Αλλαγές στο μισθολόγιο ΕΔ: Τι αναφέρει διάταξη σε ν/σ που κατατέθηκε στη Βουλή–Τι προβλέπει για ΕΜΘ-ΟΒΑ [ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]

Αλλαγές στο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) και των Σωμάτων Ασφαλείας προβλέπει το άρθρο 91 του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αναλυτικά η διάταξη στο ν/σ αναφέρει:

Τροποποιούνται οι διατάξεις του ν.4472/2017 σχετικά με το μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) και των Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.) και συγκεκριμένα:

α. Εντάσσονται στην Κατηγορία Β΄ μισθολογικής κατάταξης στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. και οι μονιμοποιηθέντες εθελοντές και εθελόντριες καθώς και όσοι προέρχονται από Ανθυπασπιστές που έχουν μεταταχθεί στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών.

β. Αυξάνεται ο βασικός μισθός του 1ου Κλιμακίου της Γ΄ Κατηγορίας μισθολογικής κατάταξης στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α. και προστίθεται στη μισθολογική κατάταξη και εξέλιξη των στελεχών της Κατηγορίας αυτής και ο βαθμός του ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων, που πληρούν τα οριζόμενα κριτήρια.

γ. Προβλέπεται η αύξηση του μισθολογικού κλιμακίου για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (Ο.Β.Α.), κατά το χρονικό διάστημα άνω των τριών (3) ετών πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.

δ. Οι ανωτέρω ρυθμίσεις ισχύουν αναδρομικά από την 1η.1.2022.

[ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ]: Σύμφωνα με την Αιτιολογική έκθεση (σελίδα 293) - Η «ταυτότητα» της αξιολογούμενης ρύθμισης:

Ποιο ζήτημα αντιμετωπίζει η αξιολογούμενη ρύθμιση;
Με την αξιολογούμενη ρύθμιση (Άρθρο 91) επιδιώκεται η αντιμετώπιση μισθολογικών ζητημάτων που αφορούν στους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ).

Γιατί αποτελεί πρόβλημα;
Οι μονιμοποιηθέντες εθελοντές και οι μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του ν.δ. 445/1974 (Α' 160) και του ν. 705/1977 (Α' 279), καθώς και οι προερχόμενοι από Ανθυπασπιστές που έχουν μεταταγεί στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3883/2010 (Α' 167), δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία μισθολογικής κατάταξης του άρθρου 124 του ν. 4472/2017 (Α' 74), αν και αντιμετωπίζονται μισθολογικά ως ανήκοντες στην Κατηγορία Β'. Επιπρόσθετα, όσον αφορά στους Εθελοντές Μακράς Θητείας υφίσταται αναντιστοιχία μεταξύ της βαθμολογικής τους εξέλιξης και της μισθολογικής τους κατάταξης. Τέλος, αναφορικά με τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, αυτοί παραμένουν στο ίδιο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμη και αν παραταθεί η διάρκεια ανακατάταξής τους για επιπλέον τρία (3) έτη.

Ποιους φορείς ή πληθυσμιακές ομάδες αφορά;
Αφορά στους μονιμοποιηθέντες εθελοντές και εθελόντριες του ν.δ. 445/1974 και του ν. 705/1977, στους προερχόμενους από Ανθυπασπιστές που έχουν μεταταγεί στο Σώμα των Μονίμων Υπαξιωματικών κατ’ εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 9 του ν. 3883/2010, στους Εθελοντές Μακράς Θητείας και τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης.

Δείτε το άρθρο 91 του νομοσχεδίου:

Κλικ για μεγέθυνση:

Διαβάστε αναλυτικά το φορολογικό νομοσχέδιο:

Δημοσίευση σχολίου

33 Σχόλια

  1. Με τους συνταγματάρχες και αντίστοιχους, που χτυπάνε ταβάνι στα 32 χρόνια υπηρεσίας και μέχρι τα 40 που θα αποστρατευτούν (αν προλάβουν) δεν παίρνουν καμία απολύτως αύξηση, θα ασχοληθεί κανένας πριν τις εκλογές ή μπα; Δεν αυξάνονται οι ευθύνες και η εμπειρία όλα αυτά τα 8 χρόνια; Δεν προκύπτουν προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες στο μεταξύ; Δεν είμαστε όλοι παππούδες με παιδιά τακτοποιημένα, υπάρχουν πολλοί με τέκνα στο Λύκειο ή στην τριτοβάθμια, με φροντιστήρια, ενοίκια και ναύλα πήγαινε-έλα! Ούτε είμαστε όλοι κομματόσκυλα να διαγκωνιζόμαστε μεταξύ μας ποιος θα γίνει ανώτατος για να μην μας νοιάζει το μισθολόγιο - κάποιοι αρκούμαστε στην αξιοπρέπειά μας και στη ήσυχη συνείδησή μας όταν πράττουμε το καθήκον μας. Το ξέρουμε ότι η κίτρινη φυλή είναι περισσότεροι και έχουν περισσότερα ψηφαλάκια, άσε που οι πιο πολλοί είναι γνωστοί αφού ήδη έχουν προσκυνήσει στα κομματικά γραφεία πριν καταταγούν. Όμως, η ηγεσία από εμάς ζητάει τα ακατόρθωτα και εμείς ακούμε τα μπινελίκια όταν αυτά δεν επιτυγχάνονται, όχι οι ΕΜΘ και οι ΕΠΟΠ! Ας μας θυμηθούν κι εμάς λίγο. (Υ.Γ. haters gonna hate - γράψτε ό,τι θέλετε, ούτε θα απαντήσω ούτε θα μου χαλάσετε τη διάθεση...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 40 χρόνια υπηρεσίας μόνο ;;;;Κάνε τα 50 κ πάρε κ την καρέκλα μαζί

      Διαγραφή
    2. Τί τις ήθελες τις πανελλαδικές;

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστό το σχόλιο! Εννοείται ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα τα μισθολογικά και λοιπά θέματα των προερχομένων εκ των ΑΣΣΥ, ΕΜΘ και ΕΠΟΠ, αλλά με τους υπόλοιπους πότε θα ασχοληθεί κάποιος; Αλλά ξέχασα, αυτοί δεν γκρινιάζουν!

      Διαγραφή
    4. 15.000 χιλιάδες Σχες χωρίς λόγο ύπαρξης (Η Αμερική και η Ρωσία μαζί τόσους πολλούς ανώτερους από όσους έχει ο greek ougada army δεν έχουν) θέλουν και αύξηση!!! Σε οποιοδήποτε πολιτισμένο, σύγχρονο κράτος θα είχαν πάρει πόδι εδώ και χρόνια

      Διαγραφή
    5. ΑΚΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΧΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΧΑΜΗΛΩΤΕΡΩΝ ΒΑΘΜΩΝ ΑΛΛΑ Η ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΜΕΘΑΛΙΓΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΑ ΚΟΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΠΟΥΔΝ ΜΙΛΑΝΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΛΗΗ ΤΟΥΣ Η ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΔΙΠΛΗ ΚΛΑΡΑ

      Διαγραφή
  2. Μοναδική λύση οι Αξιωματικοί ΕΜΘ στο Β Κλιμάκιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο νηστικός ΠΆΝΤΑ ονειρευόταν καρβέλια.

      Διαγραφή
    2. Κάντε ένα καλό στα γεροντακια, βάλτε τα στο Α κλιμάκιο, βοηθήστε την τρίτη ηλικία.

      Διαγραφή
    3. Όταν τα βρει όμως τα καρβέλια...

      Διαγραφή
    4. 10:17:00 μ.μ. σειρούλα,ταμάμ η διαφήμιση που λέει "ο καθένας το χαλβά του"....

      Διαγραφή
    5. Η γραφικότητα καλά κρατεί.

      Διαγραφή
  3. Σε αυτό το Άρθρο του Ν/Σ δεν έχει προβλεφθεί ο Βαθμός του Υπολοχαγού όπως ψηφίστηκε στο τελευταίο Ν/Σ Ποιοι τον έφαγαν αυτόν τον βαθμό???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαυρογυαλούρος και Γρούεζας σε νέες περιπέτειες... Ντροπή και μόνο ντροπή για την επαίσχυντη τροπολογία που βαφτίζει τα υπάρχοντα κλιμάκια αυξήσεις και αποκατάσταση των ΕΘΜ. Προϋπολογισμός 8,3 εκατ ευρώ για εν/εν στελέχη τη στιγμή που μόλις τον Μάρτιο του 2022 ΣΠΑΤΑΛΗΣΑΝ,132 ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ώστε να επιμηκύνουν τα ηλικιακά όρια Ανώτατων Αξκων με αποτέλεσμα η αργομισθία των ΕΟΘ να επεκταθεί 2-5 έτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΦ ΟΣΟΝ ΟΙ ΕΚΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Β ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΣΣΥ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Α ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙ ΟΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΟΠ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΑΣΣΥ.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τους ΕΠΟΠ ποιος είπε πως θα έχουν καλύτερη βαθμολογική εξέλιξη;;

      Διαγραφή
    2. Ε τότε όλοι στο Α Κλιμάκιο

      Διαγραφή
    3. 10:52:00 π.μ.μ μην ανησυχείς σειρά... Τα εμθ είναι μοναδικά, κανείς δε θέλει να τους μοιάσει.

      Διαγραφή
  6. Ξέρει κανείς αν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει και η άλλη εισφορά αλληλεγγύης;;δεν πρέπει κάποια στιγμή να γίνει κι αυτό;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η εισφορά αληλλεγγυης υπάρχει περίπτωση να καταργηθεί;; Ξέρει κάποιος;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εισφορά ήρθε για να μείνει κάτι απαίσιο σαν τον ενφια ένα πράμα, κανένα από τα δυο δεν πρόκειται να καταργήσουν, παιχνίδια να κάνουν με αυτά προεκλογικά σίγουρο θεωρείται.

      Διαγραφή
  8. Η παρωδία και η απαξίωση για τους Ε.Μ.Θ συνεχίζεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνοι τους βγάζουν τα μάτια τους οι σειρές σου. Όταν στις μονάδες το παίζουν βαριά πεπόνια,οι τμηματάρχες κι οι προϊστάμενοι τους δε θα δουν κάτι άλλο. Όσο για το οικονομικό,οι ίδιοι λέγατε ότι δε θα υπήρχε οικονομική επιβάρυνση,ως δόλωμα όπως αποδείχθηκε.Τι ακριβώς εννοείς με την ερώτηση σου?

      Διαγραφή
  9. Το πρόβλημα είναι ότι οι ηλίθιοι είναι γεμάτη αυτοπεποίθηση. Λογικός ίσων χαζός πλέων . Ειδικά στον Στρατό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι κατηγορίες του μισθολογίου θα πρέπει να αντικατασταθούν με το επίπεδο εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ κλπ )και όχι με την προέλευση. Έχουμε την πρωτοτυπία να αμείβονται περισσότερο οι απόφοιτοι γυμνασίου, από αποφοίτους ΑΕΙ. Έχουμε Αξκους από ανακατάταξη, ενταγμένους στο Α κλιμάκιο και Εθελόντριες στο Β, που τελειώσανε μονο Γυμνάσιο, γεγονός το ποίο αφορά και αρκετούς ΕΜΘ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενω κάποιοι απόφοιτοι σχολής στα Τρικαλα, οι οποίοι τώρα έχουν ένα χρυσό αστερι και μια χρυσή φλόγα, δεν έχουν τελειώσει ούτε το γυμνάσιο. Θυμόμαστε όλοι από ποιες τάξεις του γυμνασίου πηγαίνανε και πως μπαίναμε.

      Διαγραφή
    2. Καλώς ή κακώς το επίπεδο σπουδών των ΑΣΣΥ, ισούται με σπουδές επίπεδου ΙΕΚ (Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οχι τριτοβάθμιας - Τεχνολογικής).

      Διαγραφή
    3. Όταν προσλαμβάνεται κάποιος ως ταμίας στην τράπεζα, όσα πτυχία θεολογίας και να πάρει, ταμίας θα είναι.

      Διαγραφή
    4. Συμφωνώ απόλυτα, ο Στρατός είναι Δημόσιο όμως και όχι τράπεζα. Στο Δημόσιο προσλαμβανεσαι καθαριστής (ΥΕ} και μετά από ένα διάστημα, αν έχεις πτυχίο μετατάσσεσαι σε θέση ευθύνης (ΠΕ). Άλλα τι να λέμε όταν στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος επαγγελματικός κομπλεξισμός υφίσταται μεταξύ των Στελεχών του ΕΣ.

      Διαγραφή
    5. 12:10:00. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα. Μπαίνουν στον Στρατό και νομίζουν ότι έγιναν δημόσιοι υπάλληλοι.

      Διαγραφή
  11. @ Ανώνυμος Σάββατο, Μαρτίου 18, 2023 4:12:00 μ.μ.
    Μαζέψου γελοίε

    ΑπάντησηΔιαγραφή