Πότε θα δοθεί το επίδομα «ειδικών αποστολών» στα Στελέχη ΕΔ–Ποιους περιλαμβάνει και γιατί εξισώνονται τα πληρώματα πλοίων του Στόλου

Πότε θα δοθεί το επίδομα «ειδικών αποστολών» στα Στελέχη ΕΔ–Ποιους περιλαμβάνει και γιατί εξισώνονται τα πληρώματα πλοίων του Στόλου

Κώστας Σαρικάς

Την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου αναμένεται να κατατεθεί το επίδομα «ειδικών αποστολών» για τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνει σύμφωνα με την ΚΥΑ οφειλόμενα από τον Ιανουάριο του 2023.

Κατά συνέπεια θα αφορά για έναν σημαντικό αριθμό Στελεχών και των τριών Κλάδων ένα μεγάλο ποσό ανάλογα με τις ημέρες σε υπηρεσίες «πρώτης γραμμής» σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα αλλά και για μια σειρά ακόμη δραστηριότητες οι οποίες σύμφωνα με την σχετική απόφαση εμπίπτουν στο δικαίωμα επιδόματος «ειδικών αποστολών». Το οποίο αρχικά ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως επίδομα για τα μάχιμα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού αλλά τελικά επεκτάθηκε και στους τρεις Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων έπειτα από παρέμβαση του ΓΕΕΘΑ με ταυτόχρονη αύξηση του ποσού από τα 19 στα 25 εκ κάθε χρόνο.

Το επίδομα «ειδικών αποστολών» θα δικαιούνται πλέον και τα Στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ιπτάμενοι και προσωπικό εδάφους τα οποία μετακινούνται από τις μητρικές βάσεις για υπηρεσία Readiness στα αεροδρόμια επιφυλακής σε Λήμνο, Σκύρο και Καστέλι. Επιπλέον θα αφορά και τους Αμφίβιους Καταδρομείς των ΕΤΕΘ στα ακριτικά μας νησιά, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Ρόδο οι οποίοι περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της χώρας αλλά και Στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων που εκτελούν ανάλογες υπηρεσίες και σε μικρότερα νησιά όπως το Καστελόριζο ή ακόμα και σε βραχονησίδες όταν απαιτείται. Επίδομα όμως «ειδικών αποστολών» θα εισπράττουν και τα Στελέχη του Στρατού Ξηράς στις παραμεθόριες Μονάδες του Έβρου τα οποία εκτελούν περιπολίες ημέρα και νύχτα πάνω στη συνοριογραμμή και στη Ζώνη Ασφάλειας Προκαλύψεως (ΖΑΠ) με έμφαση στον έλεγχο για τις παράνομες μεταναστευτικές ροές.

Η «μερίδα του λέοντος» πηγαίνει στο Πολεμικό Ναυτικό για το οποίο όπως αναφέρθηκε εξαγγέλθηκε το μέτρο ως ανταπόδοση της Πολιτείας στον καθημερινό αγώνα των πληρωμάτων του Στόλου σε κάθε γωνιά του Αιγαίου αλλά και σε διεθνείς αποστολές. Θα αφορά περίπου το 85% από τις συνολικές πλόες των Μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού και θα περιλαμβάνει τα πληρώματα των πλοίων Σκοπούν, τα πληρώματα της Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου με έδρα το Ναύσταθμο της Σούδας στην οποία εντάσσεται και η Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση στο Κυριαμάδι, τα πληρώματα των Κανονιοφόρων και των Περιπολικών ως Μονάδες Επιτήρησης στο Ανατολικό Αιγαίο, τα πλοία που μεταφέρουν νερό και καύσιμα στα ακριτικά νησιά αλλά και οι Μονάδες του Στόλου που λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς και συμμαχικές αποστολές όπως η ΑegeanActivity-SNMG2, UNIFIL αλλά και η επιχείρηση ΙRINI. Σύμφωνα με την ΚΥΑ το ποσό θα είναι το ίδιο για όλα τα Στελέχη, για το σύνολο δηλαδή του πληρώματος από τον Κυβερνήτη του πλοίου έως και τον κατώτερο υπαξιωματικό. Στη λογική του κοινού κινδύνου και των κοινών δυσκολιών που αντιμετωπίζει συνολικά το πλήρωμα ενώ το ίδιο θα ισχύει και στους υπόλοιπους Κλάδους με τον τεχνικό της Πολεμικής Αεροπορίας για παράδειγμα να εισπράττει το ίδιο ποσό με τον Ιπτάμενο στις υπηρεσίες Readiness.

Ενώ θα χορηγείται και σε έκτακτες περιπτώσεις αλλά πάντα για αποστολές που αφορούν ειδικές επιχειρησιακές απαιτήσεις με αυξημένο κίνδυνο, μεγάλη καταπόνηση και σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Όλες οι περιπτώσεις καταβολής του επιδόματος «ειδικών αποστολών» αναμένεται να καθοριστούν επακριβώς με αποφάσεις των Ανωτάτων Συμβουλίων των Κλάδων οι οποίες θα επικυρωθούν από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Το ποσό του επιδόματος «ειδικών αποστολών» προσδιορίζεται σε 60 ευρώ την ημέρα -περίπου 40 ευρώ έπειτα από τη φορολογία και τις κρατήσεις- για τις υπηρεσίες που εκτελούνται εντός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενώ ανεβαίνει στα 100 ευρώ -περίπου 65 ευρώ έπειτα από τη φορολογία και τις κρατήσεις- για υπηρεσίες εκτός της Περιοχής Ευθύνης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Δημοσίευση σχολίου

3 Σχόλια

  1. Η εξισωση πληρωματων στολου,εξισωση τεχνικων με Χειρ Αφων με την ΒΟΜΒΑ>>ΕΚΤΟΣ..ευθυνης ΓΕΕΘΑ << θυμιζουν Σταλιν και Ζηκο.
    Τα 25 εκ ετησιως ειναι τεραστιο ποσο οταν η>>ΕΕ διακοπτει τα μετρα στηριξης<<και η Ελλάδα επιστρέφει στους δημοσιονομικούς κανόνες του ελλείμματος και του χρέους.Αν λαβουμε κατα νου τα θεσμοθετημενα νυχτερινα-αργιες η ονομασια ΕΝΣΤΟΛΟΙ ΔΗΜ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ που το 2010 ειπε ο Πρωθυπουργος ειναι σωστη.Το εκτος ευθυνης ΓΕΕΘΑ δειχνει οτι σε τμηματα ΑΙΓΑΙΟΥ εχει περιορισμενες δικαιοδοσιες μη εθνικες η Ελλαδα ΕΠΙΣΗΜΩΣ με υπογραφη Α/ΓΕΕΘΑ????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντός ευθύνης και εκτός είναι επιχειρησιακός όρος..

      Διαγραφή
  2. πω πω πω... Μιλάμε για διαταραγμένους κοινωνιοπαθείς.
    Δεν ζούμε την ίδια πραγματικότητα με αυτή την κουστωδία γόνων και κληρονόμων εξουσίας και πλούτου.
    Ζούμε σε εντελώς άλλο χωροχρόνο.
    Το πώς καταφέρνουν και μας εξουσιάζουν και δεν τους έχει πάρει ο διάολος κυριολεκτικά ακόμα, είναι ένα στοιχείο ακατάληπτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή