Νέα Πολιτική Προστασία με τον Στρατό σε πρώτο πλάνο–Στόχος οι ΕΔ να μπορούν να επιχειρούν χωρίς να αναμένουν αίτημα

Νέα Πολιτική Προστασία με τον Στρατό σε πρώτο πλάνο–Στόχος οι ΕΔ να μπορούν να επιχειρούν χωρίς να αναμένουν αίτημα

ΦΩΤΟ: Στην πρώτη γραμμή των διασώσεων βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, που επιχειρούν να απεγκλωβίσουν κατοίκους και να μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης

Στόχος η ταχύτερη αντίδραση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να μπορούν να επιχειρούν χωρίς να έχει προηγηθεί αίτημα από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης

Βασίλης Νέδος

Η αμεσότερη και πιο ενεργή εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) στην πολιτική προστασία, αλλά και η θεσμική διασφάλισή της βρίσκεται προ των πυλών, στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δυνατότητες αντίδρασης σε περίπτωση καταστροφικών καιρικών φαινομένων, όπως η κακοκαιρία «Daniel».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τελευταία 24ωρα υπάρχουν συζητήσεις ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό την εξεύρεση της καλύτερης φόρμουλας. Πρακτικά συζητείται ένα σχέδιο, βάσει του οποίου μεγάλο μέρος της πολιτικής προστασίας ουσιαστικά μεταφέρεται στην ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού.

Η άμεση ανταπόκριση δεν αφορά, βέβαια, μόνο φαινόμενα όπως οι πλημμύρες, αλλά και πυρκαγιές και άλλες έκτακτες συνθήκες. Η μετάθεση ευθυνών πολιτικής προστασίας στις Ε.Δ., πάντως, καθιστά ορισμένους εντός και εκτός του στρατεύματος επιφυλακτικούς, καθώς αυτό σημαίνει ότι θα αφαιρεθούν δυνατότητες από το κυρίως έργο τους.

Επί του πρακτέου, οι Ε.Δ. θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνα και διάσωση αμέσως αφότου διαπιστωθεί ότι υφίσταται κίνδυνος είτε μέσω του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ), όπου εκ των πραγμάτων συμμετέχει στρατιωτικός, είτε σε τοπικό επίπεδο.

Εν ολίγοις, εφόσον διαπιστωθεί ότι υφίσταται πρόβλημα από την κακοκαιρία σε κάποιο μέρος της χώρας, τότε οι Ένοπλες Δυνάμεις θα μπορούν να επιχειρούν χωρίς νωρίτερα να αναμένουν αίτημα, που μέχρι τώρα ερχόταν από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Θα μπορεί, δηλαδή, να απογειωθεί άμεσα ελικόπτερο, να διατεθούν άλλα οχήματα ή πλοία, από αυτά που ούτως ή άλλως οι Ε.Δ. διαθέτουν καθημερινά σε κατάσταση ετοιμότητας.

Οι εγκλωβισμένοι οδηγοί

Σκοπός είναι, επίσης, να αποφευχθούν φαινόμενα όπως για παράδειγμα εκείνο του Ιανουαρίου 2022, όταν για πολλές ώρες οδηγοί έμειναν εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους στην Αττική Οδό, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να επεμβαίνουν έπειτα από τεράστια καθυστέρηση ανταπόκρισης.

Το συγκεκριμένο παράδειγμα θεωρείται από τους ιθύνοντες ιδανικό, καθώς αφορά επεισόδιο που εκτυλίχθηκε στο κέντρο της χώρας και όχι στον κάμπο, όπου τις πρώτες ώρες η εικόνα ήταν πράγματι περιορισμένη.

Δεδομένου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να κινούνται άμεσα, σχεδιάζεται να ακολουθήσει και θεσμική αλλαγή, που θα επιτρέπει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας να προχωράει στις απαραίτητες κινήσεις.

Ορισμένες πηγές ανέφεραν, πάντως, στην «Κ» ότι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων σε αυτή τη φάση ενδεχομένως να έχει προσωρινό χαρακτήρα, έως ότου το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αποκτήσει τις απαραίτητες δυνατότητες.

Παράλληλα, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανοίγει και η συζήτηση για την ενίσχυση των δυνατοτήτων έρευνας και διάσωσης (SAR-Search and Rescue), που αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα και διάσωση δεν αποτελεί δραστηριότητα που περιορίζεται σε περιπτώσεις πολιτικής προστασίας, αλλά αποτελεί εθνικής σημασίας έργο, καθώς –όπως είναι γνωστό– η Άγκυρα διεκδικεί από το 1988 την αρμοδιότητα SAR στο ανατολικό μισό του Αιγαίου. Αυτός είναι και ο λόγος που τα δύο λειτουργικά ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας τα οποία επιχείρησαν στον κάμπο, έφτασαν εκεί από το ανατολικό Αιγαίο όπου σταθμεύουν μόνιμα.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Προς όλους τους Καρεκλοκένταυρους
    Τι Ένοπλες Δυνάμεις θέλουμε ? Να έχουν την προστασία της Εθνικής Ασφάλειας
    ή σε κάθε Νεροποντή ή άλλο Φυσικό Φαινόμενο να μπαίνει μπροστά και να αφήνει την Εθνική Ασφάλεια ?
    Γιατί τότε έχουμε Υπουργεία , Περιφέρειες , Δήμους ? Τι σκοπό εξυπηρετούν ? ΔΙΑΚΟΣΜΙΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΘΕΛΩ ?
    ΝΑΙ Οι Ένοπλες Δυνάμεις να προσφέρουν βοήθεια αλλά εκεί που θα υπάρχει αδυναμία και θα χρειάζονται βοήθεια όλοι οι ανωτέρω .
    Αλλά βέβαια στις Ένοπλες Δυνάμεις υπάρχει Πειθαρχία και απόδωση ευθυνών ,
    αλλά στα Υπουργεία , στις Περιφέρειες , στους Δήμους ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλο , όταν επεμβαίνει η Δικαιοσύνη για ευθύνες όλοι βγαίνουν λάδι λόγω του ότι αποτελούν μέρος του συστήματος , αντίθετα με τις Ένοπλες Δυνάμεις .
    ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βγάλτε τότε κ τα τάγματα πεζικού να ενισχύουν τα ματ και τα περιπολικά γτ κ εκεί δεν φθάνουν να κυνηγάνε κακοποιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια την κατρακύλα των ΕΔ επί εποχής 3+1. ΑΙΣΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΜΕΝΑ-ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ Κ ΑΝ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ-ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ!!ΒΑΖΟΥΝ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ ΤΗΝ ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΙΣ ΕΔ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ!!!ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΕΙΑ "ΜΗΔΕΙΑ" ΦΕΒ 2021 ΕΔΕΙΧΝΕ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ, ΟΤΑΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΔ ΝΑ ΑΠΟΧΙΟΝΙΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΣΤΙΧΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΤΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΕΙΧΕ ΑΦΗΣΕΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΟ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΧΙΟΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ!!ΝΤΡΟΠΗ, ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΑΙΣΧΟΣ!!!ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΒΕΤΙΑ ΟΥΤΕ ΜΟΝΑΚΟ ΚΑΦΡΟΙ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχετε προσλάβει μια στρατιά άχρηστους στην πολιτική προστασία με μισθάρες και τα κάστανα θα τα βγάλει ο ΕΠΟΠ τον 800€ και δεν είμαι ΕΠΟΠ προς αποφυγήν παρεξηγησεως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αηδία.. βρήκαμε τα εξιλαστήρια θύματα ένα ξεχαρβαλωμενο κράτος από πού να το πιάσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να τους βάλετε να πλυνουν τα βράδια στους Θεσσαλους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αφού τίποτα δεν λειτουργεί και λειτουργεί μόνο ο Στρατός, τότε τι τα χρειαζόμαστε τόσα Υπουργεία και τόσους καρεκλοκένταυρους; Ας τα καταργήσουμε όλα και όλα τα κονδύλια να πηγαίνουν στις Ε.Δ. για να τα κάνουν όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ας παμε κι εμεις και να κανουμε οτι δεν δυναμεθα να το φερουμε εις περας.Τι θα κανουν .Θα μας απολυσουν ολους?Μακαρι θα παρουμε και συνταξη νωρις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γιατι νομιζετε εβαλε τους Αμερικανους στον Εβρο ο Μητσοτακης.Να φυλανε τα συνορα για να ασχολειται τσαμπα ο Στρατος με τα βοθρολυμματα.Θελει πολυ μυαλο να το καταλαβουν μερικοι?Τι κανει ο Αρχηγος Φλωρος?Οτι και ο προκατοχος του ο αγρινιωτης Αποστολακης αρχηγος κατ'ομολογιαν του ελεω Βαρδινογγιανη.Αν τα κατωτερα στελεχη δεν καταλαβουν τον λογο που γινονται ολα αυτα θα μαζευουν ψοφια και ζωντανα γιδια,ολων των κατηγοριων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λοιπόν απολύεται όλη την πολιτική προστασία καθ'ότι άχρηστη, απολύεται όλη την πυροσβεστική, υπαλλήλους περιφερειών δήμων και λοιπών αχρήστων και αναλαμβάνει ο Στρατός όλα τα παραπάνω. Κατανομή των μισθών των άνωθεν ισομερώς στο στρατιωτικό προσωπικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μόνο για το μένουμε σπίτι είστε , πολιτική προστασία εντελώς άχρηστοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ ΕΔ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΣΥΝΙΣΤΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΜΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΤΡΟΠΗ ΜΕ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΤΑ ΦΙΔΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ, ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΚΟΛΥΜΠΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΙΝ 10 ΜΕΡΕΣ ΕΒΟΣΚΑΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ, ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΟΔΟΙ ΕΓΙΝΑΝ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ. ΜΕΤΑΝΟΕΙΤΕ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΦΕΡΑΤΕ ΜΕ 41%. ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΟΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο κόσμος των ενόπλων δυνάμεων δεν φτάνει.. οι συνθήκες (μισθολόγιο, υγειονομική περίθαλψη, οικογενειακή μέριμνα κλπ) είναι κακές και για αυτό τόσες παραιτήσεις (όχι μόνο στο ΠΝ αλλά ψάξτε κάτι ειδικότητες να πάθετε σοκ πχ ιατροί, οικονομικοί κλπ).. πολιτική προστασία όπως ένοπλες Δυνάμεις ή κατάργηση λοιπών και δημιουργία τμήματος εντός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. οποτε την πολιτικη προστασια για ποιον λογο την πήρωνουμε;;για να παιρνουν αυτοι τα επιδοματα και να τρεχουν οι ενοπλες δυναμεις;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή