Οι αλλαγές για συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται – Όλη η τροπολογία του Υπ. Εργασίας (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Οι αλλαγές για συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται – Όλη η τροπολογία του Υπ. Εργασίας (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Αποκλειστικό: Εργαζόμενοι Συνταξιούχοι-Απόστρατοι: Μόνο 10% το πέναλτι στον μισθό - Όλη η τροπολογία του υπουργείου Εργασίας

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 15/09/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Εισφορά 10% που επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση, και 2,3% για επικουρική θα καταβάλουν οι περίπου 100.000 συνταξιούχοι-απόστρατοι που συνεχίζουν να εργάζονται, ενώ στην περίπτωση που η απασχόλησή τους είναι σε ελεύθερο επάγγελμα τότε θα καταβάλουν την εισφορά κύριας και επικουρικής ασφάλισης προσαυξημένη κατά 50%.

Οι κρατήσεις έχουν πλαφόν τα 413,76 ευρώ το μήνα, που σημαίνει ότι αν ένας συνταξιούχος-απόστρατος απασχολείται σε δύο δουλειές ή σε μια με υψηλό μισθό και παράλληλα ασκεί και ελεύθερο επάγγελμα, οι κρατήσεις του από όλες τις δουλειές ακόμη και αν βγαίνουν υψηλότερες, θα σταματούν στα 413,76 ευρώ.

Κράτηση λόγω συνέχισης της απασχόλησης θα έχουν και οι υποψήφιοι συνταξιούχοι-απόστρατοι που θα «μετράει» από τη μέρα που καταθέτουν την αίτηση έως την ημερομηνία λύσης της εργασιακής τους σχέσης για συνταξιοδότηση.

Νέο καθεστώς

Τα παραπάνω προβλέπει το τελικό κείμενο της τροπολογίας για το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 1/1/2024 στην απασχόληση συνταξιούχων-αποστράτων. Το τελικό κείμενο της τροπολογίας που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ελεύθερος Τύπος» αναμένεται να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τις νέες εργασιακές ρυθμίσεις που βρίσκεται ήδη στη Βουλή.

Με το νέο σύστημα στην απασχόληση των συνταξιούχων-αποστράτων, καταργείται η ποινή μείωσης της σύνταξης κατά 30% που επιβαλλόταν όταν δήλωναν ότι εργάζονται.

Στο εξής για μεν τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους-απόστρατους θα επιβάλλεται κράτηση 10% και θα υπολογίζεται επί του μισθού που παίρνουν, πλέον των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπονται ήδη για την απασχόλησή τους. Δεν προβλέπεται -όπως πρώτος αποκάλυψε ο «Ε.Τ.»- κανενός είδους απαλλασσόμενο εισόδημα, δηλαδή το 10% θα επιβάλλεται σε όλο τον μισθό από το πρώτο ευρώ.

Έξτρα εισφορά

Οι δε συνταξιούχοι-απόστρατοι που μετά τη συνταξιοδότησή τους ασκούν ελεύθερο επάγγελμα ή συνεχίζουν το επάγγελμα που είχαν όπως του γιατρού του δικηγόρου, ή του μηχανικού, θα καταβάλουν πέραν των τακτικών μηνιαίων εισφορών, πρόσθετη εισφορά ίση με το 50% της εισφοράς κλάδου κύριας και επικουρικής ασφάλισης που έχουν επιλέξει.

Για παράδειγμα, με το προηγούμενο καθεστώς ένας συνταξιούχος-απόστρατος με σύνταξη 800 ευρώ που δήλωνε ότι εργάζεται με μισθό 700 ευρώ, είχε μείωση σύνταξης κατά 240 ευρώ. Με το νέο καθεστώς η ποινή 30% στη σύνταξη καταργείται και θα έχει κράτηση 10% στον μισθό των 700 ευρώ, δηλαδή θα έχει κράτηση 70 ευρώ αντί 240 ευρώ με κέρδος 170 ευρώ. Από τα 70 ευρώ της κράτησης τα 53,9 ευρώ θα είναι υπέρ του κλάδου κύριας ασφάλισης και τα 16,1 ευρώ υπέρ της επικουρικής.

Αντίστοιχα, ένας γιατρός που πήρε σύνταξη 1.200 ευρώ και συνέχιζε το επάγγελμά του, είχε μείωση 360 ευρώ στη σύνταξη, ενώ τώρα θα καταβάλει προσαυξημένη κατά 50% την εισφορά που έχει επιλέξει στον κλάδο σύνταξης. Οι περισσότεροι που είχαν και συνεχίζουν να έχουν απασχόληση ως μη μισθωτοί δήλωναν και δηλώνουν την εισφορά κύριας ασφάλισης της πρώτης κατηγορίας που είναι 169,95 ευρώ. Σε αυτή την εισφορά θα δίνουν ένα 50% επιπλέον δηλαδή άλλα 84,97 ευρώ για κάθε μήνα που θα συνεχίσουν να απασχολούνται ως συνταξιούχοι.

Στην περίπτωση που ο συνταξιούχος είναι δικηγόρος ή μηχανικός τότε θα έχει και επιπλέον εισφορά -πέραν της κύριας- για την επικουρική ασφάλιση. Αν, για παράδειγμα, έχει επιλέξει την πρώτη κατηγορία που η εισφορά είναι 42,76 ευρώ το μήνα, θα καταβάλει προσαύξηση 50% δηλαδή 21,38 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση η σύνταξη δεν θα έχει καθόλου περικοπή.

Η έξτρα εισφορά που θα καταβάλουν στην κύρια ασφάλιση οι συνταξιούχοι-απόστρατοι που θα απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάλογα με την κατηγορία που επέλεξαν, είναι 84,97 ευρώ για την πρώτη, 101,97 ευρώ για τη δεύτερη, 129,38 ευρώ για την τρίτη, 162,82 ευρώ για την τέταρτη, 202,29 ευρώ για την πέμπτη και 274,11 ευρώ για την έκτη κατηγορία.

Αντίστοιχα για την επικουρική η έξτρα εισφορά λόγω απασχόλησης είναι 21,38 ευρώ για την πρώτη κατηγορία, 25,76 ευρώ για τη δεύτερη και 30,7 ευρώ για την τρίτη.

Το νέο καθεστώς σύμφωνα με την τροπολογία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1/1/2024, ωστόσο, επειδή είναι πολύ ευνοϊκό για τους συνταξιούχους-απόστρατους, ενδέχεται να αρχίσει να εφαρμόζεται και άμεσα μετά την ψήφισή του από Οκτώβριο ή Νοέμβριο του 2023.

Εξαιρέσεις

Απαλλαγή από τις κρατήσεις θα έχουν οι συνταξιούχοι που εργάζονται και ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική νόσο, και οι ψυχικά ασθενείς και άλλες ειδικές κατηγορίες (συντάξεις λόγω τρομοκρατικού χτυπήματος, εθνικής αντίστασης, κ.λπ.).

Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου (24ου) έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν να ασκούν αγροτική δραστηριότητα.

Οι συνταξιούχοι άλλων ταμείων (π.χ. ΙΚΑ, Δημοσίου) που απασχολούνται σε αγροτικές δραστηριότητες και το ετήσιο εισόδημά τους από τις δραστηριότητες αυτές δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Από τη δουλειά στο τάφο έτσι στηρίζετε την ανεργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μοναδική χώρα στην ΕΕ που επιβάλλει τιμωρία εργασίας στους συνταξιούχους. Ο συνταξιούχος εργαζόμενος πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία. Γιατί θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον, είναι αυτό ισότητα πολιτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΕΥΚΑΜΠΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΜΕΓΑΛΟΓΑΛΟΝΑΔΕΣ ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ" ΑΡΧΩΝ (ΡΑΛ ΚΛΠ.) Η ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ Η Γ.Γ. ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΙΣΑ ΙΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΗ ΜΙΣΘΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΡΓΟΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΚΕΡΑΙΑ . ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΕΡΕΙΜΕΝΕΤΕ ΚΑΤΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΣΕΙΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή