Νέο ΦΕΚ: Τριετής η διάρκεια στέγασης στα ΣΟΑ-ΣΟΜY-ΣΟΕΠΟΠ – Τι αλλάζει

Νέο ΦΕΚ: Τριετής η διάρκεια στέγασης στα ΣΟΑ-ΣΟΜY-ΣΟΕΠΟΠ – Τι αλλάζει

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Τεύχος B’ 1196/06.03.2023 η Απόφαση με Αριθμ. Φ.910/16/474339/Σ.642 που αφορά στην «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Φ.910/6/129344/11.04.2005 (Β΄ 519) απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας περί Κανονισμού Στρατιωτικών Οικημάτων Αξκών - Υπξκών - ΕΠΟΠ (ΣΟΑ - ΣΟΜΥ - ΣΟΕΠΟΠ)»

Σύμφωνα με το παραπάνω ΦΕΚ τροποποιείται ο Στρατιωτικός Κανονισμός (ΣΚ) 300-6/2005/ΓΕΣ/ΔΥΔΜ/1β, σε ότι αφορά στη διάρκεια στέγασης του δικαιούμενου προσωπικού στα Στρατιωτικά Οικήματα (ΣΟΑ-ΣΟΜΥ-ΣΟΕΠΟΠ). H σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι η διάρκεια εγκατάστασης στα ΣΟΑ - ΣΟΜΥ - ΣΟΕΠΟΠ καθορίζεται τριετής.

Ειδικότερα:

Οι υπόψη τροποποιήσεις έχουν όπως παρακάτω:

α. Η παράγραφος 6β του άρθρου 12 τροποποιείται ως εξής:

«Σε περίπτωση δικαιούμενου να στεγασθεί, ο οποίος έχει σύζυγο στρατιωτικό οιουδήποτε κλάδου των ΕΔ, η στέγαση στα ΣΟΑ - ΣΟΜΥ - ΣΟΕΠΟΠ θεωρείται ως στέγαση οικογένειας, για όποιον από τους δύο υποβάλλει την αίτηση, περιορίζεται σε μία τριετία και για τη συγκεκριμένη φρουρά, επηρεάζει και τους δύο συζύγους με ανάλογη ενημέρωση και των δύο καρτελών. Εάν υπηρετούν σε διαφορετική φρουρά έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση για στέγαση με μέλη οικογενείας αυτά που θα συνοδεύουν τον καθένα ξεχωριστά».

β. Η παράγραφος 7 του άρθρου 14 τροποποιείται ως εξής:

«Οι στεγαζόμενοι σε εκτάκτως αποδεσμευόμενα διαμερίσματα, ν’ αποστεγάζονται το καλοκαίρι μετά τη συμπλήρωση τριετούς στέγασης και αφού λήξει το σχολικό έτος ή μετατεθούν».

γ. Η παράγραφος 1 του άρθρου 17 τροποποιείται ως εξής:

«Η διάρκεια εγκατάστασης στα ΣΟΑ - ΣΟΜΥ - ΣΟΕΠΟΠ καθορίζεται τριετής».

δ. Η παράγραφος 3 του άρθρου 17 τροποποιείται ως εξής:

«Όταν εκλείψουν οι λόγοι με βάση τους οποίους κάποιος στεγάσθηκε κατ' εξαίρεση, τότε υποχρεούται εφόσον δεν του έχει δοθεί παράταση, να εκκενώσει το διαμέρισμα εντός μηνός, εκτός αν δεν έχει άλλη φορά στεγασθεί και δικαιούται να μείνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας, οπότε μένει μέχρι να συμπληρώσει τριετία».

ε. Η παράγραφος 4α (5) του άρθρου 17 τροποποιείται ως εξής:

«Η οικογένεια αποβιώσαντος στεγαζομένου, δύναται να διατηρήσει το δικαίωμα στέγασης στα ΣΟΑ - ΣΟΜΥ - ΣΟΕΠΟΠ, μέχρι τη συμπλήρωση του προβλεπομένου χρόνου παραμονής, κατόπιν εγκρίσεως του έχοντος το δικαίωμα έκδοσης διαταγής στέγασης Διοικητή».

στ. Η παράγραφος 4β (1) του άρθρου 17 τροποποιείται ως εξής:

«Σε περίπτωση αποστρατείας (όχι με αίτησή του) ή μετάθεσης στεγαζομένου εκτός φρουράς πριν την συμπλήρωση του προβλεπομένου χρόνου παραμονής και εφόσον κατά τη γνωμάτευση της επιτροπής στέγασης ο αποστρατευόμενος ή μετατιθέμενος έχει αντικειμενικές δυσκολίες να μετακαλέσει την οικογένεια του (εργασία συζύγου, παιδιά στο Λύκειο κλπ), δύναται να δοθεί παράταση μέχρι συγκλήσεως της επιτροπής στεγάσεως του οικείου Σχηματισμού για τις ετήσιες στεγάσεις Στελεχών».

Μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό ΦΕΚ ΕΔΩ.

Δείτε απόσπασμα του ΦΕΚ:

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

17 Σχόλια

  1. Οι συνταγματάρχες που εσαεί στεγ@ζονται είτε είναι ανυπαντροι είτε όχι, στερώντας την στέγαση σε οικογένειες χμηλοβαθμων με τέκνα? Αυτό θα αλλάξει ποτέ ή μια ζωή οι γαλαζοαιματοι στον αφρό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώθηκες...δεν θα στεγασθεις ποτέ...

      Διαγραφή
    2. Κατ εξαίρεση οι σχες….. Τι ν πεις. Γη και υδωρ. Οι υπολοιποι στον κουβα

      Διαγραφή
  2. Τώρα είναι που θα παρακαλάνε οι βολεμενοι τριτεκνοι, πολύτεκνοι να μας κρατήσουν μέχρι τα 60. Αλίμονο σε μας που θέλουμε να φύγουμε στα 50.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χίλια μπράβο για το σχόλιο

      Διαγραφή
    2. Εσείς αλήθεια γιατί δεν γίνεστε τριτεκνοι ή πολύτεκνος να ενισχύσετε τη χώρα μας?Δεν βγαίνετε οικονομικά Ε?

      Διαγραφή
  3. Πρέπει να εισαχθούν επιπλέον κριτήρια τα οποία να εξετάζονται για την Στέγαση: α) εισοδηματικά κριτήρια β) τόπος συμφερόντων του καθενός. Δεν είναι δυνατόν να εργάζεται το ζευγάρι στο δημόσιο και να μένει στα ΣΟΑ!!! Δεν είναι δυνατόν στέλεχος να μετατίθεται σε τόπο συμφερόντων και να έχει την απαίτηση να μείνει στα ΣΟΑ!!! Τα οικήματα πρέπει να συνδέονται μόνο με τις μεταθέσεις των στελεχών έτσι ώστε όταν μετατίθεται το στέλεχος εκτός του τόπου προτίμησης να μπορεί να διαμένει στα ΣΟΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ, εν μέρει έχεις κάποιο δίκιο με το σκεπτικό σου για τον τόπο συμφερόντων. Αλλά αν το στέλεχος δεν έχει σπίτι εκεί τι θα κάνει, θα είναι συνέχεια απ' έξω;
      Για τα εισοδηματικά κριτήρια, με εφαρμογή τους κατά ΒΑΘΜΟ προφανώς θα εννοείς, αλλά είναι ανέφικτο και άσκοπο. Δες παράδειγμα (Case study): Λοχαγός και σύζυγος στο δημόσιο (2 μισθοί) συντηρούν 2 παιδιά φοιτητές σε διαφορετικές πόλεις. Ίσα που τη βγάζουν! Τους μένει κάτι;
      Άλλος λοχαγός με σύζυγο άνεργη που τα παίρνει μαύρα (κομμώτρια, πεντικιούρ, καθαρίστρια, baby sitter, και όλες οι περιπτώσεις με τα περίφημα μπλοκάκια που αποκρύπτουν εισοδήματα) και έχουν ένα παιδάκι στο δημοτικό, με ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση (το πολύ κανένα μάθημα Αγγλικών). Τούς μένουν περισσότερα από την παραπάνω περίπτωση.
      Επιπλέον, σκέψου πόσα στελέχη ή οι σύζυγοι έχουν σπίτια, καταστήματα και άλλα ακίνητα με την επικαρπία στους γονείς τους, αλλά την καρπώνονται αυτοί/ες. Καταλαβαίνεις: ΑΔΙΕΞΟΔΟ!
      Εξάλλου ποιος σού είπε ότι οι ΕΔ είναι ίδρυμα ασκήσεως κοινωνικής πολιτικής και πρέπει συνέχεια να τρέχει κάποιος να ΕΞΙΣΩΣΕΙ τα δικαιώματα όλων των στελεχών (υπέρ των χαμηλόβαθμων ή των φτωχότερων), όταν οι υποχρεώσεις τους διαφέρουν παρασάγγας;

      Διαγραφή
    2. Στρατιωτικός με σύζυγο ελευθ.επαγγελματια...50000 τζίρος, 50500 έξοδα...εισοδηματικά κριτήρια στη χώρα της φοροδιαφυγής ας γελάσουμε..

      Διαγραφή
  4. Όταν θα γίνεις και εσύ συνταγματάρχης και θα σού έχει φύγει η μαγκιά τότε να δω τι θα λες. Άντε κοίτα τη δουλειά σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πες τα μπρο, γιατί οι εποπ μόνο για κουβεντούλα κάνουν!

      Διαγραφή
    2. 6:41:00 μ.μ.δεν κατάλαβα τι εννοείς, γιατί όταν ο εποπ μιλάει κ'κανει αναφορά,τότε γκρινιάζει αδικαιολόγητα αλλά για τους ίδιους ακριβώς λόγους. Ενώ ο σχης όταν κάνει αναφορά τότε είναι απλά το σύστημα??

      Διαγραφή
    3. τουλάχιστον δεν κανουν σπασιματα στη μέση

      Διαγραφή
  5. Ο ΓΕΣ να δώσει εξηγήσεις στα στελέχη του πως στα οικήματα της Λάρισας ζευγάρι σχων έμεινε συνεχόμενα πέραν των 13 ετών και χωρίς καμμία οικογενειακή υποχρέωση παρακαλώ. Προφανώς θα κάλυπτε επιχειρησιακές ετοιμότητες των 5 ή 10 λεπτών. Πρέπει να ντρεπόμαστε!!! Εμείς οι χαμηλόβαθμοι πότε θα πάρουμε σειρά στέγασης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η εντοπιοτητα πάλι έξω? Δηλαδή θα νοικιαζουμε σπίτια των γονέων κάποιων που θα στεγαζοντε στα ΣΟΑ? Όσο αφορά τα εισοδήματα οποίος δεν βγαίνει να στείλει τη γυναίκα του για δουλειά!!Αυτες που εργάζονται θα πρέπει να πληρώνουν μεγαλύτερα ενοίκια κ να πληρώνουν κ νταντά δες για τα παιδιά τους? Ωραία λογικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κύριοι ο στρατός έχει γίνει εάν απέραντο άσυλο, ειδικές κατηγορίες, τριτεκνοι ,πολύτεκνοι χωρισμένες ,ανύπαντρες μονογονεϊκές και οι υπόλοιποι οι ψωριαρηδες.Για να νοικιάζουν αιώνια να μετατίθενται αιώνια και να κάνουν και υπηρεσίες μέχρι τα βαθιά γεράματα.Οχι δε θα μου λείψετε σας σιχαθηκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχει να κάνει με τη δουλειά αλλά με την κοινωνία στο σύνολό.Εχεις καμία φίλη σου χωρισμένη με επιμέλεια των παιδιων να δεις πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα?έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε..

      Διαγραφή