Νέα πρόταση για το Όριο ηλικίας 50 ετών για τους ΕΠΟΠ – Τι αφορά

Νέα πρόταση για το Όριο ηλικίας 50 ετών για τους ΕΠΟΠ – Τι αφορά

Άποψη ΣΩΜΑΤΕΙΟY ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ (ΣΟΕΔ): Οι συνάδελφοι ΕΠΟΠ και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε μια αβεβαιότητα για το αν στο 50ο έτος της ηλικίας τους θα οδηγηθούν στην αποστρατεία. Κάποιοι εξ αυτών την επιθυμούν και επίσης πλήθος αυτών επιζητούν την παραμονή τους. Και στις δυο περιπτώσεις στο πλαίσιο μέριμνας πρέπει το υπουργείο να δώσει απαντήσεις και λύση.

Πρόταση ΣΟΕΔ: «Άρθρο»

Συνταξιοδοτικό Επαγγελματιών Οπλιτών

1. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες για τους οποίους προβλέπεται αυτεπάγγελτη αποστρατεία άνευ κρίσης λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων ηλικίας του άρθρου 39 του ΝΔ 445/1973 (ΦΕΚ Α΄ 160), δύνανται να παραμείνουν στις ΕΔ κατόπιν αιτήσεώς τους η οποία υποβάλλεται το αργότερο έξι (6) μήνες πριν την κατάληψη των ανωτέρω ορίων. Οι Επαγγελματίες Οπλίτες που θα παραμείνουν στις ΕΔ εξελίσσονται κανονικά σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.2936/2001 (ΦΕΚ Α΄ 166).

2. Το αίτημα της πρώτης παραγράφου μεταβιβάζεται στην αρμόδια αρχή αμελλητί και δύναται να απορριφθεί μόνο για τεκμηριωμένους ιατρικούς λόγους στο πλαίσιο των ν.2936/2001 (ΦΕΚ Α΄ 166) και 3850/2010 (ΦΕΚ Α΄ 84) καθώς και του ΠΔ 11/2014 (ΦΕΚ Α΄ 17).

3. Για τους Επαγγελματίες Οπλίτες που καταλαμβάνουν το 60ό έτος της ηλικίας σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 20 του ν.3865/2010 (ΦΕΚ Α΄ 120) και δεν έχουν συμπληρώσει 40 έτη εργάσιμου βίου, παρέχεται κατ’ εξαίρεση η δυνατότητα αναγνώρισης ως πραγματική υπηρεσία των πέντε (5) ετών του άρθρου 23 ν. 4997/2022 (ΦΕΚ Α΄ 219) υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν, πέραν της πρόβλεψης της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν.3883/2010 (ΦΕΚ Α΄ 167).»

Επιπρόσθετα προτείνεται η τροποποίηση του δεύτερου εδαφίου της παραγράφου 9 του άρθρου 41 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων (π.δ. 169/2007) τροποποιείται ως εξής: «Ο διπλασιασμός του συντάξιμου χρόνου των στρατιωτικών που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο γίνεται μόνον εφόσον αυτοί συμπλήρωσαν πραγματική στρατιωτική υπηρεσία είκοσι πέντε (25) ετών. Η προϋπόθεση δεν ισχύει για όσους αποστρατεύτηκαν λόγω κατάληψης των ηλικιακών ορίων του άρθρου 39 του ΝΔ 445/1974 (ΦΕΚ Α΄ 160).» Επικοινωνία στο soed2021@gmail.com, και τηλέφωνο 6972828656 Κοντούρης Δημήτριος Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το πολύτιμο χρόνο σας.

Δημοσίευση σχολίου

21 Σχόλια

  1. Ότι να ναι.Εσυ που προτείνεις αυτά που υπηρετείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι συνάδελφοι ΕΠΟΠ και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε μια αβεβαιότητα για το αν στο 50ο έτος της ηλικίας τους θα οδηγηθούν στην αποστρατεία. Κάποιοι εξ αυτών την επιθυμούν και επίσης πλήθος αυτών επιζητούν την παραμονή τους (ΛΑΘΟΣ). Και στις δυο περιπτώσεις στο πλαίσιο μέριμνας πρέπει το υπουργείο να δώσει απαντήσεις και λύση.

    Οι συνάδελφοι ΕΠΟΠ και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε μια αβεβαιότητα για το αν στο 50ο έτος της ηλικίας τους θα οδηγηθούν στην αποστρατεία. Πλήθος αυτών την επιθυμούν και επίσης κάποιοι εξ αυτών επιζητούν την παραμονή τους (ΣΩΣΤΟ). Και στις δυο περιπτώσεις στο πλαίσιο μέριμνας πρέπει το υπουργείο να δώσει απαντήσεις και λύση.

    Για να μη λέτε ότι θέλετε χωρίς αντίλογο.

    45 χρόνων δεν συμμετέχεις σε αθλητικές δοκιμασίες και τις πορείες τις πας χωρίς φόρτο και σε μια 5ετια οι Δκτές Μονάδων θα είναι μεταξύ το 5-10 νεοτέρων ηλικία στελεχών των Μονάδων που θα διοικούν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους ένας λογικός που σκέφτεται !Συμφωνώ μαζί σου!

      Διαγραφή
  3. Όταν θεσμοθετηθεί όριο ηλικίας στα 58 για την αποστρατεία όλων των στρατιωτικών θα λυθούν σχεδόν όλα τα προβλήματα. Ο πόλεμος δεν γίνεται σήμερα με τις λόγχες και φωνάζοντας αέρα. Τα σύγχρονα οπλικά συστήματα επιτρέπουν την παραμονή όλων των στρατιωτικών μέχρι τα 58. Το μόνο που χρειάζεται είναι η αλλαγή νοοτροπίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γιατί 58 και όχι 65;

      Διαγραφή
    2. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορούμε να πηγαίνουμε για περιπολο και με το Π. Γιατί όχι?

      Διαγραφή
  4. Υποπτεύομαι ότι αυτά τα προτείνουν μόνο οι γυναίκες των ΕΠΟΠ γιατί από όλες τις απόψεις τους χαλάει τη σούπα η αποστρατεία τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8:33:00 π.μ. υποτίθεται ότι ΟΛΟΙ πρέπει να έχουν φυσική κατάσταση,όχι μόνο τα εποπ,και ο ποιητής εννοεί κάτι ξεχασμένους σχες και άλλους βαθμούς και θέσεις εκτός μονάδων εκστρατείας.,.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε 58 οι ΕΠΟΠ και 65 οι ξεχασμένοι συνταγματάρχες.

      Διαγραφή
    2. Καλέ μου θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι οι Συνταγματαρχες που λες εκτελούν καθήκοντα διοίκησης γιαυτό και τους επιτρέπουν να κάτσουν 5 χρόνια παραπάνω. Εσείς απλά δεν μπορείτε να αξιοποιηθητε κάπου μετά τα 50 σας χρόνια οπότε και αναγκαστικά πρέπει να σας αποστρατεψουν. Τώρα όσο για το ότι πρέπει να σας δώσουν μια αξιοπρεπή σύνταξη δεν αμφιβάλλω.

      Διαγραφή
  6. Οι ΕΠΟΠ προσελήφθηκαν για να στελεχώσουν τις πιο μαχιμες αποστολές του Στρατού. Γιαυτό είναι οπλίτες και γιαυτό πρέπει να τεθούν σε αποστρατεία όπως το ορίζουν οι διαταγές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι νόμοι και τα ψηφίσματα του κράτους,που λέει κι ένα λαϊκό (ένστολο) τραγούδι ισχύουν για όλους. Αν κάποιος εξαιρείται, αποτελεί διάκριση για τους άλλους, απλά.

      Διαγραφή
    2. Οι διαταγές είναι διαταγές και ουχί κανονισμός. Ίσως έχετε μπερδέψει κάτι.

      Διαγραφή
    3. Οι διαταγες οριζουν κι οτι πρεπει να καταβληθει η νυχτερινή αποζημίωση.....
      Και δεν εχει καταβληθει εδω και κατι χρόνια.....
      Κι αλλα πολλα οριζουν οι διαταγες , για τα οποιά δυστυχώς περα βρεχει.....
      Οι διαταγες δεν εινάι για να τις θυμαστε μονον οπότε σας συμφέρει......

      Διαγραφή
    4. Γι'αυτό θα κάτσετε σεις πίσω,η "ραχοκοκαλιά" του στρατεύματος,πλην όμως με 2-3 βοηθούς από πισω-κι αν είναι κ'εποπ ακόμα καλύτερα. Καλή συνέχεια σειρά.

      Διαγραφή
    5. Μετά από αρκετά χρόνια συμμαζέματος των μονάδων, ασκήσεις που έπιαναν επιτυχία σε πολλά επίπεδα κ.α., σου έφταιξε η μη εφαρμογή των διαταγών. Ωραία. Να ισχύσει,.δε θα κλάψει κανείς (εποπ τουλάχιστον). Αν με πληρώσει που θα βγω έξω,πάω και στο φεγγάρι 🌒

      Διαγραφή
  7. Δρόμο όλοι τους! Γεμίσαμε μπαρμπάδες στο στράτευμα που τους πληρώνει το κράτος και όλο λένε ωχ δε μπορώ. Έχουμε να δούμε νέους ανθρώπους εδώ και 15 χρόνια! έλεος ποιά! Άσε τους δώσουν μια σύνταξη και να πάνε σπίτια τους που εκεί θα λένε ωχ δε μπορώ και δενθ7α ενοχλούν κανένα παρά μόνο τον εαυτό τους γιατί μια ζωή γκρινιάζουν για τα λεφτά δουλεύουν δε δουλεύουν. Οπότε για το κράτος είναι το ίδιο τους δείνει λιγότερα και απαλλάσσεται από αυτούς που νομίζουν ότι είναι και παραγωγικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γελάω. Όλος ο κόσμος κατηγορούσε τ επυ, τώρα έπεσε ο κληρος στα εποπ.Η σύνεση δεν κάνει διάκριση σε βαθμούς και θέσεις διοίκησης.

      Διαγραφή
    2. Μέγα λάθος! Υπάρχουν θέσεις σε σώματα όπως η Π.Α , όπου σμήνος ολόκληρο αποτελείται από ΕΠΟΠ κατά 70 % σε ειδικότητες κρίσιμες (βλέπε μηχανικούς αεροσκαφών) και οι οποίοι ακόμη και μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας είναι στην πρώτη γραμμή του πτητικού έργου. Επίσης αρκετοί από αυτούς μεταφέρουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σε νεότερο κόσμο, ακόμη και σε ανθρώπους που προέρχονται από σχολές. Οπότε ας μην τους τσουβαλιάζουμε όλους και κρίνουμε το σύνολο για μεμονωμένες περιπτώσεις. Υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις και προσφορά στις Ε.Δ ανεξαρτήτου προελεύσεως, υπάρχουν όμως και άνθρωποι ανεξαρτήτου προελεύσεως που τεμπελιάζουν. Είναι θέμα ανθρώπου και όχι προέλευσης.

      Διαγραφή
    3. Δε μιλάς σοβαρά, για αυτό και δε θα απαντήσω σοβαρά. Κάποια χρονιά, πρώιμη για τους εποπ, έγινε ένα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα σε επιτελείο κάποιου κλάδου. Λεγότανε ότι ήταν ως και 800 άτομα.Ολοι αυτοί παραγανε έργο?? Κι αν ναι,το κενό που άφησαν πίσω,πως θα είχε αναπληρωθεί,αφού τους πετάξανε έξω??? Δε βάλανε κανέναν στο κενό που αφησανε,το οποίο σήμαινε ότι ήταν φύρα. Βγάλε τα συμπεράσματα μόνος/η σου.

      Διαγραφή
    4. Μπάρμπας είσαι κ φαίνεσαι. Που θα πεις αυτούς στους οποίους στηριζεσαι "μπαρμπάδες".

      Διαγραφή