Το δράμα της προσωπικής διαφοράς και το «αντίδωρο» του επιδόματος των 200-300€

Το δράμα της προσωπικής διαφοράς και το «αντίδωρο» του επιδόματος των 200-300€

Τα 300 ευρώ του βοηθήματος μάλλον θεωρούνται «αντίδωρο» που απλώς κουκουλώνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως δεν διορθώνουν την ήδη διαμορφωμένη αρνητική κατάσταση

Βασίλης Αγγελόπουλος - v.aggelopoulos@naftemporiki.gr - ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

Οι συνταξιούχοι αποτελούν μια ιδιαίτερα «ευαίσθητη» ομάδα πολιτών. Έχουν το προνόμιο της εμπειρίας. Κοινώς «έχουν δει τα μάτια τους» πάρα πολλά. Την ίδια στιγμή όμως, έχουν και το μειονέκτημα των μειωμένων αντοχών – δυνάμεων. Κοινώς «το κάρο δεν τραβάει». Γι’ αυτό και πρέπει να αντιμετωπίζονται από την Πολιτεία με τον ανάλογο σεβασμό. Αλλά και με σοβαρότητα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως απλά «ψηφαλάκια». Ας έρχονται εκλογές, κρίμα είναι…

Στο υπουργείο Εργασίας και ευρύτερα στην Κυβέρνηση, δεν φαίνεται να ενστερνίζονται αυτές τις παραδοχές. Δεν εξηγείται αλλιώς, το γεγονός ότι επιδιώκουν να προβάλλουν ως «επιτυχία», μια καταφανέστατη αποτυχία, με θύματα τους ίδιους τους συνταξιούχους. Αποτελεί έλλειψη σεβασμού προς τους ίδιους και ολοφάνερη επιδίωξη αντιστροφής της πραγματικότητας. Εξηγούμαστε:

Με τις αυξήσεις 7,75% στις κύριες συντάξεις που δόθηκαν από 1.1.23, συντελέστηκε το πρώτο και βασικό «έγκλημα» σε βάρος των συνταξιούχων: Οι αυξήσεις δόθηκαν με την χρήση της προσωπικής διαφοράς. Ήταν η πρώτη φορά, από το 2017 που θεσπίστηκε αυτή η κατάπτυστη διάταξη, που μια κυβέρνηση επέλεξε να κάνει πρακτική εφαρμογή της. Έως τώρα η προσωπική διαφορά παρέμενε λογιστική απεικόνιση στα ειδοποιητήρια των συνταξιούχων και δεν είχε εφαρμοστεί στην πράξη. Τώρα, φάνηκαν τα αποτελέσματά της: 910.000 συνταξιούχοι έχασαν το σύνολο των αυξήσεων και περίπου άλλοι 320.000 πήραν αυξήσεις αισθητά κουτσουρεμένες.

Οι αντιδράσεις από τους ίδιους τους συνταξιούχους ήταν άμεσες: Υπήρξε οργή, θυμός που εκφράστηκε τόσο με επίσημες ανακοινώσεις (ΕΝΔΙΣΥ), όσο και με τοποθετήσεις ιδιαίτερα αρνητικές στα social media και όχι μόνο. Δεν είναι μικρή υπόθεση, σε περιόδους σκληρών και μόνιμων ανατιμήσεων βασικών αγαθών, να περιμένει κάποιος να λάβει ως αύξηση ένα ποσό πέριξ των 100 ευρώ το μήνα και να μην παίρνει τίποτα, ή στην καλύτερη περίπτωση να λαμβάνει ψίχουλα ελάχιστων ευρώ!

Χρειάστηκε να περάσει περίπου ένα δίμηνο (οι συντάξεις Ιανουαρίου καταβλήθηκαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα), για να αντιδράσει η Κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί φυσικά, διαρροές ότι επίκειται επίδομα «προσωπικής διαφοράς». Στις ανακοινώσεις που έγιναν μεσούσης της περασμένης εβδομάδας, γνωστοποιήθηκε ότι αυτό θα είναι 200 – 300 ευρώ και θα δοθεί λίγο πριν από το Πάσχα.

Ασφαλώς και το εν λόγω επίδομα αποτελεί μια οικονομική στήριξη για τους συνταξιούχους. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημά τους. Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ, χάνει 930 ευρώ τον χρόνο από την μη χορήγηση της αύξησης, λόγω ύπαρξης προσωπικής διαφοράς. Γιατί τα 300 ευρώ του βοηθήματος να αποτελούν λύση; Μάλλον θεωρούνται «αντίδωρο» που απλώς κουκουλώνει το πρόβλημα, σίγουρα όμως δεν διορθώνουν την ήδη διαμορφωμένη αρνητική κατάσταση.

Μια κατάσταση που δεν μπορεί να κρυφτεί στο «χαλάκι της εξώπορτας», δεν μπορεί να εξωραϊστεί με επιδόματα «προεκλογικού χαρακτήρα».

Θα περίμενε κανείς από μια Κυβέρνηση που θέλει να αλλάξει την αρνητική εικόνα που δημιούργησε το «φιάσκο» της αύξησης στις συντάξεις, περισσότερο θάρρος στις επιλογές. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα μπορούσε να θεωρηθεί τέτοιο μέτρο. Θα άλλαζε εντελώς το κλίμα στις τάξεις των συνταξιούχων. Θα αποτελούσε εφαρμογή, έστω και την ύστατη ώρα, προεκλογικής δέσμευσης του… μακρινού 2019! Άλλωστε, η πολιτική των επιδομάτων ήταν εκείνη που η σημερινή κυβέρνηση, καυτηρίαζε (δικαίως), όταν βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Πώς αλλάζουν όμως οι καιροί…

Δημοσίευση σχολίου

19 Σχόλια

  1. Θα σας ξεσκίσουμε στις εκλογές μπλε απόβλητα. Εδώ είμαστε. Εεεεεεεελλληηηηηηνεςςςςςςς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ 1.000.000 ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΘΑ ΜΑΥΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΑΞΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΑΣ !!!!!!!!! ΑΝ ΣΑΣ ΔΙΝΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 200 - 300 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΤΕ ΘΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ?????? ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΗΧΕΙ ΣΤΑ ΑΥΤΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΝΗ ΣΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΠΟΥ ΕΦΗΡΜΟΣΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑΤΕ ΑΠΑΡΑΚΤΟ!!!!!ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ???????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαύρισμα στους μαυρογιαλουρους,του οικονομικών... και τα ψεύδη... περί προσωπικής διαφοράς συντάξεων που έχουν ψηφίσει και το κόμμα τής ΝΔ, και δεν την κατάργησαν την 31/12/22

      Διαγραφή
  3. Γιατί ποιός νομίζει ότι υπάρχει κάποιος καλύτερος για πρωθυπουργός!!! Τί να φανταστώ ότι θα έρθει πάλι ό Κατρουγκαλος η ό ευρωβουλευτής που δεν αφήνει την θέση του γιατί είναι καλά τά λεφτά τής Ευρώπης ρε Άρη. Θεός φυλάξει είναι με τά κόμματα στην Ελλάδα. Όλοι για την μάσα τους είναι. Υπομονή μέχρι να πεθάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και να ήταν μόνο αυτό το δράμα! Δυστυχώς είναι μαζεμένα αρκετά, αυτά που περιορίζουν και θα περιορίζουν την σύνταξη στο μέλλον, με πρώτη και χειρότερη την κράτηση ΕΑΣ, ναι αυτή που σε κάθε υπέρβαση, προς το καλύτερο, των ορίων σε επαναφέρει με άγριο τρόπο, περικόπτει σχεδόν στο μισό κάθε αύξηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε οταν ψηφησθει η καταργηση της προσωπικης διαφορας ελατε παιδια να το ξανασυζητησουμε .Ως τοτε καληνυκτα και ονειρα γλυκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα έρθει κ η ώρα τής κάλπης,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εκείνη την μέρα των εκλογών θα πάρω τη σύζυγο μου καί θα πάμε στο παραθαλάσσιο Μενίδι θα φάμε ψαράκι και μετά θα απολαύσουμε τον εσπρέσσο μας κοντά στο κύμα.Σιγα μην ασχοληθώ με τις εκλογές.Αντε γεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η προσωπική διαφορά παραμένει και θα παραμένει για πολλά χρόνια..Όσοι έχουμε μεγάλη προσωπική διαφορά θα είμαστε και εμεις στο μέλλον στην ομάδα των ευάλωτων ατόμων και θα λαμβάνουμε επιδόματα .Η αρχή θα γίνει τώρα με το επίδομα των 250 η 300 ευρώ.Η μόνη λύση η κατάργηση της να γίνει σε σύντομο χρονικό διαστημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εφόσον την προσωπική διαφορά την πληρώνεστε και δεν την πληρώνετε, ποιο είναι το πρόβλημα;

      Διαγραφή
    2. Για ανώνυμο 25-2-23 6:33:00 π.μ. Να φανταστώ ότι κάνεις πλάκα γιατί αν δεν κάνεις, είτε είσαι ανίδεος του θέματος, είτε μια κακία από μέσα σου την βγάζεις!

      Διαγραφή
    3. Τo προβλημα ειναι οτι οποιος εχει πχ 25 χρονια συνολικης συνταξιμης στρατιωτικης υπηρεσιας πρεπει να παιρνει τα ιδια με οποιον εχει 35 ή 45. Το προβλημα ειναι οτι ολοι ανεξαρτητως προελευσης πρεπει να γινουν Συνταγματαρχες ή καλυτερα Στρατηγοι. Ειναι πολυ απλο.

      Διαγραφή
    4. Το θέμα της προσωπικής διαφοράς δεν είναι απλό ώστε να πούμε ότι λύνεται με την κατάργησή της. Αγνοούμε ότι υπάρχει και ένα μεγάλο τμήμα συνταξιούχων (αυτοί με πολλά χρόνια υπηρεσίας) που δεν έχουν προσωπική διαφορά και με την αύξηση 7,75% πήραν αυξήσεις 30, 40, 50, 100 και μερικοί παραπάνω το μήνα. Επανέρχεται έτσι η αναλογία συντάξεων που υπήρχε με βάση τα χρόνια υπηρεσίας. Η φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου ήταν να νομιμοποιήσει τις μνημονιακές μειώσεις που έγιναν σε όλους. Επομένως η κατάργηση μόνο της προσωπικής διαφοράς, χωρίς επαναυπολογισμό από την αρχή για όλους, αδικεί αυτούς που έχουν πολλά σντάξιμα χρόνια και οδηγεί στο να παίρνουν τα ίδια αυτοί με τα 25, 35 η 45 χρόνια που λέει και ο προηγούμενος.

      Διαγραφή
    5. προς ανώνυμο Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2023 7:29:00 μ.μ.
      Συμφωνώ μαζί σου στον τρόπο που εσύ βλέπεις το θέμα αυτό. Όμως παρότι εσύ και άλλοι που έχετε κατανοήσει, γνωρίζετε τι ακριβώς έγινε με τους νόμους κατρούγκαλου, βρούτση κλπ, αλλά και προγενέστερα, τώρα εστιάζετε μόνο στο παρόν, μόνο στις δικές σας συντάξεις σαν αυτοί που έχουν την προσωπική διαφορά να μην έχασαν τίποτα, οπότε δεν πρέπει να κερδίσουν και τίποτα. Θεωρώ ότι όσοι ζητούν την κατάργηση της δεν αποζητούν απλά να φτάσουν στο επίπεδο σου, ζητούν ακριβώς αυτό που και συ λες, υπολογισμό όλων των συντάξεων με εξάλειψη όμως της πρ. διαφοράς δίκαια και σύμφωνα με έτη και τυχόν άλλες παραμέτρους, όχι με πασαλείμματα τύπου βρούτση, να φύγει αυτός ο βραχνάς των μνημονίων από όλους. Το ζητούμενο είναι να παίρνεις εσύ στο ακέραιο αυτό που σου αναλογεί και πραγματικά αν αισθάνεσαι αδικία με το θέμα αυτό σκέφτηκες ποτέ πως μπορεί να αισθάνεται κάποιος άλλος συνταξιούχος στον ευρύτερο τομέα (ίδια έτη, ίδια προσόντα), βλέποντας τα ποσά της δικής σου σύνταξης; Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ανήκω στην κατηγορία με πρ. διαφορά, δικαίωμα σου αν δεν το πιστεύεις, θα σε ρωτήσω κάτι και αν θέλεις, βάζοντας το χέρι στην καρδιά μου απαντάς. Τι σε πειράζει πιο πολύ, ότι έχασες τόσα χρήματα αυτά τα χρόνια ή ότι έφτασες στο σημείο όπου τελικά παίρνουν όλοι τα ίδια.

      Διαγραφή
    6. @ 25 Φεβ. 7:29:00: Πριν εκλεγει ο Μπαιντεν ειχε αφησει καποιες ελπιδες να διαγραψει τα φοιτητικα δανεια. Οταν εγινε προεδρος διαπιστωσε οτι δεν γινεται. Καποιοι βουλευτες της αριστερης πτερυγας των δημοκρατικων πιεζουν, με το εξωφρενικο επιχειρημα οτι εαν υπογραψει ο Μπαιντεν την διαγραφη των δανειων, αυτα θα εξαφανισθουν ως δια μαγειας. ΔΕΝ θα εξαφανισουν ομως, θα τα φορτωθουν οι τραπεζες δηλαδη οι φορολογουμενοι. Κατι παρομοιο συμβαινει και με την προσωπικη διαφορα. Υπαρχουν και αλλοι λογοι, τα γραφουν σχολιαστες δεν τα επαναλαμβανω, ουτε βεβαια εχω γραψει το σχολιο στο οποιο απαντας. Το να παιρνουν ολοι τα ιδια γινεται μονο σε κρατη με ολοκληρωτικα καθεστωτα και οικονομια που δεν ακολουθει κανονες. Ποιος δεν θελει να επανελθουν (σε ενα βαθμο) οι συνταξεις στα παλια επιπεδα. Οποιος ομως νομιζει οτι αυτο μπορει να γινει εν μεσω κρισης πλαναται πλανην...... Μην κανεις συγκρισεις με τον δημοσιο τομεα, ειναι τεραστιο θεμα, δεν μπορει να γινει ανταλλαγη αποψεων απο εδω, εκτος εαν πιστευεις οτι ενας στρατιωτικος πρεπει να λαμβανει τα ιδια με ενα δημοσιο υπαλληλο αντιστοιχων προσοντων. Τελος δωσε την εξης απαντηση στον εαυτο σου: Tι θα σε πειραζε πιο πολυ εαν ειχες προσωπικη διαφορα, οτι μειωθηκε η συνταξη σου και εκανες δωδεκα χρονια να παρεις αυξησεις ή οτι απο τωρα και μετα θα περιμενεις πχ 3-4 χρονια μεχρι να μηδενισθει η προσωπικη διαφορα?

      Διαγραφή
  9. Το πρόβλημα είναι αγαπητέ ότι δε χορταινουν λεφτά νομίζουν τους χρωστάει το ΜΤΣ το υπεθα ο υπουργός οικονομικών ο πρωθυπουργός και η Μιχαλου. Ζούνε αλλού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μακάρι να βγει ο Αλέξης κ να ξαναβάλει υπουργό τον Κατρουγκαλο να ξεμπερδευουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εν τέλει απ 'ότι φαίνεται δεν σας ενδιαφέρει απλά και μόνον να κερδίσετε, να πάρετε πίσω κάποια από αυτά που χάσατε, αλλά πρωτίστως, συνάμα και ενίοτε με μένος, σας ενδιαφέρει ο δίπλα σας, ο συνάδελφος, ο φίλος σας να μην πάρει τα ίδια με σας! Τρελαθήκατε τελείως; Μεγαλώνετε και γίνεστε μοχθηροί ή μήπως έτσι είσαστε πάντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή