Περιπολίες στον Έβρο–Μετακινήσεις Στρατιωτικών με Οχήματα που δεν πληρούν κανόνες ασφαλείας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

Περιπολίες στον Έβρο–Μετακινήσεις Στρατιωτικών με Οχήματα που δεν πληρούν κανόνες ασφαλείας (ΕΓΓΡΑΦΟ)

ΦΩΤΟ: MERCEDES 290 το οποίο χρησιμοποιείται για τις περιπολίες στον Έβρο με την επιβίβαση στελεχών ΕΔ στην καρότσα του φορτηγού

Επιστολή-καταπέλτης της ΠΟΜΕΝΣ για μετακινήσεις στελεχών των ΕΔ με οχήματα «που δεν θα λάμβαναν άδεια μεταφοράς προσωπικού αν εξετάζονταν από οποιοδήποτε KTEO»!

Την έντονη διαμαρτυρία της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ) προς την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργούς και Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς όπως καταγγέλλει με επιστολή της, οι μετακινήσεις για περιπολίες με οχήματα στον Έβρο, «δεν πληρούν κανόνες ασφαλείας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, πρόκειται για «ένα θέμα που άπτεται των επικινδύνων και απαράδεκτων συνθηκών εργασίας υπό των οποίων καλούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να εκτελέσουν περιπολίες αποτροπής παράνομων μεταναστευτικών ροών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, πράξη που επιφέρει την άνιση μεταχείριση του προσωπικού των ΕΔ έναντι άλλων Ελλήνων πολιτών. Οι ανωτέρω περιπολίες οι οποίες σημειωτέον ότι παραμένουν απλήρωτες από τον Ιούλιο του 2020, εκτελούνται στο δύσβατο και επικίνδυνο περιβάλλον της Παρέμβριας περιοχής και απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση από όλους, με περισσότερο σεβασμό και σύνεση προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων όπως τον πολύ σοβαρό τραυματισμό και ακρωτηριασμό συναδέλφου μας, στο Διδυμότειχο του Έβρου».

Η ΠΟΜΕΝΣ κάνει λόγο για πίσω μέρη οχημάτων και φορτηγών αυτοκινήτων, που δεν διαθέτουν ασφαλή καμπίνα επιβατών πίσω θέσεων αλλά διαμορφωμένη καρότσα με καθίσματα, έλλειψη ζωνών ασφαλείας και αερόσακων, για περιπολίες διάρκειας άνω των οκτώ ή και δέκα ωρών. Όπως σχολιάζει μάλιστα, «αυτά τα οχήματα δεν θα λάμβαναν άδεια μεταφοράς προσωπικού αν εξετάζονταν από οποιοδήποτε Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (Κ.Τ.Ε.Ο)».

Και διερωτάται, ειδικά μετά το δυστύχημα των Τεμπών:

«Πως είναι δυνατόν η ηγεσία του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ να αποδέχεται την κατάσταση αυτή, να επιβιβάζει το πολυτιμότερο αγαθό που διαθέτει, το έμψυχο υλικό της σε καρότσες φορτηγών αυτοκινήτων που προορίζονται για μεταφορά φορτίων (υλικών και μηχανημάτων) και να αγνοεί τον κίνδυνο που υποθάλπεται. Δεν είναι τυχαίο που απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση προσωπικού σε καρότσες φορτηγών, από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος και από όλες τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες, Σώματα Ασφαλείας αλλά και τους άλλους Κλάδους των ΕΔ. Η Πολεμική Αεροπορία επιτρέπει την μετακίνηση στο πίσω μέρος των οχημάτων Mercedes GD 240 μόνο εντός στρατοπέδων και μόνο για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών. Η παράβαση του Κ.Ο.Κ. και οι κανόνες ασφαλείας που περιέχει για τις ασφαλείς μεταφορές επιβατών δεν αποτελεί κόκκινη γραμμή για τις ηγεσίες του ΓΕΣ και του ΥΠΕΘΑ;»

Αναλυτικά η πεντασέλιδη επιστολή της ΠΟΜΕΝΣ, η οποία μεταξύ άλλων προειδοποιεί: «Κάθε απώλεια υγείας ή θάνατος που θα προέλθει από την αναφερθείσα κατάσταση, θα αποτελεί προϊόν εγκληματικής αμέλειας»:

ΠΗΓΗ: newsbreak.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Αυτά δεν είναι ΟΥΤΕ ΚΑΝ ψιλά γράμματα για τους ηγήτορες του στρατεύματος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή