Στην 30ή θέση η Ελλάδα μεταξύ των ισχυρότερων Στρατών στον κόσμο–Ποιες είναι οι 10 πρώτες χώρες

Στην 30ή θέση η Ελλάδα μεταξύ των ισχυρότερων Στρατών στον κόσμο–Ποιες είναι οι 10 πρώτες χώρες

Ο Ελληνικός Στρατός κατατάσσεται στην 30ή θέση μεταξύ 145 εξεταζόμενων εθνών στον κατάλογο των ισχυρότερων ενόπλων δυνάμεων του κόσμου, σύμφωνα με τον δείκτη Global Firepower (GFP) του 2023.

Ο δείκτης GFP κατατάσσει κάθε στρατό με βάση τις εκτιμήσεις περισσότερων από 60 παραγόντων, όπως ενεργό στρατιωτικό προσωπικό, οχήματα, πυροβολικό, αντιτορπιλικά, άρματα μάχης, οικονομική δύναμη, παραγωγική δύναμη και γεωγραφικά πλεονεκτήματα μεταξύ άλλων.

Ο μοναδικός τύπος που χρησιμοποιείται για την κατάταξη επιτρέπει σε μικρότερα, πιο τεχνολογικά προηγμένα έθνη να ανταγωνίζονται μεγαλύτερες, λιγότερο ανεπτυγμένες δυνάμεις και εφαρμόζονται ειδικοί τροποποιητές, με τη μορφή μπόνους και ποινών, για την περαιτέρω βελτίωση του καταλόγου, ο οποίος καταρτίζεται ετησίως.

Οι 10 χώρες με τους ισχυρότερους στρατούς

Την πρώτη θέση στον κατάλογο κέρδισαν οι ΗΠΑ, οι οποίες, σύμφωνα με τον δείκτη, κατέλαβαν την πρώτη θέση στον κόσμο σε 21 επιμέρους παράγοντες, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη, τα πλοία, ο αμυντικός προϋπολογισμός, η παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Επιπλέον, ο δείκτης λαμβάνει υπόψη την κατοχή πυρηνικού οπλοστασίου από την Αμερική.

Οι ΗΠΑ έχουν δείκτη ισχύος 0,0712. Η κατάταξη 0,0000 αντιπροσωπεύει μια «τέλεια, ρεαλιστικά ανέφικτη» βαθμολογία.

Τις ΗΠΑ ακολουθούν η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νότια Κορέα, το Πακιστάν, η Ιαπωνία, η Γαλλία και η Ιταλία συμπληρώνοντας την πρώτη δεκάδα. Στην 11η θέση βρίσκεται η Τουρκία και ακολουθούν οι Βραζιλία, Ινδονησία, Αίγυπτος, Ουκρανία, Αυστραλία, Ιράν, Ισραήλ, Βιετνάμ, Πολωνία συμπληρώνουν την δεύτερη δεκάδα.

Πάνω από την Ελλάδα που βρίσκεται στην 30η θέση με σκορ 0,4621 είναι οι Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Γερμανία, Αλγερία, Καναδάς, Αργεντινή και Σιγκαπούρη.

Όσον αφορά την περιοχή των Βαλκανίων συναντάμε την Ρουμανία στην 47η, τη Σερβία 58η, τη Βουλγαρία 59η, την Κροατία 69η, την Αλβανία 91η, την Βόρεια Μακεδονία 108η, το Μαυροβούνιο 128ο και την Βοσνία- Ερζεγοβίνη στην 133η.

ΠΗΓΗ: ieidiseis.gr

Δείτε την κατάταξη από το Global Firepower:

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια