Δένδιας: Η νομοθετική αναθεώρηση για ΕΠΟΠ βρίσκεται ακόμη σε επιτελική επεξεργασία–Τι είπε για προσλήψεις ΟΒΑ-ΕΠΟΠ

Δένδιας: Η νομοθετική αναθεώρηση για ΕΠΟΠ βρίσκεται ακόμη σε επιτελική επεξεργασία–Τι είπε για προσλήψεις ΟΒΑ-ΕΠΟΠ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση (431/23-08-2023) που κατέθεσαν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα τις «Συνεχείς αβλεψίες και αστοχίες της Πολιτείας που αποδεικνύουν τις θολές προθέσεις της για τους ΕΠΟΠ των Ένοπλων Δυνάμεων και αδικούν κατάφωρα ικανά και καταρτισμένα στελέχη ΟΒΑ».

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ) θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 18° έτος της ηλικίας και να μην έχουν υπερβεί το 28° έτος κατά το έτος κατάταξής τους στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Ειδικά, οι υπηρετούντες ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) και μόνον, θα πρέπει να μην έχουν υπερβεί το 31° έτος της ηλικίας κατά το έτος κατάταξής τους ως ΕΠΟΠ στις ΕΔ.

Με την εν λόγω διαφοροποίηση στα ηλικιακά όρια των υποψηφίων ΕΠΟΠ διασφαλίζεται στην Υπηρεσία η δυνατότητα αξιοποίησης εκπαιδευμένου και έμπειρου προσωπικού με ενεργή στρατιωτική ιδιότητα ηλικίας ακόμη και άνω των 28 ετών στον θεσμό των ΕΠΟΠ. Η ως άνω νομοθετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται αυτούσια στις τρέχουσες προκηρύξεις πρόσληψης ΕΠΟΠ, τα δε λοιπά προσόντα και κωλύματα συμμετοχής είναι κοινά για όλους τους υποψήφιους.

Οι ΟΒΑ που έχουν απολυθεί, πριν την έκδοση προκηρύξεων πρόσληψης ΕΠΟΠ, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση εφόσον δεν έχουν υπερβεί το 28° έτος της ηλικίας τους, καθώς έχουν απωλέσει την ιδιότητα του ΟΒΑ. Παρόλα αυτά, οι υπηρετήσαντες ως ΟΒΑ μοριοδοτούνται, σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 292/2001 (Α΄204), με 100 μονάδες μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους και επιπλέον 50 μονάδες για κάθε επόμενο έτος.

Σε συνάρτηση με τις ανωτέρω ρυθμίσεις θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ο θεσμός των ΟΒΑ συστάθηκε για να καλύψει για περιορισμένο χρόνο τις ανάγκες των ΕΔ, σε Οπλίτες που εκπλήρωσαν ή εκπληρώνουν τη θητεία τους, οι δε ΟΒΑ, οι οποίοι ανακατατάχθηκαν – επανακατατάχθηκαν το έτος 2017 και απολύθηκαν με τη συμπλήρωση 6 ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις προκηρύξεις πρόσληψης ΕΠΟΠ ετών 2021 και 2022 (ως εν ενεργεία ΟΒΑ).

Τέλος, η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει το θεσμό των ΕΠΟΠ βρίσκεται σε στάδιο επιτελικής επεξεργασίας.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΔΕΝΔΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Το σχετικό έγγραφο ΕΔΩ

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΕΠΟΠ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 50;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί,τα εμθ άνω των 50, δουλεύουν θες να μας πεις???

      Διαγραφή
    2. 1.29 π.μ ΑΚΡΙΒΩΣ!!ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 50 ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΖΑΜΠΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ,ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΑΝΗΚΕΙ.ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΥΣ Ε.Ο.Θ!!!!

      Διαγραφή
  2. Γιατί αυτοί που είναι από παραγωγικές σχολές δουλεύουν; Άσε μας ρε μάστορα που δηλώνουν συνταξιούχοι από τα 22 τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα ΣΜΥΝ να δεις που περιμένουν από τους παραπάνω να δουλέψουν. Τα ΕΜΘ σε λίγα χρόνια αποστρατεύονται όλοι , ΕΠΟΠ ελάχιστοι μπαίνουν κι ακόμα πιο λίγοι θα μένουν , περίμενετε λίγα χρόνια ακόμα και θα δείτε τι σας περιμένει εσας που υποβιβάζετε όλους τους άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.ΟΥΡΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ.ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΣ.7 ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΚΑΙ ΔΙΩΞΙΜΟ,ΜΕΤΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΤΑ ΕΠΟΠΙΑ

      Διαγραφή
  4. 9:18:00 μ.μ. μετά τα 10 χρόνια,κανείς δεν αποδίδει.Το οτι γεμίζουνε βαθμούς στους αποφοίτους των σχολών,απλά χρυσώνει το χάπι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο από σχολές στα 18-21... όταν μπει ο άλλος 28 είναι αργά.. άσε που όποιος μπορεί φεύγει, δεν μπαίνει.. κάντε τώρα ΕΠΟΠ ταγματάρχες να μην θέλει κανένας να πάει από πανελλαδικές..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευτυχώς καλά το κρατούν και δεν αλλάζουν το νόμο για τα 50 γιατί οι περισσότεροι θέλουν να τους διώξουν για να μπορέσουν να πάρουν σύνταξη έστω και μειωμένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εποπ Ταξίαρχος. Μπουααχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βάλτε τα όρια για όλους στα 31 ετη και ας μείνει μόνο οποίος αξίζει. Βαρεθήκαμε να βλέπουμε εποπ και άνω αλλά και κάτω των 28 που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το 31 δεν είναι όριο. Ποιους αποκλείει δηλαδή. Τους 40χρονους;

      Διαγραφή
    2. Κανένα όριο. Να μπαίνει οπότε θέλει ο καθένας, να φεύγει οπότε θέλει, να ξαναγυρίζει οπότε θέλει για όσο θέλει. Αυτό είναι σωστό

      Διαγραφή
  9. Φτιάξτε μια σχολή εποπ 2ετων να μάθουν την πειθαρχια. Είναι παντελως απαράδεκτοι. Δεν έχουν πειθαρχια που είναι το βασικό. Σχολή λοιπόν μέσω πανελληνιων και ας μπαίνουν με 8.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με 8 μπαίνουμε και ΣΜΥ γιωτά.

      Διαγραφή
    2. Τον αέρα τους τον δίνει ο τρόπος εισαγωγής

      Διαγραφή
    3. Με 8 δεν μπαίνεις ούτε στην πλατεία στα Τρίκαλα

      Διαγραφή
  10. Το όριο επιχειρησιακής ηλικίας κάθε στελέχους, ανεξάρτητα από την προέλευση θα πρέπει να είναι τα 45 έτη. Μετά αναλόγως της προέλευσης, των σπουδών και δυνατοτήτων τους είτε επανδρώνουν θέσεις χαμηλής ετοιμότητας, είτε να προωθούνται σε ανώτερα κλιμάκια είτε να αποστρατεύονται με σύνταξη ανάλογη των ετών υπηρεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά τα 45 όσοι έχουν πτυχίο θεολογίας να προωθούνται σε ανώτερα κλιμάκια. Οι υπόλοιποι σε θέσεις χαμηλής ετοιμότητας είτε αποστρατεία. Ωραία τα λες

      Διαγραφή
  11. Η επιχειρησιακή ηλικία Α Γραμμής στους σύγχρονους στρατούς είναι τα 32-35. Και στα 45, αποστρατεία και αλλαγή εργασιακού βίου. Όποιοι όμως πραγματικά επιθυμούν καριέρα, συνεχίζουν ακάθεκτοι, χωρίς τους αναγκαστικά παραμένοντες που συνήθως δημιουργούν προβλήματα. Το μεγαλύτερο επιχειρησιακό λάθος ήταν η κατάργηση της 25ετίας διότι ανέβασε το ΜΟ ηλικίας, άρχισαν τα προβλήματα υγείας κ.α. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι σαν κοινωνία χρειαζόμασταν 45χρονους συνταξιούχους, αλλά αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μοριοδοτηθουν ή να σπουδάσουν κάτι με τη βοήθεια της υπηρεσίας και να συνεχίσουν να προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία από άλλο πόστο, συμμετέχοντας όμως στην εθνοφρουρά (National Guards) του νομού που θα επιλέξουν να ζήσουν. Λύσεις υπάρχουν, θέληση όμως? Οι ΕΔ δεν είναι δημόσιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή