ΠΖ: Σκέψεις για μια Θετική Προσέγγιση…

ΠΖ: Σκέψεις για μια Θετική Προσέγγιση…

Γράφει ο Αντγος ε.α. Ζορμπάς Βασίλειος - 09 Ιανουαρίου 2023 – ΦΩΤΟ: Αρχείου

Την 18 Οκτωβρίου 2022 ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ η παραλαβή των πρώτων 6 ΤΟΜΑ MARDER 1A3 από την Γερμανία.(1) Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι τα ΤΟΜΑ θα προωθηθούν σε Μονάδες του Δ’ΣΣ… με σκοπό την αναβάθμιση του αξιόμαχου των Μονάδων του ΕΣ, την επαύξηση της μαχητικής τους ισχύος, καθώς και την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας των Μονάδων του Μηχανοκινήτου Πεζικού με εκείνες των Τεθωρακισμένων.

Η επιχειρησιακή αναγκαιότητα εντάξεως των ΤΟΜΑ (όπως και του νέου άρματος) στον ΕΣ, εγκρίθηκε από την Υπηρεσία προ 25 και πλέον ετών. Πλην όμως, μέχρι πρόσφατα, υλοποιήθηκε το ένα από τα δύο βασικά προγράμματα που συνθέτουν το «παζλ» της … διαλειτουργικότητας των Μονάδων ΠΖ - ΤΘ.

Τα ως άνω προγράμματα, αποτελούν (διαχρονική) δέσμευση για την εκάστοτε Στρατιωτική Ηγεσία, καθόσον έχουν εγκριθεί από το ΑΣΣ, αλλά και από την αντίστοιχη Πολιτική, αφού έγιναν αποδεκτά και εντάχθηκαν στο ΕΜΠΑΕ για χρηματοδότηση και υλοποίηση. Το αυτό ακριβώς ισχύει και με άλλα (εγκεκριμένα) προγράμματα της εποχής τα οποία δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, αν και «τυπικά» η χρηματοδότηση είχε εξασφαλισθεί (πχ όλμοι 120 χιλ κ.α.).

Αυτή η χρονίζουσα και εμμονική «extra muros» αντιμετώπιση ενός Όπλου Μάχης(2) και βασικής συνιστώσας του επιχειρησιακού μας ελιγμού, ως προς την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό του, εκτιμώ ότι δεν είναι φρόνιμο να συνεχισθεί… certus an incertus quando. Άλλωστε, οι κανονισμοί μας για την αξιοποίηση του ΠΖ στο πεδίο της μάχης, ab initio προβλέπουν ότι θα επιχειρήσει πρωταγωνιστικά σε συνεργασία με τα άλλα Όπλα με τον αντίστοιχο εξοπλισμό και όχι επικουρικά ούτε σε «παράλληλο σύμπαν».

Πλέον αυτών, η εγχώρια αμυντική μας βιομηχανία, μόνο με ρητορικές προσεγγίσεις και δηλώσεις συμπαθείας (on camera ή μη) ή ανακατασκευές παλαιού (ελαφρού κατά βάση) οπλισμού, δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Απαιτούνται υλοποιήσιμες προτάσεις παραγωγής, ξεκινώντας (τουλάχιστον) από βασικά οπλικά συστήματα, αλλά και ανάθεση σε αυτή πρωτοβουλιών και ερευνητικού έργου με σαφή εξωστρεφή προσανατολισμό.

Εκμεταλλευόμενοι, συνεπώς, την εν εξελίξει διαδικασία εντάξεως των ΤΟΜΑ, ας προχωρήσουμε στην επιλογή και προμήθεια ενός ελαχίστου αριθμού συγχρόνων μικρών οπλομηχανημάτων ή μέσων (πχ Α-Τ εκτοξευτές μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς, κ.α.) και αυτονόητα, θα έρθει και η επιθυμούμενη συμμετοχή στην παραγωγή του οπλισμού και των πυρομαχικών αλλά και η σταδιακή αναβάθμιση των ερευνητικών και κατασκευαστικών δυνατοτήτων μας.

Με τον τρόπο αυτό, θα εξοπλίσουμε άμεσα ένα μικρό αριθμό Μονάδων ΠΖ της επιλογής μας, θα στηρίξουμε την αμυντική μας βιομηχανία με έργο το οποίο έχει, απολύτως, τη δυνατότητα να υλοποιήσει και, συνακόλουθα, θα προστρέξουν και άλλοι Φορείς για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες σε σχέση με τα εν λόγω μέσα.

Υπό τη σημερινή εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε, αποτελεί μείζων ευθύνη μας μια περισσότερο «ευρεία και θετική προσέγγιση», εστιάζοντας σε δυνητικές και άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις παραγωγικότητος και ανάκαμψης και όχι σε δηλώσεις συμπαθείας ή «καινοφανείς» προτεραιότητες.

__________________
1 «Παραλαβή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης MARDER 1A3» geetha.mil.gr, 18 Οκτ 2022
2 Οργάνωση/Σύνθεση ΣΞ army.gr

Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

  1. Σαν απάντηση σε πρόσφατο άλλο άρθρο για το ΠΖ φαίνεται. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια και το ΠΖ έμεινε πίσω λόγω μη ανανέωσης ΤΟΜΠ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θεωρείται πλέον "επικουρικό" και να έλκει τη συμπάθεια των συμπονούντων γραφίδων.
    Πικρή αλήθεια "ο βασιλιάς απέθανε" γιατί κάποιοι ίσως ολιγώρησαν, ίσως φοβήθηκαν και δεν επέδειξαν πάθος, επιτελικό οίστρο και πειθώ όταν έτρεχαν τα εξοπλιστικά μετά τα Ίμια. Οι άλλοι ανανεώθηκαν 2000 - 2010 και έκαναν τρεις αρχηγούς μετά το 2010. Έτσι τώρα εκ του ασφαλούς βάζουν συμπαθητικές προτεραιότητες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή