατάδειξη στόχων σε μεγάλης έκτασης περιοχές αφού έχουν τη δυνατότητα Hand Over μεταξύ των σταθμών ελέγχου, οι οποίοι μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και για τα αμερικανικής κατασκευής MQ-9 Reaper, αλλά και για τη ναυτική τους έκδοση MQ-9B Sea Guardian, αν και προς το παρόν δείχνει να «προηγείται» η προμήθεια των ισραηλινών HERON.

Στην υπηρεσία των ΕΔ και της Πολιτικής Προστασίας

Τα δύο μισθωμένα HERON που ανήκουν στη δύναμη της 390 Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου έχουν καταγράψει πολλές επιτυχίες στο πεδίο της έγκαιρης διαβίβασης πληροφοριών και στον νευραλγικό τομέα της επίγνωσης της κατάστασης, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τις μεταναστευτικές ροές στον Έβρο και το ανατολικό Αιγαίο αλλά και τις κινήσεις της Τουρκίας σε περιόδους κρίσεων.

Πολύ σημαντική κρίνεται η συμβολή τους και στην πυροπροστασία, με τα HERON να επιχειρούν το 2021 στη Βόρεια Εύβοια αλλά και το φετινό καλοκαίρι στη Ρόδο, τη Δαδιά και τη Νέα Αγχίαλο. Χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα, και για την αποτίμηση της ζημίας στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, όταν λόγω της επικινδυνότητας δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα στελέχη του ΤΕΝΞ. Σημαντικό ρόλο στην αποτίμηση της κατάστασης αλλά και τον συντονισμό των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτικής Προστασίας έπαιξαν και στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Η σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ:

Σύγκληση 14ης Συνεδρίασης ΣΑΓΕ 2023

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε η 14η συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ), στην Αίθουσα Συνεδριάσεων «ΣΤΡΑΤΑΡΧΟΥ ΑΛ. ΠΑΠΑΓΟΥ», κατά την οποία εξετάστηκαν θέματα Ημερήσιας Διάταξης ως ακολούθως:

Συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων σε Ειρηνευτικές Αποστολές ΕΕ και NATO.

Θέματα Οργάνωσης των Γενικών Επιτελείων και Διεθνών Οργανισμών.

Εξοπλιστικά Προγράμματα.

Απονομή Ηθικών Αμοιβών.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Το Ισραήλ αφού για "γεωπολιτικούς" λόγους πήρε μεγάλη μερίδα από τα εξοπλιστικά (Καλαμάτα, ΕΛΒΟ, Spike NLOS, UAV) συμφώνησε με τον Ερντογάν στην ΓΣ/ΟΗΕ για την από κοινού έναρξη των ερευνών υδρογονανθράκων στην ΝΑ Μεσόγειο! Κατ' ουσία Ισραήλ και Τουρκία ετοιμάζουν τον αγωγό Μπράιζα με την υπόδειξη των ΗΠΑ. Είχε προηγηθεί το θάψιμο του east med από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα κάκιστα «επένδυσε» και «επενδύει» την άμυνά και εξωτερική πολιτική της στο οπορτιουνιστικό και απρόβλεπτο Ισραήλ . Τώρα θα πληρώσει τις επιλογές της με εθνική κυριαρχία (Κύπρος, ΝΑ Αιγαίο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το Ισραήλ υποστηρίζεται στην Ελλάδα φανατικά από ορισμένους ε.α. Η προσέγγιση και στρατηγική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας συνεχίζεται με τις επισκέψεις Ερντογάν και Νετανιάχου σε Ισραήλ και Τουρκία εντός 2023. Το Ισραήλ με τα χρήματα που πήρε από την Ελλάδα σκάβει με την Τουρκία τον λάκκο (γεωτρήσεις) της Ελλάδος - Κύπρου. Η τριμερής Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ εξελίσσεται σε γεωπολιτικό φιάσκο και στρατηγική ήττα για τον Ελληνισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ζούνε και πολύ ρε παιδάκι'μ που έλεγε και ένας υπυργάντζας! Άντε να αραιώνουμε λίγο λίγο γιατί σαν πολύ μας μπαστακώθηκαν οι γεροντοτσίπηδες. Ακόμη έχουμε στις ταλαιπωρες ΕΔ ανωτατοανώτατους των τάξεων αποφοίτησης 81,82,83, με ότι αρνητικοτατο συνεπάγεται αυτό, μαζί με όλα τα άλλα!

      Διαγραφή