Ποιες αυξήσεις θα δουν τα στελέχη ΕΔ με τα νέα επιδόματα–Αναλυτικά τα ποσά–Παραδείγματα για ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ

Ποιες αυξήσεις θα δουν τα στελέχη ΕΔ με τα νέα επιδόματα–Αναλυτικά τα ποσά–Παραδείγματα για ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ

Διευκρινίσεις και παραδείγματα χορήγησης επιδόματος σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις προσαυξήσεις που ανακοινώθηκαν, δίνουν πηγές του υπ. Άμυνας.

Ως γνωστόν, τις τελευταίες μέρες δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 1425/09.03.2023 η ΚΥΑ με Αριθμ. Φ.841/26674/Σ.4145 που αφορά στον «Καθορισμό ύψους, όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της προσαύξησης του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ και Ειδικές Δυνάμεις) που εκτελεί ειδική αποστολή».

Οι εν λόγω προβλέψεις συμπεριλαμβάνουν στελέχη και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, στη βάση της ουσιαστικής μέριμνας του προσωπικού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανά Κλάδο κρίσιμες επιχειρησιακές απαιτήσεις.

Ως ενδεικτικά παραδείγματα υπολογισμού της κατά περίπτωση χορήγησης του επιδόματος αναφέρονται τα εξής:

Για τον Στρατό Ξηράς

Ανθυπολοχαγός που μεταβαίνει για αποστολή ενίσχυσης ασφαλείας συνόρων των ΕΤΑΣ (Ειδικών Τμημάτων Ασφάλειας Συνόρων), για 10 ημέρες θα λαμβάνει 600,00 € έναντι 293,50 € του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 306,50 €.

Αρχιλοχίας της Ζ ΄ΜΑΚ που πραγματοποιεί 4 ειδικές αποστολές μηνιαία, θα λαμβάνει 240,00 € έναντι 117,40 € του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 122,60 €.

Επιλοχίας που μετέχει σε ειδική αποστολή επάνδρωσης ΕΦ των μικρονήσων (βραχονησίδων) 5 ημερών, θα λαμβάνει 300,00 € έναντι 97,85 € του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή προκύπτει όφελος 202,15 €.

Για το Πολεμικό Ναυτικό

Κελευστής που συμμετέχει σε Σκοπούν Φρεγάτας διάρκειας 15 ημερών θα λάβει 900,00 ευρώ αντί των 293,55 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 606,45 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση συνιστά ειδική αποστολή εντός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Σημαιοφόρος που συμμετέχει στην Επιτήρηση και Προστασία των νήσων του ανατολικού Αιγαίου για 30 ημέρες θα λάβει 1.800 ευρώ αντί των 587,10 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 1.212,90 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση επίσης συνιστά ειδική αποστολή εντός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ανθυπασπιστής που συμμετέχει στις επιχειρήσεις IRINI και UNIFIL για 90 ημέρες εκ των οποίων 60 εν πλω, θα λάβει 9.000 ευρώ αντί των 5.622 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 3.378 ευρώ παραπάνω. Η συγκεκριμένη απασχόληση συνιστά ειδική αποστολή εκτός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

Ανθυποπλοίαρχος που συμμετέχει σε επιχείρηση Συνοδείας Δυνάμεων Αεροπλανοφόρων για 30 ημέρες εκ των οποίων οι 20 εκτός και οι 10 εντός περιοχής ευθύνης Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, θα λάβει 2.600 ευρώ αντί των 782,70 του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 1817,30 ευρώ παραπάνω.

Για την Πολεμική Αεροπορία

Σμηνίες έως και νέοι ΕΠΟΠ που συμμετέχουν σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

Ανθυποσμηναγοί έως Σμηναγοί που συμμετέχουν σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

Επισμηναγοί έως Αντισμήναρχοι που συμμετέχουν σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

Σμήναρχοι που συμμετέχουν σε Πληρώματα ή Τεχνικό προσωπικό Επιφυλακής (READINESS Α/Φ και ΑΝ Ε/Π) διάρκειας 7 ημερών θα λάβουν 420 ευρώ αντί των 205,45 ευρώ του προηγούμενου καθεστώτος, δηλαδή 214,55 ευρώ παραπάνω.

Και αυτά είναι μόνον μερικά παραδείγματα, τα οποία όμως είναι σαφή ως προς το οικονομικό όφελος που προκύπτει για το προσωπικό και των 3 Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία απεικονίζουν την νέα πραγματικότητα, που για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ και Ειδικές Δυνάμεις) που εκτελεί «ειδική αποστολή», είναι πολύ καλύτερη από αυτά που ίσχυαν μέχρι τώρα.

Τα παραπάνω ποσά υπόκεινται σε νόμιμες κρατήσεις, καθώς και σε παρακράτηση Φ.Ε. ανάλογη με την κλίμακα εισοδήματος.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. Τα ποσα στο Πολεμικο Ναυτικο απλα δεν ισχυουν...ειναι ψεμματα αυτα που αναφερετε....Περασε σημερα το εγγραφο και λεει για αποστολες δεαμ,σκοπουν ημερησια αποζημιωση 36€,και οι αποστολες unifil και ειρηνη ημερησια αποζημιωση 63€..Σταματηστε να κοροιδευετε τον κοσμακη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην λες παπάντζες, αφού τώρα ψηφίσθηκε η ΚΥΑ και δεν πρόλαβε να εφαρμοσθεί... Ότι δεν καταλαβαίνουμε το λέμε "κοροϊδεύετε"...

      Διαγραφή
    2. Φιλε μου στο Πολ.Ναυτικο ειμαι και περασε το εγγραφο τι δεν καταλαβαινεις?Ολα αυτα που αναγραφονται για το σωμα στο οποιο υπηρετω ειναι ψευδη...Πιστευεις δεν θα ηθελα να ισχυουν?200 μερες τον χρονο γραφω θαλασσα...

      Διαγραφή
    3. Ισχυουν τα ποσα που αναφερεις...ειναι πραγματικη κοροιδια το διαφημιζομενο επιδομα στολου... Ενημερωσου πρωτα κ μετα γραφε για παπαντζες!

      Διαγραφή
    4. Δεν ισχύουν αυτά που γράφουν σαν καθαρό ποσό.στις τσέπες μας θα μπουν 36 ευρώ την μέρα και όχι 60 που γράφεται εδώ και παραμυθιαζουν τον κόσμο.γιατι απλά από τα 60 ευρω την μέρα τα 24 θα πάνε σε φόρους και κρατήσεις.οποτε καλό είναι να μην παραμυθιαζουν τον κοσμο.γιατι και πριν 17,61 περνάμε και όχι το ποσό που γράφουν.οποτε και στο ποσό των 3 ημερών που γράφουν πάλι ψέματα είναι γιατί περνάμε 503 ευρώ στις 30 ημέρες και όχι 580 που γράφουν.ας σταματήσει κάποια στιγμή αυτό το παραμύθι και ας μην παίζουν με τις πλάτες μας.

      Διαγραφή
  2. Μακάρι να ισχύουν! Δίκαια και σωστά.
    Για τους υπόλοιπα στελέχη των ΕΔ, πότε θα ληφθούν ανάλογα μέτρα; Ποιο θα είναι το κίνητρο για την υπηρέτηση στη μονάδα πεζικού, τεθωρακισμένων, κ.ο.κ στην ακριτική Σάμο, Λέσβο ή στη Θράκη; Πώς θα ανταμειφθούν αυτά τα στελέχη σε σχέση με κάτι ξεχασμένους/ες για 10ετίες σε τόπους συμφερόντων τους; Πώς θα αναγνωρίσει η πολιτεία το δύσκολο, υπεύθυνο, ψυχοφθόρο και συνάμα επικίνδυνο έργο τους; Με το να αποζημιώνει τη συμμετοχή σε ασκήσεις μόνο όταν υπερβαίνονται τα 60 χμ και με 19 ευρώ ανά ημέρα;!!! Συνέχεια στα 59 τους πηγαίνουν, εμπαίζοντάς τους! Και πώς η πολιτεία θα απαλύνει το θέμα των συνεχών μεταθέσεων των παραπάνω κατηγοριών, με σοβαρές επιπτώσεις στην οικογενειακή γαλήνη τους, αλλά και το τεράστιο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κόστος των ενοικιάσεων σπιτιών σε υπέρογκες τιμές;
    Υπόψη ότι οι κατηγορίες που έλαβαν τα επιδόματα ΔΕΝ ξεσπιτώνονται κάθε τόσο. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι τα ΣΟΑ, ΣΟΜΥ, ΣΟΕΠΟΠ δεν καλύπτουν ούτε το 30% των αναγκών των στελεχών. Άρα το 1/4 του μισθού εξανεμίζεται στα ενοίκια για τα παραπάνω στελέχη που δεν ασχολείται κανείς. Ας δούμε τα πράγματα κατάματα, επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά φίλε...δες και με τα σοα ... άλλαξε η δγη ..3χρονια στέγασης...οι αναμενόμενοι για στέγαση.. δεν θα μπουν ποτέ....

      Διαγραφή
    2. Αυτά και άλλα τόσα.... Ντροπή σ αυτούς που φοράνε τα γαλόνια και ανέχονται τον κάθε πολιτικάντη.

      Διαγραφή
  3. Μόνο μαύρο! Τίποτε άλλο δεν τους αξίζει. Να σβήσουν από τον πολιτικό χάρτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού κόψατε δώρα, κόψατε μισθούς, κόψατε τρίμηνα, τα μηνιαία, βάλατε φόρους, ξαναβάλετε φόρους ξαναβάλετε ενφια, ξαναβάλετε φόρους ανέβηκαν όλα τα είδη 20 φορές πάνω, δίνετε τώρα τα ψίχουλα και μάλιστα σε ορισμένους και περιμένετε ψήφο. Αμ δε. Δεν σας τα είπαν καλά. Το 99% θα σας μαυρίσει στις εκλογές. Και μαντέψτε που θα πάνε οι ψήφοι. Ακριβώς. Σωστά μαντέψατε. Εκεί που σας πονάει. Ο νοών νοητω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δηλαδή για να καταλάβουμε και εμείς οι υπόλοιποι, η "πλέμπα", τα στελέχη, ειδικά του ΣΞ, κάτι "αιώνιοι" γεροντοσμήναρχοι που "υπηρετούν" (τρόπος του λέγειν) σε σχολές των ΕΔ (ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ κλπ) και μέχρι τώρα νομίζω παίρνουν πτητικά επιδόματα σμηνάρχων, τώρα θα καρπόνονται και τα "readiness"? Ρε τι γίνεται μας ψεκάζουν ή μας φτύνουν κατάμουτρα οι ιεραρχίες; Δηλαδή οι υπόλοιποι που ξημεροβραδιάζονται στα σύνορα και στα φυλάκια και υπηρετούν σε μονάδες και φυλάκια σε κάτι απίθανα μέρη, σε ποιες ΕΔ ανήκουν ακριβώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου πες τα σε κάτι κοματόσκυλα που ΄χουν κολλημένο τον εγκέφαλο τους σε ένα συγκκριμένο πράγμα και δεν πρόκειται ποτέ να ξεκολλήσουν. Εκείνων τις εμμονές πληρώνουμε.

      Διαγραφή
    2. Ως σχόλιο και όχι ως απάντηση,θα σου πω ότι δε πρέπει και τα καρπούζι αλλά και το μαχαίρι να τα κρατά το ίδιο χέρι.

      Διαγραφή
  6. στις 21 Απριλίου το Μτσ θα δώσει τις οφειλές του? είστε για γελια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΜΕ ΚΡΟΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΤΕ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΣΕΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΤΕ ΦΥΛΑΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΟΙΡΑΖΕΙ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΓΕΕΘΑ.Η ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΑΔΕΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ.ΠΟΣΟ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΔΕΝ ΛΕΓΕΤΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτά που έπαιρναν ήταν αποζημίωση εκτός έδρας, άρα αφορολόγητα. Αυτά που θα παίρνουν τώρα είναι φορολογητέο εισόδημα. Τίποτα δεν θα τους μείνει. Μην σου πω ότι τελικά στον προϋπολογισμό θα στοιχίζει μία η άλλη, αν βγάλεις τους αυξημένους φόρους που θα πληρώνουν οι "ωφελούμενοι". Βγάζω το καπέλο στην δημιουργική λογιστική των στελεχών της ΓΔΟΣΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σκέτη κοροϊδία αυτά που γράφουν για τα πλευσιμα σήμερα πέρασε το έγγραφο στο ΠΝ και δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω! Ψίχουλα θα δώσουν πάλι και σαν να μην έφτανε αυτό θα τα φορολογισουν για να τα ξαναπάρει το κράτος πάλι πίσω!Ουστ από εδώ αλήτες,θα φάτε μαύρο στις εκλογές που θα το φυσάτε και δεν θα κρυώνει 🤮🤮🤮

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΌ ΝΑΥΤΙΚΌ ΔΕΝ ΙΣΧΎΟΥΝ ΑΥΤΑ.
    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΕΑΝ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΠΗΡΑΤΕ ΤΑ ΜΕΙΚΤΑ ΠΟΣΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΩΣ ΚΑΘΑΡΑ.
    ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ .
    ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΊΤΗΣ.
    ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ: Για παράδειγμα το πλήρωμα ενός Π.Π. που συμμετέχει σε Σκοπούν Φρεγάτας, η οποία είναι εντός Περιοχής Ευθύνης Α/ΓΕΕΘΑ, για απασχόληση δεκαπέντε (15) ημερών θα λάβει ως αποζημίωση υπό τη μορφή επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, κατ' άτομο το μεικτό ποσό των 900€ (15 ημέρες x 60€/ημέρα = 900€). Οι νόμιμες κρατήσεις (15,12%) καθώς και ο φόρος εισοδήματος (ΦΕ) που αναλογεί και παρακρατείται στο παραπάνω ποσό των 900€ ανέρχονται συνολικά περίπου στο 36% έως 40%, δηλ. στην προκειμένη περίπτωση κυμαίνονται μεταξύ 324€ (36%) έως και 360€ (40%). Μετά από την αφαίρεση αυτών των κρατήσεων, το καθαρό ποσό που θα λάβει ο δικαιούχος θα κυμαίνεται μεταξύ 540€ έως και 576€.
    Με βάση το ΠΔ 200/93, η παραπάνω αποζημίωση, θα ανέρχονταν για το πλήρωμα ενός πλοίου, κατ' άτομο μετά από κρατήσεις, στο καθαρό ποσό των 264,15€ (15 ημέρες x 17,61€/ημέρα). Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αποζημίωση υπό τη μορφή επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, είναι αυξημένη σε ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ (540-264,15 = 275,85€) δηλ. (275,85/264,15) x 100 = 104.43% έως και (576-264,15 = 311,85€) δηλ. (311,85/264,15) x 100 = 118,05% σε σύγκριση με την αποζημίωση με βάση το ΠΔ 200/93.

    ΑπάντησηΔιαγραφή