ΕΑΑΣ: Ενημέρωση ΥΕΘΑ-ΑΝΥΠΟΙΚ για Αιτιάσεις ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ Κατανομής Πόρων από Κράτηση 4% επί Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ΕΔ

ΕΑΑΣ: Ενημέρωση ΥΕΘΑ-ΑΝΥΠΟΙΚ για Αιτιάσεις ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ Κατανομής Πόρων από Κράτηση 4% επί Εξοπλιστικών Προγραμμάτων ΕΔ

ΘΕΜΑ: Κατανομή Πόρων Προερχομένων από την Κράτηση 4% επί των Εξοπλιστικών Προγραμμάτων των ΕΔ της Ελλάδος
ΣΧΕΤ : α. Έγραφο Ε.Α.Α.Α/ 9 Μαρ 2023
             β. Η από 14 Μαρ 2023 κοινή ανακοίνωση Ε.Α.Α.Α και Ε.Α.Α.Ν

Κύριε Υπουργέ Εθνικής Αμύνης,
Κύριε Αναπληρωτά Υπουργέ Οικονομικών,

1. Στις 09 Μαρ 2023 η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας (Ε.Α.Α.Α.) απέστειλε το (α) σχετικό με το οποίο σχολιάζει τις ενέργειες της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) όσον αφορά τον τρόπο κατανομής της κράτησης του 4% επί των εξοπλιστικών προγραμμάτων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Στις 14 Μαρ 2023 οι Ε.Α.Α.Α. και Ε.Α.Α.Ν. με το (β) σχετικό εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση την οποία διένειμαν και σε διάφορους διαδικτυακούς ιστοτόπους (www.staratalogia.gr) που ασχολούνται με τα πάσης φύσεως Στρατιωτικά θέματα. Χαιρόμαστε που με αυτόν τον τρόπο ανοίγει δημόσιος διάλογος για το σοβαρό αυτό θέμα και δίνεται η ευκαιρία για άλλη μια φορά να κατατεθούν επιχειρήματα από όλες τις πλευρές. Η Ε.Α.Α.Σ. τα έχει καταθέσει πολλάκις και δεν έχει μέχρι στιγμής αναγνωρίσει ουσιώδη αντεπιχειρήματα. Αισθανόμαστε οπωσδήποτε την ανάγκη έγγραφης απάντησης στα διαλαμβανόμενα στα ανωτέρω σχετικά, ώστε να συνεξετασθούν οι καταγραφόμενες απόψεις.

3. Από την αρχή της θητείας του το παρόν ΔΣ της Ε.Α.Α.Σ. έθεσε δια των εκπροσώπων του στο Συντονιστικό Συμβούλιο των τριών (3) θεσμικών Ενώσεων Αποστράτων την πρόθεσή του να εγείρει για άλλη μια φορά το θέμα της δίκαιης κατανομής των πόρων που προέρχονται από τα εξοπλιστικά προγράμματα σε όλους του Απόστρατους των ΕΔ ανεξαρτήτως σε ποιον Κλάδο υπηρέτησαν τη θητεία τους. Το Συντονιστικό δεν ανταποκρίθηκε θετικά, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό να εμποδίσει την Ε.Α.Α.Σ. να παρουσιάζει πάγια και διαρκή αιτήματα των αποστράτων του Στρατού Ξηράς, που χρονίζουν εδώ και δεκαετίες και να προχωρεί σε δράσεις διεκδίκησής τους. Το Συντονιστικό ουδέποτε παρακάμφθηκε, όπως ισχυρίζονται οι συνάδελφοι στα (α) και (β) σχετικά διότι είναι τελείως αναρμόδιο να εγκρίνει ή να απορρίψει αυτοτελείς ενέργειες και δράσεις της Ε.Α.Α.Σ.

4. Στο (α) σχετικό θίγεται και η άλλη πρόταση της Ε.Α.Α.Σ. που αφορά εσωτερικό θέμα του ΜΤΣ και συγκεκριμένα τη δημιουργία δύο λογαριασμών στο εσωτερικό του Ταμείου, ενός για το ΣΞ και ενός για την ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι θα έχουν τα έσοδα που παρέχονται από ΣΞ, ΕΛ.ΑΣ. και κοινή περιουσία και θα αποδίδουν ο κάθε λογαριασμός τα ανάλογα μερίσματα. Με ικανοποίηση διαβάσαμε την συμφωνία της Ε.Α.Α.Α. με την πρότασή μας. Βέβαια η υλοποίηση αυτής συναρτάται με την πρόταση της αναλογικής κατανομής του 4%, αλλά δεν την ακυρώνει. Η αναλογική κατανομή του 4% έχει τη δική της αυτόνομη έννοια και οι δύο έχουν ξεχωριστές αιτιολογικές σκέψεις και λειτουργούν συμπληρωματικά.

5. Στο (β) σχετικό αναγράφεται αυτολεξεί η φράση «Τα αναγραφόμενα αιτήματα στην προκήρυξη του συλλαλητηρίου είναι άκρως διχαστικά, στρέφονται ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ και ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ». Εις απάντηση των χαρακτηρισμών αυτών η Ε.Α.Α.Σ. παραθέτει αυτούσιο το συγκριτικό πίνακα των διανεμομένων σήμερα μερισμάτων από κάθε Μετοχικό Ταμείο και αφήνει τους συναδέλφους των ΕΔ αλλά και τους ταγούς της Πολιτείας να κρίνουν το απαράδεκτο και αδικαιολόγητο των αιτημάτων της Ε.Α.Α.Σ

Κλικ για μεγέθυνση:

6. Η Ε.Α.Α.Σ. συμφωνεί με την ενοποίηση των ΜΤ, θεωρεί ότι οι δύο προτάσεις της για την αναλογική κατανομή του 4% από τα εξοπλιστικά προγράμματα και της δημιουργίας δύο λογαριασμών στο εσωτερικό του ΜΤΣ κινούνται προς διευκόλυνση αυτού του μείζονος αντικειμενικού σκοπού και συνηγορεί εντόνως προς αυτή την κατεύθυνση με τις εξής προϋποθέσεις:

α. Να παραμείνουν στο υπό σύσταση Μετοχικό Ταμείο Ε.Δ. μόνο οι προερχόμενοι από τις ΕΔ και σχετιζόμενοι με το ΥΠΕΘΑ μετοχομερισματούχοι.
β. Να μελετηθεί η ενοποίηση του σύνολου των περιουσιακών στοιχείων τους.
γ. Στις προκαταρκτικές εργασίες να μετέχουν εκπρόσωποι των τριών(3) Μετοχικών Ταμείων και των τριών (3) Ενώσεων Αποστράτων.

7. Οι προτάσεις της Ε.Α.Α.Σ. δεν κινούνται με βάση κλαδικά μικροσυμφέροντα και αντισυναδελφικές προθέσεις αντίθετα, υπηρετούν τη λογική, το κοινό αίσθημα δικαίου και την εφαρμοσθείσα πρακτική της Πολιτείας σε ανάλογα ζητήματα άλλων κλάδων δημοσίων λειτουργών αφού αποτελεί υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας να λάβει τις δέουσες αποφάσεις στηριζόμενη σε αυτούς τους άξονες.

8. Στο σημείο αυτό κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι οι αμυντικές δαπάνες και τα εξοπλιστικά προγράμματα, γίνονται από το ΥΠΕΘΑ και όχι από τα Γενικά Επιτελεία, επ’ ωφελεία της Εθνικής Άμυνας και φυσικά ούτε επιλεκτικά και μεροληπτικά υπέρ των εν αποστρατεία αξιωματικών του ΠΝ και της ΠΑ.

9. Δεν είναι δυνατόν να έχουν ενοποιηθεί επιτυχώς ταμεία και επαγγέλματα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους υπό τον ΕΦΚΑ, όπως έμποροι, γιατροί, δικηγόροι, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, στρατιωτικοί, εκπαιδευτικοί κ.α. και να μην μπορούν να ενοποιηθούν τρία μετοχικά ταμεία σε ένα και να παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας λόγω συντεχνιακών προνομίων των μερισματούχων τους.

Απαιτείται μόνο πολιτική βούληση για να πράξετε το ορθό και δίκαιο.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ

Αποδέκτες για Ενέργεια

ΥΕΘΑ, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο
ΑΝΥΠΟΙΚ, κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη

Αποδέκτες για Πληροφορία

YΦΕΘΑ, κ Νικόλαο Χαρδαλιά
Α/ΓΕΕΘΑ, Σγο κ. Κωνσταντίνο Φλώρο
Α/ΓΕΣ, Αντγο κ. Άγγελο Χουδελούδη
Α/ΓΕΝ, Αντχο κ. Ιωάννη Δρυμούση
Α/ΓΕΑ, κ. Απτχο κ. Θεμιστοκλή Μπουρολιά
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΥΠΕΘΑ, κ. Αντώνιο Οικονόμου
ΓΔΟΣΥ (Γεν. Δντη)
ΜΤΣ - ΜΤΝ - ΜΤΑ
Ε.Α.Α.Σ. – Ε.Α.Α.Ν. – Ε.Α.Α.Α.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ε.Α.Α.Σ.

Δημοσίευση σχολίου

20 Σχόλια

  1. Αξιοσέβαστοι κύριοι συνάδελφοι του ΠΝ και της ΠΑ (όσοι αντιδράτε στις λογικές αιτιάσεις της ΕΑΑΣ), αν ήταν αντίστροφα τα πράγματα τι θα λεγατε; Θα μιλάγατε για διχαστική και αντισυναδελφική συμπεριφορά; ΟΧΙ!!! Θα διεκδικούσατε ό,τι διεκδικούν σήμερα οι συνάδελφοι του ΣΞ, διότι ο νόμος έχει στρεβλή ερμηνεία και πρέπει να αναθεωρηθεί.
    Από και ως πού ο Ανθστης των άλλων κλάδων το ίδιο μέρισμα με τον Α/ΓΕΣ; Σας αρέσει αυτό; Τα καλά και συμφέροντα;
    Τέλος, το συντονιστικό μάλλον αποσυντόνισε το όλο θέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν είναι ο Ανθστης της ΠΑ αυτός που οδήγησε το ΜΤΑ να έχει αυτή την οικονομική ευρωστία. Άρα...

      Διαγραφή
    2. Μέχρι τράπεζα είχατε. Αφού καταντησατε έτσι το ταμείο σας, τώρα ευελπιστειτε να καταντησετε και τα άλλα σαν αυτό. Ωραίοι οι κύριοι!

      Διαγραφή
    3. Ανωτατοι ειναι και ηταν στα Μετοχικα Ταμεια,φιλε μου ΕΠ...ΩΝΥΜΩΣ και οχι Ανθστες!!!Και δεν πηγε κανενας τους φυλακη!!!Λιγα λογια για τους Ανθστες,εχετε παρει αρκετα γαλονια με τον κοπο των Ανθστων.

      Διαγραφή
    4. Μάλλον, κ. Ανθστα, είστε εκτός θέματος! Και τα γαλόνια του ο καθένας τα οφείλει πρώτα στην αξιοσύνη του και μετά στους συναδέλφους του.

      Διαγραφή
  2. Η εγγραφή είναι υποχρεωτική ;
    Γνωρίζει κάποιος ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εαν εχει καποια λογικη η ενοποιηση των ΜΤ, δεν εχει καμμια λογικη να παραμενουν οι αστυνομικοι στο ΜΤΣ. Να τοποθετηθει ξεκαθαρα γι' αυτο το θεμα η ΕΑΑΣ καθως και οι ενωσεις αποστρατων του Ναυτικου και της Αεροποριας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΤΝ και ΜΤΑ θέλουν το 4%, γι'αυτό δεν τους νοιάζει για το ΜΤΣ. Και όλοι θέλουν να καρπωθούν το 4% , διώχνοντας τους Αστυνομικούς. Τελικά, μάλλον δεν ενδιαφέρεστε για το δίκαιο, αλλά για το συμφέρον σας.Το 4% θα μοιρασθεί ισομερώς,σε όλους τους μερισματούχους των Ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων ασφαλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι Αστκοί δεν κατέβαλαν τις ίδιες εισφορές με τους του ΣΞ;Τώρα να πάμε κατά διαόλου;Αυτό είναι δικαιοσύνη;


      Διαγραφή
    2. Απο που θα διωξουμε τους αστυνομικους απο το σπιτι τους? Τι δουλεια εχουν τα σωματα ασφαλειας με τις Ενοπλες Δυναμεις? Απολυτως καμμία!

      Διαγραφή
  5. Την λυση να την δωσει ο Υπουργος και η πολιτικη ηγεσια .Ποιος διοριζε τις δκσεις του ΜΤΣ , ποιοι εδωσε εντολη να αγορασθουν μετοχες φουσκες στο Χ.Α, να επενδυθουν σε δομημενα ομολογα τα οποια εξανεμισθηκαν, ποιοι εδωσαν εντολη να επενδυθουν τα αποθεματικα σε ομολογα του Ελληνικου Δημοσιου που εξαυλωθηκαν με το PSI, ποιοι εδωσαν εντολη να ενταχθουν οι αστυνομικοι στο ΜΤΣ, ποιοι εδωσαν εντολη να ενταχθουν οι αγωνιστες της Εθνικης Αντιστασης χωρις να καλυψουν την συμμετοχης τους οικονομικα. Ποιοι ηταν υπευθυνοι μεσω αναλογιστικων μελετων και προστατευσουν την βιωσιμοτητα του ΜΤΣ? Αυτοι που φταινε να βρουν και την λυση. Αντι να τσακωνονται τα ''παιδια'' και τα ΄΄αποπαιδα'' ...........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΠΑΑΑΑΑΑΑΑ ΜΟΝΟ ΠΑΧΙΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΑΛΛΑΑΑΑΑΑ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι αστυνομικοί υπάλληλοι ΔΕΝ είναι στρατιωτικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δύο θέματα πρέπει να απασχολήσουν το νέο συμβούλιο της ΕΑΑΣ η αδικία των μερισμάτων και οι συνέπειές του νομού κατρουκαλου ως προς την αυτεπαγγελτη αποστρατεία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Tα συγχαρητηρια στον Προεδρο της ΕΑΑΑ Αντιπτέραρχο (Ι)ε.α κ Κων Τζαβελλα και στον Προεδρο της ΕΑΑΝ Αντιναύαρχο ε.α κ Θεόδωρο Γερούκη ειναι περιττα.ΛΑΜΒΑΝΑΝ οι κυριοι της ΕΑΑΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ την στιγμη που σε συναδελφουςΠΝ-ΠΑ τους ειχαν περικοπει κατα 60% ξεχωρα τα ΔΑΝΕΙΑ που ελαβαν απο κρατικη επιχορηγηση εκατομυριωνευρω με αποτελεσμα να υπαρξει παρεμβαση εισαγγελεα,οταν τα ΜΤΝ-ΜΤΑ δεν απασχολησανκανέναν.Tωρα στραφηκαν εναντιον συναδελφων τους στο ΠΝ-ΠΑ εναντια στους θεσμους,ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ...ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ και να σκεφτουμε οτι αυτα τα ατοματου ΜΤΣ υπηρξαν Διοικητες μοναδων.ΑΙΣΧΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θυμίζουμε ότι στο παρελθόν την απάντηση στην Ε.Α.Α.Σ. στις 9 Αυγ 2018 την είχε δώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Στρατιωτικών ( με Πρόεδρο προερχόμενο από το Στρατό και μέχρι τις χθεσινές εκλογές μέλος στο απερχόμενο Δ.Σ. της Ε.Α.Α.Σ. ) ......
    Δείτε εδώ :
    Η Π.Ο.Σ. απαντά στον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ για τα Μερίσματα των Μετοχικών Ταμείων
    http://aeroporiapostratos.blogspot.com/2018/08/blog-post_4.html#more
    Ανακατανομή πόρων Μετοχικών Ταμείων : Απάντηση Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Παν. Δημητριάδη (Μέλος Δ.Σ. Ε.Α.Α.Α.) στον Πρόεδρο της Ε.Α.Α.Σ.- Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021
    http://aeroporiapostratos.blogspot.com/2021/07/blog-post_7.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα πρεπει να γνωριζουν οι συναδελφοι στην ΕΑΑΝ και στην ΕΑΑΑ, οτι το μεγαλυτερο προβλημα απο ολα, ειναι η συνυπαρξη στο ΜΤΣ στρατιωτικων και αστυνομικων. Ειναι παραλογο η ΕΑΑΣ απο την μια να θελει, και πολυ σωστα, διαχωρισμο απο τους αστυνομικους και απο την αλλη τυχον συνενωση με το ναυτικο και την αεροπορια. Η ΕΑΑΝ και η ΕΑΑΑ θα πρεπει να συνδραμουν την ΕΑΑΣ στο να μεινει μονη της βασει του δογματος που ειναι νομιμο και λογικο ''Ο καθε ενας μονος του'' πραγμα που δεν χρειαζεται περαιτερω εξηγηση. Αλλιως η ΕΑΑΝ και η ΕΑΑΑ κινδυνευουν να την παθουν και αυτοι σαν ''την νυφιτσα που εφαγε τις κοτες του γειτονα........'' διοτι ο λυκος στην αναμπουμπουλα χαιρεται. Το τι γινεται με τους του στρατου και τους αστυνομικους φαινεται στο ΜΤΣ. Δεν χρειαζεται καλυτερο παραδειγμα. Αυτα απο εναν αποστρατο του στρατου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. σας βάζουν οι πολιτικοί και βγάζετε τα μάτια σας. αντί να ζητάτε τα διπλά από το μτσ που δίνει στο στρατηγό της ασυν 120 ευρώ το μήνα γιατί τα έφαγαν όλα ζητάτε να φύγουν να μείνουν να κάνουν τούμπες. τα κλεμμένα είναι το πρόβλημα τα άλλα είναι για το διερε και βασιλευε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Άλλο εννοεί ο κύριος που άνοιξε το θέμα με το πρώτο σχόλιο και άλλα γράψατε όλοι οι παρακάτω! Αναλογική κατανομή στις ΕΔ των πόρων από το 4% είναι το θέμα. Νομοθετική ρύθμιση με εισήγηση του ΥΠΕΘΑ, το οποίο εποπτεύει ΕΔ και όχι ΠΝ ή ΠΑ για να τους αβαντάρει, και αναλογική κατανομή, ώστε να υπάρχει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή