Στο «φουλ» οι μηχανές του YΠEΘA–Σηκώνει μανίκια ο Ν. Δένδιας–Ποιος ΥΦΕΘΑ αναλαμβάνει τη μέριμνα προσωπικού ΕΔ (BINTEO)

Στο «φουλ» οι μηχανές του YΠEΘA–Σηκώνει μανίκια ο Ν. Δένδιας–Ποιος ΥΦΕΘΑ αναλαμβάνει τη μέριμνα προσωπικού ΕΔ (BINTEO)

Ενημέρωση για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ζήτησε ο Νίκος Δένδιας από τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Σταύρος Ιωαννίδης

Αμέσως μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας επέστρεψε στο γραφείο του στη Μεσογείων και ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων προκειμένου να αποκτήσει πλήρη εικόνα για μια σειρά από μείζονα θέματα.

Η ενημέρωση του υπουργού ξεκίνησε με το «καλημέρα» μιας και ο χρόνος είναι ιδιαίτερα περιορισμένος αφού αναμένεται να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας στις 11 και 12 Ιουλίου ενώ, ως είθισται, το αμέσως επόμενο διάστημα θα προγραμματίσει και την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα.

Οι εκκρεμότητες από την αδράνεια που προκάλεσε η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι πολλές, με ορισμένες από αυτές να χρήζουν άμεσης διευθέτησης.

Ανάμεσα στα κορυφαία ζητήματα που απαιτούν την προσοχή του νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας, είναι αναμφίβολα τα εξοπλιστικά προγράμματα για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, η εγκαθίδρυση διαύλων επικοινωνίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γκιουλέρ, αλλά και τεχνικά θέματα που άπτονται των Στελεχών, της στρατιωτικής θητείας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Κορβέτες και F-35

Στο πεδίο των εξοπλιστικών, ο Νίκος Δένδιας θα κληθεί σύντομα να διαπραγματευτεί την πρόσκτηση νέων πλοίων για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. Η απόφαση για τον τύπο της Κορβέτας που θα αποκτήσει η Ελλάδα έπρεπε, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου, να ληφθεί το περασμένο καλοκαίρι. Για μια σειρά από λόγους, μεταξύ των οποίων η προτεραιοποίηση άλλων προγραμμάτων και η προσπάθεια σύνδεσης των Κορβετών με την τύχη των ναυπηγείων, χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος.

Από την πλευρά τους, οι εταιρείες που διεκδικούν το έργο, η γαλλική Group Naval και η ιταλική Fincantieri περίμεναν τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης για να δώσουν τις τελικές τους προσφορές, οι οποίες, μέσα στο επόμενο διάστημα θα βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Εθνικής Άμυνας. Σύμφωνα με ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η δρομολόγηση του προγράμματος κρίνεται επιτακτική καθώς μετά τα μέσα της δεκαετίας θα ξεκινήσει ο σταδιακός παροπλισμός των Φρεγατών τύπου S και, όπως όλα δείχνουν, οι ΜΕΚΟ θα βρίσκονται σε διαδικασία εκσυγχρονισμού άρα οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού για πλώρες θα είναι μεγάλες.

Θέμα εβδομάδων είναι και η έναρξη της διαπραγμάτευσης με την αμερικανική κυβέρνηση για την πρόσκτηση 20+20 F-35 για την Πολεμική Αεροπορία. Το Κογκρέσο έδωσε το πράσινο «φως» και απομένει η άφιξη της επίσημης αμερικανικής απάντησης (LOA) στην Αθήνα, η οποία θα περιλαμβάνει το κόστος, τη διαμόρφωση και τα χρονοδιαγράμματα για τα μαχητικά 5ης γενιάς. Τα δύο προγράμματα, Κορβέτες και F-35, αναμένεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό η ηγεσία του Υπουργείου θα κληθεί να αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης όπως η ένταξη σε προγράμματα FMF, όπου αυτό είναι εφικτό.

Αμυντική βιομηχανία

Η νέα σύνθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας με έναν υπουργό και δύο υφυπουργούς, αντανακλά τη σημασία που δίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάταξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο θα αναλάβει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Χαρδαλιάς, με το βάρος να πέφτει στην απορρόφηση κονδυλίων μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας των κρατών μελών.

Ταυτόχρονα, η μεγάλη ζήτηση για πυρομαχικά και μη επανδρωμένα συστήματα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αποτελεί χρυσή «ευκαιρία» για την επάνοδο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Ο κ. Χαρδαλιάς διατηρεί ακόμη, τις επιχειρήσεις και τα υγειονομικά ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης θα αναλάβει την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, τη μέριμνα του προσωπικού και τις παραγωγικές σχολές.

ΠΗΓΗ: cnn.gr

Δημοσίευση σχολίου

27 Σχόλια

  1. Άλλες 10 μέρες καθυστέρηση των μεταθέσεων μέχρι να ξεκαθαρίσουν ποιος υφυπουργός θα τις υπογράψει. Εύγε. Ευχαριστούμε πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν μπορεί. Μας τρολαρουν σίγουρα. Ρε παιδιά αύριο 1 Ιουλίου. Πότε θα μάθουμε τις μεταθεσεις μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ένας σηκώνει μανίκια και οι άλλοι έχουν φάει μανίκι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ένας φραγκάτος να δώσει 1k σε ένα καλό δικηγορικό να σας βάλει λουκέτο ρε εκεί στο ΓΕΕΘΑ. Τέρμα παράνομοι και παράτυποι μια ζωή ρε !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο γράφει για ΥΕΘΑ αλλά εσύ το χαβά σου με το ΓΕΕΘΑ... Ψήφισες? Καλοφορετο τώρα..

      Διαγραφή
  5. Εν τω μεταξύ με τέτοια ζέστη τα μανίκια είναι κατεβασμένα... Γι'αυτό θα αλλάξει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε...αφού τα σήκωσε ο Δένδιας, κάτι θα γίνει! 😂

      Διαγραφή
    2. Όχι γιατί ο Α γεεθα αποφάσισε να μας κάνει νατοικο στρατό. Μόνο όσον αφορά τα μανίκια βέβαια. Οι στολές ρεταλια τα αρβύλα τσιμέντο και ο λοιπος εξοπλισμός είναι από τον πόλεμο της Κορέας ο ίδιος

      Διαγραφή
    3. ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΣΒΗΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΤΟΥΑΖ...ΜΑΝΙΚΙΑ ΟΙ ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ...ΤΟΤΕ ΜΟΝΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΔΙΑΤΑΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΑ ΜΑΝΙΚΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ.

      Διαγραφή
  6. Κατά τη γνώμη μου οι αρμόδιοι των εξοπλισμών των ένστολων να προχωρήσουν πιο γρήγορα τα πάσης φύσεως εξοπλιστικά,εν συντομία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αντε καλες υποσχεσεις Νικολα κι εσυ . Αντενα δουμε .Αυτα τα κεντρα ποτε θα ανοιξουν θα ενδιαφερθει κανεις? Εχουν σακατεψει το προσωπικο με δραστηριοτητες εχουν και τα ΣΥΠΟ και τις εκπαιδευσεις παραλληλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως η έγκαιρη κοινοποίηση των μεταθέσεων ήταν ευθύνη των αρχηγών, ο υπουργός πολίτης είναι. Αφού τις είχαν έτοιμες από αρχές Μαΐου έπρεπε να πιέσουν για να τις υπογράψουν και ανακοινώσουν. Τώρα ποιος θα βρει σπίτι τέλη Ιουλίου πότε θα κάνει αίτηση για στέγαση σε σοα κ.λπ εάν δικαιούται στέγαση ,
    και σε 10 μέρες πότε θα μετακομίσει αφού βρει κάποιο σπίτι. Πλήρης αδιαφορία. Καμία παρέμβαση από τους αρχηγούς. Ένα χαρτί έστω γ να φανεί μια αρωγή. Μόνο άλματα με αλεξίπτωτο βλέπουμε για να γεμίζει και άλλο η τσέπη και επισκέψεις άνευ ουσίας και κατεβασμένα μανίκια. Τι να πεις . Είναι ντροπή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι δυνατό να περιμένουμε από Φεβρουάριο δηλαδή εδώ και έξι μήνες από το ΓΕΣ/Β1 που μέχρι να κουνήσουν το ένα πόδι βρωμάει το άλλο, να μας προάγουν στον βαθμό του Ταγματάρχη? Είναι δυνατό νεότεροι μας της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού να έχουν εδώ και τρεις μήνες τουλάχιστον προαχθεί και σε εμάς να συνεχίζετε το δούλεμα? Είναι δυνατό να περιμένουμε τις μεταθεσεις μας
    , να έχει πιάσει Ιούλιος και ακόμα...... βαρκούλες αρμενίζουν? Και όμως είναι δυνατό. Πάντως ένα να ξέρετε κάποτε σε όλους συμβαίνουν απρόβλεπτες καταστάσεις. Τότε η κουτάλα χάνετε από εκεί που δεν το περιμένεις και βρίσκεσαι ξεβρακωτος στα αγκάθια. Και το κυριότερο σε περιμένουν και κάτι κοπρόσκυλα που στην έχουν φυλαγμένη γιατί τα φέρθηκες @ουστικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε έκαναν ταγματάρχη και Τους ψήφισες, τώρα περίμενε.

      Διαγραφή
  10. Ρε μάγκες δεν ιδρώνει το αυτί σας εκεί στο πεντάγωνο ε? Σας εύχομαι σε εσάς και τα παιδιά σας κάποτε να τραβάτε αυτό το ζόρι που τραβάμε εμείς και τα δικά μας παιδιά τώρα και να μην σας δίνει κανείς σημασία. Να πάτε να τις βγάλετε οπότε θέλετε τις μεταθεσεις πλέον. Κατάντησε το θέμα ξεφτίλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά ξυπνητούρια. Παιδιά αααααα Ιουλιοςςςςςς. Μάλλον πρέπει να ανακοινώσετε τις μεταθεσεις. Σύντομα ετσιιιιιι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κύριε Υπουργέ τι κατάντια είναι αυτή με τους δικούς μας εκεί στο ΓΕΣ/Β1. Αρνούνται πεισματικά να μας προάγουν τις τάξεις ΣΜΥ 93 και 94 στον βαθμό του Ταγματάρχη την στιγμή που νεότεροι μας στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία έχουν προαχθεί από το ΓΕΝ και ΓΕΑ αντίστοιχα από Φεβρουάριο 23. Από τότε που ήταν δηλαδή υποχρεωμένο και το ΓΕΣ/Β1 να μας προάγει. Επίσης το ΓΕΑ και ΓΕΝ έχουν βγάλει από τότε πολλές προαγωγές Ανθυπασπιστων, υπαξιωματικων κλπ. οι οποίες και εκτελούνται και ορθός άμεσα. Τι κόλλημα υπάρχει και δεν προαγωμαστε μπορούμε να γνωρίζουμε? Για ποιο λόγο δεν εφαρμόζεται ο Νόμος 2439 στην περίπτωση μας. Γνωρίζετε ότι έπρεπε αναδρομικά από Οκτώβριο 21 δηλαδή εδώ και δύο χρόνια εμείς που είμαστε Τάξη ΣΜΥ 93 να έχουμε ήδη προαχθει? Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος? Θα ζητηθούν εξηγήσεις και θα επιβληθούν κυρώσεις και ποινές σε αυτούς που αρνούνται να εφαρμόσουν τον Νόμο? Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν ρωτάνε τον χ υπουργό γιατί δεν έκανες το τάδε κλπ απαντάει κριθηκαμε πήραμε 41%.
      Μην περιμένεις απαντήσεις.
      Σου πήρανε την ψήφο και τώρα θα αλωνισουν. Περίμενε είναι κουρασμένοι.....

      Διαγραφή
    2. ετοιμαστείτε τώρα να μετατεθείτε ως οδηγοί ασθενοφόρων του εκαβ

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος
      Στον χρήστη Τρίτη, Ιουλίου 04, 2023 4:20:00 μ.μ που μάλλον δεν έχει σχέση με το στράτευμα αλλά είναι άλλο ενα συριζοτρόλ. Εσείς φταίτε με τα πειράματα σας με την απλή αναλογική. Θα είχαμε τελείωσει απο 21 Μαίου.

      Διαγραφή
  13. "Αποδέχθηκα την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Μιχ. Χρυσοχοΐδη ώστε πιθανότατα και σήμερα να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αξιοποίηση Ενόπλων Δυνάμεων και Πυροσβεστικής στο ΕΚΑΒ". Αυτό σημαίνει στο φουλ οι μηχανές του υπεθα. Τα καλύτερα έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Με τις μεταθεσεις τι θα γίνει ωρε Ελληνες? Μήπως ξέμειναν σε καμία ψαροκασελα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αντε να βρεις με ένα ξερό και μειωμένο μισθό να νοικιάσεις στα μέσα Ιουλίου σε κανένα νησί. Θα υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Εδώ είμαστε και εδώ είσαστε. Πραγματικά τόση αδιαφορία για το προσωπικό δεν έχει υπάρξει ποτέ στα χρονικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα, έχει γίνει τό πιο ξεφτίλα επάγγελμα

      Διαγραφή
  16. Πραγματικά είναι να απορεί κάνεις τι σκέφτονται εκεί στο ΓΕΣ και δεν ανακοινώνουν τις μεταθεσεις. Πότε καλοί μου άνθρωποι ένα στέλεχος: α. Θα κλείσει φθηνά εισητηρια για τον αυτόν και την οικογένειά του? Απάντηση ποτέ. β. Πότε θα βρει φθηνή εταιρεία για να μεταφέρει την οικοσκευή του? Απάντηση Ποτέ. γ. Πότε θα ψάξει να βρει σπίτι σε νορμάλ τιμή ιδιαίτερα σε νησί η και αλλού την στιγμή που ζητάνε μέχρι και τρία ενοίκια προκαταβολή? Απάντηση Ποτέ. δ. Πότε θα υποβάλει τα χαρτιά του για να του πουν ποτέ και εάν μπορεί να στεγαστεί σε ΣΟΑ η ΣΟΜΥ? Απάντηση Ποτέ. ε. Πότε θα προλάβει να γράψει τα παιδιά του στα νέα σχολεία, να βρει η συζηγος του δουλειά, να διαχειριστεί το ψυχολογικό κομμάτι της μετάθεσης να συνδέσει φώτα νερά τηλέφωνα ναναναναναναναναναναννανανα?Ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι είναι έφυγα νωρίς και ησύχασα, μόνο πού τά διαβάζω αγχώνομαι

      Διαγραφή
  17. Το καλσόν μη σκίσει ο νέος υπουργός,και κατά τ' άλλα θα τον δούμε στην πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή