Nέος Nόμος για την Eθνοφυλακή–Nέες Δυνατότητες–Αύξηση Εύρους Αποστολών στις οποίες Συμμετέχουν Εθνοφύλακες στην Ειρήνη

Nέος Nόμος για την Eθνοφυλακή–Nέες Δυνατότητες–Αύξηση Εύρους Αποστολών στις οποίες Συμμετέχουν Εθνοφύλακες στην Ειρήνη

Νέος Νόμος για την Εθνοφυλακή - Νέες Δυνατότητες - Αύξηση Εύρους Αποστολών στις οποίες Συμμετέχουν Εθνοφύλακες στην Ειρήνη

Υποστράτηγος ε.α. Κίμων Κωστής

Ο Ν. 5018/2023 (ΦΕΚ Α΄ 25/9.2.2023) με τίτλο: «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας» [1], όσον αφορά στην Εθνοφυλακή, αντικατέστησε επιτέλους μετά από 40 και πλέον έτη τον Ν. 1295/1982 (ΦΕΚ Α΄ 126/7.10.1982), ο οποίος ήταν παρωχημένος και αναχρονιστικός.

Προσπάθειες για την αλλαγή του νόμου για την Εθνοφυλακή είχαν γίνει και στο παρελθόν, όπως το έτος 1999, όταν τα θέματα της Εθνοφυλακής ήταν στην αρμοδιότητα ενός Τμήματος της Διεύθυνσης Πεζικού (ΔΠΖ) του ΓΕΣ, αλλά δεν τελεσφόρησαν.

Τον Μάρτιο του 2017 συγκροτήθηκε στο ΓΕΣ η Διεύθυνση Εθνοφυλακής (ΔΕΘ), με Διευθυντή Ανώτατο Αξιωματικό με βαθμό Ταξιάρχου, με σκοπό να αναλάβει και να συντονίσει το έργο της ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ της ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗΣ, στην οποία είχα την τιμή να τοποθετηθώ ως Διευθυντής από τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αλκιβιάδη Στεφανή, αμέσως μετά την προαγωγή μου σε Ταξίαρχο. Από την αρχή προσεγγίσαμε την ΕΘΝΟΦΥΛΑΚΗ με τρόπο ΟΛΙΣΤΙΚΟ και όχι αποσπασματικό. Η εκπόνηση ΝΕΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ για την Εθνοφυλακή, δηλ. νέου ΝΟΜΟΥ και νέου ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ Οργάνωσης και Λειτουργίας της, αποτέλεσε την πρώτη μας ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ, επειδή πιστεύαμε ότι θα έχει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του ΣΚΟΠΟΥ αυτού. Παρ' όλη την εργώδη προσπάθεια από τον Ιούνιο του 2017, χρειάστηκαν 5 χρόνια και 8 μήνες για να συνταχθεί το σχέδιο νόμου για την Εθνοφυλακή και να προχωρήσει η διαδικασία για να γίνει νόμος του Κράτους. ...

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ ή παρακάτω:

Δημοσίευση σχολίου

4 Σχόλια

  1. Δεν λέτε να ησυχάσετε οι απόστρατοι ε;;
    Πήγαινε ρε μπάρμπα σε κανένα καφενείο και άσε τον ενεργό στρατό για άλλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ρε μπάρμπα δεν πα να δεις αν έρχομαι από την γωνία; Τι έγινε, έχασαν το ψεκαμμένο και ψάχνουν νέο "υποστηρικτή"; Φτιάξτε πρώτα τον κανονικό στρατό και μετά "διορθώστε" και την εθνοφυλακή. Π@π@ριές του φωτοσελφακια ταχάριστου, περιφημάκια και εξαιρετικάκια, από τα παραπαίδια του που ταλανίζουν ακόμα τον ΣΞ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή