Μικρότερο το «πέναλτι» σε συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Μικρότερο το «πέναλτι» σε συνταξιούχους-απόστρατους που εργάζονται (ΠΙΝΑΚΑΣ)

Λιγότερες απώλειες θα μετρούν στη σύνταξη οι συνταξιούχοι που εργάζονται, καθώς το σχέδιο που ήδη βρίσκεται σε επεξεργασία από στελέχη της Ν.Δ. είναι να αντικατασταθεί η «οριζόντια» μείωση σύνταξης 30% από μια αναλογική ποινή που θα περικόπτει τη σύνταξη ανάλογα με τις μέρες εργασίας.

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 12/06/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ - kkatikos@e-typos.com - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Το νέο σύστημα με τις αναλογικότερες ποινές για την εργασία των συνταξιούχων θα επιφέρει μικρότερες απώλειες στη σύνταξη, που κυμαίνονται ενδεικτικά από 110 ευρώ έως 319 ευρώ για τις κύριες συντάξεις και έως 62 ευρώ στις επικουρικές.

Με το σημερινό καθεστώς οι συνταξιούχοι που δηλώνουν ότι απασχολούνται έχουν μείωση 30% στα ποσά της σύνταξης (είτε κύριας είτε και επικουρικής) ακόμη και αν εργαστούν μία ημέρα το μήνα.

Η ποινή αυτή δημιουργεί στρέβλωση, διότι λειτουργεί απαγορευτικά στο να δηλώνουν απασχόληση οι συνταξιούχοι που απασχολούνται παρτ τάιμ για μερικές μέρες το μήνα, που είναι και η πλειονότητα.

Με τις αλλαγές που προωθούνται η ποινή θα είναι αναλογική, δηλαδή για μία μέρα εργασίας θα κόβεται το 1% της σύνταξης, για 10 μέρες το 10% και για εργασία 30 ημερών, δηλαδή όλο το μήνα, οι συνταξιούχοι θα έχουν μείωση 30%.

Η ελάφρυνση της ποινής είχε φτάσει στο παρά ένα να νομοθετηθεί, αλλά σταμάτησε στην πόρτα της Βουλής, διότι προηγούνταν άλλα, σημαντικότερα νομοσχέδια, όπως τα σπίτια σε νέους, με χαμηλότοκα δάνεια κ.λπ.

Ήδη, όμως, το επεξεργάζονται αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς και ο ΕΦΚΑ. Το σχέδιο για μείωση της ποινής σε συνταξιούχους που εργάζονται είχε αποκαλύψει πρώτος ο «Ελεύθερος Τύπος» στις 15 Ιουλίου του 2022 και επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις.

Είναι πιθανό να θεσπιστεί και ένα ελάχιστο όριο ποινής ώστε, για παράδειγμα, για απασχόληση από 1 έως 10 μέρες να επιβάλλεται μείωση 10% και από εκεί και πάνω να προσαυξάνεται η ποινή κατ’ αναλογία των ημερών εργασίας των συνταξιούχων.

Στις προθέσεις της απερχόμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας ήταν να βρεθεί ένα αναλογικότερο σύστημα ποινής ώστε να ενθαρρύνεται η δήλωση της απασχόλησης από τους συνταξιούχους, ενώ τώρα οι περισσότεροι το αποφεύγουν.

Εκτιμάται ότι με κρυφή απασχόληση λίγων ημερών ως και για πλήρη μήνα (ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες) είναι πάνω από 90.000 συνταξιούχοι, ενώ με δηλωμένη εργασία είναι περίπου 25.000 συνταξιούχοι.

Ο τρόπος που θα λειτουργεί το νέο αναλογικότερο ποινολόγιο για την εργασία συνταξιούχων και τα οφέλη που θα έχουν όσοι δηλώνουν την απασχόλησή τους φαίνονται στον πίνακα που επεξεργάστηκε και δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις».

Κλικ για μεγέθυνση:

Για παράδειγμα:

Συνταξιούχος που λαμβάνει 550 ευρώ κύρια σύνταξη και 145 ευρώ επικουρική απασχολείται για 10 μέρες το μήνα και έχει ποινή 30% στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, που σημαίνει ότι χάνει 165 ευρώ από την κύρια και 44 ευρώ από την επικουρική, και παίρνει 385 ευρώ από την κύρια και 102 ευρώ από την επικουρική. Με την αναλογική μείωση θα έχει ποινή 10% με όφελος κατά 110 ευρώ στην κύρια και κατά 29 ευρώ στην επικουρική σύνταξη, οπότε θα παίρνει ως εργαζόμενος συνταξιούχος 495 ευρώ από την κύρια και 131 ευρώ από την επικουρική.

Συνταξιούχος που λαμβάνει 1.120 ευρώ κύρια σύνταξη και 235 ευρώ επικουρική απασχολείται για 10 μέρες το μήνα και έχει ποινή 336 ευρώ από την κύρια και 71 ευρώ στην επικουρική. Με την αναλογική μείωση θα έχει ποινή 112 ευρώ στην κύρια και 24 ευρώ στην επικουρική. Το όφελος που θα έχει είναι ότι θα παίρνει ως εργαζόμενος συνταξιούχος 1.008 ευρώ από την κύρια και 212 ευρώ από την επικουρική, ενώ τώρα λαμβάνει 784 ευρώ και 165 ευρώ αντίστοιχα.

Συνταξιούχος που λαμβάνει 1.595 ευρώ κύρια σύνταξη και 310 ευρώ επικουρική με εργασία για 10 μέρες το μήνα χάνει 479 ευρώ από την κύρια και 93 ευρώ από την επικουρική σύνταξη. Με την αναλογική μείωση θα έχει ποινή μόνον για τις ημέρες εργασίας και όχι για όλο το μήνα, με απώλεια 160 ευρώ από την κύρια και 31 ευρώ από την επικουρική σύνταξη. Το όφελος είναι ότι κερδίζει 319 ευρώ στην κύρια και 62 ευρώ στην επικουρική σύνταξη.

Ποιοι συνταξιούχοι κάνουν δήλωση εργασίας και ποιοι εξαιρούνται της μείωσης 30%;

Η δήλωση απασχόλησης από συνταξιούχους είναι υποχρεωτική στον ΕΦΚΑ και η αδήλωτη εργασία συνταξιούχων τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις! Η δε παρακράτηση του προστίμου γίνεται με αφαίρεση του 25% από τη μηνιαία σύνταξη μέχρι εξόφλησής του.

Υποβάλλουν δήλωση απασχόλησης αλλά δεν έχουν ποινή 30% (εξαιρούνται) οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον συνεχίζουν την αγροτική δραστηριότητα, οι συνταξιούχοι που έχουν απασχόληση στην Ε.Ε. και διεθνείς οργανισμούς, οι ψυχικά ασθενείς για τους οποίους η απασχόληση ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, οι συνταξιούχοι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, οι πολύτεκνοι με τέκνο ανήλικο ή σπουδάζον έως το 24ο έτος της ηλικίας του ή ανίκανο για εργασία και οι συνταξιούχοι με αγροτικό εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Αχ κε κατίκο για πείτε μας τι ακριβώς κερδίζετε ή τι πίνετε τέλος πάντων, για όλα αυτά τα "στο παρά ένα" που μας αραδιάζετε; Πάλι δεν πρόλαβαν, μα καλά κι αυτοί τέσσερα χρόνια τι έκαναν; στο παρά ένα το σκέφτηκαν αλλά ρε γαμώτο γκαντεμιά, ήταν άλλα πιο σοβαρά! Εμείς πάντως να ξέρετε ότι σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την "ενημέρωσή", το θέλαμε αλήθεια είναι το σκούντημα πριν την απόφαση μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΜΟΝΑΔΙΚΉ χώρα στον κόσμο που τιμωρεί την εργασία είναι η Ελλάδα. Απολύουν στα 50+ τους στρατιωτικούς και όταν βρίσκουν δουλειά για να βιοπορίσουν τους τιμωρούν. Έτσι και αυτοί αναγκάζονται να δουλεύουν μαύρα και δεν πληρώνουν ούτε ασφαλιστικές εισφορές. Έχουμε 100.000 Χ 138=13.800.000 χαμένα έσοδα το μήνα το κράτος. Αν βάλουμε και την παραγωγή φτάνουμε στα 20εκ. χαμένα κάθε μήνα. Ξουράφια αυτοί στη ΝΔ χτίζουν την ανάπτυξη με ποινές στους εργαζόμενους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μόνο μαύρα...και να μην μας πιάσουν ποτέ....ας πρόσεχαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή