Νέα «Απόβαση»... Marder στον Έβρο

Νέα «Απόβαση»... Marder στον Έβρο

Η εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζεται και στους τρεις κλάδους, με τον Στρατό Ξηράς να παραλαμβάνει νέα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ - ΠΗΓΗ: POLITICAL 07/06/2023 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Political», ο Ελληνικός Στρατός μέσα στις επόμενες μέρες παραλαμβάνει ακόμη πέντε γερμανικής κατασκευής τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Μarder, τα οποία θα ενταχθούν στην περιοχή Ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού, σε μονάδες του Μηχανοκίνητου Πεζικού στον Έβρο, όπου ήδη βρίσκονται τα πρώτα 20 που παραλήφθηκαν μετά τη συμφωνία Σολτς - Μητσοτάκη.

Η ανταλλαγή γερμανικών Marder με ελληνικά σοβιετικής κατασκευής BMP-1 προχωράει κανονικά και ο Στρατός Ξηράς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να παραλάβει και τα επιπλέον 15 γερμανικά τεθωρακισμένα που υπολείπονται για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της ανταλλαγής.

Προτού τα γερμανικά ΤΟΜΑ έρθουν στην Ελλάδα περνούν από εργοστασιακές αλλαγές, κάποια από τα συστήματα που διαθέτουν εκσυγχρονίζονται και ο Ελληνικός Στρατός τα παραλαμβάνει συνοδευόμενα από ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για την επιχειρησιακή διαθεσιμότητά τους.

Όπως μας εξηγούσαν στρατιωτικές πηγές, «το πρόγραμμα των ΤΟΜΑ Marder ισχυροποιεί το οπλοστάσιο του Ελληνικού Στρατού, καθώς τα 40 γερμανικά ΤΟΜΑ θα επιχειρούν δίπλα στα Leopard 2A4 και Leopard 2A6 HEL, που επιχειρησιακά συμπληρώνουν το ένα το άλλο». Όπως έχουμε τονίσει και σε προγενέστερα ρεπορτάζ, τα νέα τεθωρακισμένα οχήματα Marder είναι σε πολύ καλή κατάσταση και έχουν αξιολογηθεί και επιλεγεί από αρμόδιους αξιωματικούς του ΓΕΣ.

Την ίδια ώρα, η εκπαίδευση των πληρωμάτων με τα γερμανικά Marder συνεχίζεται στο Πετροχώρι Ξάνθης. Πέραν των βολών, με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των τεθωρακισμένων οχημάτων γίνονται εκπαιδεύσεις τεχνικής υποστήριξης, συντήρησης, μηχανοδήγησης και χειρισμού των οπλικών συστημάτων.

Έτοιμοι για τη «Δημόκριτος 23»

Ενώ ο νέος Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν παρέλειψε να αναφέρει τη «Γαλάζια Πατρίδα» και τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, οι δυνάμεις του Στρατού Ξηράς - Πεζικό, Πυροβολικό και Τεθωρακισμένα - είναι έτοιμες να δείξουν τα «δόντια» τους και τις αμυντικές τους δυνατότητες στην Ξάνθη.

Για την επόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί η ΤΑΜΣ «Δημόκριτος 2023», στην οποία οι νέοι Ανθυπολοχαγοί όλων των Όπλων και Σωμάτων θα εφαρμόσουν επί του πεδίου τις γνώσεις τους επί αντικειμένων αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων υπό ρεαλιστικές συνθήκες.

Κατά την άσκηση θα γίνουν βολές Πυροβολικού, αρμάτων, όλμων και αντιαρματικών, ενώ έγινε χρήση τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων πυροβόλων, καθώς και ελικοπτέρων, ενώ ενδέχεται να συμμετέχουν στην άσκηση για πρώτη φορά τα νεοαποκτηθέντα ΤΟΜΑ Marder.

Σκοπός της εν λόγω άσκησης είναι η επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της μαχητικής ικανότητας και της συναντίληψης των συμμετεχόντων εκπαιδευομένων ανθυπολοχαγών, προάγοντας ταυτόχρονα τη συνεργασία των όπλων και σωμάτων του Στρατού Ξηράς στο σύγχρονο πεδίο μάχης.

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια