Αίτημα Ακύρωσης ΚΥΑ που αφορά Νέο Υπολογισμό ΒΟΕΑ και Επαναξιολόγησή του Αφού δεν Ελαβε υπόψη Βασικά Δεδομένα

Αίτημα Ακύρωσης ΚΥΑ που αφορά Νέο Υπολογισμό ΒΟΕΑ και Επαναξιολόγησή του Αφού δεν Ελαβε υπόψη Βασικά Δεδομένα

Κείμενο Αναγνώστη του ιστολογίου μας staratalogia.gr-Εστάλη με email:

Αίτημα Ακύρωσης της ΚΥΑ με Αρ. Φύλλου 6694/ τευχ. Β'/23 Δεκ. 2022 που αφορά τον Νέο Υπολογισμό του ΒΟΕΑ και Επαναξιολόγηση του Αφού δεν Έλαβε υπόψη Βασικά Δεδομένα

Αξιότιμοι κύριοι συντάκτες Χρόνια πολλά, καλή χρονιά με υγεία και αισιοδοξία. Ίσως έχω γίνει φορτικός το τελευταίο διάστημα όμως οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές και δεν πρέπει να μένουν αναπάντητες.

Οι ανακοινώσεις του ΜΤΣ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αλλά και της ΕΑΑΣ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) δείχνουν αν μη τι άλλο την ανάγκη τους να απολογηθούν πρός τα στελέχη. Γιατί άραγε; Μήπως νιώθουν ενοχές για κάτι που έπραξαν ή αμέλησαν να πράξουν; Ανέδειξαν όμως παράλληλα και χρόνια προβλήματα (καλά θαμμένα επί χρόνια κάτω από το χαλί) που έχουν οδηγήσει στην σημερινή κατάσταση που βιώνουμε. Μια ιδιότυπη κόντρα που φαίνεται να υπάρχει. Μικροπολιτικά παιχνίδια εξουσίας που δεν μας αφορούν. Μόνο που αυτή η κατάσταση σήμερα επηρεάζει οικονομικά, χιλιάδες συναδέλφους. Εμάς. Με θλίψη παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα στην ΕΑΑΣ η οποία δεν μπορεί ούτε να σώσει ούτε τα προσχήματα, εκδίδοντας δύο διαφορετικές ανακοινώσεις. Ο κύριος πρόεδρος προσπαθεί να διαχωρίσει την θέση του σχετικά με την δήλωση της ΕΑΑΣ που προηγήθηκε χωρίς ομολογουμένως να τα καταφέρνει (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Δεν θα μπούμε όμως στην διαδικασία του επιμερισμού των ευθυνών. Το μόνο σίγουρο εκ του αποτελέσματος είναι ότι υπάρχουν ευθύνες.

Θεσμοί που είναι ταγμένοι να προστατεύουν τα συμφέροντα μας φαίνεται πως δεν το έπραξαν ως όφειλαν.

Εμείς ως μέλη μακριά από τα κέντρα αποφάσεων έχουμε την απαίτηση τουλάχιστον να ενημερωνόμαστε εγκαίρως για τόσο σοβαρά θέματα όπως είναι αυτό της περικοπής του ΒΟΕΑ των παιδιών μας. Δεν χρωστάμε τίποτα και σε κανέναν για να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Η Διασφάλιση των κεκτημένων εδώ θα έπρεπε να είναι η βασική αρχή συζήτησης..

Οι απαντήσεις του ΔΣ του ΜΤΣ εκθέτουν τόσο τους ίδιους όσο και την ΕΑΑΣ.

Η ανακοίνωση αναφέρει σαφώς πως η απόφαση για περικοπή ήταν ομόφωνη. Δεν θα μπούμε στο σχολιασμό της διαδικασίας αλλά στην ουσία των πραγμάτων.

Τα δεδομένα του 2022 για το ΜΤΣ όπως προκύπτουν από τις ανακοινώσεις αλλά και στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο είναι τα παρακάτω:

1. Το θέμα του νέου υπολογισμού ΒΟΕΑ είχε τεθεί από τις αρχές του 2022. Άρα όλοι το γνώριζαν.

2. Έγιναν τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις για το θέμα όπως αναφέρονται.

3. Υπάρχει αποθεματικό άνω των 90 εκατομμυρίων στο ΜΤΣ όπως αναφέρεται. Άρα πλεόνασμα.

4. Προτείνεται αύξηση των μεριδίων ανωτάτων Στρατού και αστυνομίας από το ΜΤΣ στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

5. Προτείνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο νέος αριθμός μεριδίων από το ΜΤΣ για όλα τα στελέχη με το νέο μισθολόγιο.

6. Προτείνεται η χορήγηση έκτακτου μερίσματος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο το οποίο σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ θα μπορούσε να δοθεί μάλιστα και αναδρομικά.

7. Προτείνεται στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο η νομιμοποίηση παρακράτησης από το ΕΛΟΑΣ εισφορών με τη λήψη ΕΦΑΠΑΞ των αξιωματικών προέλευσης ΕΜΘ.

8. Εκπονήθηκε μελέτη από τριμελή επιτροπή.

Αυτά που δεν γνωρίζουμε:

1. Το πως εκπονήθηκε μελέτη χωρίς να ληφθούν υπόψη πολύ βασικά οικονομικά δεδομένα, αφού θεωρητικά εκπονήθηκε αρκετούς μήνες πριν ανακοινωθούν τα παρακάτω στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο που ανατρέπουν τα πάντα:

α. Την χορήγηση πιθανού έκτακτου μερίσματος.

β. Την αύξηση των μεριδίων στους ανωτάτους στρατού και αστυνομίας.

γ. Την νέα κλίμακα χορήγησης μεριδίων σε όλα τα στελέχη που αποστρατεύονται μετά την 01/01/2017.

δ. Την κατάργηση της κράτησης στα εν ενεργεία στελέχη από 01/01/23.

Ακόμη και αν θεωρήσουμε πως είχαν κάποια πληροφόρηση σίγουρα δεν θα μπορούσαν να εκπονήσουν μελέτη βασιζόμενοι σε υποθέσεις εργασίας αφού η ψήφιση του νόμου δεν έχει γίνει ακόμη, κάτι που δεν αποκλείει ποτέ πολλές αλλαγές. Γιατί λοιπόν έτρεξαν να προλάβουν βασιζόμενοι μόνο σε υποθέσεις και δεν περίμεναν την ψήφιση του νόμου για να έχουν όλα τα δεδομένα; Γιατί τόση πρεμούρα για περικοπές;

Άρα η όποια μελέτη αναφέρεται στις ανακοινώσεις έχει σοβαρά προβλήματα αφού δεν βασίζεται σε σημερινά δεδομένα αλλά σε υποθέσεις εργασίας παρελθόντος χρόνου που έχουν αλλάξει.

Επίσης εδώ θα προσπαθήσω να αποδείξω πως το βασικό επιχείρημα ΜΤΣ, ΕΑΑΣ και πολλών άλλων για το περί δικαίου αίσθημα στο οποίο βασίζεται εν πολλοίς το όλο εγχείρημα της περικοπής του ΒΟΕΑ δεν ισχύει..

Αναφέρομαι στις απόψεις των παραπάνω και όχι μόνο για την αδικία των μεγάλων εισφορών των εν ενεργεία στελεχών σε σχέση με τις μικρές εισφορές των Μερισματούχων (εν αποστρατεία στελέχη). Προσπαθούν να μας πείσουν δηλαδή πως με την εν λόγω ΚΥΑ θεραπεύεται αυτό. Φυσικά και δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αδιαμφισβήτητα ισχύοντα όπως:

α. Την ηλικία εισαγωγής στελεχών στις παραγωγικές σχολές των ΕΔ της χώρας στα 18 η 19 έτη.

β. Την Αυτεπάγγελτη αποστρατεία με την συμπλήρωση 35 ετών υπηρεσίας.

Συμπεράνουμε αυτά που γνωρίζουν όλοι, δηλαδή αυτεπάγγελτη αποστρατεία στην ηλικία των 53 η 54 ετών.

Συνάγεται απλά και λογικά πως για να λάβει ακέραιο το ΒΟΕΑ (σύμφωνα με την ΚΥΑ το τέκνο) ως εν ενεργεία κάποιο στέλεχος θα πρέπει το παιδί του να έχει γεννηθεί υποχρεωτικά τουλάχιστον 25 χρόνια πρίν την αποστρατεία. Σωστά; Άρα τα στελέχη θα πρέπει να τεκνοποιούν πριν την ηλικία των 28 ετών. Για τα υπόλοιπα παιδιά που γεννιούνται πέραν των 28 ετών; Και πάλι μειώσεις λοιπόν! Ποιοι είστε εσείς κύριοι που μας ορίζετε έμμεσα από εδώ και πέρα πως οι Στρατιωτικοί θα πρέπει να τεκνοποιούν το αργότερο πριν τα 28 τους έτη. Θα μας υποδείξετε και τίποτε άλλο;

Απλά σας αποδεικνύω πως στόχος δεν ήταν ούτε η προστασία του ταμείου ούτε η εξάλειψη κάποιας αδικίας προς τα εν ενεργεία στελέχη όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις σας. Αφού όσοι τεκνοποιούν μετά τα 28 τους έτη θα έχουν μειώσεις. Στόχος ήταν και είναι μόνο η περικοπή.

Επίσης αποδεικνύεται περίτρανα πως με τον υπάρχοντα τρόπο χορήγησης ΒΟΕΑ πάντα οι εν ενεργεία αναγκαστικά θα συνεισφέρουν περισσότερα από τους εν αποστρατεία εφόσον δεν υπάρχει προσωπικός λογαριασμός.. Δεν είναι παράδοξο. Μεγαλύτερη μισθοδοσία. Είναι ένας φυσικός κύκλος που τον κάνουν σχεδόν όλοι. Άλλωστε ουδέποτε ζητήθηκε αύξηση εισφοράς από τους μερισματούχους για να μικρύνει αυτή η αδικία. Γιατί άραγε;

Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη αυτά τα δεδομένα. Ατομικός λογαριασμός ή οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση θέλουν μελέτη, χρόνο, προσοχή αλλά σε κάθε περίπτωση εφαρμογή με μεγάλο μεταβατικό διάστημα για να αποφευκτούν αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Δεν μπορείς να ζητάς από στελέχη που στα επόμενα 2, 3, 5 χρόνια τα παιδιά τους θα λάβουν το ΒΟΕΑ να αποδεχτούν μια μείωση χιλιάδων ευρώ που δεν στηρίζεται σε κάποιο σοβαρό βιώσιμο μοντέλο. Αύξηση θα πρέπει να προβλέπουν τα μοντέλα για το μέλλον όχι μείωση. Σε κάθε μελέτη πρώτα απ’ όλα τίθεται ο στόχος. Αυτά δεν νομίζω πως χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Επίσης θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί σε τέτοιες απόψεις που θέλουν να σπείρουν την αντιπαράθεση στα στελέχη διαχωρίζοντας τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αιτούμαστε την ακύρωση της ΚΥΑ και την επαναξιολόγηση του όλου ζητήματος λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω δεδομένα αλλά και τα οικονομικά δεδομένα που θα προκύψουν ενδεχομένως μετά την ψήφιση του νόμου του Υπουργείου Άμυνας. Τότε και μόνο τότε θα πρέπει να εκπονηθεί μελέτη που θα έχει ως βασικό στόχο όχι την περικοπή του ΒΟΕΑ που χορηγείται σήμερα, αλλά την ενδεχόμενη αύξηση των μελλοντικών διασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση τα κεκτημένα, αλλά ικανοποιώντας παράλληλα και αυτούς που κατέβαλαν μεγαλύτερες εισφορές για περισσότερα χρόνια..

Και κάποια ερωτήματα που θεωρούμε πρέπει να απαντηθούν από το ΔΣ του ΜΤΣ αλλά και της ΕΑΑΣ που εντέχνως το αποφεύγουν.

Προς το ΜΤΣ

1. Γιατί δεν υπήρξε εισήγηση αύξησης εισφορών των μερισματούχων σταδιακά και με χρονοδιάγραμμα αν υπήρξε πράγματι πρόβλημα εδώ και χρόνια; Μας απαντάτε όμως πως οι εισφορές των μερισματούχων είναι μικρές. Ποιός αλήθεια τις προτείνει και τις ορίζει; Εμείς; Σίγουρα όχι!

2. Ποιο είναι το ετήσιο εξοικονομούμενο όφελος από την ΚΥΑ;

3. Ποιο είναι το ακριβές ετήσιο κόστος της προωθούμενης αύξησης μεριδίων ανωτάτων (Αιτιολογική έκθεση αναλυτικά με μερίδια κατά κατηγορία και ποσά) στο επικείμενο νομοσχέδιο; Δεν γίνεται να μην σας ζητήθηκε υπολογισμός!

4. Ποιες ήταν οι ετήσιες απώλειες του Ταμείου από την περικοπή της κράτησης των εν ενεργεία στελεχών για το 2023 και ποιές ήταν οι ενστάσεις και οι αντιπροτάσεις σας πρός την πολιτική ηγεσία προκειμένου να καλυφθεί αυτό το ποσό;

5. Ποιο είναι το ακριβές ποσό εισφορών του ΕΤΕΑΜ που αποδόθηκε συνολικά στο ΜΤΣ τα προηγούμενα χρόνια από τους ΕΜΘ και ποιός ο ανταποδοτικός τους χαρακτήρας;

6. Ποιες είναι ποσοτικά οι ετήσιες(2022) εισφορές που παρακρατούνται από το ΕΛΟΑΣ κατά την απόδοση ΕΦΑΠΑΞ των Αξκών προέλευσης ΕΜΘ που σας ωθεί να μην εισηγήστε κατάργηση αλλά νομιμοποίηση τους;

Απαντήσεις του ΜΤΣ του τύπου Η μικρή αύξηση των μεριδίων στους Ανώτατους Αξιωματικούς, μετά την προσθήκη κλιμακίων που αντιστοιχούν στο βαθμό του Ταξχου, ήταν επιβεβλημένη για λόγους σχετικής διαβάθμισης από το βαθμό Σχη και άνω κτλ δεν σας τιμούν καθόλου και σε κάθε περίπτωση θα προτιμούσαμε να τις κάνετε σε προσωπικές σας υποθέσεις. Όταν αυτές αφορούν πόρους δικούς μας, άρα είναι άμεσα συνδεδεμένες με την επιβίωση του ταμείου αλλά και τον οικονομικό προγραμματισμό των οικογενειών μας, κάθε απάντηση σας θα είναι σαφώς αιτιολογημένη και με λεπτομερή ανάλυση κόστους. Και εμείς σας απαντούμε: Γιατί όχι σε όλους; Γιατί όχι αύξηση στην τιμή μεριδίου; Δεν θεωρείτε πως είναι επιβεβλημένη; Έχετε άλλες προτεραιότητες;

Προς το ΔΣ της ΕΑΑΣ

Ξεκαθαρίζουμε εξ αρχής πως δεν θα μπούμε για κανένα λόγο στις μεταξύ σας εκλογικές αντιπαλότητες. Μακριά από εμάς. Εντύπωση όμως προκαλεί το κάλεσμα σας.

Καλούμαστε σε κινητοποιήσεις και Ξεσηκωμό κύριε Πρόεδρε; Γιατί; Εσάς ως Δ.Σ μας λέτε πως επιάσαν στον ύπνο εμείς θα τρέχουμε; Όχι κύριε πρόεδρε εσείς θα κάνετε συγκροτημένα τις παραστάσεις και τις συναντήσεις που αναγκαιούν (ακόμη και στα σκαλιά του Μαξίμου αν χρειαστεί) για να ακυρώσετε την ΚΥΑ ως οφείλετε. Και φυσικά όχι στις προσωπικές απόψεις από τον Πρόεδρο της ΕΑΑΣ. Εκπροσωπείτε την ένωση αποστράτων στην χώρα. Οι απόψεις που φτάνουν σε εμάς θα πρέπει να είναι συλλογικές. Οι προσωπικές σας απόψεις ποιον εκφράζουν όταν είναι διαφορετικές του ΔΣ; Όχι στα ημίμετρα (μικρότερες μειώσεις) που προτείνετε ως λύσεις. Είναι επικίνδυνες. Κρατήστε τις για τον εαυτό σας. Κανένας δεν θα αποφασίσει άμεσα για εμάς χωρίς εμάς. Δεν θέλουμε προσωπικές απόψεις. Συγκροτημένα θα πρέπει να προβείτε σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις που θα ακυρώσουν την εν λόγω ΚΥΑ και θα θέσουν την συζήτηση σε νέα βάση..

Επίσης δεν σας είδα κύριοι της ΕΑΑΣ να σχολιάζετε καθόλου την προτεινόμενη αύξηση των μεριδίων των ανωτάτων που προτείνονται στο εν λόγω νομοσχέδιο και η οποία υπάρχει και στην ανακοίνωση του ΜΤΣ. Σιγή ιχθύος. Έχετε άποψη ως ΕΑΑΣ; Γιατί δεν την είδαμε; Μήπως γιατί δεν σας βολεύει; Για τις εισφορές χιλιάδων ευρώ των ΕΜΘ που παρακρατούνται από το ΕΛΟΑΣ; Για την παράνομη παρακράτηση εισφορών ΕΤΕΑΜ των ΕΜΘ από το ΜΤΣ χωρίς συμψηφισμό τους;

Έχετε άποψη; Γιατί δεν την είδαμε; Όλα αυτά δεν αφορούν έσοδα και έξοδα του ΜΤΣ; Δεν επηρεάζουν άμεσα άρα και σχετική έκδοση της ΚΥΑ;

Και μια κουβέντα για την ανακοίνωση του Προέδρου της ΕΑΑΣ περί ανάληψης ευθύνης.

Φράσεις όπως «αναλαμβάνω την ευθύνη» τι ακριβώς σημαίνουν για εσάς; Το ρητό άλλωστε είναι γνωστό. «Ο Άρχων είναι υπεύθυνος για ότι πράττει αλλά και ότι παραλείπει να πράξει». Στην πολιτική γνωρίζουμε πως δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα. Στους Στρατιωτικούς όμως; H οικονομική ζημία που υφίστανται από σήμερα χιλιάδες συνάδελφοι είναι μεγάλη. Χορτάσαμε από αερολογίες. Αφήστε λοιπόν τα μεγάλα λόγια και τις βαρύγδουπες δηλώσεις και πιάστε αμέσως δουλειά. Αφήστε τα λόγια για τους πολιτικούς.

Θα κλείσω με μια φράση του Ουίνστον Τσώρτσιλ. Είμαι αισιόδοξος. Δεν φαίνεται να είναι χρήσιμο να είσαι κάτι άλλο.

Με εκτίμηση

Καρακωστίδης Γιώργος
Λγος ε.α

Δημοσίευση σχολίου

52 Σχόλια

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΘΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΤΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΟΒΟΥΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΑΤΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΑΝ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΤΟΥ ΣΧΗ ΚΑΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΙΑ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΙ Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΤΛ.ΚΑΤΟΠΙΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΜΥΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΕΔΙΩΞΕ ΕΝΩ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ .ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου ρε Καρακωστίδη. Δεν σε ξέρω αλλά σε χαιρετίζω. Η φωνή μας κατά της αδικίας έγινε χείμαρρος και θα παρασύρει στο διάβα της την ανικανότητα της ΕΑΑΣ, την κουτοπονηριά του Κουτρή, τα φοβισμένα - άβουλα όντα του ΔΣ/ΜΤΣ και τον επικίνδυνο (όχι απλά άσχετο) εισηγητή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μέχρι Τελικής Συντριβής (ΜΤΣ) των άσχετων και επικίνδυνων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητηρια στον συνταξα!!!Αψογος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ενημέρωση χθες του εε και εα προσωπικού για την σκοτεινή μελέτη επί της οργανωτικής και λειτουργικής αναβάθμισης της επικουρικής ασφάλισης του ΓΕΣ. ΑΜΕΣΑ. Τέλος η ανοχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΔΣ/ΜΤΣ καμία ευθύνη? Ο Ρατατούης του ΓΕΣ/ΔΟΙ και μέλος του ΔΣ ούτε αυτός? Αφήστε τον άλλο τον απορρητάκια ΓΔ είναι εκτός συναγωνισμού βλακείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. κ.Καρακωστίδη αν κα ιδεν φοράω καπελο,σας βγάζω το καπελο!!!Πολύ καλα τα λετε αλλα ποιο απο αυτα τα παχυδερμα σας ακουει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλές οι ανακοινώσεις αλλά απαιτείται ανάληψη δικαστικής πρωτοβουλίας. Η ΕΑΑΣ ακούει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συγχαρητήρια κ.Καρακωστίδη για την ποιοτική προσέγγιση του προβλήματος που ανέκυψε με το ΒΟΕΑ. Επειδή πιστεύω ότι μας περιμένουν και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις σε ότι αφορά το ΜΤΣ ίσως θα πρέπει να μαζευτούμε οι θιγόμενοι και να αναζητήσουμε νομικές συμβουλές και τρόπο αντίδρασης από κάποιον έγκριτο νομικό. Να διευκρινίσω ότι ούτε δικηγόρος είμαι ούτε δικηγορικό γραφείο έχω θιγόμενος είμαι εγώ όπως οι περισσότεροι που σχολιάζουν. Απλά δεν περιμένω από καμιά ΕΑΑΣ να δώσει λύση αυτοί εκπροσωπούν μόνο την τσέπη τους και τις φιλοδοξίες τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να κινηθούμε νομικά. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δικαιωθούμε. Τα ΜΤΝ και ΜΤΑ αναπτύσσονται. Το ΜΤΣ συρρικνούται. Τις πταίει;

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω κι εγω.
      Να μαζευτουμε ετσι ωστε να μοιραστουμε το κοστος του δικηγορου κλπ, μονος του ο καθενας ειναι δυσκολο να βαλει τοσα χρηματα.
      Και μεγαλο ΜΠΡΑΒΟ στον κ. Καρακωστιδη που ειχε το σθενος επωνυμα και υπευθυνα να εκφερει αποψη και να βαλει τα πράγματα στη θεση τους.

      Διαγραφή
    3. Προσφυγή κατά της ΚΥΑ και αγωγή κατά του ΔΣ του ΜΤΣ, ώστε να καταλογιστούν τα δικαστικά έξοδα σε βάρος της προσωπικής τους περιουσίας. Φυσικά να προσφύγουμε και κατά της αύξησης μεριδίων των ανωτάτων.

      Διαγραφή
  10. ΜΠΡΑΒΩ Ο ΛΟΧΑΓΟΣ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΓΥΑΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΑΑΣ ΜΠΡΑΒΩ ΧΙΛΙΑ ΜΠΡΑΒΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ε ρε Καρα-χωσίδη που χρειάζεται σε ΕΑΑΣ και ΜΤΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα σε όλους, καλή χρονιά. Μην περιμένουμε απο την ΕΑΑΣ τίποτα πρέπει να μαζευτούμε μεταξύ μας για να κινηθούμε δικαστικά. Αναμονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητοί Συνάδελφοι φοβάμαι ότι έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μπορούμε να κάνουμε Προσφυγή κατά της ΚΥΑ , ΔΙΟΤΙ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΛΘΕΙ 6 ΜΗΝΕΣ, Και πρέπει να μας το πει δικηγόρος , διαφορετικά έχω την γνώμη ότι πρέπει να κινηθούμε με Αγωγές κατά του Προέδρου που τα υπέγραψε εις βάρος τις προσωπικής του περιουσίας και το ίδιο κατά των Μελών του ΔΣ του ΜΤΣ. Β ΥΠΑΡΧΗΓΟΥ ΓΕΣ, ΠΟΡΕΔΡΟΥ ΜΤΣ κλπ.

      Διαγραφή
  13. Συγχαρητήρια για το άρθρο στο συνάδελφο που προσέγγιση το πρόβλημα που αφορά πολλά στελέχη .Άποψή μου άμεσα μήνυση σε όλα τα στελέχη του ΜΤΣ και αποζημίωση από τον Προέδρο και τους αρμοδίους για το παραπάνω θέμα .Ενημέρωση ποια στελέχη αφορά το μετρο, χρήματα από τους ενδιαφερομένους για την πληρωμή τον δικηγορών.
    Χωρίς μηνήσεις αγαπητή συνάδελφοι δεν θα γίνει τίποτα και θα είμαστε χαμένοι ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Το ΜΤΣ έχει να αντιμετωπίσει τη μείωση εσόδων του ν. 4093, την εκκαθάριση - πληρωμή των προκαταβολών ΒΟΕΑ , τη μείωση των εσόδων από τη μείωση της ειδικής εισφοράς του ν 3986, την αύξηση- πληρωμή των μεριδίων ανωτάτων, κάτι δάνεια στο Υπ Οικον., τη μείωση των εισροών από δαπάνες κλπ. Δεν βλέπω σοβαρό μέρισμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αγαπητέ κε.συναδελφε τα όσα αναφέρεις στο άρθρο σου,είναι απολύτως εύστοχα και απηχούν πλήρως τις απόψεις της πλειοψηφίας των αποστρατων.Το θέμα όμως έχει και πολιτική διάσταση καθώς οι εμπλεκόμενοι υπουργοί και κυρίως της Άμυνας,προσυπεγραψαν τέτοιο νομικό τερατουργημα. Μονόδρομος η ακύρωση της ΚΥΑ,καθώς σε άλλη περίπτωση τα διοικητικά δικαστήρια και οι κάλπες θα δώσουν την ενδεδειγμένη λύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπράβο πολύ ωραία προσέγγιση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θέλω κότερα, ελικόπτερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καθηστε να καταλάβω δίνετε 10 ευρώ το μήνα οι απόστρατοι κ θέλετε κ ολόκληρο ΒΟΕΑ; ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ; Δε φτάνει που βγήκατε με 25 ετια και τα πήρατε όλα που ακούστηκε,δε φτάνει που μας έχετε κατσικωθει στο ΜΤΣ μιλάτε κιόλας; Όλη μέρα κλαιγεστε κ γράφετε μπαρουφες.ΚΟΨΙΜΟ ΟΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @4 Iαν. 4:09:00: To αρθρο ειναι σωστο και εμπεριστατωμενο. Εσυ δηλαδη αποκλειεις την περιπτωση αυτο (το κοψιμο του ΒΟΕΑ) να ειναι μονο η αρχη και να ελθουν στην συνεχεια και αλλα μετρα για ολους τους υπολοιπους? Το κυνικο διδαγμα της ιστοριας του ΜΤΣ αυτο λεει. Και προς αποφυγην παρεξηγησεως εχω 47 συνταξιμα χρονια, δεν παντρευτηκα ποτε, και δεν εχω εξωγαμα τεκνα που να δικαιουνται ΒΟΕΑ.

      Διαγραφή
    2. Πρός 4.09.00, ποιά η σχέση σου με το ΜΤΣ πιστεύω καμμία με αυτά που γράφεις η είσαι από αυτούς που πήραν τα παιδιά τους ολόκληρο το ΒΟΕΑ και σε σένα τώρα κάνουν δωράκι την αύξηση στο μερισμά σου σε βάρος κάποιων άλλων .

      Διαγραφή
    3. Σας έχουμε κατσικωθεί; Μωρέ μπράβο!! Λες και εμείς περάσαμε χωρίς να πληρώσουμε. Τελικά το ΜΤΣ είναι ιδιοκτησία σας; Όσο για το "ρε", δεν αξίζει να σας σχολιάσω.

      Διαγραφή
    4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    6. Το ΜΤΣ δεν ειναι τσιφλικι της ιδιοκτησίας σου για να μας πεις τι θα κόψουμε.....
      Κουμαντο μπορεις να κανεις στα δικα σου τα χωραφια μονον...

      Διαγραφή
    7. @4 Iαν. 4:09:00: να καταλαβεις δεν γινεται γιατι μονο και μον ομε τον τροπο που γραφεις εισαι πανιβλακας!!Ερχετε και η σειρα σου και θα δω τι θα γραφεις οταν σου κοβουν το ΒΟΕΑ απο τα δικα σου παιδια!!Αλητηριε ε αλητηριε!!Αν εισαι ε.ε ντροπη σου που εκφραζεσαι ετσι για συναδελφους!!Ασυλο ανιατων εχετε καταντησει το στρατευμα μερικοι βλακες σαν κα ισενα

      Διαγραφή
    8. @ 5 Ιαν. 2:12: Πολύ σωστά! Αυτά τα τυπακια καταλαβαίνουν μόνο την δική τους γλώσσα.

      Διαγραφή
  19. Χρόνια σας πολλά!
    Κε Καρακωστίδη, μην λησμονείτε ότι από το ταμείο του ΜΤΣ λείπουν πολλά λεφτά, εδώ και χρόνια! Είχαν γίνει διάφορες ατασθαλίες. Μήνυση είχε υποβάλει η ΑΚΙΣ....αλλά ουδέν νεώτερον!
    Τον καιρόν προσέμεναν, κατά το απόφθεγμα, για να πάρουν αυτά τα μέτρα. Δεν ασχολείται κανείς με τους απόστρατους, είναι ΔΙΠΛΟγραμμένοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διπλογραμμένοι ναι μία φορά από την ΕΑΑΣ και μία από το ΜΤΣ

      Διαγραφή
    2. Το θέμα που δεν έχουν αντιληφθεί ορισμένοι είναι ότι α. οι απόστρατοι νιώθουμε προδομένοι από την ίδια μας την Ένωση. β. Η ενίσχυση του ΒΟΕΑ θα μπορούσε να συντελεστεί και με άλλους τρόπους (π.χ αύξηση εισφοράς, ενίσχυση από πλεονάσματα κλπ) γ. Υπάρχουν και άλλα σκοτεινά σχέδια γεγονός που δεν διαψεύδεται από κανέναν.

      Διαγραφή
  20. Άμεση υποβολή αναφοράς, για παύση κράτησης 1% υπέρ ΕΑΑΣ, απο το μέρισμα του ΜΤΣ. Αλλιώς δεν θα βάλουν μυαλό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πλήρη διαφάνεια χθες. Ενημέρωση εε και εα προσωπικού για τα επιπλέον σκοτεινά σχέδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στον πλανήτη Αφροδίτη μπορεί και να βρεις διαφανεια....
      Εδω εχει παθει ολική έκλειψη η διαφανεια, ειναι φαινεται παλαιας κοπης , δεν ειναι και πολυ της μοδας....

      Διαγραφή
  22. Αυτοί που αναφέρονται σε σκοτεινά σχέδια προφανώς κάτι ξέρουν. Γιατί δεν διαφωτίζουν και τους υπόλοιπους? Γιατί εάν περιμένουμε από την ΕΑΑΣ δεν θα φωτίσουμε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ αυτό που ξέρω από έγκυρη πηγή, είναι ότι υπάρχει πράγματι μελέτη (της πλάκας την λένε κάποιοι) που υπονομεύει περαιτέρω τα δικαιώματά μας. Ας βγουν οι κκ της ΕΑΑΣ να το διαψεύσουν. Αν και το μάθανε πλέον δεν είδαμε δεν ξέραμε.

      Διαγραφή
  23. Μπράβο Γιώργο, εύχομαι όσοι υπεύθυνοι διάβασαν την επιστολή και έχουν λίγη τσίπα να πράξουν τα δέοντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. στη χώρα του εύκολου και άκοπου οφέλους λοιπόν...
    δεν περίμενα τίποτα λιγότερο.
    υποστηρίζετε δηλαδή ότι το κάποιος που θα δώσει 8.000 € συνολικές εισφορές για το ΒΟΕΑ το παιδί του θα πρέπει να λάβει ίδιο βοήθημα με το παιδί ενός άλλου συναδέλφου που θα έχει δώσει 5.000 € εισφορές...
    Εεε όχι...τόσο ΠΑΣΟΚ να μας λείπει...
    εσείς μπορεί έτσι να γαλουχηθήκατε όμως πλέον η εποχή σας ξεπέρασε...αυτά ανήκουν στον ασφαλιστικό μεσαίωνα περασμένων δεκαετιών. σήμερα η ανταποδοτικότητα οφείλει να είναι κυρίαρχος παράγοντας σε θέματα εργασιακής ασφάλισης.
    καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν θα αποστρατευθείτε και θα σας κρατούν 50 αντί για 10 για το ΒΟΕΑ, τότε μάλλον θα σας κακοφανεί.
      Και δεν μιλώ προσωπικά, διότι και ε.α. είμαι και εξασφάλισα το δικό μου ΒΟΕΑ. Απλά συμμερίζομαι όλους τους συναδέλφους.

      Διαγραφή
  25. Συγχαρητήρια κ. Καρακωστίδη άψογος!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αυτό που λέμε και που φωνάζουμε εδώ και ημέρες, το οποίο κάποιοι είτε δεν θέλετε είτε δεν μπορείτε -ίσως και εγωιστικά- να καταλάβετε, είναι, ότι υπήρχαν (υπάρχουν) και άλλες λύσεις εκτός από την πρωτοφανή μείωση. Καταρχήν ρώτησε κανείς γιατί να πρέπει να είναι υποχρεωτική η εισφορά για ΒΟΕΑ? Ρώτησε κανείς, πόσοι θα την κοπανάγαμε προχθές από το ΜΤΣ εάν είχαμε τη δυνατότητα? Μήπως εάν δεν ήταν υποχρεωτική η κράτηση και η όποια κουτσουρεμένη παροχή το σύστημα να καθίστατο και πιο υγιές? Ρώτησε κανένας, αν διαφωνώ το 5% υπέρ ΒΟΕΑ επί του μερίσματος να αυξηθεί ή να υπολογίζεται στην τιμή μεριδίου βάσει της οποίας υπολογίζεται το ΒΟΕΑ (κοινή βάση υπολογισμού εισφορών - παροχών)? Ρώτησε κανένας, εάν θέλω έκτακτο μέρισμα ή αν προτιμώ αυτό το ποσό να ενισχύσει το ΒΟΕΑ? Ρώτησε κανένας, στην τελική - τελική, αν θέλω να πάρει το παιδί μου μειωμένο ΒΟΕΑ ή αν προτιμώ να καλύψω ΕΦΑΠΑΞ στον χρόνο της καταβολής του δικαιούμενου ποσού την όποια διαφορά για να πάρει αυξημένο? Ρώτησε κανένας, αν το παραπάνω απαιτούμενο ποσό, εάν δεν το έχω να το καταβάλω ΕΦΑΠΑΞ, αν έχω αντίρρηση να συνεχίσει να μου παρακρατείται από το μέρισμά μου ως οφειλή? Ρώτησε τέλος κανείς, τι κάνουν τα άλλα ΜΤ? Ανόητοι είναι οι άλλοι? Ρώτησε κανένας Κουτρής, καμία ΕΑΑΣ, ρώτησε ο Υπαρχηγός του ΓΕΣ ή ο Πρόεδρος του ΜΤΣ? Αφήνω έξω τον ΓΔ αυτός ούτε με τον εαυτό του δεν μιλάει. Αφού δεν ξέρετε βρε επικίνδυνοι γιατί δεν ρωτάτε να διατυπώσουμε μία άποψη για τα χρήματά μας, για τις εισφορές μας και για το μέλλον των παιδιών μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Για τα εκατομύρια που χρωστάει το υπουργείο Οικονομικών στο ΜΤΣ για το ΝΙΜΙΤΣ δεν είδα καμία ΚΥΑ ούτε ενδιαφέρον από τον "κύριο" που καταφέρεται κατά των αποστράτων. Οι αυξήσεις που θα δοθούν στους ανώτατους δεν ενοχλούν ούτε καταστρέφουν το ταμείο??? Τελικά μόνο το ΒΟΕΑ φταίει για την κατάντια του ΜΤΣ ??? Η διαχρονική κακοδιαχείριση από τους εμπλεκόμενους προέδρους, ΔΣ και λοιπούς μη αναφερόμενους δεν φταίει ??? Ας μας απαντήσει ο "κύριος" αργόσχολος που προφανώς υπηρετεί στο ΜΤΣ δεν έχει δουλειά να κάνει και έχει τον χρόνο να βρίζει κάθε μέρα κάτω απ' όλες τις αναρτήσεις τους απόστρατους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή