Το πρόβλημα με την ανεξαρτησία και το ανεξέλεγκτο των «Αδιάφθορων» της ΕΛ-ΑΣ!!!

Το πρόβλημα με την ανεξαρτησία και το ανεξέλεγκτο των «Αδιάφθορων» της ΕΛ-ΑΣ!!!

Του Νικολάου Αθ. Μπλάνη Αντιστράτηγου Αστυνομίας ε.α.

1. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα όταν διαβάζουμε τα δημοσιεύματα για τις ενέργειες, τις αστοχίες και τις παραλείψεις των «Αδιάφθορων». Είχαμε γράψει πολλές φορές για τις αντιδικονομικές κ.λ.π. συμπεριφορές που οδηγούσαν σε φιάσκα και είχαμε θέσει το ερώτημα: «Μπορεί οι Ηγεσίες να ανέχονται ή να «υποθάλπουν» καταχρηστικές συμπεριφορές;» (βλ. άρθρο μας με τον ίδιο τίτλο-Μάρτιος 2022). Έστω και καθυστερημένα, τώρα που το πρόβλημα «έσκασε» πάνω τους, φαίνεται οι Ηγεσίες να αντιδρούν!

2. Έτσι βλέπουμε τις μάλλον όψιμες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού, ότι «δεν είχε στοιχειώδη ενημέρωση για ποινικές υποθέσεις που εμπλέκονται και αστυνομικοί». Προκύπτουν, λοιπόν κρίσιμα ερωτήματα: Ποιος παρείχε τα εχέγγυα ορθής λειτουργίας; Που έδιναν λογαριασμό οι αρμόδιοι και που κατέληγε το υλικό που είχε καταγραφεί; Τελικά είχαμε το λεγόμενο «θάψιμο» υποθέσεων; Ποιοι διαρρέουν στο αστυνομικό ρεπορτάζ τα στοιχεία; Για τα εγκλήματα, που φέρεται να έχουν διαπραχθεί (παράβαση καθήκοντος κ.λ.π.), θα λογοδοτήσει κανείς; Υπήρξε αδικαιολόγητος πλουτισμός; Ερωτήματα (μαζί με προτάσεις) είχαν τεθεί και στο άρθρο μας (Δεκέμβριος 2020) με τίτλο: «Γιατί οι ανώνυμες καταγγελίες και οι αμφιλεγόμενες δράσεις των «Αδιάφθορων» εγκυμονούν κινδύνους στα θεμελιώδη δικαιώματα;».

3. Και όλα αυτά χωρίς την υλοποίηση των προτάσεων για αναβολή-αποχή από τη δίωξη των «Αδιάφθορων» από μηνύσεις (δήθεν) «αντιπερισπασμού» των θιγομένων, τη θέσπιση «test ακεραιότητας» (βλ. υπόθεση Πυργιωτάκης κατά Ελλάδας αρ. προσφ.15100/06 Ε.Δ.Δ.Α.), την ανωνυμία των μαρτύρων, την παροχή κινήτρων στους καταγγέλλοντες και την αρχειοθέτηση υποθέσεων με πράξη μόνο του Διευθυντή. Τις προτάσεις αυτές «καταγγείλαμε» ως απαράδεκτες, γιατί έτσι θα μπορούσε να έχουμε καταχρηστικές ενέργειες ή και να «θαφτούν» υποθέσεις, επειδή ο καταγγελλόμενος μπορεί να είναι υψηλόβαθμος, συνδικαλιστικό στέλεχος κ.λ.π.

4. Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον, η εισαγγελική έρευνα τάχιστα να καταγράψει και να αποδώσει ευθύνες, αφενός για τις σχέσεις των πάσης φύσεως κυκλωμάτων με αστυνομικούς κ.λ.π. και αφετέρου αν το υλικό (μεταξύ του οποίου και αυτό που «εμφανίστηκε» ως διαρροή σε δημοσιεύματα) έμεινε αναξιοποίητο και «θαμμένο» στα συρτάρια των αρμοδίων. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης, ώστε να μην «παίρνει η μπάλα» ολόκληρο το Σώμα!!!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια