Συντάξεις: Τα 4 «μπόνους» για 350.000 ε.ε. και ε.α. Στρατιωτικούς (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Συντάξεις: Τα 4 «μπόνους» για 350.000 ε.ε. και ε.α. Στρατιωτικούς (ΠΙΝΑΚΕΣ)

Τέσσερα «δώρα» στις συντάξεις, στα μερίσματα, στον υπολογισμό των αυξήσεων και στα ποσοστά αναπλήρωσης περιλαμβάνουν οι συνταξιοδοτικές διατάξεις για 350.000 στρατιωτικούς (εν ενεργεία και αποστράτους), μετά και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος νόμος 5018/2023

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 13/03/2023 - ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

Τα 4 «μπόνους» που έχουν ψηφιστεί και ισχύουν ειδικά για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των στελεχών ΕΔ οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη ως και 170 ευρώ σε σχέση με άλλους ασφαλισμένους, σε αυξήσεις χωρίς συμψηφισμό με προσωπική διαφορά, αλλά και σε αναδρομικά 27 μηνών στα μερίσματα που θα αρχίσουν να πληρώνονται από τις αρχές Απριλίου.

Με τις πρόσφατες ρυθμίσεις μάλιστα θεσπίζονται ειδικές ενισχύσεις από τα Ταμεία τους και χορηγούνται επιπλέον μερίδια στα μερίσματα που λαμβάνουν ήδη όσοι αποστρατεύτηκαν με βαθμό ταξίαρχου και άνω.

Τα 4 «δώρα» αλλά και τα μυστικά τους, που πριμοδοτούν τις συντάξεις των στρατιωτικών, παρουσιάζει σήμερα μέσα από έναν αναλυτικό οδηγό του το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» και είναι τα εξής:

1. Αυξήσεις και αναδρομικά στα μερίσματα που λαμβάνουν 120.000 απόστρατοι από τα μετοχικά τους Ταμεία λόγω της κατάργησης των μειώσεων 5%, 10%, 15% και 20% που επιβάλλονταν από το 2013 με το νόμο 4093. Η πρώτη αύξηση θα πιστωθεί στα μερίσματα μηνός Απριλίου που για τους μεν αποστράτους του Στρατού και του Ναυτικού θα πληρωθούν στο τέλος Μαρτίου, για δε της Αεροπορίας στις 4 Απριλίου. Για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πληρωθούν χωρίς την παρακράτηση του νόμου 4093 στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά όμως ανακοινώθηκε από το Ταμείο πως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό, όπως τους ενημέρωσε η ΗΔΙΚΑ, και η κατάργηση της κράτησης θα γίνει στο μέρισμα Απριλίου που πληρώνεται στις 30 Μαρτίου. Τα αναδρομικά της αύξησης θα πληρωθούν από 1ης/1/2021 ως και τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή θα καλύπτουν 27 μήνες. Το πρώτο Ταμείο που θα δώσει μαζί την αύξηση και τα αναδρομικά είναι το Μετοχικό της Αεροπορίας με την πληρωμή των μερισμάτων στις 4 Απριλίου. Αναμένεται να ακολουθήσουν εντός του Απριλίου τα αναδρομικά για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού και στη συνέχεια (Απρίλιο ή Μάιο) τα αναδρομικά για τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. [ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ]

2. Αποστρατεία και σύνταξη με υψηλότερο βαθμό. Με νόμο του 2022 (ν.4915/2022) βελτιώθηκε το καθεστώς συνταξιοδότησης των στελεχών ΕΔ, καθώς δόθηκε η δυνατότητα παραμονής ως 2 έτη στην υπηρεσία που δεν προβλεπόταν πριν. Με τη νέα ρύθμιση οι στρατιωτικοί ουσιαστικά μεταθέτουν για 1 ή 2 έτη ανάλογα με το βαθμό την υποχρεωτική αποστρατεία κι έτσι εξασφαλίζουν υψηλότερη σύνταξη που δεν θα είχαν με το προγενέστερο καθεστώς.

3. Αυξήσεις χωρίς προσωπική διαφορά. Οι απόστρατοι που συνταξιοδοτήθηκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου με διπλάσιους χρόνους συμπληρώνοντας πάνω από 45 έτη βρέθηκαν αδικημένοι με τον επανυπολογισμό, γιατί οι συντελεστές αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση, ενώ είναι μεγαλύτεροι από αυτούς του νόμου Κατρούγκαλου ως τα 44 έτη, γίνονται μικρότεροι από τα 45 έτη και άνω. Η στρέβλωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι στρατιωτικοί που συνταξιοδοτήθηκαν με τη χρήση διπλάσιου χρόνου να αποκτήσουν προσωπική διαφορά γιατί η σύνταξή τους βγήκε μικρότερη στον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση. Με ειδική πρόβλεψη όμως που μπήκε στην εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τις αυξήσεις συντάξεων το 2023, οι απόστρατοι που απέκτησαν θετική προσωπική διαφορά στον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση παίρνουν την αύξηση 7,75% χωρίς να συμψηφίζεται με την προσωπική διαφορά την οποία εξακολουθούν να λαμβάνουν. Στην πράξη, το 7,75% δεν φαγώθηκε από την προσωπική διαφορά, αλλά πέρασε ατόφιο στην τσέπη για αυτή την κατηγορία συνταξιούχων στρατιωτικών που βγήκαν μετά το νόμο Κατρούγκαλου.

4. Πριμ 1,5% στην ανταποδοτική σύνταξη μετά το 45ο έτος για τις νέες συνταξιοδοτήσεις. Στο νόμο Βρούτση (ν. 4670/2020) και προκειμένου να μην υπάρχει καμία απώλεια συντάξεων για όσους αποχωρούν με 45 έτη και άνω από 1ης/10/2019 και μετά θεσπίστηκε επάνω στην κανονική προσαύξηση του 0,5% μια ειδική προσαύξηση 1,5% μόνον για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ ώστε να μην παίρνουν μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα έπαιρναν αν παρέμενε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Συντάξεις: Ερώτηση & Απάντηση

Πώς ακριβώς κερδίζουν οι απόστρατοι καθαρή αύξηση 7,75% παρά την προσωπική διαφορά και γιατί δεν προβλέφθηκε η προσαύξηση-μπόνους 1,5% στα ποσοστά αναπλήρωσης των «κοινών» ασφαλισμένων από άλλα Ταμεία όπως Δημοσίου, ΙΚΑ, ΕΤΑΑ;

Στρατιωτικός που βγήκε το 2028 με συντάξιμο μισθό 2.000 ευρώ και λόγω διπλών ετών η υπηρεσία του υπολογίστηκε για 50 χρόνια πήρε σύνταξη 1.640 ευρώ. Ήρθε όμως ο επανυπολογισμός του νόμου Βρούτση, που για τα 50 χρόνια δίνει σύνταξη 1.484 ευρώ, οπότε για να μην έχει μείωση ο συνταξιούχος, του έδωσε 156 ευρώ προσωπική διαφορά ως τα 1.640 ευρώ. Η αύξηση 7,75% δόθηκε στα 1.484 ευρώ χωρίς να γίνει συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά, όπως προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας. Ο απόστρατος πήρε 115 ευρώ αύξηση με τη σύνταξη στα 1.599 ευρώ και με τα 156 ευρώ της προσωπικής διαφοράς λαμβάνει συνολικά 1.755 ευρώ μικτά.

Η ειδική προσαύξηση 1,5% δεν εφαρμόζεται στους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων διότι δεν ανήκουν σε ειδικό καθεστώς όπως οι στρατιωτικοί που ο χρόνος υπηρεσίας λογίζεται στο διπλάσιο. Η εξαίρεση αυτή όμως συνιστά μία από τις αδικίες που θα πρέπει να αποκατασταθούν με την πρώτη ευκαιρία, έστω και αν είναι ελάχιστοι κατά κοινή ομολογία οι κοινοί ασφαλισμένοι Δημοσίου ή άλλων Ταμείων που καταφέρνουν να έχουν 45 ή 46 ή και 47 χρόνια ασφάλισης.

Οι ανακοινώσεις των Ταμείων για αναδρομικά, αυξήσεις στα μερίσματα και δάνεια

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Aναδρομικά 27 μηνών από κρατήσεις ν.4093/12–Πότε θα δοθούν: Τελευταίες πληροφορίες

Το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας ανακοίνωσε στις 8 Μαρτίου ότι η καταβολή στους δικαιούχους των αναδρομικών ποσών των κρατήσεων του ν. 4093/2012 (ετών 2021, 2022 και α’ τριμήνου 2023) θα πραγματοποιηθεί με την πληρωμή μερίσματος – ΕΚΟΕΜΑ μηνός Απριλίου 2023 την 4η Απριλίου 2023. Η ως άνω παρακράτηση του ν. 4093/2012 στα μερίσματα ΜΤΑ-ΕΚΟΕΜΑ παύει να υφίσταται, αρχής γενομένης από τη μισθοδοσία μερισματούχων μηνός Απριλίου 2023. Οι συνταξιούχοι θα δουν τα αναδρομικά ποσά του ν. 4093/2012 στα ενημερωτικά σημειώματα μισθοδοσίας μερίσματος – ΕΚΟΕΜΑ μηνός Απριλίου 2023.

Επίσης, ανακοινώθηκε και η χορήγηση μικροδανείων για έκτακτες ανάγκες σε 1.071 εν ενεργεία στρατιωτικούς και 187 αποστράτους – μερισματούχους συνολικού ποσού 4,77 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο ο καθένας παίρνει δάνειο 3.800 ευρώ.

Για τα αναδρομικά και τις αυξήσεις στα μερίσματα, το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού αναφέρει ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες παύσης της κράτησης του ν. 4093/12 στα μερίσματα ΜΤΝ και ΕΚΟΕΜΝ, κατόπιν εκδόσεως του ν. 5018/23, η οποία εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί στο μέρισμα Απριλίου, με καταβολή τέλος Μαρτίου 2023. Παράλληλα, άμεσα έχουν εκκινήσει διαδικασίες επιστροφής αναδρομικών κρατήσεων του ν. 4093/12 αρχομένων από 1ης-1-21, ώστε να καταβληθούν το συντομότερο δυνατόν. Από πλευράς του Ταμείου καταβάλλονται προσπάθειες υλοποίησης της εν λόγω καταβολής στις αρχές Απριλίου 2023».

Το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ανακοίνωσε για τα αναδρομικά και την κατάργηση των μειώσεων ότι «κατόπιν απάντησης της ΗΔΙΚΑ, η παύση της κράτησης του ν. 4093/12 για τους δικαιούχους μερίσματος του ΜΤΣ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο μέρισμα μηνός Μαρτίου αλλά θα από το μέρισμα μηνός Απριλίου (πληρωμή τέλος Μαρτίου 2023)». Το ΜΤΣ μπορεί από φέτος να δίνει και Δώρο (13ο μέρισμα) που αναμένεται να πληρωθεί εν όψει Πάσχα, ενώ τα αναδρομικά των κρατήσεων του ν. 4093/12 εκτιμάται ότι θα πληρωθούν στο τέλος Απριλίου. [ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ]

Κλικ για μεγέθυνση:

Δημοσίευση σχολίου

13 Σχόλια

  1. ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΚΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΚΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΠΡΗΞΕΙ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψυχολογική μεθόδευση αναμονήs .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάθε δημοσίευση διαφορετικέs έκτιμησειs .Αντε νά δούμε .Τό ΜΤΣ θ ανακοινώσει τίποτα επίσημα;; τί φαντάζεστε ;; μάλλον................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αφού γνώριζαν τι θα ψηφιστεί προ πολλού πράγμα που το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υπουργός κατά την συζήτησή του νομοσχεδίου στην επιτροπή άμυνας γιατί δεν έκαναν καμία προετοιμασία ώστε να καταβληθούν εγκαίρως στους δικαιούχους τα ποσά. Αυτό δικαίως μας βάζει στη σκέψη ότι η διοίκηση του ΜΤΣ ή είναι αδιάφοροι ή δεν γνωρίζουν.
    Ότι κι αν ισχύει οι εν ενεργεία και οι απόστρατοι θα δώσουν την απάντηση συνολικά για αυτά που έχουν υποστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ό υπουργόs είπε(γιά τόν χρόνο καταβολήs) εάν θυμάστε τ αναδρομικά θά δοθούν ανάλογα μέ τίs δυνατότητεs τών ταμείων

      Διαγραφή
    2. Συνεπώς δεν θα έπρεπε ένα μήνα τώρα να έχουν ενημερώσει πότε και πως θα δοθούν στους αποστράτους. Η ύπαρξή τους είναι η εξυπηρέτηση των αποστράτων και όχι η καταδυνάστευσή τους . Απευθύνονται σε ηλικιωμένους ανθρώπους και θα τους έπρεπε τουλάχιστον λίγος σεβασμός.

      Διαγραφή
  5. θα φανταστούμε μερισματα αναδρομικά δώρα και μετά θα ξυπνήσουμε γιατί το μτς κοιμάται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με όλο το σεβασμό και μπράβο τους, δείτε τα μερίσματα ΠΑ και ΠΝ. Το ΜΤΣ μετά τις λεηλασίες των τελευταίων 30 ετών, μαζί με τις όποιες επιβαρύνσεις "ειδικών κατηγοριών", κατάντησε φτωχός συγγενής για τα μέλη του. ΜΠΡΑΒΟ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ας δειξει το ΜΤΣ. Οτι βλεπει κ. αφουγκραζεται τις αναγκες των μερισματουχων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΜΤΣ ΑΡΓΟΚΙΝΗΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΥΡΑΓΟΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑΕΡΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΒΜΟΥΛΙΟ ΤΙ ΚΑΝΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το ΜΤΣ μπορεί από φέτος να δίνει και Δώρο (13ο μέρισμα) που αναμένεται να πληρωθεί εν όψει Πάσχα, ενώ τα αναδρομικά των κρατήσεων του ν. 4093/12 εκτιμάται ότι θα πληρωθούν στο τέλος Απριλίου. Από ποιόν εκτιμάται; ;; έχει ανακοινωθεί εκ νέου από τίs 20/2/23 τίποτά;;; Τό μόνο σίγουρο η αβεβαίοτητα εεεε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κε Κατίκο, με το συμπάθιο δλδ, αλλά ποιος ούριος άνεμος σε σπρώχνει; Τόσο αβανταδόρος πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή