Νέο νομοσχέδιο για μισθολογικό των ΕΜΘ: Η φωνή–άποψη μιας αποστράτου

Νέο νομοσχέδιο για μισθολογικό των ΕΜΘ: Η φωνή–άποψη μιας αποστράτου

Η ΦΩΝΗ ΜΙΑΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥ

Για ακόμα μία φορά με μεγάλη έκπληξη και δυσαρέσκεια πληροφορηθήκαμε τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου του ΥΠΟΙΚ που κατατέθηκε στην Βουλή την 15/3/2023 μεταξύ των οποίων εντοπίζεται η πολυαναμενόμενη και από πολλών μηνών προαναγγελθείσα μισθολογική αποκατάσταση των Εθελοντών Μακράς Θητείας, στο Άρθρο 91, έπειτα από τέσσερα (4)! χρόνια.

Μία αποκατάσταση που έρχεται δια στόματος του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, δια στόματος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας σε όλα τα μέσα ενημέρωσης «αυτό που δεν έκανε η προηγούμενη Κυβέρνηση πριν 4 χρόνια! το κάνουμε εμείς τώρα» και όλων των Κοινοβουλευτικών εκπροσώπων όλων των κομμάτων με τις επερωτήσεις τους στην Βουλή.

Αλήθεια Κύριες και Κύριοι, γνωρίζετε ότι:

Με το παρόν νομοσχέδιο μόνο μισθολογική αποκατάσταση δεν πραγματοποιείται για τους εξής, γνωστούς πλέον σε όλους σας, λόγους.

- Με τον ν. 4472/2017 θεσπίστηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Με το Άρθρο 124 ορίστηκαν οι κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης που εντάσσει τους ΕΜΘ στην Γ' Κατηγορία και με το Άρθρο 126 τη μισθολογική εξέλιξη αυτών με καταληκτικό κλιμάκιο το Γ1 στον βαθμό του Ανθυπασπιστή. Με το νέο μισθολόγιο όλοι ανεξαιρέτως πληρωνόμαστε βάσει βαθμού και αυτό το γνωρίζετε.

- Με τον ν. 4609/2019 στο άρθρο 4 δίνεται για «λόγους ισονομίας» - όπως αναγραφόταν στην αιτιολογική έκθεση- με τις Εθελόντριες του ν. 705/1977, στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) - και όχι Διαρκείας όπως μας έχετε ονομάσει σχεδόν όλοι ακόμα και ο πολιτικός μας Προϊστάμενος κ. ΥΕΘΑ - ο βαθμός του Ανθυπολοχαγού και αποστρατευτικός ο βαθμός του Υπολοχαγού και όχι ο βαθμός του Ταγματάρχη (διαχωρισμός κι εδώ). Αυτός ο Νόμος ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων, άρα το γνωρίζατε.

- Λόγω ασυμβατότητας των δύο παραπάνω νόμων, δεν αμειβόμασταν βάσει βαθμού (Ανθυπολοχαγός) καθώς η Γ' κατηγορία που είμασταν μέχρι την προαγωγή μας δεν προέβλεπε τον βαθμό Αξιωματικού. «Οροφή» είχε αυτόν του Ανθυπασπιστή.

Δηλαδή έπρεπε να γίνει ρύθμιση που να εντάσσει κι εμάς όπως κι όλους του Αξιωματικούς μη παραγωγικών σχολών στην Β' Κατηγορία και στο ανάλογο κλιμάκιο βάσει χρόνων. Με τις εξαγγελίες σας το γνωρίζατε.

- Με τον ν. 5018/2023 από 9-2-23 στο άρθρο 46 προβλέπετε επιπλέον (ένα) βαθμό στους ΕΜΘ με αποστρατευτικό αυτόν του Λοχαγού. Κι εξακολουθεί το παράδοξο και αντιφατικό, να θεσπίζονται βαθμολογικές προαγωγές στο σώμα των Αξιωματικών χωρίς σ' αυτές να συνεφέλκονται οι αντίστοιχες μισθολογικές προαγωγές.

- Φέρνετε προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο ένα μήνα μετά που αφορά την μισθολογική μας αποκατάσταση έπειτα από 4 χρόνια! με τα εξής παράδοξα:

Εξακολουθεί κι εντάσσει τους Μόνιμους Αξιωματικούς ΕΜΘ στην Γ' Κατηγορία, όταν όλοι οι Αξιωματικοί λοιπών Προελεύσεων και Κατηγοριών μή Παραγωγικής Σχολής εντάσσονται στη Β' Κατηγορία.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη (για ακόμα μία φορά!) σε ποιο Μισθολογικό Κλιμάκιο θα πληρώνονται οι εν δυνάμει νεοπροαχθέντες Υπολοχαγοί, αφού στη Γ'           Κατηγορία που μας εντάσσετε, η «οροφή» φτάνει στο τώρα, μέχρι τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού.

Εντέχνως, «τακτοποιεί» τις Εθελόντριες του ν. 705/1977 που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε πρόβλεψη να αμείβονται με βάση τα μισθολογικά κλιμάκια της Κατηγορίας Β΄.

Η ισχύς του παρόντος αναδράμει στην 1-1-22. Εννοείτε πως από την ημέρα προαγωγής μας σε Αξιωματικούς βάσει του ν.4609/2019 καλώς πράξατε και δεν πληρωθήκαμε με αυτό που μας αναλογεί;

H πλειοψηφία των εν ενεργεία συναδέλφων κατά παράβαση της αρχής της ίσης μισθολογικής μεταχείρισης, δεν αμειβόμαστε με βάση όσων δικαιούμαστε εδώ και 4 χρόνια!

Οι πρώτοι απόστρατοι, εξήλθαμε από το Στράτευμα με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού και - με την «δική σας καινοτομία» - όλα τα συνταξιοδοτικά μας θέματα (εφάπαξ, μερίσματα Μετοχικών Ταμείων, ΒΟΕΑ τέκνων) ρυθμίστηκαν με το μισθολογικό κλιμάκιο του Ανθυπασπιστή! Η πλειοψηφία εξ ' υμών, βρισκόμαστε σε αυτό το καθεστώς ήδη 2 χρόνια!

Συνέπεια όλων των προαναφερθέντων να προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για να κάνει πράξη η εκάστοτε Κυβέρνηση τους Νόμους που εσείς οι ίδιοι ψηφίζετε και γνωρίζετε. Αναλογιστείτε, «Ουδέν διαφέρει ή μη κείσθαι ή μη χρήσθαι τους νόμους» (Αριστοτέλης).

Σε ένα δημοκρατικό και εύνομο Κράτος, υποχρέωση δεν έχουν μόνο οι πολίτες να είναι συνεπείς αλλά και οι διοικούντες. Για το λόγο αυτό, η οποιαδήποτε δημοσιονομική αιτιολογία που έχετε καθ' υπέρβαση χρησιμοποιήσει τα τελευταία 4 χρόνια! δε σας καθιστούν άμοιρους ευθυνών.

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία Κυρίες και Κύριοι, κάντε πράξη επιτέλους τα αυτονόητα και νόμιμα γιατί πολύ απλά ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ.

Αραπογιάννη Μαρία
Σημαιοφόρος ε.α ΠΝ

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

 1. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος δικαίου. Όι Νόμοι που ψηφίζονται από τους εκάστοτε κυβερνώντες είναι για τό συμφέρον τό δικό τους και μόνο. Υπομονή για να ζούμε με την αδικία.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Οι ΕΠΟΠ πότε θα μπουν στη Β'?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Οι ΕΜΘ που έπρεπε να αποστρατευονταν Ανθυπασπιστες, γίνονται Λοχαγοι. Απλά ανέκδοτο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γίνονται Λοχαγοί για να σκας εσύ.

   Διαγραφή
  2. Ενώ οι υπόλοιποι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ/ΝΤΡΙΕΣ που φεύγουν ως Ανώτεροι Αξκοί δεν είναι ε ;;;

   Διαγραφή
  3. Και οι ανακατατάξεις εμθ γιατί να πάνε δήμαρχοι ; Μας δουλεύετε ;

   Διαγραφή
 4. Ο καθενας και καθεμια με τον πονο του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Μέχρι να μπουν-αν μπουν οι κκ εμθ στη Β',ας μην ξεχνούν ότι οι εργασίες κι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τρέχουν και δεν σταματούν. Δε σταματούν για τα ψυχολογικά ενός στελέχους που θεωρεί εαυτόν αδικημένο , απ'οποιοδήποτε λόγο.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Απο ενα, απο πολλα ομως ειναι προβλημα

   Διαγραφή
  2. 8:31:00 π.μ.τιτ έχουν δώσει τόσες παροχές,σε σημείο που να είναι αδικαιολόγητα πολλές,και πάλι κλαίει και γκρινιάζει. Νομίζω ότι τα προβλήματα που λέει ότι έχει,δεν είναι και τόσο αληθινά.

   Διαγραφή
 6. Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. 21 Μαϊου θα διορθωθεί σίγουρα!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ποτέ θα δοθούν οι βαθμοί στους εμθ;
  Αθυπολοχαγος στα 30 και υπόλοχαγος στα 34 ; Και αποστρατευττικος λοχαγός 6 μηνες πριν την σύνταξη ;
  Μάλλον οι βαθμοί δεν δόθηκαν για ηθική αμοιβή και για εξίσωση με το νόμο για τις εθελόντριες ν.1977…
  Για να μην μακρηγορώ οι βαθμοί δεν εξομαλύναν την αδικία του νόμου του 2019 που ήρθε με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά εν είδη αναμνηστικής πλακέτας ..έτσι μια ακόμα κοροϊδία ..και σύμφωνα με τα άνωθεν παρέσυρε και σε λάθος κατεύθυνση και τα οικονομικά κλιμάκια …με αποτέλεσμα σύμφωνα με το νεο νομοσχέδιο να αποστρατεύεσαι
  Λοχαγός με σύνταξη ανθυπολοχαγού ..
  Ωραία εξέλιξη …..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ακριβώς ! Κοροΐδία μέχρι εσχάτων. Στα 33 έτη έπρεπε ο βαθμός του Υπολοχαγού έτσι θα ήταν καλό και για την Υπηρεσία.

   Διαγραφή
  2. Αυτό ζητήσατε, αυτό έγινε. Τιμητική Απονομή των βαθμών χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το κράτος.

   Διαγραφή
  3. Γιατί, ζητούσατε κάτι άλλο και δεν το κατάλαβε κάποιος??? Οι ίδιοι εσείς το λέγατε ,και τώρα το γυρίζετε.

   Διαγραφή
 8. τιμητική απονομή συνάδελφε είναι στην αποστράτεια βαθμος λοχαγού !....στην ενέργεια είναι ο βαθμος του υπολοχαγού και του ανθυπολοχαγού.....καλυτερα να τουσ δωσει στα 34 χρονια...και να κανεισ βαρδιες αξιωματικου υπηρεσιασ μεχρι να βγαλει ο ηλιοσ κερατα!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μα δε θα τα κάνουν ούτε αυτά. Δεν τους έχει καταλάβει;

   Διαγραφή
 9. Εσείς των σχολών οι μορφωμένοι που βλέπω πολλούς εδώ μέσα. Κάντε καμία δουλειά αναλάβετε κάνα πόστο πάρτε καμία πρωτοβουλία γιατί νομίζω τελειώσατε κι εσείς πάνε οι παλαιοί αξιωματικοί που βαραγανε χέρι. Όλα τα υπεύθυνα πόστα αναλαμβάνουν ΕΜΘ και κοντά έρχονται και ΕΠΟΠ εσυς μόνο καφεδάκι από γραφείο σε γραφείο εκτός εξερεσεων βέβαια που έχουν μπέσα και συνείδηση .Περνάνε νόμους προς το συμφέρον τους και δεν μιλάει κανείς όχι στα τσατ και στις ανακοινώσεις μόνο αντίδραση και στον χορό εργασίας άντε βολεψακιδες .

  ΑπάντησηΔιαγραφή