Πώς εξαπάτησαν συνταξιούχο και έκλεψαν 12.000€ μέσω e-banking – Το λάθος του

Πώς εξαπάτησαν συνταξιούχο και έκλεψαν 12.000€ μέσω e-banking – Το λάθος του

Πλουσιότεροι κατά 12.000 ευρώ έγιναν επιτήδειοι που εξαπάτησαν συνταξιούχο στη Φλώρινα, σηκώνοντας από τον τραπεζικό του λογαριασμό τα χρήματα μέσω e-banking.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι δράστες κάλεσαν το θύμα προσποιούμενοι ότι είναι υπάλληλοι της τράπεζας.

Ειδικότερα, του ζήτησαν να επιβεβαιώσει τον αριθμό λογαριασμό του και στη συνέχεια τον έπεισαν να τους δώσει τους κωδικούς για το e-banking του.

Το κόλπο

Με τον τρόπο αυτό εισήλθαν στη συνδρομητική υπηρεσία και κατάφεραν να μεταφέρουν συνολικά 11.940 ευρώ μέσω τριών μεταφορών σε δικούς τους λογαριασμούς.

Προφανώς το θύμα επιβεβαίωσε τις τρεις συναλλαγές ύψους 2.980, 4.480 και 4.480 ευρώ, είτε αποκαλύπτοντας τους κωδικούς μίας χρήσης που έφτασαν με μήνυμα στο κινητό του.

Σημειώνεται ότι μετά από αξιοποίηση στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός 34χρονου Έλληνα και μίας 25χρονης Ελληνίδας, οι οποίοι είναι οι κάτοχοι των τραπεζικών λογαριασμών στους οποίους μεταφέρθηκαν τα χρήματα.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και παράνομη πρόσβαση σε σύστημα πληροφοριών ή δεδομένων, η οποία υποβλήθηκε στην εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Φλώρινας.

Οι βασικοί κανόνες ασφαλείας

Είναι προφανές ότι το θύμα έκανε σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην απώλεια των καταθέσεών τους.

Ακολουθούν οι βασικοί κανόνες που αν τους ακολουθείτε δεν μπορούν να σας κλέψουν χρήματα από το λογαριασμό σας:

Οι απατεώνες μπορούν να βρουν τα βασικά στοιχεία επικοινωνίας σας μέσω διαδικτύου (π.χ. από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης). Μην υποθέσετε ότι το άτομο που σας καλεί δηλώνει την αληθινή του ιδιότητα επειδή έχει στη διάθεσή του τέτοιες πληροφορίες.

Για να προχωρήσει μία πληρωμή παραγγελίας δεν είναι απαραίτητο κανένα άλλο στοιχείο πέραν του IBAN του λογαριασμού σας ώστε να παραλάβετε το αντίτιμο. Μην εισάγετε τα εμπιστευτικά στοιχεία σας σε link που μπορεί να σας αποσταλεί μέσω sms ή viber.

Μην αποκαλύπτετε μέσω τηλεφώνου, email, φόρμας στο Internet, ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εμπιστευτικά στοιχεία σας όπως το username, το password, τα στοιχεία της κάρτας σας και του PIN, κωδικούς μίας χρήσης (OTP), και άλλους κωδικούς.

Πληκτρολογήστε την ηλεκτρονική διεύθυνση της τράπεζας και μην ακολουθείτε αποτελέσματα από μηχανές αναζήτησης, ή συνδέσμους που περιλαμβάνονται σε email ή μηνύματα.

Ελέγξτε πως η ιστοσελίδα της τράπεζας δεν περιλαμβάνει άλλα γράμματα ή αριθμούς και κάντε κλικ στο εικονίδιο του λουκέτου, ώστε να βεβαιωθείτε ότι η σύνδεση είναι ασφαλής.

Πριν πατήσετε επιβεβαίωση, ελέγξετε προσεκτικά την συναλλαγή που περιγράφεται στο μήνυμα με τον κωδικό μίας χρήσης (OTP) που λαμβάνετε στο κινητό σας.

Η τράπεζά σας δεν πρόκειται ποτέ να σας ζητήσει τους Internet και Mobile Banking κωδικούς ή τα στοιχεία των καρτών σας, μέσω μηνυμάτων email, sms, viber κλπ, ούτε μέσω συνδέσμων που περιέχονται στα μηνύματα αυτά.

ΠΗΓΗ: moneyonline.gr

Δημοσίευση σχολίου

5 Σχόλια

  1. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ στη βλακεια ηταν και ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΑ ΑΤΟΜΑ...ψηφιζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ εσύ που δηλώνεις Καραϊσκάκης και ψηφίζεις, μήπως είσαι Μεχμέτ μπέης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν ξερεις να γραφεις μην γραφεις τιποτα γιατι μπαινεις στην ιδια λιστα των ασχετων μπαρμπαδων που ψηφιζουν κιολας.

      Διαγραφή
  3. και πολυ καλα του κανανε του βλακα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αμέ. Τους παίρνω τηλέφωνο και τους λέω
      " η τράπεζά σας δεν μου στέλνει push notification για αγορά online αλλά με παραπέμπει σε virtual ιστοσελίδα ώστε να συμπληρώσω user name και password του ebanking μου" Και μου απαντάει η λουλούδα της τράπεζας "δεν ξέρω αλλά έτσι πρέπει να γίνεται" Μα της λέω η virtual ιστοσελίδα δεν ανήκει στην τράπεζά σας, πώς εγώ θα περάσω τους κωδικούς μου σε άγνωστους για ένα ποσό 5 ευρώ και μάλιστα αγοράς με πιστωτική και γιατί δεν μου στέλνει το σύστημα προσωρινό pin σε sms. Μου λέει η λουλούδα ότι έτσι κάνουν όλοι μην φοβάστε. Αυτές είναι οι τράπεζες. Και μετά κάνουν τις πάπιες και φταίει ο Θανάσης

      Διαγραφή